Yeni Anayasa Taslağı Hazır
-
Taslağı tam olarak inceleme fırsatı buldum.Söz konusu madde 134. sıraya taşınmış.
http://www.ntvmsnbc.com/news/419863.asp
ALTINCI KISIM
Son Hükümler
Anayasanın değiştirilmesi
Madde 134- (1) Anayasanın değiştirilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazılı olarak teklif edilebilir. Ancak, Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez. -
sen gör şimdi halk oylamasına tutuldumuda bitmiştr olay.biizm halk der ya orda bi kelime yazsa nolur yazmasa nolur evet dielim anasını satayım.hep zten işimiz anasını satıyımlarla oluyo:S
-
pesimist bunu yazdı:
-----------------------------
sen gör şimdi halk oylamasına tutuldumuda bitmiştr olay.biizm halk der ya orda bi kelime yazsa nolur yazmasa nolur evet dielim anasını satayım.hep zten işimiz anasını satıyımlarla oluyo:S
-----------------------------Arkadasimiz guzel dokundurmus aynen oyle basireti kilitlenmis koyun halkim ne istedigini bilmeden basibos bozkir da kosan yilkilar olur oyle donup duruyo.bi hikaye vardir.bi otlakta bir ceylan otlamakta karnini doyurmaya calimaktadir.birden etrafini cakallar kurtlar kaplar.ceylan hicbirine aldiris etmez otlamaya devam eder.bu durumunu goren kurtlar ,cakallar baslamislar ceylanin arkasindan isirilabilinicek yerlerinden parcalar koparmaya.ceylan ise hic istifini bozmamis.arkadaslar ordaki ceylan biziz.uyanin artik!!Avrupa birligi kendi nufusundan buyuk bir turkiyeyi nasil birligine alsin alir almazmi nasil?kuzey irak la bir kismi ermenistan da bir kismi ekumenik vs ile.bakin birlige giris sartlarina.halkim bunlari gormeden oy vermeyi sever faize naylon paraya verecek cok liralarimiz var eminim.ama gelecek bi turkiye bu sekilde cok zor yok ama kesinlikle yok!!!
-
biraz inceledimde önemli gordugum yerleri yazayım ben
4) Askeri yargının görev alanı sivil kişilerin askeri mahkemelerde yargılanmalarını engelleyecek şekilde daraltılmıştır (m. 111).
10) Yükseköğretim kurumlarının bilimsel özerkliği ve öğretim elemanlarının akademik özgürlüğü güçlendirilmiştir. Demokratik yönetim ilkesi gereği, rektörlerin doğrudan doğruya öğretim üyelerince seçilmesi esası benimsenmiştir. Üniversite ve diğer yükseköğretim kurumlarının yönetim ve denetim organları ile öğretim elemanlarının, ancak yetkili organlarınca görevlerinden uzaklaştırılabileceği kabul edilmiştir (m. 100/4). Yükseköğretim Kurulunun yetkisi koordinasyon ve planlama ile sınırlanmış; Yükseköğretim Kurulu üyelerinin seçimi ve görev süreleri yeniden düzenlenmiştir (m. 101/1).
5) Anayasa Mahkemesi üye sayısı onyediye çıkarılmış; üyelerden sekizinin Türkiye Büyük Millet Meclisi, dördünün Yargıtay, dördünün Danıştay ve birinin de Sayıştay tarafından seçilmesi esası benimsenmiştir (m. 113). Üyelik süresi dokuz yılla sınırlandırılmıştır (m. 114). Anayasa Mahkemesinin yetki kanunları ve kanun hükmünde kararnameler üzerindeki denetimine sınırlamalar getirilmiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün öndenetim yoluyla denetlenmesi kabul edilmiştir (m. 115). Anayasa Mahkemesinin en az onüç üye ile toplanacağı ve katılanların salt çoğunluğu ile karar vereceği öngörülmüştür (m. 116). İptal davası açma yetkisi, sadece Cumhurbaşkanına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az onda biri oranındaki milletvekillerine tanınmıştır (m. 117). İtiraz yolu ile denetimde, usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve hürriyetlere ilişkin milletlerarası andlaşmalar bağımsız ölçü norm olarak kabul edilmiş ve böylece söz konusu kanunların sadece ihmali değil, aynı zamanda iptali mümkün kılınarak, temel haklara ilişkin güvence güçlendirilmiştir. Son olarak, itiraz yolunda Anayasa Mahkemesinin işin esasına girerek verdiği red kararından sonra aynı hüküm hakkında on yıl içinde Anayasa aykırılık iddiasıyla başvurulamayacağı yasağı beş yıla indirilmiştir (m. 118). Anayasa Mahkemesine yürürlüğü durma kararı verebilme yetkisi açıkça zikredilmiş, ancak üçte iki çoğunluk şartına bağlanmıştır (m. 119).
