Xml'i Kavramak

    Şahit olduğunuz gibi, çok daha önce, insanlar arasında bile sorun teşkil edebilen iletişim problemini donanım cephesi halletmiştir. Herkesin kendi algoritmasıyla, kendi doneleriyle, kendi bakış açılarıyla ve en önemlisi kendi pazar paylarını dikkate alarak  oluşturdukları yazılımlar, kendi dışındaki yazılımlarla konuşturulmak istendikleri zaman ciddi problemlerle karşılaşılıyordu.  Aslında bu bahsettiğim standart yapı, yazılımların her türlü bileşeniyle diğer yazılımlarla haberleşmesi değil veya her yönüyle ona açık olması değildir. Tek sorun ; zaman ve mekandan etkilenmeden hepsinin aynı veriyi kullanabilmesidir. Yazılımların, yalnızca kendilerinin anlayabileceği bir veri biçimi değil bütün yazılım ve aygıtların rahatlıkla alıp kullanabileceği, çıkarım yapabileceği bir yapı olmalıdır. Her türlü veri(data)nin tek bir formatı olmalı ki bu sorun çözülsün.

    İşte bahsettiğim, bahsetmeye devam edeceğim ve gelişmeye açık teknoloji olan XML bu sorunun tek çözümüdür. Kimsenin tekelinde olmayan, World Wide Web Consortium (W3C) tarafından oluşturulan XML, veri yapısının, biçiminin oluşturduğu daralanları genişletecektir. Yazılım dünyasının en önemli argümanı olan Veri’yi  geniş bir paylaşımda, güçlü bir iletişimle kurumsal pazara açacaktır. Böylece hem yeni pazar payları açacaktır , özellikle e-ticaret alanında esneklik sağlayacaktır,  hem de bireysel istekler için kurumsal giriş kapılarını (portallar) açacaktır. XML'in  iş dünyasına getirdiği en önemli şey, kurumların birbirleri ile konuşabilmesi için altyapıyı sağlıyor olması. XML bugüne kadar başarılamayan bir şeyi başardı ve kurumların farklı uygulamalarının birbiri ile konuşabilmesini sağladı.

    Terim olarak XML nedir ?

    XML'de veri (data), verinin görünüşünden (presentation) ayrıldığı için programlara, özelliklerini kaybetmeden veriyi ortak bir yapıda saklama imkanı sağlamaktadır. Her uygulama bu veriyi dilediği gibi sunabilmektedir.

    Veri, bir veritabanında olduğu gibi yapısal özellikleri korunarak saklandığından, yığın olmaktan kurtulmakta ve gerektiğinde filtre edilebilen, sorgulanabilen bilgi olarak saklanmaktadır. XML, doküman ve verinin çok geniş bir yelpazede mantık tanımını yapabilen bir meta dildir. Evrensel ve esnek yapısı nedeniyle kelime işlem uygulamalarından e-iş uygulamalarına varan geniş ve sınırsız bir uygulama alanında kullanılmaktadır.

    Web uygulamalarında XML'e ihtiyaç duymamızın önemli sebepleri var. Web sayfaları hazırlarken şu ana kadar kullandığımız HTML, öncelikle sununun, görünüşün nasıl olacağına odaklanmış bir script (betik) dili. HTML taglarının büyük çoğunlu sayfalarımızın şeklen nasıl olacağını belirlemek için kullanılıyor.

    HTML'de veri ve biçim iç içe geçmiş durumda. Veriyi, bu sayfanın içinden ayıklamak ve kullanmak mümkün olmamakta.

    Kısacası ; XML'de veri ve verinin sayfamızda nasıl gösterileceği birbirinden ayrılmıştır ve verileri, aynı bir veritabanında yer alan veri gibi etkili bir şekilde kullanabilme imkanımız vardır.

Tarih:
Hit: 2836
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.