folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Yetkili Servislere Güvenmeyin, Mutlaka Kendiniz Araştırma Yapın.

Yetkili Servislere Güvenmeyin, Mutlaka Kendiniz Araştırma Yapın.

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Arlong
    Arlong's avatar
    Erkek
    RaNGeR bunu yazdı

Servislerin ilk seferde aldığı ücret genellikle servisin ayak bastı parası oluyor. 20 TL ücreti o aslında. Ayrıca, size arıza tespiti yapmışlar, ama hangi parçanın ne olduğunu, değiştirirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini söylememişler değil mi? Arızalı parçanın ne olduğunu herkes söyleyebilir, önemli olan o arızanın nasıl düzeleceği. Verdiğim hikayeyi anlamamışsınız, orada arızanın nasıl düzeltileceğini bildiği için o parayı alıyor.

Hocam peki şöyle sorayım, madem teknik servisler ezbere iş yapıyor, sanayidekiler hangi dökümana göre iş yapıyor o zaman? Arabayı yapan firma yetkili servislere bütün teknik dökümanları sunarken, teknik personelin ihtiyacı olan eğitimlerini sağlarken, araç tamiri için gerekli ekipman ve altyapı elinde iken sanayide ne var? Siz teknik servisin elinde bulunan, bilgisayarlı dökümanları gördünüz mü? Ayrıca, bana arabada parça değiştirmeden düzeltebileceğiniz arıza söyleyin. Öyle bir konuşmuşsunuz ki, sanki debriyaj ayarı gereken arabanın debriyaj balatasını değiştiriyorlar. Bu kadar çamur atmayın, ayıptır, günahtır.

Teknik servis ile sanayinin en büyük farklı şudur: Sanayide istediğiniz şeyi yaptırabilirsiniz, ama teknik servis yalnızca üretici firmanın izin verdiği işlemleri yapar. Araçta üreticinin yaptığı şeklin dışında bir değişiklik yapmak istediğinizde teknik servis bunu yapmaz. Bilmediği için değil, üretici firmanın onayı olmadığı için. Üretici firmanın onayı olmayan bir işlem yapmak demek, çoğu zaman aracın o anda veya uzun vadede alabileceği zararları göze almak demektir.

Ben sanayideki çalışma şeklini de biliyorum, teknik servisin çalışma şeklini de. Teknik servise aracımı götürdüğümde arabamın başında bile durur, her hususa dikkat ederim. Ayrıca, teknik servisteki insanların nasıl göründüğü değil, yeteneği ve bilgisi benim için önemlidir. Ayrıca araç hakkında bilgili bir adam nasıl görünür, sizin gözünüzle bilmek isterdim açıkcası. Kimin ne konuda bilgi sahibi olduğunu tipinden anlayamazsınız.

Şanzıman için 10.500 lira istemişler, normaldir. Şanzımanın yapılışı sertleştirilmiş çeliktir, ve gerek teknolojisi gerekse kullanılan malzemenin temini nedeniyle pahalı unsurlardır. Siz çıkma şanzıman ile sıfır şanzımanı karşılaştırarak zaten hatayı baştan yapıyorsunuz. Şanzıman bir defa kapalı kutudur, açmadan ne sorunu olduğunu bilemezsiniz. Bir şanzımanı açtığınızda ise, birkaç dişlisi kırık ise bir daha toplama şanzınız olamayabiliyor. Dolayısıyla, çıkma şanzımanların daha önce nasıl kullanıldığını bilmeden almak, kumar oynamaktan farksız benim gözümde. Ama teknik serviste ufak tefek parçalar almak istediğinizde (bagaj bandı gibi) bazı parçalar gerçekten çok pahalı. Onları sanayiden temin edip kendiniz de monte edebilirsiniz. Ama iş arıza tespite gelirse, kusura bakmayın ama risk alıyorsunuz. Benden söylemesi diyor ve köşeme çekiliyorum.

yetkili servisin ayakbastı parası diye bir para alma durumu yoktur sadece arıza tespit ücreti alırlar. gelen yetkili servis bana kartın arızalı olduğunu ve değişmesi gerektiğini söyledi zaten klasik yetili servis mantığı bana karttada iki kandansitör(adı her neyse) bozuk demediler mesela yani ya kondansitörün bozuk olduğunu bilmiyorlardı ki bu yaptıkları işi bilmemeleri işlerinin erbabı olmadıkları demektir yada biliyorlardı ve benden daha fazla para almak istediler iki ucu boklu değnek.

