folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder İşte Başlıyor[Üniversitede Türban Kalkıyor]



İşte Başlıyor[Üniversitede Türban Kalkıyor]

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Ağustos/2005
    Erkek

    Türbanlı öğrenciye üniversite yolu açılıyor

    AKP'nin talebi üzerine hazırlanan anayasa taslağının eğitimle ilgili bölümünde öğrencilerin üniversitede türbanla öğrenim görebilmesine imkân sağlayan alternatif önerilere yer verildi

    Gökçer Tahincioğlu

    AKP'nin talebi üzerine, Prof. Dr. Ergun Özbudun ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan yeni anayasa taslağı aynen yaşama geçerse, türbanlı öğrenciler de üniversitelerde öğrenim görebilecek. Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı yasaları iptal yetkisine sahip olacak. Cumhurbaşkanlarının milletvekili dokunulmazlığına sahip oldukları açıkça anayasada belirtilecek.
    AKP hukukçularının değerlendirmeye aldığı taslakta yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:

    Türban için öneriler

  2. Taslakta "türban" konusunda, "hizmet alan-hizmet veren" ayrımı gözetildi. Eğitim ve öğretim ile ilgili bölümde, "Kimse kılık kıyafeti nedeniyle eğitim hakkından alıkonamaz", "Üniversitelerde kılık kıyafet serbesttir" gibi, öğrencilerin türbanla öğrenim görebilmesine imkân sağlayan alternatif önerilere yer verildi. Ancak taslaktaki laiklikle ilgili düzenlemeler, üniversiteler dışında türbanın farklı alanlarda kullanımına imkân tanımayacak. Kamu görevlileri hiçbir koşulda türban takamayacak. Özbudun, türban serbestisinin laiklik ilkesine aykırılık oluşturmayacağını vurguladı.

    Dokunulmazlığa düzeltme

  3. Mevcut Anayasa'da, cumhurbaşkanı dokunulmazlığının bulunup bulunmadığına yönelik bir hüküm yer almıyor. Bu nedenle seçilmesi halinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, hakkındaki Kayıp Trilyon davasından yargılanıp yargılanmayacağı tartışılıyor. ANKA'nın haberine göre taslakta, "Cumhurbaşkanlarının da milletvekili gibi dokunulmazlığının bulunduğu"na ilişkin hüküm yer alıyor. Bu hüküm, taslağın yürürlüğe girmesi halinde Gül'ün yargılanma ihtimalinin ortadan kalkacağı şeklinde yorumlandı. Ancak aynı taslakta, milletvekili dokunulmazlığı da sınırlandırılıyor. Milletvekillerinin zimmet, irtikap, sahtecilik gibi suçlardan yargılanabileceği hükmü yer alıyor. Bu nedenle "sahtecilik" ile suçlanan Gül'ün, taslak yürürlüğe girse bile yargılanmasının söz konusu olabileceği belirtiliyor.

    Yetkilere kısıtlama

  4. Cumhurbaşkanı sadece üçlü kararnamelerin gerektiği atamalarda söz sahibi olacak. YÖK Başkanı'nı, YÖK, Danıştay, Anayasa Mahkemesi, HSYK üyelerini ve rektörleri atama yetkisi kalkacak. YÖK Başkanı'nı rektörler, Yargıtay Başsavcısı'nı Yargıtay üyeleri seçecek.
  5. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun üye sayısı 9'dan 17'ye yükselecek. 17 üyeden 5'ini TBMM, 11'ini yargı organları seçecek. Adalet Bakanlığı müsteşarı kurulun doğal üyesi olacak. Adalet Bakanı da artık kurulda yer alamayacak.
  6. Kadın, yaşlı ve çocuklar için çıkarılacak pozitif ayrımcılık içeren düzenlemelerin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmayacağı hükmü yer alıyor.
  7. Yetkisi daraltılan cumhurbaşkanının kamu otoritesini denetleyemeyeceği gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, kuruluşu antidemokratik olarak nitelendirilen Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ortadan kaldırılacak.
  8. Atatürk milliyetçiliği, laiklik, cumhuriyetçilik, devletin üniter bütünlüğü gibi kavramlara taslakta önem verildi. Ancak, ekonomide devletçilik ilkesi, fiilen uygulanmadığından taslakta yer almadı.

