Kafamda Deli Sorular ( Üniversite )
-
wasd bunu yazdı
Yazılım mühendisliği bölümü ayrı, bilgisayar mühendisliği bölümü ayrı. Yazılım mühendisliğinde donanıma dair bikaç şeyi daha az görüyosun o kadar, onun haricinde ikiside aynı bok. Ha sen yüksek lisans olarak yazılım mühendisliğinden bahsediyorsan o ayrı bi olay. İçinde olduktan sonra uğraşan istediğiyle uğraşıyo istersen iki yıllık kazan ama okurken hakkını vererek çalış yapmak istediğin mesleğe. Adı bilgisayar müh yada yazılım müh diye sanma ki sana oturtup c# öğretecekler yada herhangi başka bir programlama dilini :D biz aynı fikirle geldik ama bi cacık yok. Adamlar sana her haltın temelini veriyolar sen sürekli uğraşıp bakıcan en çok kafana ne yatarsa ondan devam edicen, ki ben 22 yaşındayım çoğu şey için geç kalmışım üniversiteyi bekleyerek. Benim yorumlayacaklarım bu kadar.
Benim isteğim yukardan yazdım zaten, ortaya birşey koymak. 2-4 farketmiyor haklısın. Ama adama 4'yıl bitirdim. Aha burdada cisco eğitimi aldım dersen. Gel ben sana 300 TL daha fazla vereyim diyor. Anladın mı ?
-
mettoman bunu yazdıotocu bunu yazdımettoman bunu yazdıotocu bunu yazdımettoman bunu yazdı
reklamcılığıda düşün ordan tasarıma geçersin ben gsfyi kazanamazsam böyle yapmayı düşünüyorum
Ben ortaya birşey koymayı seviyorum. Reklamcılıkta olur dediğin gibi... Mesela 2D oluyor sanırım, harita çizimleri yapıyorum. (BOX) yöntemi ile...
http://gamebanana.com/members/1072264
çok farklı hocam reklamcılıkla harita işi :) sen hangi lisedensin grafik tasarımın meslek liseleri var mesela imkanın varsa orada oku otur corel vs. çalış evde sürekli okul o kadar önemli değil bu işlerde vasıflı eleman iş buluyo bu grafik tasarımda bi programada bağlı kalma burası türkiye tek kişiden hepsini beklerler işte :D bide yarışmalara katıl yaratıcılığın artar katılamazsan bile onlara bişey çiz :D ama dediğim gibi reklamcılık oku daha fazla iş imkanı sağlarsın. ben şuan animasyona başlamayı düşünüyorum
Reklamcılıkta hangi programlar var ?
adobe programları, corel, illustrator, freehand, 3d max, maya, cinema 4d bunlar en çok tercih edilenlerdir. corel, illustrator, freehand bu 3ü vektöreldir o yüzden birini öğrenirsen diğerlerine daha rahat alışırsın
Corel'e baktım. Yerlerini karıştırdım. Freehand çok basit geldi. illustrator hiç denemedim. Bir ara Blender kullanmıştım. Çok iyi değildimde, birşeyler çıkarıyordum ortaya...
-
@wert sınav ile alan ünivler de var o tamamen ünivin rektörlüğünün aldığı bir karar...
@kaptanmagaraadami overbitenin dediği doğru hacı ipin ucu bir kaçırılırsa göte geldi aşkımız ikimizde şaşkınız muhabbetine döner iş :D otur inek gibi ders çalış demiyoruz ama çok da takılmamak lazım...
@wasd tr de bilg muh içeriği ne? yurt dışında yazılım mühendisi ile bilgisayar müh. arasında dağlar kadar farklar varda... genel olarak söylediklerin doğru insanlar yazılım konusunda diplomaya değil senin kendini ne kadar geliştirdiğine bakıyor ancak kendi başına da bir yere kadar... temel de olsa eğitimini almak önemli... sırf bu yüzden ikinci univi bunun üstüne okumayı planlıyorum da yazılım ile bilgisayar muh arasında tercih yapamıyorum a.q. :S
@otocu ccnp sertifikalı adama ortalama 6000 tl civarı para veriliyor +300 değil :D
-
crafty bunu yazdı
@wert sınav ile alan ünivler de var o tamamen ünivin rektörlüğünün aldığı bir karar...
@kaptanmagaraadami overbitenin dediği doğru hacı ipin ucu bir kaçırılırsa göte geldi aşkımız ikimizde şaşkınız muhabbetine döner iş :D otur inek gibi ders çalış demiyoruz ama çok da takılmamak lazım...