"Arızalı parçanın ne olduğunu herkes söyleyebilir" demişsin emin misin arızalı parçayı herkesin söyleyebileceğine ben buzdolabında kartın bozuk olduğunu anlayamamıştım mesela belki tüpü bitmiştir temassızlık vardır falan diye düşünmüştüm.

arabada parça değiştirmeden düzeltilebilecek bir sürü arıza var kaportadaki bir çöküğü sanayide çekiçle düzeltebiliyorlar ama yetkili serviste direk kapıyı değiştiriyorlar. konumuz yetkili servis mi daha iyi yoksa sanayimi değil zaten o yüzden bu konuda konuşmayacağım.

yetkili servisteki elemanların uzman görünmediklerinden bahsederken dış görüntülerinden, ellerinden, yüzlerinden, elbiselerinden bahsetmemiştim sadece arızalı araca yaklaşımlarından uzman olmadıkları intibasını bırakıyorlar demek istedim.

şanzıman için 10500 tl istenilmesini nasıl normal buluyorsun anlayamıyorum. ikince el fiyatı 10bin tl olan br araç için 10.500 tl para verip şanzıman almak mı normal? ki türkiye gibi araba fiyatlarının uçuk olduğu bir ülkeden bahsediyoruz. bu adamlar bu araçları yurtdışında 20-30 bin yüroya satmıyorlar mı? aracnın maliyetinin yarısı şanzımanmı yani? sıfır şanzımanla ikinci el şansımznı karşılaştırmadım ki ben sadece ikinci el şanzıman almaya mecbur kaldığımı söyledim sen olsan 10000 tl lik aracına 10500 tl ye sıfır şanzıman mı alırdın yoksa 1400 tl ye ikinci el şanzıman mı?

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    madrew
    madrew's avatar
    Erkek

Sırf bu duruma düşmemek için elimden geldiğince kendim yapıyorum bütün arızalı işleri, ama yine de her zaman ellerinden kaçamıyorsun.

Bir de zaten işin içine "yetkili" girdimi ben onu sikici diye algılıyorum artık.

der die das
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    akustikelektrik
    akustikelektrik's avatar
    Erkek
    madrew bunu yazdı

Sırf bu duruma düşmemek için elimden geldiğince kendim yapıyorum bütün arızalı işleri, ama yine de her zaman ellerinden kaçamıyorsun.

Bir de zaten işin içine "yetkili" girdimi ben onu sikici diye algılıyorum artık.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    driveshaft
    driveshaft's avatar
    Erkek
    Arlong bunu yazdı

merhaba arkadaşlar.

başımdan geçen bir olayı anlatacağım malumunuzdur eskiden esnaf, usta diyerek saygı duyduğumuz zanaat erbapları bozulan musluğumuzu temir eden, yıkılan duvarımızı yapan, patlayan lastiğimizi yamayan insanlar üç kağıtçılıklarıyla  ün yapmaya başladılar. son zamanlarda nerede bir ustaya, zanaatkara işim düşse ya piyasa araştırması yapmadığımdan ederinden çok daha fazla param gitti yada yaptıklarını iddaa ettikleri işi tam anlamıyla yapmadılar ve param boşuna gitti.

mesela yakın zamanda sanayide bir ustaya aracımın bozulan şanzımanımı değiştirmesi ve araçtaki bir kaç küçük sorunu halletmesi için 1600 tl para verdim ikinci el bir şanzıman alıp taktı tamirden sonra aracı ancak 5-6 ay sonra kullanma fırsatım oldu ve şanzıman değişmeden önce beşinci viteste 3000 devir daimde 120 km/s gittiğim aracım aynı vites ve aynı devirde 70 km/s i geçmiyordu aracın şanzımanından şüphelenip servise götürdüğümde şanzımanın bir alt modele (benim aracım 1.6 yeni takılan şanzıman 1.4 motor içinmiş) ait olduğunu öğrendim. aracın şanzımanını değiştiren tamirciye tekrar gittiğimde adamla birbirimize girecektik, yaptığı işin arkasında durmadı, zor bela hatanın kendisinde olduğuna ettim "tamam ben yeni bir şanzıman bulayım değiştireceğim" dedi ve daha önce parayı verdiğimizde 1 günde getirttiği şanzımanı 3 aydır bulamadı, katil olmamak elde değil yani.

