folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Atatürk"Ün Sansürlenen Görüşleri



Atatürk"Ün Sansürlenen Görüşleri

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HAYVANYASAR
    HAYVANYASAR's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Mart/2009
    Erkek

    Arkadaşlar Can dündar'ın 2006'da yazdığı bir yazıya rastladım internette. Hem yazıyı paylaşmak için hem de yazıda bahsedilen, Afet İnan'ın Medeni Bilgiler adlı kitabının sansürsüz halini bulabileceğim bir yer bilen var mı diye açtım konuyu da...

     Atatürk'ün sansürlenen görüşleri

    Atatürk'e ilişkin olarak 2 önemli çarpıtma yapılıyor.
    Biri Batılılaşma konusunda...
    Diğeri din konusunda...
    İlki, Atatürk'ün hedef olarak Avrupa'yı göstermediği iddiasına dayanıyor.
    İkincisi, -dünkü Vakit gazetesinde bir örneğini gördüğümüz gibi- ısrarla Atatürk'ü dua ederken, sarıklı mebuslarla ya da peçe içindeki Latife Hanım'la gösterip cumhuriyetin temelinde bir din motifi arıyor.
    Bu 2 konuda 2 belge hatırlatacağım.

    * * *

    İlk belge, 29 Ekim günü Mustafa Kemal Paşa'nın Fransız yazarı Maurice Pernot'ya verdiği demeç... Paşa, o gün Revue Des Deux Mondes için Meclis Başkanı sıfatıyla verdiği son demecinde şöyle diyor:
    "Osmanlı İmparatorluğu, Batı'ya karşı elde ettiğimiz başarılardan çok gururlanarak kendisini Avrupa uluslarına bağlayan bağları kestiği gün düşüşe başlamıştır. Bu bir hataydı. Bunu tekrar etmeyeceğiz. Bizim vücutlarımız Doğu'da ise de düşüncelerimiz Batı'ya dönüktür. Memleketimizi çağdaşlaştırmak istiyoruz. Bütün çalışmalarımız Türkiye'de çağdaş, bu sebeple Batılı bir hükümet oluşturmaktır. Uygarlığa girmek arzu edip de Batı'ya yönelmemiş millet hangisidir?"

    * * *

    Din meselesine gelince...
    İlk Meclis'in dualarla açıldığı ve cumhuriyete oy veren milletvekilleri arasında 100 kadar din adamı olduğu doğru... Ancak böyledir diye cumhuriyetin kökeninde ve Atatürk'ün düşünce evreninde din motifleri aramak nafile uğraş.
    Afet İnan cumhuriyetin ilanından 6 yıl sonra Yurt Bilgisi dersleri vermeye başlamıştı. Okutacağı kitabı Kemal Paşa'ya gösterdi. Gazi beğenmedi. Yeni bir Medeni Bilgiler kitabı yazdırdı.
    Kitap, 1931'de Afet İnan imzasıyla çıktı; ortaokul ve liselerde okutuldu. İşte Kemal Paşa'nın el yazısıyla kaleme aldığı o notların "Millet" bölümünden satırlar:

    * * *

    "Türkler Arapların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Arapların dinini kabul ettikten sonra bu din Arapların (..) Türklerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir tesir etmedi. Bilakis Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti; milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu. (..)
    "Türk milleti birçok asırlar, (..) bir kelimesinin manasını bilmediği halde Kur'an'ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndü. (..)
    "Türk milletini Allah için, Peygamber için topraklarını, menfaatlerini, benliğini unutturacak, Allah'la mütevekkil kılacak derin bir gaflet ve yorgunluk beşiğinde uyuttular. (..)
    "... din hissi, dünyanın acısı duyulan tokadıyla derhal Türk milletinin vicdanındaki çadırını yıktı, davetlileri, Türk düşmanları olan Arap çöllerine gitti. (..) Artık Türk, cenneti değil, (..) son Türk ellerinin müdafaa ve muhafazasını düşünüyordu. İşte dinin, din hissinin Türk milletinde bıraktığı hatıra..."