6) Yüce Divan, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Ceza Genel Kurulundan seçilecek üyelerden oluşan bir mahkeme olarak yeniden düzenlenmiş ve Yüce Divan yargılamasının iki dereceli olarak işlemesi kabul edilmiştir (m. 120).
7) Yargıtay üyeliğine seçilmede objektif kriterler getirilmiş ve üyelik dokuz yılla sınırlandırılmıştır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile Başsavcıvekilini seçme yetkisi, mahkemelerin bağımsızlığı ilkesinin bir gereği olarak, Cumhurbaşkanından alınarak Yargıtay üyelerine bırakılmıştır (m. 121).
8) Danıştay üyeliğine seçilmede de objektif kriterler öngörülmüş ve üyelik dokuz yılla sınırlandırılmıştır. Danıştayın görev alanı dikkate alınarak, üyelerinin dörtte birinin Bakanlar Kurulu tarafından, diğer üyelerin ise, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca seçilmesi esası kabul edilmiştir. Bakanlar Kurulunun tüzük çıkarma yetkisine son verilmesine paralel olarak, Danıştayın tüzük tasarılarını inceleme görevi kaldırılmıştır (m. 122).
9) Askeri Yargıtay üyelerinin Cumhurbaşkanınca seçilmesi esası terk edilmiş ve üyelerin, Askeri Yargıtay Genel Kurulunca seçilmesi kabul edilmiştir (m. 123).
10) Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılmıştır.
11) Sayıştay, yüksek mahkeme olarak kabul edilmiş ve kamu kaynağı kullanan hiçbir kurum ve kuruluşun Sayıştayın denetimi dışında tutulmaması sağlanmıştır (m. 124).
I. SON HÜKÜMLER
Anayasanın değiştirilmesi usulünde önemli değişiklikler öngörülmüştür (m. 135). Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
1) Cumhurbaşkanının Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderme yetkisi kaldırılmıştır.
2) Anayasa değişikliğinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç veya daha fazla fakat üçte iki çoğunluktan az bir çoğunluğu ile kabul edilmesi halinde, bu değişikliğin yürürlüğe girmesi, ancak Meclisin bu Anayasa değişikliğini halkoylamasına sunması ve halkoylamasında kabul edilmesi şartına bağlanmıştır. Meclis değişikliği halkoylamasına sunmadığı takdirde, değişiklik teklifi hükümsüz kalmış olacaktır.
3) Anayasa değişikliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte iki çoğunluğu ile kabul edilmesi halinde ise, Anayasa değişikliği hakkındaki kanunun yayınlanmak üzere Cumhurbaşkanına gönderilmesi kabul edilmiştir. Meclis, üçte iki çoğunluğu ile kabul ettiği değişiklik kanununu isterse üye tamsayısının en az üçte iki çoğunluğunun kararı ile halkoyuna da sunabilecektir. Bu durumda değişiklik kanunu, halkoyuyla kabul edildikten sonra kesinleşecektir.
-
Türban konusuna biraz değinmek istiyorum.
Bizler büyük çok büyük bir çoğunluğu müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz, ancak bu ülkede dinimizi serbestçe yaşayamıyoruz. Neden? Çünkü siyasi bir sembol olarak görülmekte bu.. Hayır. Büsbütün haksızsınız. Türban sizlere siyasi sembol olarak görünüyor olabilir ancak hiç bir türbanlı kıza sordun mu sen bunu ne için takıyorsun diye? Türban 1400 yıldır vardı, hatta daha da gerilere gitmek gerekirse bizansın doğuş dönemlerinden gelme bir kültürdü de diyebiliriz belki bri gelenek ama islamda 1400 yıldır vardı, ve bu 1400 yıl boyunca isteyenler türban taktılar, istemeyenler takmadılar herhangi bir zorlama olmadı ki o zamanlar cumhuriyet laiklik kavramları da yoktu... Şu anda cumhuriyet kavramı var, liaklik kavramı var, hele hele demokrasi kavramı var ancak isteyen insanlar türban takamıyorlar... Bu nasıl bir demokrasidir böyle???