neyse gelelim bu konuyu açma sebebime evimdeki bosch marka buzdolabım tekliyordu, buzdolabı çalışıyordu ama elektrik harcayan su ısıtıcı(ketıl) veya termosifonu açtığında buzdolabına yeterli elektrik girmiyor olacak ki çalışması duruyor ve teklemeye başlıyordu, çalışmak için anahtarınızı çevirip hır hır hır eden araba gibi sürekli ses çıkarıyordu. ben tabi sikilmekten usanmadığım için hemen yetkili servisi aradım, bosch'un yetkili servis elemanları geldi ve buzdolabının elektronik aksamının olduğu kısımı açtılar daha sonra yeni bir elektronik devre kartı (servis yetkilisinin tabiriyle: beyin) takıp buzdolabının sorunsuz çalıştığını sorunun kartta olduğunu kartı 260 tl'ye değiştirebileceklerini ve eski kartıda 10 tlye satın alabileceklerini söylediler, ben ilk önce olumlu baksamda sonradan kartı değiştirmek istemediğimi söyledim ve gittiler. daha sonra google'da arama yaptım ve benimle aynı marka buzdolabına sahip ve aynı sorunu yaşayan insanların olduğunu gördüm, forumlarda 1-2 tl lik iki parça değiştirilerek 300tl (servisler onlardan 300 tl istemiş) masraftan urutulunabileceğini yazmışlardı l bende bundan cesaret alarak buzdolabının kartını söktüğüm gibi elektronikçiye götürdüm ve forumlarda yazak iki parçayı değiştirttim eve getirip buzdolabına kartı taktığımda buzdolabı canavar gibi sorunsuzca çalışmaya başladı ve ettiğim masraf 5 tl. eğer benim aklıma internette araştırma yapıp bir çözüm yolu bulmak gelmeseydi gelen yetkili servis elemanlarına 260 tl bayılıp kartı değiştirttirecektim ve elimdeki kartıda benden 10 tl ye alıp iki küçük parçasını değiştirip tekrar 260 tl ye satacaklardı. bu resmen dolandırıcılıktır. sözün özü paranız karşılığı hizmet aldığınız insanlara kolay kolay güvenmeyin mutlaka çevrenizde konuyla ilgili bilgi sahibi olabilecek insanlara sorun ve onlara da tam güvenmeyerek internet üzerinden araştırma yapın.

saygılar.

buzdolabıyla ilgili forum konusu : http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/329929-bosch-buzdolabi-sorunlari-ve-cozum-onerileri-nelerdir.html

10 tl karşılığında bozuk parçayı almak istemesinin sebebide şu. bu teknisyenler eski parçaları tamir edip çalıştığı firmanın haberi olmadan ekstra iş yaparlar gider tamir eder başka bir cihaza takarlar. 

teknisyenlerin tamircilerin çoğunluğu malesef böyle bu ülkede. ahlak acıma duygusu ülkemizde malesef yok oldu. bu sorunları defalarca yaşadım, işini birkezde iyi yaptı dediğim usta teknisyen tamirci çıkmadı karşıma, yetkili servisler bile işini doğru düzgün yapmıyor ve kazığın en büyüğünüde onlar atıyor. Boschtan pahalı bir ütü almıştım dört sene sonra bozuldu servise versem yarı fiyatına yaparlar düşüncesiyle 3 gündür yabancı sitelerden tamiri ile ilgili döküman araştırıyorum.

Bu memlekette İnternetten araştırmadan teknik servise gidilmez, ürün satın alınmaz. Kim kmi nerede bulursa orada öpüyor çünkü.

driveshaft tarafından 10/Ara/13 22:09 tarihinde düzenlenmiştir

"Sen doğru dur, eğri belasını bulur"
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeybekustasi
    zeybekustasi's avatar
    Erkek
    Cogu esnafi yetkili servislerin musteri hizmetlerini ve bazi memurlari hic ama hic sevmiyorum. Ya basindan savarlar. Ya seni kaziklarlar. bide driveshafta soyle katiliyorum. BU ULKEDE HİC BİR YERDE İNTERNETTEN ARASTİRMADAN ELEKTRONİK CİHAZ ALİNMAZ. HEPSİMİ BİLGİSİZ İLGİSİZ VE DUSMAN OLUR ANLAMİYORUM. SİRF KOMİSYON ALACAKLAR DİYE SANİRİM KAC KİSİNİN CANİNİ SIKIYORLAR. En adi hp dunyanin en iyi pc si oluyor. Sorsan Nokia hala bir numara :( zeybekustasi tarafından 10/Ara/13 22:24 tarihinde düzenlenmiştir

https://www.youtube.com/watch?v=WC3-71NKwPw
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    imlegend
    imlegend's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Yetkili servisin taaa.

Bir ara  teklif almaya çıktım tam olarak neydi hatırlamıyorum.  aynı seri parçayı kendi servisi 375 euro fiyat çekti.

başka yerde 350 lira çekti. Başka bir yere gittim 150 lira fiyat çekti. Or...u ç..uğu birde 1 ay sonra teslim edeceğiz diyor. yav...lar 150 liraya satan da para kazanıyor 375 euro ya da satan para kazanıyor. Ne işçilik ne başka bir şey.  Paketi alıp gidecem. Kendim takacağım. Bu mu yetkili servis anlayışı. Ayni parçanın 7 katı fiyat çek. Ben yetkili servisim de.

Toplam Hit: 2053 Toplam Mesaj: 17