folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Yüksek Lisans (Bilgisayar Mühendisliği Vs Yönetim Bilişim Sistemleri)

Yüksek Lisans (Bilgisayar Mühendisliği Vs Yönetim Bilişim Sistemleri)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Master
    Master's avatar
    Erkek

kknd bunu yazdı:
    -----------------------------

merhaba arkadaslar,

genelde yazmaktan cok okumayi seviyorum tahribatta ama yuksek lisans konusunu gorunce dayanamadim. egitim denilince bazi seyleri sorgulamak lazim..

bahsedilen programlarin ders katalogunu ve aciklamalarini okudum. siteden alintida "Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans Programının amacı işletmelerde bilişim sistemlerini geliştirecek düzeyde bilişim ve bu sistemleri yönetecek düzeyde işletme bilgisine sahip öğrenciler yetiştirmektir." denmekte. konuyu acan Master arkadasimiz zaten piyasada calismakta, ustelik mct.. o yuzden bu program ona bilgi beceri olarak ne katar, tartisilir..cunku programin amaci zaten su an arkadasimizin calistigi pozisyona uygun eleman yetistirmek..

ikincisi Master arkadasimiz neden yuksek lisans(master) yapmak istedigi ile ilgili soyle demis "Yüksek Lisans yapmakta ki niyetim; Üniversite de Hoca olabilmek. Pek çok üniversite okuyan (Bilgisayar bölümü ağırlıklı olarak) Öğrencilerim var.. Gerçekten çok boş yetişiyorlar.. Hepsinin ortak derdi hocalarının sadece TEORİDE bilgiler vermesi.. Çünkü hocaları okumaktan kafayı yemiş, Sektörden bi haßer sadece okumuş.. Bende bunlara inat hem sektör hemde akademik olarak bilgimi pekiştirmek istiyorum. Ha iş bulmak için ARTISI olur mu ? KESİNLİKLE olur! O'da işin Ekstrası.. Ancak KAYGIM iş bulmak değil.. hedefim Üniversitede BİLGİSAYAR ÖĞRETMENİ olmak."

bununla ilgili olarak hem bir elestirim hem de bir tavsiyem var..

muhendislik egitimiyle ilgili biraz daha ufuk acman gerekli, sadece is piyasasini baz alarak boyle yorum yapman dogru degil, cunku universite piyasaya eleman yetistirme yeri degildir, bilim uretme yeridir(hos sana katilabilecegim nokta bu Turkiye de ne kadar yapiliyor olabilir).. sektorle, piyasayla bu isin alakasi yok cunku butun dunyada bu boyle, evet butun ogrenciler ister su universitede piyasaya yonelik seyler gosterseler is bulmak kolaylasirdi tarzinda, ama dedim ya butun dunyada bu boyle.. eger universitede hoca(akademisyen) olmak istiyorsan konuya biraz daha profesyonel yaklasmalisin..bu mct olarak microsoft teknolojisini ogretmekden cok daha farklidir, bilim adami olmaktan bahsediyoruz, office 2010 yada ccna egitimi vermekten degil..ogrenciler bos yetismiyordur(bilemiyorum hangi univ, hangi ogrencilerden bahsediyorsun) sadece gerekli temel dersleri aliyorlardir, yuksek matematik, fen bilimleri, programlama, isletim sistemleri, vs vs..

bugun princeton, yale gibi universiteler de dahi hala bu sistem ile ogrenci yetistirilmektedir, hala c ile assembly ile kernel yazmakta ogrenciler, isletim sistemleri detayi ile anlatilmaktadir, misal(cift cekirdekli islemciler icin programlama yapilirken bile(paralel programlama) c dili kullanilir. universiteler herhangi bir firma ya ne destek verebilirler ne de esir olabilirler, o yuzden open source her zaman tercih edilir.. Hocalar okumaktan kafayi siyirmislarsa ne mutlu onlara, onlarin seviyesine gelmek icin kac firin ekmek yemen gerektigini hele bir dusun istersen, senin icin demiyorum ama bizim insanimiz boyle iki, uc sey ogrenince kendini uzman diye ortaya atiyor, yani biraz tevazu, biraz saygi lutfen..