@wasd tr de bilg muh içeriği ne? yurt dışında yazılım mühendisi ile bilgisayar müh. arasında dağlar kadar farklar varda... genel olarak söylediklerin doğru insanlar yazılım konusunda diplomaya değil senin kendini ne kadar geliştirdiğine bakıyor ancak kendi başına da bir yere kadar... temel de olsa eğitimini almak önemli... sırf bu yüzden ikinci univi bunun üstüne okumayı planlıyorum da yazılım ile bilgisayar muh arasında tercih yapamıyorum a.q. :S
@otocu ccnp sertifikalı adama ortalama 6000 tl civarı para veriliyor +300 değil :D
Bak 300 değilmiş gördün mü ? :)
-
cok gencsin daha :) meslek lisesi okuyorsun ve mezunu olacaksin,bence suanki isine bak ve agir gel :) hizli kosan atin biseyi seyrek dusermis bilemedim.
nerden mi biliyorum? bizde senin gibiydik.siyrilip gelmek konusmayla olmuyor.cok hedeflerin varsa fizik1den basla buraya yazmak yerine:)
ayrica ekleyeyim senin o kanada muhabbetini senin gibi onlarca adam hayal ediyor :) konusmayla olmuyor icraat paylas bizlen.mesela toefl skorun kac suan girsen? nerden mi biliyorum? cunku ben oradayim.
cordelian tarafından 20/Şub/13 00:08 tarihinde düzenlenmiştir -
cordelian bunu yazdı
cok gencsin daha :) meslek lisesi okuyorsun ve mezunu olacaksin,bence suanki isine bak ve agir gel :) hizli kosan atin biseyi seyrek dusermis bilemedim.
Ağır gelme taraftarı değilim işte :) İlk hedefim direk girmek, olmaz ise seneye girmek, oda olmaz ise seneye girmek.
// Büyük hedeflerim yok. Sadece sevdiklerim var.
// TOEFL = Çözüp puanı buraya yazarım. // Okul'dan gitmesem bile... Okul bittikten sonra, beni Türkiye'de görmüyeceksiniz...
otocu tarafından 20/Şub/13 00:21 tarihinde düzenlenmiştir -
otocu bunu yazdıcrafty bunu yazdı
300mü 6000mi? :D cisco uzmanıysan 10kağıt maaş alan var dolarla yöğroyla maaş alanlar neler neler var neyin 300ü 6000i :D ki o işte diploma değil sertifika+işi bilmek gerekiyor. Ben sertifika önemsiz demedim diploma çok önemli değil dedim, okulda gördüklerinle orta seviyeye ya gelirsin ya gelmezsin. Bilgisayar müh diploması olupta işsiz yahut 1500tl altı kazanan kaç kişi var diye başlık açsan görürsün diplomanın herşey olmadığını.(ki üni diploması olmadan mühendis diploması sahiplerinden fazla kazananlarda var)
@crafty: İlk sene bilgisayarı tanıyalım hesabı word excel pc donanımı azcık ucundan algoritma & programlama falan bi genel kültür bide matematik fizik edebiyat falan. Sonrasında matematiksel teoriler uygulamalar, donanım temelleri, daha gelişmiş algoritmalar gibisinden gidiyo.
Detaylı bilgi için :)
http://www.ebs.sakarya.edu.tr/?upage=fak&page=bol&f=12&b=10&ch=1&yil=2012
-
wasd bunu yazdıotocu bunu yazdıcrafty bunu yazdı
300mü 6000mi? :D cisco uzmanıysan 10kağıt maaş alan var dolarla yöğroyla maaş alanlar neler neler var neyin 300ü 6000i :D ki o işte diploma değil sertifika+işi bilmek gerekiyor. Ben sertifika önemsiz demedim diploma çok önemli değil dedim, okulda gördüklerinle orta seviyeye ya gelirsin ya gelmezsin. Bilgisayar müh diploması olupta işsiz yahut 1500tl altı kazanan kaç kişi var diye başlık açsan görürsün diplomanın herşey olmadığını.(ki üni diploması olmadan mühendis diploması sahiplerinden fazla kazananlarda var)
@crafty: İlk sene bilgisayarı tanıyalım hesabı word excel pc donanımı azcık ucundan algoritma & programlama falan bi genel kültür bide matematik fizik edebiyat falan. Sonrasında matematiksel teoriler uygulamalar, donanım temelleri, daha gelişmiş algoritmalar gibisinden gidiyo.
Detaylı bilgi için :)
http://www.ebs.sakarya.edu.tr/?upage=fak&page=bol&f=12&b=10&ch=1&yil=2012
Diplomada bir kısımda önemli'yi kast ediyorum. Matematik güzelmiş yardımcı kardeş. Gene giriyor hayatıma allahın muşmulası...
Şu soruları tek tek cevaplarmısın benim için madde madde,@crafty'in yaptığı gibi.
-
2 yıllık bilgisayar programcılıgı bölümüne git kpss den atanma şansın artar hemde üniversite ortamı başkadır bir gör bu arada üniversiteyi kazanmak hiç zor değil 5-6 ay adam gibi çalış istediğin bölümü kazanırsın
-
otocu bunu yazdı
1- Metok nedir ?
sadece meslek liseleri için açılmış bi kontenjan.
