Bash, Windows 10'A Geldi
-
önceden paylaşımını yapan bir mürit vardı gelecek diye konusu aşağıda.
http://www.tahribat.com/forum/windowsa-bash-linux-terminali-geliyor-217444
yabancı sitelerde paylaşılmış nasıl kurulacağı ama şimdilik Preview Build 14316 sürümünde kullanılıyor.
aşağıdaki sitelerde nasıl kurulacğı anlatılıyor.
http://fossbytes.com/install-run-bash-ubuntu-windows-10/
http://www.howtogeek.com/249966/how-to-install-and-use-the-linux-bash-shell-on-windows-10/
-
Alıntı espriyi patlatayım hemen Windows linux'un anca bashını alır.
-
0x656e bunu yazdı
Alıntı espriyi patlatayım hemen Windows linux'un anca bashını alır.
Hocam güzel espri ama realiteye dönersek
Windowsa kıyasla zaten linux un bi tek bashı kalıyordu onu da aldılar elinden :)
-
Şimdi orada bash demişler Ubuntu vs yazıyor, windows içinde ubuntuyu mu çalıştırıyor bunlar napıyor?

-
şimdi benim anlamadığım birşeyler var herhalde @_@
unix ve türevleri üzerindeki bash ve benzerlerinin, win işletim sistemindeki komut satırından ne farkı var?
-
Bash gelmesi işin bir kısmı, ama daha güzel kısmı Linux programları Windows'ta sanal makineye,vs ihtiyaç duymadan çalışacak.
Yani atıyorum "wget" kullanacaksın, önceden Cygwin'de bash kullanıyorsan "wget" için windows'a özel derlenmiş programı bulman gerekirdi.
Artık yeni sistemde, linux'te kullandığın 64 bit wget neyse, windows'ta da aynısını kullanabiliyor olacaksın.
Readelf ile windows'taki bash'e bakıldığı zaman da görülüyor ki proğramlar windows executable'ı değil.
Yani aslında WINE windows'a geldi, ama önceki mantığın tam tersi, windows içinde linux proğğğğramları çalıştırabilmek için.
-
Biriniz de çıkıp demiyor ki bu olayın Linux dünyasına etkisi ne olacak?
-
SkynetX bunu yazdı
Bence bir etkisi olmayacak.
-
KrypT bunu yazdıSkynetX bunu yazdı
Bence bir etkisi olmayacak.
Microsoft adım adım Open Source'a geçmeyi planlıyor bence hocam yani yavaştan yavaştan servisleri geçiriyor.Ama bu demek değildir ki Windows'un open source olucağı
-
@MaviEkran hocam açıklama tskler.
bash deyince benim aklıma: komut satırı geliyor, komut satırında da linux`un araçlarını, "programlama dili" dahilinde gruplama örgütleme düzenleme zamanlama geliyor.
benim anlayamadığım kısım sanırım şu, linuX komutlarını win makinede kullanabilme şaşa`sinin dışında, win`in komut satırında yapamadığımız bir şey var mi? ( unix ve linux 64 bit`lık araçları kullanabilmenin dışında.)
tskler yeniden. ^^)
-
HarmOniYaFil bunu yazdı@MaviEkran hocam açıklama tskler.
bash deyince benim aklıma: komut satırı geliyor, komut satırında da linux`un araçlarını, "programlama dili" dahilinde gruplama örgütleme düzenleme zamanlama geliyor.
benim anlayamadığım kısım sanırım şu, linuX komutlarını win makinede kullanabilme şaşa`sinin dışında, win`in komut satırında yapamadığımız bir şey var mi? ( unix ve linux 64 bit`lık araçları kullanabilmenin dışında.)
tskler yeniden. ^^)
Benim gözümde bash'in muadili powershell'di ama powershell öyle bir noktaya geldiki sunucuda scripting dili olarak daha çok python/perl ile yarışıyor. Ondan dolayı Windows'un Poweruser olarak adlandırdığımız kullanıcı kitlesini çekecek bir araca ihtiyacı vardı ki bunun için bash ideal bir araç. Bir çok developer araçı direk bash üzerinde çalışıyor. Basit seviyede otomasyon ve scripting'e uygun.