1 Mayıs Sıradan İnsanların Bayramı..
-
Sıradan İnsanların Bayramı
Uluslararası takvimde dini kökenli olmayan tek özel gün, mayıs ayının ilk günüdür. Noel, Paskalya, Ramazan ve Yom Kipur takvimlere işaretlidir. Laik ve modern devletler kendi takvimlerine kuruluş, zafer, yas ve kutlama günlerini eklediler. Ama sonradan ilan edilmiş bu günlerin hiçbiri dini kökenli günlerin saygınlığına ve yaygınlığına ulaşamadı.
John Lennon, Beatles’ın İsa kadar meşhur olduğunu söylüyordu. 1 Mayıs, Noel ve Yılbaşı’nın tek rakibidir. Hıristiyanlar, Müslümanlar, Budistler, Hindular ve ateistler; sıcakta veya soğukta; resmi törenlerle veya korsan gösterilerle, eğlenerek veya ölümü göze alarak; “Yaşasın 1 Mayıs” nakaratlı marşlar söylerler.
Uluslararası genel grev
İşçi Bayramı’nın tarihsel kökeni, II. Enternasyonal 1889’da yaptığı çağrıya dayanmaktadır. Enternasyonal “8 saatlik iş günü” talebi ile bütün dünya işçi sınıfını 1890’dan başlayarak, her yıl eş zamanlı uluslararası gösteri yapmaya çağırmıştır. Mayısın ilk gününü eskimeyen ve değişmeyen bir bayram olarak takvime işaretleyen; hükümetler, fatihler veya diktatörler değildir. 1 Mayıs’ı bayramlaştıranlar, aileleri veya komşuları dışında pek tanınmayan, birkaç polis kaydı dışında isimleri tarihe geçmemiş sıradan insanlardır.
İlan edildiği andan itibaren 1 Mayıs; işçiler, işçi örgütleri, hükümetler, polis birimleri, partiler, sanatçılar ve tarihçiler arasında bir tartışma konusu olmuştur. “1 Mayıs değil de başka bir gün mü olsun?”, “yas günü mü olsun?” , “bu gösteri için bir günlük yevmiyeden vazgeçmeye değer mi?”, “yoksa sendika şubesi olarak hep beraber pikniğe mi gidilmeli?”, “Taksim mi Çağlayan mı?” , “devlet töreni mi olmalı yoksa devleti temsil eden binalara saldırı mı düzenlenmeli…”
İngiliz İşçi Sendikaları’nın daha geniş katılım gerekçesi ile mayısın ilk pazar günü önerisi nedeniyle işçi bayramı bir süre farklı ülkelerde farklı tarihlerde kutlanmıştır. Ama zamanla 1 Mayıs uluslararası bir genel grev gününe dönüşmüştür.
İşçi bayramını kendine ait bir bayram olarak kabul eden, şu an hayatta olan veya olmayan milyarlarca insan farklı biçimlerle 1 Mayıs’ı yaşatmıştır. İşçi sınıfı mücadelesinin kayıplarını anmak, 8 saatlik iş günü talep etmek, adil oy hakkı istemek ve savaşa karşı barış demek, 1 Mayıs’ın uluslararası talepleri olmuştur. Kimi ülkelerin taleplerin birine yoğunlaşırken kimi listeye yeni sloganlar eklemiştir.
1 milyon kişinin toplandığı ve Fidel Castro’nun saatlerce konuştuğu Havana 1 Mayısları’nı saymazsak işçi bayramı devletler için her zaman problem olmuştur. Berlin sokakları her yıl ‘savaş’ alanına döner, İstanbul’da gösterici başına 5’i sivil 20 özel donanımlı polis düşer.
İşçilerin, “Bugün sizin için çalışmıyoruz…” , “Açın o koca kulaklarınızı size söyleyeceklerimiz var” diyerek bayram ilan ettikleri 1 Mayıs karşısında hükümetler çeşitli taktikler izlediler. Yasaklamalar kar etmeyince içini boşaltmaya ve sahiplenmeye yeltendiler. Avrupa Ekonomik Topluluğu içinde 1 Mayıs’ı resmi tatil ilan eden ilk başbakan Margaret Thatcher ne solcuydu ne de işçi dostu. Hitler ve Franco bile 1 Mayıs Bayramı’nın ele geçirilmek zorunda olduğunu konuşuyordu. Bu hikâyenin Türkçesi’ni daha dün “kart-kurt” diyenlerin bugün 21 Mart’ta demir dövmesinden biliyoruz.
