Evrim Teorileri
-
mont-blanc bunu yazdı:
-----------------------------PanxeR bunu yazdı:
-----------------------------
yazık yani ne diyim bilim i bile yalanlıyorsunuz artık size paylaşım yapılmaz konuyu açan ark a tşklr
-----------------------------PanXer kardeş;
Bilimde bir konu ortaya atıldığı zaman kesindir diyene kadar çeşitli evrelerden geçer..
Son evre de "KANUN" olduğu zaman işte o zaman bilim yalanlanamaz.. ama adı üstünde TEORİ kısmındadır.... Kanıtlanamamıştır, tüm bilim adamları konu üzerinde ittifakta değildir..
Gayet tabii, evrensel bilim kaidelerine göre; teori aşamasındaki bir mevzu doğrulanabilir de yalanlanabilir de...
Bu da bilimin külliyen yalanlandığı manasına gelmez.
o aşamalar şunlardır bak.
1_ bilimsel problemin saptanması
2_ gözlemler bulunur.
3_çözüm yolu bulunur
4_tahminler yapılır
5_bunlar kontrollü deneylerle denenir.
*eğer yanlışsa hipotez değişir.
*eğer deney sonuçları tahminleri doğrularsa hipotez teori olur.
teoride evrenselleşirse kanun olur.
evrim teorisinin kanunlaşamamasının sebebi de dini inançlara ters düşüyor düşüncesidir. bir dayanağı olmamasına rağmen bu yüzden kanunlaşamıyor.
ama bilim insanı objektif bir pencereden bakabilmeli ona göre akıl-fikir yürütmeli.
lise 2 bilgilerimi anlatıyorum... -
PanxeR bunu yazdı:
yazık yani ne diyim bilim i bile yalanlıyorsunuz artık size paylaşım yapılmaz konuyu açan ark a tşklr
evrim teorilerini ortaya koyan bilim adamları dediğimiz kişiler, gördüğünüz gibi orta okul öğrencilerinin yapabileceği deneyler yapmışlar. Bu deneyler tabi o zaman aaaa, ooooo, ilginç sesleriyle karşılanmış fakat günümüzde bir geçerliliği yok. Bir lise öğrencisini (şu an öğrenim gören) alıp o zamana götürsen ordinaryus olabilecek kapasitedeler. Daha açık bi şekilde ifade etmek gerekirse o zamanda bilim bu kadar gelişmemişti. Bilim adamları dediğimiz insanlar elbetteki yaşamış oldugu çağda verilebilecek,kullanabilecek bilgilere sahipti biz bu bilim adamlarını tutup günümüze getirsek yaptıkları, söyledikleri şeylere farklı uzuvlarını kullanarak gülerler.Son postta bilimde kanunun (geçerliliğini kanıtlamış teori) nasıl gerçekleştiğini yazmış arkadaş. Bu sıralamada kontrollu deney diye bir şey var o dönemde şu anki bilgileri bilmeyen insanlar kontrollü deney yapsa nolur? Tabiki boş bir çaba olmuş olur.
Darwinin kitabını okumadım fakat kabataslak bir yorum getirmek istiyorum. Şimdi bizim güneydoğu,doğu anadolu bölgelerimizdeki insanların çok tüyleri var (batıdaki bölegelerimize nazaran) ne yani bu insanlar dahamı az gelişmiş? tabiki hayır adam 1800 lü yıllarda yaşamış (12 Şubat 1809 – 19 Nisan 1882) bu ayrıntıları yakalayabileceği bir dönem değil bu dönem. Ki aksini düşünen varsa komiklikten başka bişe olmaz.
böyle yazıp tartışmakta istemiyorum fakat insanların düşünceleri farklılık gösterebiliyor. Dünyanın kanunuda bu herkez kendi inandıgını peşinde koşsun.
-
mont-blanc bunu yazdı:
-----------------------------PanxeR bunu yazdı:
-----------------------------PanXer kardeş;
Bilimde bir konu ortaya atıldığı zaman kesindir diyene kadar çeşitli evrelerden geçer..
Son evre de "KANUN" olduğu zaman işte o zaman bilim yalanlanamaz.. ama adı üstünde TEORİ kısmındadır.... Kanıtlanamamıştır, tüm bilim adamları konu üzerinde ittifakta değildir..