    * * *

    Yeterince açık değil mi?
    Nasıl oluyor da din konusundaki görüşleri bu kadar net olan bir lider hâlâ yanlış yorumlanıyor?
    Yukarıdaki satırların çoğu, Türk Tarih Kurumu tarafından 1969 ve 1988'de basılan "Medeni Bilgiler ve Mustafa Kemal Atatürk'ün El Yazıları" kitabında yer almıyor da ondan...
    İnanması zor; ama kendi kurduğu kurum, Atatürk'ün notlarını sansür ederek yayımladı.
    "Medeni Bilgiler"i geçenlerde yeniden basan Örgün Yayınevi, Türk Tarih Kurumu'ndan bir özürle yeni baskı beklediklerini yazmış.
    Atatürk'ün okullarda okutulsun diye kaleme aldığı kitabının bile sansür edildiği bir ülkede yaşıyoruz.
    Düşünce özgürlüğü mü dediniz?

    Can Dündar

    Düşüncelerinizi  ve yardımınızı alayım...


    Blogum; http://hayvanyasar.blogspot.com/
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeadBanger
    HeadBanger's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Eylül/2007
    Erkek

    Türklerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir tesir etmedi. Bilakis Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti; milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu. (..)

     

     

    katılıyorum...araplardan tamamen uzak durulması gerektiiği burda acık acık söylenmiştir..doğruluk payını bilemem ama..


    Boş İşler Uzmanı..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HAYVANYASAR
    HAYVANYASAR's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Mart/2009
    Erkek
    xz bunu yazdı:
    -----------------------------

    bu can dündar denen lavuğun hiç bir söylediğine değer vermemek gerekiyor, milleti atasından soğutmakla görevlendirilmiş , parasal ve medyasal olarak desteklenmiş hain ve provakatörün teki, Atatürkçülüğün , milliyetçiliğin kalesine girmiş bir truva atı. Bu şahıs hiçbir zaman çıkıp da ben ATATÜRKÇÜYÜM & MİLLİYETÇİYİM diyememiş şuursuzun tekidir. Ne dediğinin ne iddia ettiğinin kendisi de farkında değildir, akıllı bir insan eğer düşman ile işbirliği içinde değilse der ki : Atatürk dindar olsa ne dinsiz olsa ne bu ülke ona varlığını borçlu ise isterse talibani olsun ne farkeder , Atamızdır önderimizdir , ölünün ardından konuşmanın ayıplığını ya da Atanın manevi şahsına yaptığı hakaretleri geçtim hadi , bu denilenleri şu gün ülkenin hertarafından birileri çekip koparmaya çalışırken, iktidar partisi başta olmak üzere iç ve dış mihraklar Türk devletini kemirip dururken, temellerini sökerken toplum millet vasfını kaybetmiş parçalanırken dile getirmenin ne manası var eğer ihanete hizmet etmiyorsa tarifsiz bir ahmaklıktan başka nedir ?

    Tüm bu provakasyona rağmen, Türk milletinin kendisine ülke ve ülkede özgürce yaşama "lüksünü" sağlayan Atasının hatırasını kolay kolay unutmayacağını umuyorum. Ama elbette düşmanında , düşman olmasından dolayı saldırmasa bile kemirmeye , böyle abukluklarla ortalığı bulandırmaya çalışma hakkı da vardır. Bunun gibi aşşalık maşaların söyledikleri ile birbirimizi yada tarihimizi eleştirmeyecek kadar karakter sahibi olmalıyız.

    En azından katılmadan yada karşı olmadan önce neye katıldığımızı karşı olduğumuzu düşünmeliyiz. Sözüm ona Atatürk ün söylediği filanca kitapta yazıldığı söylenen iddialara mı , Gazi Mustafa Kemal Atatürk 'ü "mustafa mıstık " diye çağıran sözde gazeteci bir şuursuzun saçmalamalarına mı ? 


