Xml'i Kavramak

<?xml version="1.0"?>
<tezkere>
       <kime>Mehmet</kime>
       <kimden>Ahmet</kimden>
       <konu>Hatırlatma</konu>
       <mesaj>Murat’ı unutma !</mesaj>
</tezkere>

    XML belgesi gövdesi hiyerarşik bir ağaç yapısında oluşmuş belge elemanlarından oluşur. Her bir eleman bir başlangıç ve bitiş etiketi içerir. Örneğin konu elemanı, <konu> başlangıç etiketini, “Hatırlatma”  karakter verisini ve </konu> bitiş etiketinden oluşmaktadır. Elemanlar diğer elemanları veya karakter verileri içerebilir. Örnekte “tezkere”elemanı kime, kimden, konu ve mesaj elemanlarından oluşmaktadır. Bir belgenin en üst seviyesinde bulunan eleman kök eleman olarak adlandırılır. Bu örnekte kök eleman “tezkere”tur.

    Eleman : XML belgesinde veri içeriğinin tutulduğu alanlardır. Elemanlar etiketlerle ayrılırlar. Her bir etiket bir eleman tip ismi (element type name) içerir ve bir çift (“<>”) açı parantezle içe alınır. kime, konu ... gibi. Ancak boş eleman tek taraflı olarak gösterilebilir. <br/> gibi.

    İsimler harf,sayı ya da diğer karakterleri içerebilir, bir sayı veya _ (underscore) karakteri ile başlamamalıdır ve boşluk içermemelidir.
XML dili harflerin büyük veya küçük olmasına duyarlı (case sensitive)dır. <araba> ve <Araba> etiketleri aynı değildirler.

<Mesaj>Bu gösterim yanlıştır.</mesaj>
<mesaj>Bu gösterim doğrudur.</mesaj>

    Elemanlar  iç içe yuvalandığında yuvalama (nesting) kurallarına uymalıdırlar. HTML’den diğer farkı da budur.

<b><i> Bu gösterim yanlıştır.</b></i>
<b><i> Bu gösterim doğrudur.</i></b>

    XML syntax'ında tüm XML dökümanlarının bir root elementi olması gerekmektedir.XML dökümanları içerisinde ilk tag "root tag" olarak isimlendirilir:Bahsedilen bu root elementin altındaki tüm elementler "child element" olarak adlandırılır. Bu child elementler ise daha önceden belirtilmiş olan synax'a uymak zorundadır.Yani elementlerin içiçe geçme durumları belirli bir hiyerarşiye göre olmaktadır.

Tarih:
Hit: 2839
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.