Tesadüf E İnanır Mısınız?
-
teadüf e inanmam islamda tesadüf yoktur tevafuk vardır.Ahmet Şahin hocamızın tevafuk-tesadüf ile ilgiligüzel bi yazsını veriyorum
umarım faydalı olur
Soru : Tevâfuk ve Tesâdüf Nedir?
Cevap : Dilimizde kullandığımız birçok kelime vardır ki mânasını kesinlikle bildiğimizden kullanıyoruz değiliz. Kimi kelimeleri aslında ifade ettiği mânanın aksine bir niyetle kullanmaktayız.
Sözünü edeceğimiz (tesadüf) kelimesi de bunlardan biridir.
Tesadüfte şuursuzluk, hesapsızlık ve başıboşluk vardır. “Şu hadîse tesadüfen şöyle oldu, bu hâdise tesadüfen böyle oldu” gibi... Bunu söyleyen zâta sorsanız:
— Siz kâinatta başıboşluk olduğunu kabûl edebiliyor musunuz? Hâdiseler, vak’alar başıboşluktan mı zuhur ediyor, yoksa hepsinde ince bir hikmet, kesin bir maksat mı vardır.
Muhatabımız hemen diyecektir ki:
— Asla, kâinatta başıboşluk yoktur. Her hâdisenin altında bilmediğimiz nice hikmet ve maslahatlar vardır.
— Öyle ise hikmetsizlik ve başıboşluk mânasına gelen tesadüfü neden kullanıyorsunuz?
— Canım, ne bileyim herkes kullanıyor, ben de kullanıyorum. Alışmışız bir defa...
Bir âyet-i kerîme bizlere ışık tutuyor:
“Denizde, karada ne cereyan ediyorsa, Allah’ın ilmi dâhilinde cereyan ediyor. Bir yaprak düşmez ki Allah’ın ilmi dâhilinde olmasın!.”
Anlaşılan, tesadüfî sandığımız kâinat hâdiselerinin hiçbirinde tesadüf yoktur. Bir yaprağın düşüşünde dahi. — Ya ne vardır?
— Tevafuk.. Muvafık olmak, münasip düşerek cereyan etmek, bir İlâhî maksat, bir İlâhî hikmet için cereyan etmiş olmak... Bunun içindir ki kelimeleri yanlış mânada kullanmak istemeyenler tesadüfü terkeder, tevafuku tercih ederler.
— Tevafuken böyle oldu, tevafuken şöyle cereyan etti, diyerek her hâdisenin altında bir İlâhî hikmet, Rabbanî maksat ararlar. Yaratandan alâkasını kesmek gibi bir dalgınlığa düşmezler.
-
Tesaduf yoktur ..
Insanlarin Tesadufe ihtiyaci vardir....
-
insanlar doğru zamanda doğru yerde olmaları durumuna genelde tesadüf derler bence bu tesadüf değil kişinin kendi yaptıkları sonucunda karsılastığı bir durumdur.
-
Epey olmus bu konuya yorum yazalı. Arkamdan görmediğim yorumlar yazılmış. Sürekli nette olamadığımdan da konuyu göremiyorum...
Bazen insanlara bir şeyler öğretmek için yazıyorum. Sonra aradan bir müddet geçtikten sonra boşuna yazdığımı, ben ne kadar açıklayıcı yazsamda karşımdakinin odun olduğunu, söylediklerimin sadece onun kapasitesi kadar yeterli olduğunu anladım.
Aslında bu tarz ucuz kişiliklere yorum bile yazmaya gerek yok. Kendi çaplarıında kemire dursunlar...
-
tesadüf , tevafuk'un halk arasında söylenişidir. tavafuk'a tesadüf diyenler. tesadüfün anlamını bilmiyorlar. ama her işte bir hikmet olduğunu biliyorlar.
-
Tesadüf dediğin bi olayın senin kontrolün dışında gerçekleşmesidir. Yağmur yağması da tesadüftür, acıkman da. Bunu fiziksel yasalar yapar dersen tesadüf olur, ilahi güçler dersen kader olur. E sonuçta vardır da, ilahi güçler de sürekli bizim peşimizde koşup bütün hayatımızı çizmez ki. Bir dünya oluşturmuşlar, ondan sonrasını kendi akışında seyrediyorlar. Müdahale seyrek oluyor, herkesin hayatına her an bir müdahale söz konusu da değil. Dolayısıyla tesadüf de gayet olağan bir şey.
-
arkadaşlarda şunu diyorlar işet tesadüf bilinmeyen dahilinde gerçekleşir yani ne olcagı bilinmez rastgeledir. şansımıza ne çıkarsa gibi...Oysa her daim bunları bilen biri vardır...Ne olcagı önceden bilindiginden dolayı da tesadüf yoktur diyorlar :D
Bana göre de yoktur tesadüf.Çünkü her şeyin bir amacı olmalı bu dünyada gerçekleşen en ufak bi şeyin bile sebebi olmalı.Hiç bişey boşu boşuna olmamalı :D o yüzden inanmıyorum tesadüfe
-
Farklı görüşler vardır.. ama ben bir ablanın bana anlattığı şeylerden sonra tesadüf diye birşey in olmadığını anladım..
Kader bizim yaşamamız gereken şeydir ve bunu yazanda herşeyi yaratandır Tesadüf ve şans ise bizim kendimizin yaşamamız gerektiğini hissettiğimiz yada ihtimal
verdiğimiz olayların tümü gibi bişeydir..
Şimdi kader bunların hepsini kapsıyorsa?
Tesadüfle şansda bunların içindedir ki kadere eş değer birşey olmadığı için bunlar yoktur.o yüzden emirreis+1
-
Tesaduf, sans, kader . . . belki metafizik alanina girer bu uclu.
-
dinde tevafuk diye nitelendirilir bu kavram.
tevafuk,vifak kökünden gelir.
vifak=birleşme,ortaklaşma,ittifak anlamlarına gelir.(aşağı yukarı aynı anlam)
tesadüf kelimesi dilimize nerden gelmiş bilmiyorum.