bunlar elestirimdi, simdi tavsiyem(kim olarak dersen, bilgisayar bilimlerinde uc lisans, bir master sahibi biri olarak);

olumlu yonunden bakalim tecrubelerini akademisyen olarak cok isine yarar muhakkak, bu cok iyi.. sana cok faydasi olur. uzaktan egitim, tezsiz lisans lutfen yapana saygim var insana bir sistem kazandirir sonucta da bir diploma, belki cv dede guzel durur ama akademisyen mi olmak istiyorsun, bu isi ciddiye al, mumkunse disardan bir lisans egitimini tamamla, daha sonra adam gibi bir universitede yuksek lisans yap, doktora felan gelir zaten, yani biraz kendini as, eger bilim adami-akademisyen-universitede hoca olmak istiyorsan..ha diyorsan ki imkanim yok, vaktim yok, aa ugrasamam , babane ya, o zaman zaten universitede hoca olma, en iyi yaptigin isi yap..

ve kucuk bir ornek dusunce tarzinla ilgili, belki universitedeki hocalarin hepsinden daha iyi sharepointi bilebilirsin, domain controlleri yutmussundur, a dan z ye..ama mesala Julian Assange in yazdigi dosya sistemi (file system) gibi bir dosya sistemini tek basina sadece Andrew Tanenbaumun notlariyla yazabilir misin?

eger icinde hakikaten istiyorsan boyle bir kariyer, hedefim demissin, herseyi goze al ve bu yolda yuru, ulkemiz iyi bir akademisyen ogrenciler iyi bir ogretmen kazanmis olur..bol sans, saygilar..

-----------------------------

@KKND: Teşekkürler arkadaşım beyanatın için, emek harcamışsın sağolasın..

Öncelikle YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ (YBS) bana ne katar bir MCT, MCSE+S olarak yada Güvenlikci olarak bilmiyorum. O yüzden zaten bu konuyu açma gereği hissettim. Ancak hiç bişey katmasa da ben bu Konuları bilsemde kendime senin de dediğin gibi bir " SİSTEM " ve " İKİNCİ ÜNİVERSİTE DİPLOMASI gibi YÜKSEK LİSANS " diploması kazandırmış olacağım. Şu an Sektörde DENEYİM ve TECRÜBEM bile pek çok iş bulabilirim, buluyorum da.. Ancak benim hep hedefim EĞİTMENLİK ve EĞİTİM tarafında olduğu için MCT oldum. Yüksek Lisans'ı da hem Kariyer hem de Eğitmenlik tarafımı Akademiye taşımak için istedim (En baştata belirttiğim gibi) 

19 yaşinda MS Türkiye tarafından konferansa davet edildim, Vista'yı ilk test edenlerden birisiyim, CV'mde bu tarz ilkler ve kendime özgü Güvenlik Duyurularım (Security Bulletins - Buqtraq) oldukça fazla. (MCSE olmadan önce) sonra da bu işi Sertifkasyona dökmek için girişmiştim ki profesyonel kariyerim öylece başlamış oldu.. Şimdi geldiğim nokta isw çok şükür kendimce İYİ diyebileceğim nokta. Ha tabii ki benden çok ama çok daha iyi ve ileri olanlar bu meslekte söz konusu.. Ki her zaman onlara da saygım var. 

Gelelim Mühendislik eğitimi olayına.. Bu konuda ELEŞTİRİNE hak veriyor + katılıyorum. Mühendislik = Diğer arkadaşlarında bahsettiği üzere ( Matematik vb. bilimsel verilerin oluşmasıyla ) Bilimsel olarak yapılması gereken bir şey. Akademik alande hiç AHKAM kesmem.. Üniversitelerde SEMİNER + ÖRNEK DERSLER dişinda bir ilişkim olmamıştır. Ancak bugüne kadar pek çok Üniversitede örnek dersler anlattım (işletim sistemleri+siber güvenlik).. Onun dişinda bir şeyim olmadi acikcası. :)

Tabii ki MS Teknolojilerini yada Siber Güvenliği anlatmakla, Akademisyen olmak arasında fark var.