    -----------------------------

    Hocam söyledikleri hoşuna gitmeyebilir ama adamın kapı gibi delileri var elinde bu kadar basit. Ayrıca hiç de öyle gizli amaçları falanı filanı olduğunu sanmıyorum, vatanını ve atasını seven bir insandır kendisi.

    Şimdiye kadar Atatürk'ü zedeleyecek ne söylemiştir ki? Bu yazısında mesela Atatürk'ün kendi yazdıklarının sansürlendiğini söylemiş. bunu belirtmesine neden kızıyorsun ki? Can Dündar neyi zedeliyor? "Senin kafandaki Atatürk"'ü mü?


    Blogum; http://hayvanyasar.blogspot.com/
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fatal_Trag3dy
    Fatal_Trag3dy's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Mayıs/2009
    Dişi

    "Hakikate bizzat nasıl inanıyorsam dinime de öyle inanıyorum.Şuura mualif,terakkiye mani hiçbir şey ihtiva etmiyor.Halbuki,Türkiye'ye istiklalini veren bu Asya milletinin içinde daha karışık,suni tarikatlardan ibaret bir din daha vardır.Fakat bu cahiller,bu acizler sırası gelince aydınlanacaktır.

    Milletimizin gerçek din bilginleri,din bilgilemiz arasında da milletimizin hakkıyla ifthar edebileceği bilginlerimiz vardır.Fakat bunlara mukabil edebileceği ilim kisvesi altında hakikatten ilimden uzak,gereğince ilim tahsil etmemiş,ilim yolunda layığı kadar ilerleyememiş hoca kıyafetli cahiller vardır.Bunların ikisini birbirine karıştırmamalıyız"

     

    "Düşüş,alçalış yalnız maddi yönlerden olsaydı hiçbir önemi yoktu.Ne yazık ki Türkiye ve Türk halkı,ahlak bakımından da düşüyor.Durum incelenirse görülür ki Türkiye Doğu maneviyatı ile sona eren bir yol üzerinde bulunuyordu.Doğu ile Batı nın birleştiği yerde bulunduğumuz,Batı ya yaklaştığımızı zannettiğimiz taktirde asıl mayamız olan Doğu maneviyatından tamamıyla soyutlanıyoruz.Hiç süphesizdir ki bu büyük memleketi,milleti çöküntü ve yok olma çıkmazına itmekten başka bir sonuç beklenemez bundan.

    Bu düşüşün çıkış noktası korkuyla,aczle başlamıştır.Türkiye'nin,Türk halkının nasılsına başına geçmiş olan birtakım insanlar,galip düşmanlar karşısında mahkummuş gibi,Türkiye yi âtıl ve çekingen bir halde tutuyorlardı.Memleketin ve milletin çıkarlarının gerektiğini yapmakta korkak ve mütereddit idiler."

                                                                                                             Mustafa Kemal ATATÜRK...

     

    Şu halleri görseydi ne kadar üzüleceğini düşündükçe,içimden bir parça gitmeye devam ediyor...

    Batıya dönük olmak demek, gelişime açık olmak fakat içlerinde kavrulmak demek değildir...

    Ki yine Atatürk ün bir sözünü alıntı yapacak olursam...

    "Avrupa dan nasihat almak,bütün işleri Avrupa nın emellerine uygun yürütmek,bütün dersleri Avrupa dan almak gibi birtakım zihniyetler ortaya çıktı...

    Oysa hangi istiklal vardır ki yabancıların nasihatleriyle,yabancıların planlarıyla yükselebilsin?Tarih böyle bir olay kaydetmemiştir"

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ZaYGo
    ZaYGo's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Haziran/2007
    Erkek
    Atatürk'ün sansürlenen görüşü plavradan ibarettir.Atatürk'ün görüşlerini anlamak için yaptığı icraatlara bakmak yeterlidir.Onuda geçtim Nutuk'u okumak Atatürk'ü tam anlamıyla anlamamızı sağlar.Nutuk=Atatürk.Can Dündar'ın ne mal olduğunu anlatmama gerek yok heralde...