    AİHS devrimi

  9. Anayasa Mahkemesi, yasaların sadece Anayasa'ya değil, AİHS'ye uygunluğunu da denetleyecek. Anayasa'nın 90. maddesinde yapılan değişiklikle, yasalarla uluslararası sözleşmelerin çelişmesi halinde sözleşmelerin uygulanacağı düzenlemesi getirilmiş ancak mahkemelerin bu hükmü uygulamamaları eleştiri konusu olmuştu. Uygulama birliği sağlanması için Anayasa Mahkemesi'ne, AİHS'ye aykırı yasaları iptal yetkisi tanındı.
  10. Vatandaşlık konusunda, 1924 Anayasası'ndaki "Türkiye ahalisine vatandaşlık bakımından Türk denir" ifadesine benzer bir tanım getirilecek.



    Kürtçeye yeşil ışık

  11. Taslakta resmi dil olan Türkçenin aynı zamanda eğitim ve öğretim dili olduğu belirtilirken, "Türkçeden başka dillerde eğitim demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olarak kanunla düzenlenir" ifadesine de yer verildi. Böylece, yapılacak kanunlarla Kürtçe başta olmak üzere farklı dillerde seçmeli dil eğitimi verilebilmesinin yolu açılıyor. Taslaktaki diğer düzenlemeler, Kürtçe propaganda yasağı ile Kürtçenin radyo ve televizyonlarda kullanım sürelerine ilişkin sınırlandırmaları da kaldıracak.


    2B de taslakta

  12. Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına yönelik, kamuoyunda 2B olarak bilinen anayasa değişikliği de taslağa girdi. Bu arazilerin satışına imkân tanınacak. Mevcut Anayasa'da 1981'den önce orman vasfını yitiren arazilerin satılabileceği düzenlemesi yer alıyor. Taslakta, bu süre kaldırılacak, yerine konulacak süre sınırlamasını AKP belirleyecek. Taslakta, ormanların korunması ve yakılan ormanların yerine yeni alanların oluşturulması düzenlemeleri de güçlendiriliyor.


    Atatürkçülük tartışması

    Özbudun, taslakta Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk'ün çağdaşlaşma hedeflerine en az mevcut Anayasa'da olduğu kadar yer verildiğini, bu konuda mevcut Anayasa'dan geriye gidilmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı. Taslakta, Anayasa'nın başlangıç bölümü kısaltılarak sadeleştirildi. Bu bölümdeki "Türk varlığı", "Türk milli menfaatleri" gibi ifadeler, muğlak olduğu gerekçesiyle metinden çıkarıldı. Ancak, Atatürk ilkeleri ve inkılaplarına yönelik ifadeler korundu. Taslağın milletvekili ve cumhurbaşkanlığı yemini bölümlerinde de Atatürk'le ilgili ifadelere yer verildi.

  13. http://yigitdemirag.com
Reply With Quote Alıntı yap
  • KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeYeT
    HeYeT's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    geç  bile  kalındı.

    ----------------------------

    bide herkes  nüfus cüzdanının  arkasındaki en üstte ortadaki kutucuun  içinde yazan  5  harfli kelimeyi  bi  okuyuversin  yok yok  ipucu  vermem lazım  

     

     Dini:İSLAM    :))))


    matematik24.com
  • KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bandit
    Bandit's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Nisan/2007
    Erkek
    akp ye geçen dönem en fazla oy kazandıran şeyde buydu türban sorununu geçen dönem çözeceklerdide bu döneme kalmış demek:)

    * Bugün Türk-Kürt yarın ÖzTürk-Arap Türkü- sonra İşçi-Memur en son Ali-Veli-Mehmet... Ahmet Kaya
  • KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ExcaliburTBT
    ExcaliburTBT's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Aralık/2005
    Erkek
    Pazartesinden itibaren israil konsolosluuna kayıyıom :F ve gidiom burayalardan.
  • KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    iLLuMiNaTi
    iLLuMiNaTi's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Mart/2007
    Erkek

    .

