Yıllık İhracat 125 Mlyr $
-
DJ_Alper bunu yazdı:
-----------------------------
ZyreX bunu yazdı:
-----------------------------seboist bunu yazdı:
alperin dediği doğru artık makinalaşma var o yüzden işsizlik azaltılamıyorr
-----------------------------Bu tez yanlış babalar :)
hacılar ihracaat şampiyonu çin ama hala milyonlarca işsiz var neden nüfus artışı :))demekki Türkiyede herkes 3 çocuk yaptığı sürece 354357357437 milyar dolarlık ihraccat yapın boş
diyorum ya fabrika kapesite meselesi şuan mesela vestel hiç bir eleman almadan üretimini %30-40 artıra bilir
Maliyetlere bakalım arkadaşlar...
1 işçiyi işe alacaksın en az ödeyeceğin tutar 800 civarı (bürüt) Bu işçiyi fazla mesai uygularsan 1000-1200 ödersin ama ona fazla mesai yaptırmayıp dişardan işçi alırsan
800*2 =1600 aradaki fark ssk Anladınızmı işsizlik neden ihracaat artsada azalmıyor
Devlet ondan pirimleri çalışan üstünden alınan vergileri indiriyor ek mesai yaptırmasın yeni şiçi alsın işsizlik azalsın diye
Yani bunada yanlış diyen çıkarca Yuh artık :)
-----------------------------sende abartmışsın ha vestel hiç işçi almadan üretimini %40 arttıramaz... ayrıca 2 işçinin 8 saatte yaptığı işi 1 işçi değil 12 saat 16 saatte bile yapamaz marjinal fayda diye birsey vardır sen ilk yediğin baklavadan aldığın lezzet ile 5. yediğin baklavadan aldığın lezzet arasında çok fark vardır verim meselesi
-
karabasan351 bunu yazdı:
DJ_Alper bunu yazdı:
ZyreX bunu yazdı:
hacılar ihracaat şampiyonu çin ama hala milyonlarca işsiz var neden nüfus artışı :))demekki Türkiyede herkes 3 çocuk yaptığı sürece 354357357437 milyar dolarlık ihraccat yapın boş
diyorum ya fabrika kapesite meselesi şuan mesela vestel hiç bir eleman almadan üretimini %30-40 artıra bilir
1 işçiyi işe alacaksın en az ödeyeceğin tutar 800 civarı (bürüt) Bu işçiyi fazla mesai uygularsan 1000-1200 ödersin ama ona fazla mesai yaptırmayıp dişardan işçi alırsan
800*2 =1600 aradaki fark ssk Anladınızmı işsizlik neden ihracaat artsada azalmıyor
Devlet ondan pirimleri çalışan üstünden alınan vergileri indiriyor ek mesai yaptırmasın yeni şiçi alsın işsizlik azalsın diye
-----------------------------sende abartmışsın ha vestel hiç işçi almadan üretimini %40 arttıramaz...