    Long Live Turkey..
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HAYVANYASAR
    HAYVANYASAR's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Mart/2009
    Erkek
    xz bunu yazdı:
    -----------------------------
    VIGILANTE bunu yazdı:
    -----------------------------
    xz bunu yazdı:
    -----------------------------

    -----------------------------

    Hocam söyledikleri hoşuna gitmeyebilir ama adamın kapı gibi delileri var elinde bu kadar basit. Ayrıca hiç de öyle gizli amaçları falanı filanı olduğunu sanmıyorum, vatanını ve atasını seven bir insandır kendisi.

    Şimdiye kadar Atatürk'ü zedeleyecek ne söylemiştir ki?


    -----------------------------

    Söylenenler hakkındaki görüşümün burada bir önemi yoktur , dediğim gibi bu açık bir saldırı değil kemirmeye devam etme operasyonudur. Sadece dışarıdan bakıp bu iddiaların doğru yada yanlış olsa bile toplumda uyandıracağı etkiyi ve neden dile getirilme gereği duyulduğunu düşünmeni istiyorum. Şimdi böyle şeyleri ortaya atmanın Atatürk'ün Türkiye'sine, onun bağımsızlık ve bütünlüğüne ne gibi bir yararı var onu soruyorum. Vakit gaztesindeki sürüngenlerin yaptığı gibi Atatürk'ün dine karşı söylemiş olduğu bir sözü bulunca bokunda boncuk bulmuş kadar sevinmenin bunu ortaya çıkarmanın ne gereği var mesela ? 

    Ayrıca Atatürk adamın başlıca geçim kaynağı, niye zedelesin ki ;  ama öte yandan yaptıklarının sonuçlarını sallamayacak kadar da Atatürk e uzak bir şahıs . Ata'yı milletin gözünde küçültmek ile, düşüncelerini, ülküsünü basite indirgemekle yani bir tüketim malzemesi yapıp kendi etiketi ile satmak ile gündemde kalarak cukkayı doldurmak - tamam belki düşmanla işbirliği içinde olmasını kanıtlayamam ama düşmanın hedeflerine hizmet etmediğini söyleyebilirmisin ? Atatürk isminden bu kadar ekmek yedikten sonra bırakta sevsin bir parça değil mi ? Onun sevdiği Atatürk ün bağımsızlık , milliyetçilik gibi ülküleri değil , onun sevdiği şey sinemalarda sattığı mustafa, belgesel yapıp ün kazandığı akşamcı arkadaşı, eminim yeni rakı sponsor olmuştur. 

    -----------------------------
    Toplumun Ata'sının kurduğuy kurum tarafından sansürlenen Atasının görüşlerini öğrenmesi nasıl bir yıpranmaya sebep olabilir ki? Gerçeklerin, saklanmış bilgilerin ortaya çıkarılması için illa bir menfaat olması gerekmiyor bence. Nerede halkın bilmesi gereken bir şey varsa söylebnmelidir bu bence.

    Vakit gazetesindekilerle de Can Dündar bir değil yani lütfen.

    """Ata'yı milletin gözünde küçültmek ile, düşüncelerini, ülküsünü basite indirgemekle yani bir tüketim malzemesi yapıp kendi etiketi ile satmak ile gündemde kalarak cukkayı doldurmak """ diyorsun da nerede küçkültmüş ki Atatürk'ü bu yazıda?

    Yani adamın Atatürk'ün içki içmesi, din üzerine liberal fikirleri vesaire üzerine gerçekleri yazmasında neden bir art niyet arıyorsun ki? Atatürk'ün "gerçekten" kim olduğunu anlamamızı istiyor bence sadece.


