Xml'i Kavramak

    XML Extensible Markup Language (Genişleyebilir İşaretleme Dili)

    Markup, yazılı metinlerin gösterim aygıtlarda uygun biçimde yayınlamasını sağlayan özel semboller olarak tanımlanıyor. Bu metinin belirli kısımlarının özel bir anlam kazandırmak üzere işaretlenmesi işlemidir. Bu şekilde kullanılan işaretler, kurallar ve gramer kümesi markup language (işaretleme dili) olarak tanımlanır.

    Metin ve belgelerin kolay bir şekilde taşınabilmesi, paylaşılabilmesi ve işlenebilmesi için ilk işaretleme dili GML (Generalized Markup Language) 1960 sonlarında IBM’de yapılan araştırma çalışmaları sonunda ortaya çıktı.  GML daha sonra ANSI (American Natitional Stardard Institute) 1978 te oluştuturlan bir grup tarafından geliştirilerek  SGML (Standardized Generalized Markup Language) adı altında 1986 yılında ISO (the International Organization for Standardization) kurumunca uluslararası bir standard olarak kabül edildi . Birçok sektörde aktif olarak kullanılan SGML, belge ve metin sunumda kullanılan standartlaşmış bir sözlük, semboller kümesidir. Yeni biçim dillerinin üretilmesine olanak sağlar. SGML çok güçlü bir dil olmasına rağmen son derece karmaşık yapısı ve yüksek uygulama geliştirme maliyeti bu dilin yaygın bir şekilde kullanımını engellemiştir.

    Tim Berners-Lee ve Anders Berlung 1989 yılında internet ortamında belge paylaşımını kolaylaştırmak için Web uygulamalarının temel öğelerinden biri olan HTML (Hypertext Markup Language) dilini geliştirdiler. HTML bir SGML uygulaması olarak geliştirildi. Diğer bir deyişle HTML dilinin yapısı SGML dilinde tanımlandı.  HTML dili çok basit yapısı ile son derece başarılı oldu. 1996 yılında Word Wide Consortium (W3C, http://www.w3.org)’u SGML güç ve esnekliğini içereçek basit bir işaretleme dili oluşturmak amaçıyla XML dilini tasarlamaya başladı.  Şubat 1998’de  XML 1.0 bir standard olarak W3C tarafından yayınlandı. XML dili SGML dilinin bir çok özelliğini içeren basitleştirilmiş dildir.  SGML dilinin  bir alt kümesidir.   XML SGML gibi bir meta dildir. Yani başka dillerin yapısını tanımlamakta kullanılan bir dildir. 

    Gelecek yazılarda XML söz dizimi kuralları, XML DTD, XML Schema, XML Namespaces, Xpath, Xpointer, XSL, XSLT, XSLF, SAX ve DOM gibi bir çok belirtim ve teknolojiden anladığım kadarıyla bahsedeceğim.

    XML SÖZ DİZİMİ  (SYNTAX)

    XML içerisinde kullanılacak işaretleme ifadeleri;

elemanlar (elements),
varlık referansları (entity refererences),
açıklamalar (comments),
işleme komutları (processing instructions),
CDATA bölümleri,
ve veri tipi tanımlamalarından (document type declaretions) oluşur.
Bir XML belgesi yazılmaya başlandığında bu belgenin bir XML belgesi olduğunu ve hangi versiyonu kullandığını belirlemek için ilk satır, aşağıdaki biçimde yazılmak zorundadır.
<?xml version="1.0"?>
Bundan sonra anlatacaklarımı tablodaki örneği referans alarak anlatacağım.

Tarih:
Hit: 2842
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.