CHPsi MHPsi tutturdu gidiyor laiklik elden gidiyor diye.. Herkesin beynini yıkadılar.. Gittiler mitingler düzenledirl cumhuriyet mitingi adında akpyi imha mitingi.. Ama şöyle bir baktığında hiç bir şekilde laikliğin elden gittiğini görmüyorsunuz, hatta ülkenin daha da demokratik olma yolunda ilerlediğini görüyorsunuz.. e hani liaklik gidiyordu?
Türbanı yasaklama, bir ülkede insanların kişisel haklarının ihlalidir.. Ve şunuda söylemek istiyorum, mademki avrupa birliğine girmeye çalışıyoruz, avrupada hiç bir ülkenin hiç bir üniversitesinde türban yasağı yoktur!.. Bu bir tek türkiyede vardırki bunu nasıl izah edebilirsiniz bilemiyorum ancak bu yasağın kaldırılması her açıdan çok doğru bir karaar olur. Ve korktuğunuz hiç bir şeyde başımıza gelmez merak etmeyin.. Kimse bunu siyasi sembol olarak kullanmaz, akp bu kızlarımıza hiç bir şey yaptırmaz, yeni yeni senaryolar yazmayın allah aşkına gerçekçi olun gerçekleri görmeye çalışın. cumhuriyet gazetesi okuyupta buradaki köşe yazarlarına göre, ya da zaman gazetesi okuyupta buradaki köşe yazarlarına göre hareket etmeyin, ilerici olun, her iki fikri okuyun ve size doğru görüneni savunun. Hatta kendiniz bir fikir oluşturun bu iki fikirle.. Lütfen türbana saygısızlık yapmayın. Türban, dini emirler doğrultusunda genç kızlarımızn taktığı bir şeydir.
Bu yazımda herhangi bir partiye taş atmak kesinlikle amacım değildi bunuda belirtmek isterim..
Saygılarımla =)
-
Kim ne oylarsa oylarsa oylasın kimse birbirini kandırmasın bu anayasa kabul edilir :)
Şu an için en hayırlısı neyse o olsun demekten baska bişey gelmiyo elimizden :) -
hoca bırak türbanı turbandan önmli maddeelr var.
1) Askeri yargının görev alanı sivil kişilerin askeri mahkemelerde yargılanmalarını engelleyecek şekilde daraltılmıştır.
2)Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılmıştır.
3)Sayıştay, yüksek mahkeme olarak kabul edilmiş ve kamu kaynağı kullanan hiçbir kurum ve kuruluşun Sayıştayın denetimi dışında tutulmaması sağlanmıştır
farkındamısınız bilmem ama askerin gücünü kısıtlamaya yönelik uygulamalar.Artık yırtınmıcam nie böle die.siz verdiniz.ama bilmeniz gereken elimizdce bi tek tsk kaldı oda giderse :S:S:........................
-
Türban siyasi simge değildir diyen arkadaşlar allah aşkınıza bir düşünün ?
Elhamdülillah Müslümanız ama türban siyasi simgeden başka birşey değil.Belki türbanı takanlar için değil ama yönetenler için türban bir simgedir.
Bir etrafınıza bakın daha kişiliği oturmamış gençler için ne türlü tuzaklar var.Akp döneminden önce bu olaylar böylemiydi ? Yok "Abilerdir" Yok "Ablalardır" önceden bu kadar rahat değillerdi.
Ne istiyorsunuz iran gibimi olalım ? Saçı az olsa görünen kadın "Günahlar savaş derneği"nemi gönderilsin ?
Haberleri açın hangi kanal kimi kanal türban yasağı der kimi kanal başörtü yasağı der bunudamı farketmediniz ?
Stv,Kanal7 gibi kanallar Türban yasağı derler.
Bunların karşıtı kanallar Başörtü yasağı derler.
Hakkında soruşturma açılan adam Başbakan olursa.(Aklanmadı sadece zaman aşımına uğradı pehh)
O çoook sevdiğiniz Akp iktidar olduğu dönemde neyi başardı ?
"Ouuouo fabirak açtı" diye atlamayın sakın.
Haberlerde bi anons:
Başbakanımız 85456543212 tane fabrika açtı oleyyy.
Neyine açıyor amk temeli atılıyor sadece.Ve çoğuda sadece temel atılıp bırakılıyor.Ufak bir araştırmayla bunu sizde öğrenebilirsiniz.
Eminim Asil milletimizin bir gün gözü açılacak ama umarım o gün çok geç olmaz.Akp gibi dini sömüren yöneticilere pabuç bırakılmamalı.
-
anlaşılan çok konuşulacak....:-))
-
anlaşılan çok konuşulacak....:-))