    Blogum; http://hayvanyasar.blogspot.com/
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HAYVANYASAR
    HAYVANYASAR's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Mart/2009
    Erkek

    ZaYGo bunu yazdı:
    -----------------------------
    Atatürk'ün sansürlenen görüşü plavradan ibarettir.Atatürk'ün görüşlerini anlamak için yaptığı icraatlara bakmak yeterlidir.Onuda geçtim Nutuk'u okumak Atatürk'ü tam anlamıyla anlamamızı sağlar.Nutuk=Atatürk.Can Dündar'ın ne mal olduğunu anlatmama gerek yok heralde...
    -----------------------------
    Atatürk'ün elyazmalarını bulabilirsin arkadaşım bu konuda. Can Dündar'ın kanıtı elinde. Seninki hani?

    İşine gelmiyor, kafandaki Atatürk'ü bozuyor diye adama saldırma bence.


    Blogum; http://hayvanyasar.blogspot.com/
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    umit
    umit's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Mayıs/2007
    Erkek
    can dündarı Mustafa filminden tanıyoruz. kime ve neye hizmet ettiği açık.

    le le le sakine
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MelancholiTr
    MelancholiTr's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Haziran/2008
    Erkek

    bak hocam..çok dikkat çekmeye çalışıyorsun..

    bu sitede 2 şey çok büyük dikkat çeker..bunuda en iyi şekilde kavradığını düşünüyorum..

    1.islam dini..

    2.Atatürk..

    sen ikisinede saldırıyorsun..dikkat çekmek içn birşeyler yapıyorsun..

    ama sana önerim dikkat çekmek istiyorsan bilginle ve kültürünle çek bu gibi şeylerde değil..

    saygılarla..


    İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakultesi
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ZaYGo
    ZaYGo's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Haziran/2007
    Erkek
    VIGILANTE bunu yazdı:
    -----------------------------

    ZaYGo bunu yazdı:
    -----------------------------
    Atatürk'ün sansürlenen görüşü plavradan ibarettir.Atatürk'ün görüşlerini anlamak için yaptığı icraatlara bakmak yeterlidir.Onuda geçtim Nutuk'u okumak Atatürk'ü tam anlamıyla anlamamızı sağlar.Nutuk=Atatürk.Can Dündar'ın ne mal olduğunu anlatmama gerek yok heralde...
    -----------------------------
    Atatürk'ün elyazmalarını bulabilirsin arkadaşım bu konuda. Can Dündar'ın kanıtı elinde. Seninki hani?

    İşine gelmiyor, kafandaki Atatürk'ü bozuyor diye adama saldırma bence.


    -----------------------------
    Yazımı tam olarak kavrayamamışsınız galiba.Atatürk'ün el yazmalarının %100 güvenirliğini asla kanıtlayamassın.Üzerlerinde değişilik yapılıp yapılmadığını bilemeyiz.Bu sebepten yazılı kaynak olarak Nutuk en iyisidir.Ayrıca Can Dündar'ın elinde kanıt olması o kanıtların kesin doğru olduğu anlamına gelmez.Can Dündar'ın nasil bir insan(!) olduğunuda çok iyi bildiğimiz için kanıtlarınında o biçim olduğunu düşünmekteyiz.Benim kanıtlarım nerdemi? Benim Atatürk ile ilgili tek kanıtım Nutuktur...

    Long Live Turkey..
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HAYVANYASAR
    HAYVANYASAR's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Mart/2009
    Erkek

    mrphs bunu yazdı:
    -----------------------------
    can dündarı Mustafa filminden tanıyoruz. kime ve neye hizmet ettiği açık.
    -----------------------------

    Vah vah vah, Ata'sının da siyasi ve askeri dehası arkasında normal bir insan olduğunu öğrenen gencin yürek burkan dramı :D


    Blogum; http://hayvanyasar.blogspot.com/
Toplam Hit: 8264 Toplam Mesaj: 42