2007 de arttırdı ama? Hacı biliyoruz bişiler çalışanları köpek gibi çalıştırıyolar :) çalışanlardan kaç kere mail geldi bana eski sitem portal halindeyken haber yap diyeGeenmeboo bunu yazdı:
ya sonuç olarak ihracat artsa noluo bi bok olmuo ithalat azalmadıkça.Ki yıllar önce tarım ürünlerinin tohumlarını çiftçiler kendi çıkartırken günümüzde İsrail den mevsimlik tohum alıyoruz yine bu konuda da bağımlıyız yani. İHRACAT>ithalat olmadığı sürece ne işsizlik azalır ne ekonomi süzelir ne de bu ülke ilk 10 ilk20 ilk 100 e girer
-----------------------------Hacı Sen 125 milyar dolar ihracaat yapakken 500 milyar ithalat yaparsan bu ülkede tekstilci krize girerse tarim krize girerse işsizlik azalmaz
-
ya sonuç olarak ihracat artsa noluo bi bok olmuo ithalat azalmadıkça.Ki yıllar önce tarım ürünlerinin tohumlarını çiftçiler kendi çıkartırken günümüzde İsrail den mevsimlik tohum alıyoruz yine bu konuda da bağımlıyız yani. İHRACAT>ithalat olmadığı sürece ne işsizlik azalır ne ekonomi süzelir ne de bu ülke ilk 10 ilk20 ilk 100 e girer
-
DJ_Alper bunu yazdı:
ZyreX bunu yazdı:
İşsizliğin-İhracatla birebir alakası olmadığı konusundan bahsettim zaten..Makinalaşmanın işsizliğe de tam manasıyla negatif etkisi old. söyleyemeyiz.Düşünün Almanya dünya makina devi ve işsizlik bizdekine nazaran daha az.Makinalaşmak ek olarak üretim artışına da yol açarki amaç budur,makina çalışsın işçiye para vermeyelim değil..Sen heralde Avrupada ki sosyal güvenlik olayıyla ilgili bişey mi yazdın ne de ben SSK olayıyla,ihracat arasında bi alaka kuramadım..Makinalaşmanın etkisi Structural Unemployment die geçer ki bu uzun vadeli de değildir ekonomide ki yapısal değişilkliklerin(yeni iş alanlarının açılması,makinalaşma,hızlı nufüs artışının negatif etk.) işsizliğe etkileridir.
Uzun vadede üretim artışı getirir.. -
ben en başta dedim işsizlikle ihracatın alakası olmadığını.
-
ihracat 125 milyar dolar diyorlar, doğru mu? doğru.
peki nasıl oluyor da bu kadar ihracat varken ekonominin feriştahı mikiliyor?
olay basit.
örneğin sen çinden 10.000 dolarlık oyuncak aldın.
Bunun üstüne 5.000 dolar kâr koyup avrupaya sattın.
Kaça sattın? 15.000 dolara.
ve sevgili başbakanımız da gelip bize bu adam 15.000 dolarlık ihracat yaptı diyor.
İhracata bakmadan önce, ithalata da bakmak lazım.
açıklanan rakamlar brüt, net değil!
-
musty28 bunu yazdı:
ne alaka şimdi ihracatla la işsizliğin.
ihracat ==== > İstihdam (İşçi Sayısı)
İşçi===>Daha çok üretim + ihtiyaç fazlası (ihtiyaç fazlası,iyi ekonomilerde daha çok istihdam sayesinde ülke ihtiyacından fazlasına eşittir.)
Eğer İhracat # (eşit değil) istihdam ise,ithalat büyür---> Oda 125 dolar kofti rakam!
Not: DİE 'nün verdiği çoğu rakam yani istatistik sokağı yansıtmamaktadır.Başbakanlığa bağlı bir kurum,elbetteki hükümeti memnun edecek rakamlar sunmak zorundadır...
Anladın mı işsizlik = ihracat eşitliğini :) -
Geenmeboo bunu yazdı:
evet kişi başı gelir de 10000$ ama biz göremedik
-----------------------------5 bin 723
-
cold-m4 bunu yazdı:
-----------------------------ihracat 125 milyar dolar diyorlar, doğru mu? doğru.
olay basit.
ve sevgili başbakanımız da gelip bize bu adam 15.000 dolarlık ihracat yaptı diyor.
-----------------------------çin den mal alıp avrupaya satabileceğini mi zannediyosun.
ihracat hesabı senin dediğin gibi olmuyo.
-
musty28 bunu yazdı:
cold-m4 bunu yazdı:
-----------------------------ihracat 125 milyar dolar diyorlar, doğru mu? doğru.
olay basit.
-----------------------------çin den mal alıp avrupaya satabileceğini mi zannediyosun.
ihracat hesabı senin dediğin gibi olmuyo.
amcam ithalatçı/ihracatçı,plastik ürünleri çinden alıyor ve avrupaya da satıyor ;)