Ancak ; Üniversiteler PİYASAYA eleman yetiştirme yeri değildir olayına katılmıyorum! İşte sorun burada başlıyor zaten. Bu güne kadar Verilen ve verilmiş Eğitimler yüzünden BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ okuyan öğrenciler Üniversite bitince gelip Sistem Eğitimlerine katılıyorlar. Benim mühendislik okuyan, programlama okuyan, bilg. öğretmenliği okuyan pek çok öğrencim var.. çoğu bizim kursa geldikten sonra kendilerinde ve derslerinde FARK olduğunu söylüyorlar..

MS Teknolojileri yada Sißer Güvenlik anlatmakla, Akademisyen olmak arasında tabii ki fark var. O yüzden ki zaten bu farkı biraz daha KAPATMAK amaçlı YÜKSEK LİSANS eğitimine geçmeyi düşünüyorum.. Mühendislik konularında Matematik sorunu olduğu ve Uzun süreli olduğu için de bu yöne kaymayı düşündüm..

Gelelim Sektörel duruma ve Üni. Öğrencilerinin durumuna;

Şimdi Üniversitede bilgisayar mühendisiği okuyan yada bilgi. öğretmenliği okuyan ÖĞRENCİLER neden Piyasaya dönük şeyler görmüyorlar ? Neden sadece TEORİK olarak Dersleri görüyorlar ? Bu Sektöre uyarlansa Öğrenciler için daha iyi olmaz mı ? Bende bu konuda açıkcası yıllardır yanlışlar yapıldığı kanısındayım.. Ha yeni yeni üniversiteler bu durumu düzeltiyorlar (özeLLiklede Özel Üniversiteler) ama genede durum pek Sektöre dönük değil..

Yani " boş " eğitim görüyorlar derken Sektöre yönelik görmüyorlar demek istemiştim.. Yoksa tabi ki onlarda Müfredatında yazan Eğitimleri görüyorlar Nitekim. Hocalara da saygım var KESİNLİKLE. Bunu özellikle belirtmek isterim. Ancak Fen bilimlerinde bir bölüm bitirip, yüksek lisans yapip gidip Bilgisayar bölümlerinde derse giren hocaları anlayamıyorum. Örneğin adam Fizik bitirmiş, yüksek lisans yapmiş ve bilgisayar dersleirne giriyor? demek istediğim nokta bu işte.. Fizik bitiirp neden bilgisayar bölümünde okuyan ve bilgisyar konusunda hayatını şekillendirecek olanlara eğtim veriyorlar? Sektörel vb. deneyimleri tamamen sıfır oluyor bu adamların. bende bu adamlardan daha iyi AKADEMİK EĞİTİM vereceğimi tahmin ediyorum.

Geleyim Julian Assange'e.. Tabii ki yazamam. Çünkü Yazılımcı değilim :) Akademisyen olduğum zaman da Yazılımcı olmayacağım. Herkes kendi mıntıkasında uzman olmalı IT konusunda hep böyle düşünmekteyim. Öğrencilerime  de tavsiyem şu oluyor hep.. Ne isen onu yap! Gerisine karişma! Türkiye şartlarında çok zor gibi gözükse de mutlaka şartları kendine göre iyileştirmen ve düzeltmen gerekiyor.

Ve son olarak ;

Bilgisayar deneyimlerini yazmışsın.. Tebrik ederim.. 3 lisans 1 master.. çok iyi kariyer. ;) Umarım hedefleyenler senin gibi olurlar yada hedeflerine ulaşırlar.

Bilgi güçtür, düşmanını barışa zorlar.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rbtx
    rbtx's avatar
    Erkek

doktorani yapana kadar piyasaya is yapamayacaginin farkinda misin peki? arastirma gorevlisi olman durumunda diyorum tabi. masterini yaptin, peki direk kadron gelecek mi? kadron geldi diyelim aylik 1800 maas + doner sermaya yetecek mi? master bittikten sonra 4 sene doktora icin harcamaya hazir misin? vs. vs. Egitim vermek istemek guzel birsey de, karsinda o egitimi almak isteyen bir topluluk bulacagindan emin misin? Iyi universitelerin yurt disinda master yapmayan kisilere kadro acmadiklarini biliyor muydun? Surekli teori veriliyor demissin, peki uzaktan egitim boyunca teori dersler almaya hazir misin? falan filan.

Toplam Hit: 11213 Toplam Mesaj: 23