Gayet tabii, evrensel bilim kaidelerine göre; teori aşamasındaki bir mevzu doğrulanabilir de yalanlanabilir de...
Bu da bilimin külliyen yalanlandığı manasına gelmez.
-----------------------------Sen bunun kanun olarak dünyaya açıklandığını düşünsene doğacak kaosu bu yüzden açıklanmıorum zaten şu an bilim adamlarınca dinle evrimi beraber götüren bir olay bulmak o olmadan bunun kanun olduğu açıklanamaz kiliseler hala yeterince zengin vatikan gereken parayı veriyodur şu an dünyaya evrimin kanun olduğuğunun açıklanmaması için
-
dikdatoraa hoca sen kime bilmiyorsun diyosun :) ben biyoloji hocalarıyla tartışıyor :) senin gibi harun yahyanın belgesellerini izleyip de darwinin yakınları darwin yalanlamış falan diye uyduruk bişeyi atmıyorum.. Ben 3-4 yıl boyunca evrim teorilerini araştırdım.Ve bana göre teori sağlam değil.Bu arada evrim teorisinde sen değil feriştahın gelsin beni alt edemez.Sonuna kadar da Akıllı Tasarımı savunuyorum!
Şunu eklemek istiyorum, bi arkadaşımız demiş ki evrim teorisi dinle çelişiyor diye kanun olmuyor.. Sence kanunlar din kurallarına göre mi oluyor? Avrupada hangi ülke din kurallarına göre yönetiliyor.Ayrıca madem çoğu bilim adamı ateist neden kanunlaşmıyor!
Cevap şu, kanun olması için herkesi ikna edecek dellilerin olması gerekir.Demek ki tam manasıyla kanıtlanmış bir teori değildir evrim teorisi. Bilim baya ilerliyor ve benim kanımca da evrim teorisi giderek zayıflıyor.. Evrim biyolojinin felsefi konusudur aslında. Pozitif bilim deneye ve gözleme dayanır. Evrim (türlerin değişimi) çok yavaş olduğundan deneye yapılarak bulunanamaz.Deney olmadan da gerçek pozitif bilim alanı içine girmez.Bazı biyologlar dediğim gibi evrimi biyolojinin felsefi konusu olarak tanımlar.. Kanun olmamasının sebeplerinden birisi de budur!
Ayrıca, evrim teorisini savunan arkadaşlara akıllı tasarım teorisini araştırmalarını öneririm. Nasıl ben olaya tarafsız bakmak için her iki kısmı irdeliyorsan aynısını da karşı taraftan bekliyorum! Akıllı tasarımın türkiye temsilcisi Mustafa Akyoldur
www.mustafaakyol.org dan akıllı tasarım ile ilgili yazılar okuyabilirsiniz.İngilizceniz varsa discovery bilim enstütüne girip son çalışmaları okuyabilirsiniz..
-
ertan bunu yazdı:
-----------------------------dikdatoraa hoca sen kime bilmiyorsun diyosun :) ben biyoloji hocalarıyla tartışıyor :) senin gibi harun yahyanın belgesellerini izleyip de darwinin yakınları darwin yalanlamış falan diye uyduruk bişeyi atmıyorum.. Ben 3-4 yıl boyunca evrim teorilerini araştırdım.Ve bana göre teori sağlam değil.Bu arada evrim teorisinde sen değil feriştahın gelsin beni alt edemez.Sonuna kadar da Akıllı Tasarımı savunuyorum!
Şunu eklemek istiyorum, bi arkadaşımız demiş ki evrim teorisi dinle çelişiyor diye kanun olmuyor.. Sence kanunlar din kurallarına göre mi oluyor? Avrupada hangi ülke din kurallarına göre yönetiliyor.Ayrıca madem çoğu bilim adamı ateist neden kanunlaşmıyor!
Cevap şu, kanun olması için herkesi ikna edecek dellilerin olması gerekir.Demek ki tam manasıyla kanıtlanmış bir teori değildir evrim teorisi. Bilim baya ilerliyor ve benim kanımca da evrim teorisi giderek zayıflıyor.. Evrim biyolojinin felsefi konusudur aslında. Pozitif bilim deneye ve gözleme dayanır. Evrim (türlerin değişimi) çok yavaş olduğundan deneye yapılarak bulunanamaz.Deney olmadan da gerçek pozitif bilim alanı içine girmez.Bazı biyologlar dediğim gibi evrimi biyolojinin felsefi konusu olarak tanımlar.. Kanun olmamasının sebeplerinden birisi de budur!