    iLLuMiNaTi tarafından 13/Nis/13 17:04 tarihinde düzenlenmiştir
  • KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dikdatoraa
    dikdatoraa's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Haziran/2006
    Erkek

    oleey önceden sokakta açacan evde açacan köşkte açacan okulda açacan amerikan pavyonları gibiydi şükür özgürlük geliyor


    yenilmenin acısını yaşamadan kazanmanın zevkine hiç bir zaman varamazsınız... mağlubiyet son derece motive edicidir dibe vurduğunuzda en tepeden başka gidecek yeriniz kalmaz.
  • KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cnr437
    cnr437's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 03/Nisan/2007
    Erkek
    bütün islam devletleri bizi örnek alırken biz aksine gidip onlar gibi olmaya hatta iyice bokunu çıkarıp irandan bile beter olma yolunda ilerliyoz, bu demek oluyo yakında biz onları örnek alıcak duruma gelicez (modernize ve laiklik açısından...)

    Bizim olduğumuz her yerde herşey bizim yüzümüzden olmuştur. Ben benim amk bana bişey olmasın!
  • KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mobydick64
    mobydick64's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mart/2007
    Erkek

    Atatürkün binbir zorlukla gönderdiği şeriat düzenini kendi ellerimizle geri getirmeye çabalıyoruz 

    yazık bizler 10 kasımlarda atamızın arkasından ağlamayı bile haketmiyoruz.. timsah gözyaşlarından bi farkı kalmıyacak ağlamamızın


    ne mektup geliyor ne haber senden,söyle de bileyim bıktın mı benden,her akşam güneşin battığı yerden,gözlerin doğuyor gecelerime......
  • KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fatihaydemir14
    fatihaydemir14's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Ağustos/2005
    Erkek
    ya abi biz bi müslüman ülke değilmiyiz ya. bunlar normal şeyler asıl şimdiye kadar olmadığı hata ya..

    Sen benim Canımsın..,Canlı kalan Tek yanımsın...
  • KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    camarade
    ontedi
    ontedi's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Eylül/2005
    Erkek

    Size yabancılar sorarsa, Türkiye'nin yönetim biçimi nedir diye

    Ilımlı İslam Cumhuriyeti dersniz , ha şunu da unutmayın, cümlenin devamına şunu da ekleyin.İleride tam bir islam cumhuriyeti olacak dersiniz.Bunlar yaptıkları tam bir şerefsizlik.Guya cumhuriyeti tam benimsiyorlarmış. Gene sinirlerim attı.

    Zaten Sayın Ahmet Necdet Sezer şuna vurgu yapmıştı. Türkiye de islam ılımlaştırılıyor. Ilımlı islam aşılanmaya çalışılıyor.Çok kötü birşey.


    Matematikçi ve Yazılımcı. http://www.ontedi.com ve http://www.cizgi.site Siteme beklerim herkesi.
  • KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zervalone
    zervalone's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    hoca milletin inandigi dinler vardir nesneler vardir oluslar vardir bir ingiliz bi amerikan gelip ulkemizda boynunda hacla geziyo ama kimse bisey demio ama bir musluman gelipte bas ortusu taktimi hemen olay oluyo ben demiyorum ki gevur hac takmasin ya allah bismillah kesin oldurun diye egitim herkesin hakki bence kimse bu haktan marum edilemez ne yani bi musluman turban takiyo diye egitim goremiycekmi neden peki bi ingilizin boynunda hac kolunda hac dovmesi egitim gormesine izin var egitim herkesin hakkidir kiz olsun erkek olsun musluman olsun yahudi olsun hristiyan olsun sagci olsun solcu olsun egitim baska seye benzemez egitim beynin yemegidir

    kisilerin kendi haklari ozgurlukleri vardir hicbi gelismis ulkenin yasasi bunu sinirlandirmaz ancak gelismemis bireyler beyinler  boyle seylere takar heleki %84 u musluman olan bi ulkede bu kendi kendimizi bitirmemiz icin beynimizi mesgul eden nedenlerden sadece birisi bence benm unuversitede anfide yanimdaki kizin turbanli turbansiz acik kapali yesil gozlu siyah gozlu kisa uzun musluman hristiyan olmasinin bana ne bi faydasi nede bi yarari var herkesin kendi bildigi dorudur ama gel gelelim bi bireyi inanclarinin gereginden marum kilmak o toplumun seviyesini gosterir

  • Toplam Hit: 12328 Toplam Mesaj: 101