2- Bilgisayar Mühendisliği (MF) istiyormuş. Grafikerlik ne istiyor ?
o kadar çok puan türü vardı ki en son girdiğimde, hangisiyle alıyor hiç bilmiyorum. pc mühünde mtok kontenjanı eskiden birinci bölümle alıyodu onu bi araştır.
3- Okul Grafikerlik için puan verir mi ?
bi fikrim yok ama bölümünün devamı niteliğinde bölümler için veriliyosa grafikerliğe verilmez sanırım.
4- 380 puan alsam. Okulun verdiği 40 puan ile, Eskişehir kazanırmıyım.
puanına değil sıralamana bakarak tercih yapıcan, puan çok farkedebiliyo ama sıralamalar sabittir aşağı yukarı.
5- +380 almak için. En az kaç doğru soru cevaplamam gereklidir ?
çok.
6- 380 alabilir miyim ?
hangi puan türünde? kafa varsa, çok ama çok mükemmel disiplinli ve doğru şekilde çalışırsan neden olmasın.
7- Kazanamaz isem, 2 yıllık'a girmelimiyim ? 2'yıllığa girersem. 4'yıllığa yükseltmem için, ne gerekli ? 2'yıllığa girip 4'yıllığa yükseltmek. 4 Yıllıkla aynı eğitim midir ?
senin maddi manevi durumuna bağlı. Ama en fazla 3 kere dene, 3.de de 4 yıllık olmazsa gir iki yıllığa... dgs var geçiş için ve tabi bide ortalamanı yüksek tutman lazım ki geçebilesin. Aynı mıdır değilmidir bilmiyorum.
8- Dershaneye gitmelimiyim (Bu dönem -ki vaktim yok. ve evimizdende uzak. okul çıkışı yetişme ihtimalim çok az)
Dershane herşey değildir eğerki etüdünden bilmemnesinden faydalanmayacaksan gerek yok ilk sene. günde 1 yada 2 saat ciddi şekilde bir konuya çalışıp bir test çözsen emin ol daha iyi. Dhaneye gitsen arkadaş ortamıydı bilmemneydi olur kaynar. Ben bi son sınıfta bide lise bittikten sonraki sene gittim, hayatımda pek bişey değişmedi.
9- 6-7 ay içerisinde, 1 yıllık eksiklik tamamlanır mı ?
Mümkün değil. Ki emin ol 1yıllık eksik değil o sadece, sen atölyede uğraşırken anadolu liselerinde fen liselerinde adamlar testleri çözmüyo yiyo resmen.
10- Diyelimki kazandım. Erasmus'a girmek için ortalamamın kaç olması lazım ?
Tam bi bilgim yok, ama erasmusa okumaya gideni görmedim daha :D
11- Erasmus'ta ilk hedefim Kanada, sizin başka bir öneriniz var mı ?
Yurtdışı olsunda nere olursa olsun :D ama amaç okumaksa eğer bilemem.
12- Üniversiteyi kazanırsam. Hem okuyup. Hem çalışabilir miyim ?
bi ihtimal part time, yoksa zor. okuyup çalışırsın ama zor iş yani, anca kendi bölümünle ilgili bir yer bulursan bi yandan kendini geliştirir bi yandan okursun. ama zor yani.
13- Erken evlilik düşünüyorum 23-25 yanlış mı yaparım ?
Bunun neresi erken? okul bitince evlenmekten bahsediyosun, daha üniye gelmeden evlenenler var. Bunun net yaşı olmaz evlenmek için evlenen istediği yaşta evlenir, sevdiğiyle evlenmek isteyenin belli bi yaşı yoktur.
14- Türkiyede yazılım geleceği var mı ?
pek umutlu değilim ama var.
15- Türkiyede grafikerlik geleceği var mı ?
bu işi normal yaparsan bi bok olmaz. cidden yaratıcıysan parayı götürürsün.
16- Grafiker en düşük kaç TL maaş alır ? Bilgisayar Müh. en düşük kaç TL maaş alır ?
bilg müh diplomanın hatırına 1000den başlıyo grafikeri bilmem.
17- Kazanıp bitirdiğim halde hiç bir işe giremez isem. Evden para kazanabilir miyim ?
işe giremiyosan zaten bir halt bilmiyorsun demektir, evden de birşey yapamazsın.
18- Yatay geçiş nedir ? Dikey geçiş nedir ?
yatay liseden sonra bölümünün devamı olan 2 yıllığa direk girmen(ki kaldırıldı falan diye bişeyler duymuştum) dikeyde ortalamanı yüksek tutup birde sınava girip 2 yıllıktan sonra 4 yıllıkta 2-2,5 sene daha okuyup lisans mezunu olmak demek.