Ayrıca, evrim teorisini savunan arkadaşlara akıllı tasarım teorisini araştırmalarını öneririm. Nasıl ben olaya tarafsız bakmak için her iki kısmı irdeliyorsan aynısını da karşı taraftan bekliyorum! Akıllı tasarımın türkiye temsilcisi Mustafa Akyoldur
www.mustafaakyol.org dan akıllı tasarım ile ilgili yazılar okuyabilirsiniz.İngilizceniz varsa discovery bilim enstütüne girip son çalışmaları okuyabilirsiniz..
kanunlaşamamasının sebebi tabi ki ulemaların sözleridir. bir çok bilim adamı evrim teorisine elindeki kanıtlarla üreme konusundan farksız bakar. şimdi yaşamayan türler için bulunan fosiller dna sayısı ,dizilimi vb. gibi benzerliklere bakıldığında evrimin olmadığını söylemek aptalca ama insanların gözünde evrim deyince madem evrim var niye maymun olmuyoruz gibi bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olmanın örneği sözler geliveriyor. evrim uzun bir süreçtir. 4 milyon yıl gibi bir sürede seleksiyonlarla insan bugünkü görünümü alabilmiş. sen sürekli evrim yalanlanıyor evrim zayıflıyor diyorsun. ama gösterdiğin hiç bir delil yok. oysa evrim hakkında binlerce fosil kalıntılar geçiş canlıları vs. var senden de bekliyorum evrimin olmadığına dair kanıtlar. -
daha önceki tartışmalarda baya bi kanıt sunmuştum.. tekrar aynı araştırmayı yapacak kadar zamanım yok.. o yüzden size mustafaakyol.org u belirttim ayrıca http://www.discovery.org/ burda yapılan son araştırmaları inceleyip benim gösteremediğim kanıtlar hakkında fikir sahibi olabilirsin!
evrimi kabul ederim ben ama bu değişim sadece tür içinde kalır.. Ayrıca teori geçrekten doğru ise emin ol ki gerçekten herkes tarafından kabul edilir. Bu kadar tepki olmasının arkasında din vardır ama bilim din ile işlemiyor!
-
ertan bunu yazdı:
-----------------------------daha önceki tartışmalarda baya bi kanıt sunmuştum.. tekrar aynı araştırmayı yapacak kadar zamanım yok.. o yüzden size mustafaakyol.org u belirttim ayrıca http://www.discovery.org/ burda yapılan son araştırmaları inceleyip benim gösteremediğim kanıtlar hakkında fikir sahibi olabilirsin!
evrimi kabul ederim ben ama bu değişim sadece tür içinde kalır.. Ayrıca teori geçrekten doğru ise emin ol ki gerçekten herkes tarafından kabul edilir. Bu kadar tepki olmasının arkasında din vardır ama bilim din ile işlemiyor!
tabi ki bilim din ile işlemiyor ama din ve evrimin hep karşı karşıya olduğu sanılıyor bu yüzden tepki toplanıyor. teori kısmına çok takılmamak lazım insanlar evrimi bilen insanlar aralarında bunu konuşmuyor sadece isim yanılması yapıyoruz. yani ben bugün evrim artık kanun oldu desem kaç kişi kanun olduğunu kabul edicek. aynı şekilde söylediğimi bilim adamları saçmalama evrimi yeni öğrendin galiba diye karşılayabilir. evrimi kabul etmek yetişme biçimi,mantık, ahlaki değerlere bağlılık gibi şeylerle ilgili kanımca çok güçlü bir mantık yetişme biçiminden dolayı evrimi red edebiliyor. -
şimdi hoca din olgusu evrime karşı diyorsun.. bunun nedeni evrim teorisinin dine karşı olmasıdır.. Darwinin teorisine göre canlılığın olması için bi yaratıcıya gerek yok o halde dine de gerek yok. Eee dindar insanlar ve bilim adamları bunu kabul edebilir mi? Onlarda yaratılışı savunuyorlar haliyle..Yıllardır yaratılış dogmadır diye hep aşağılandı.Bu yüzden Akıllı Tasarım teorisi ortaya çıktı.Canlıların tasarlandığını söylüyor ama daha ilerisine girmiyor.girerse yine evrimci bilim adamları dogma diye nitelendirir!
Evrim teorisi insanın bir hayvan türü olduğunu savunuyor.Oysa hayvanlar başı boş varlıklardır ama biz insanlar böyle miyiz sence? Bir hayvan gibi miyiz? Hayvanlarla aramızda o kadar fark var ki, bizim geçmiş, bugün ve geleceğimiz var.Bizde sonsuzluk isteği, yarınımızı kurtarma isteğimiz vardır.Hayvanda bu var mı? Bu kadar farklılık neden? Bana bir gözünü para ile satar mısın? En değerli organlarından biri göze sence paha biçilir mi? Bu göz sence karşılıksız olarak mı verildi insanlara! O yüzden ben bir sonumun olacağına inanmıyorum ve bunu aklıma ve kalbime sığdıramıyorum.Çünkü benim yaratılışımda sonsuzluk isteği var!
Kuran-ı kerim de de evrim teorisi savunulmuyor, biz ademi maymundan yarattık demiyor, Ademi çamurdan yarattık buyuruyor Allah.O yüzden bazı insanların yaptığı gibi evrim ile dini birleştirmek de yanlıştır..
Ben şuna inanırım, herşey bir neden sonuç dairesi içindedir. Sence doğaya bu kadar zarar veren bir canlıyı doğa ana neden elemedi? Oysa tarihe bakıldığında hepsi yok olmuştur.Neden insan olmadı! Sebebi basit, bu dünya insan için var, insan yok olursa bu dünya bir anlam taşımaz...
-
Evrim milyonlarca yıl süren bir süreç olduğu için kanun olmamıştır çünkü kontrollü deneyler bu ve benzeri teorilerde mümkün değildir. Ayrıca çağdaş bilimde artık "bu kanun iyidir, bu teori kötüdür" diye birşey kalmadı. Çünkü zaman ilerledikçe kanun olarak kabul edilen bilimsel gerçeklerin bile değişebileceğini gösterdi nitekim evrim teoriside darvin'den bu yana çok değişti. Başka bir örnek vereyim bing-bang teorisi, evrim teorisinden daha soyut ve eldeki verilere göre daha uzak bir teoridir fakat herkes işine geldiği için kabul eder ama şuanda bilim ve insan hayatının bir çok yerinde kullanılan (en basidinden genetik bilimi) evrim teorisine "çürütülmüştür, yalandır" gibi şeyler söylenir.
Ayrıca bilinçli tasarımdan bahsetmişsiniz; bilinçli tasarımın, evrim teorisine karşı gösterilmesi komiktir. Evrim Teorisi dünyadaki tüm üniversite, lise hatta daha öncesinde okutulan bir ders iken bilinçli tasarımın bilimsel bir teori olmadığı ve dersinin verilemeyecek olduğu MIT tarafından açıklanmıştır. Amerika'da (Türkiye gibi evrim teorisinin kabul görmediği 2-3 ülkeden biri) yıllardır bu teoriyi derslere sokmaya çalışıyorlar birkaç yerde kabul edilip daha sonra tekrar kapatıldı.
Bir arkadaşta bundan 200-300 yıl öncesine şimdinin ortaokul öğrencisini koysak ordinaryüs olur demiş. Bende o arkadaşı göndersek sadece Newton'un 1. yasasının yüzde birini bile anlayamaz diyorum. Şimdiki birçok bilimsel araştırma yüzyıllar önce bulunmuş matematik ve fizik araştırmalarına dayanıyor.
-
fuzbing iyi demişsin ama hoca, abd de bi kaç eyalette akıllı tasarım ders kitaplarına girdi ve hala da devam ediyor.. Ders kitaplarına ve ünivlerde okutulmamasını sebebi ise pozitivist bilim anlayışında bu teorinin yeri olmadığını düşünen akedemisyenlerin varlığıdır. Oysa bilim objektif ve sorgulamaya yönelik olması gerekir, haksız mıyım?
Siz öğrencilere iki teoriyi de verin ve öğrenci mantıklı olanı,kendi akıl süzgecinden geçirerek seçebilsin! Birşeyleri yasaklayarak sorun halledilemez! İnsanların düşünme yetisini kaybete arzusundan başka bir istek değildir bunlar