1890 yılında Londra Hyde Park’ı dolduran 300 bin kişi, çağrıda bulunan sosyalist örgütleri şaşkına çevirmiştir. Aynı gün Kopenhag’da çalışan işçilerin neredeyse yarısı iş bırakıp yürüyüşe katılmıştır. Yıllar içerisinde her ülke 1 Mayıs’a ait gelenekler yaratılmış, sevinçler ve üzüntüler yaşanmıştır. İtalya’da İşçi Paskalya’sı olarak anılır, Avustralya’da bir kış gününe denk gelir…
Amerikan İşçi Federasyonu Şikago şehitleri anısına 1 Mayıs’ta uluslararası gösteri çağrısı yapmıştır. Ama ABD’de İşçi Günü olarak kutlanan Eylül’ün ilk pazartesisi 1 Mayıs’tan daha yaygın kutlanmaktadır. Danimarka sendikaları 1 Mayıs’ın resmi tatil olmasına karşı çıkıyor. Çünkü üretimden gelen gücünü kullanabilen örgütlü işçi sınıfı 1 Mayıs tatilini toplu sözleşmesine ekliyor, yasaların işveren ile arasına girmesini istemiyor.
İşçilerinsin sen işçilerin kal
Yoksul bir köylü ve zengin bir toprak sahibi Noel’de aynı kiliseye gelebilir. Emekli bir general ve yorgun bir temizlik işçisi Kurtuluş Günü’nü izlemek üzere aynı meydanda toplanabilir. Ama işçi bayramında yoksul köylü ve temizlik işçisi baş başadır. Bayramın heyecanını aynı ulusu, dini, mezhebi, ülkeyi paylaştıkları insanlarla değil ama dünyanın her yerindeki sınıf kardeşleri ile paylaşırlar.
1 Mayıslar geleneksel olarak ailelerle ve dostlarla beraber kutlanan bir bayramdır. Kutlamalar, İşçilerin tek tek bireylerden oluşan bir yığın değil bir aile olduğunun göstergesidir. Erkek işi olarak anılan siyasette kadınlarında katıldığı bir etkinlik olarak özel yerini korur. Hem kadın işçiler hem işçilerin eşleri eşit ve ortak taleplerle yürüyüşe katılırlar.
1 Mayıs’ı bu kadar kalıcı, yaygın ve korkutucu kılan nedir? 1 Mayıs işçilerin çalışmak zorunda olmadığı için sakinleştirici almaya gereksinim duymadıkları bir günden fazlasıdır. Patronlardan çalınmış boş bir gün değil devrimci bir eylemdir. 1 Mayıs bütün dünya işçilerinin birleştiği ve iş bıraktığı uluslararası bir genel grevdir. Ezber bozan uluslararası devrimci bir duygudur. 1 Mayıs işçilere aittir. 1 Mayıs gelecektir.
(Eric Hobsbawm’ın Sıradışı İnsan kitabından yararlanılmıştır.) -
yanlışlıkla abimin id sinden açmışım özür dilerim abi (:
-
1 mayıs benim bayramım a.q
bana sıradan diyen adam gelsin yanıma onun taa a.k
1 mayısın da taksim de bedeli ödenmi$tir
isteyen istediği s*ki uydursun
1 mayıs kutlaması her s*k*me rağmen de taksimde olucak
-
CaNNi bunu yazdı:
-----------------------------1 mayıs benim bayramım a.q
-----------------------------
hocam yazıyı okumadın sanırım..
-
CaNNi bunu yazdı:
nah taksimde olucak..
-
SmR bunu yazdı:
CaNNi bunu yazdı:
nah taksimde olucak..
olacak olm görecen :W -
SmR bunu yazdı:
CaNNi bunu yazdı:
nah taksimde olucak..
görürsün.. (:
-
bu sıradan insanların bayramı değil
1 mayıs işçi bayramı olarak duymuştum ben hatta muhabir soruyordu ne düşünüyorsunuz diye
benim işim yokki bana hergün bayram :D
-
çok merak ediyorum acaba size gösteri için taksimi verseler sonra nereye gitmek isticeksiniz sorun çıkarmak için :|
harbi merak ediyorum :| anlamadığım olay niye inatla taksim ?
taksim yasak işte sonrada polis ağzımıza sıçtı diyonuz
sorun çıkartmazsanız polis hiç bişey yapmaz eyleme izin var ama yerinde
aykırılık yapınca polis müdahale eder
illa bi aykırılık yapıyonuz yani taksimmiş..
ne taksimmiş arkadaş ya..
sonrada jopu yiyen tv ye çıkıyo
" ya biz sadce eylemimizi yapıyoduk polis jop soktu, valla aykırı bişey yapmadık. Bi polise taş attık, taksime gitmek istedik, polisin birine arkadan vurdum o kadar. "
-
Yigit
o masum polisler hastane içlerine kadar gaz bombası attı hiç mi bakmadın haberlere?
yerde gazdan etkilenmiş kıza tekme vuruyolardı ordan oraya giderken...
Ne var bu taksimde diyosun bıraksınlar o zaman neden taksime girmelerine izin vermiyolar madem sıradan yer?
Alt tarafı bir bayram kutlanmak istiyorlar göt mü istiyolar bu heriflerden?
-
dur diyen polisede arkadan sopayla saldıran görüntüleride sen izlemedin heralde
eyleme hiç bişey diyen yok
çok özel bi gün
komunistler pkk lılar kendilerine çekmese benimde çok katılmayı istediğim bi gün
sonuçta bende bi işciyim
ama karşıyım aykırı olmaya
yasaksa girme
haberlerde diğer eylemleride izliyorz
sorun çıkarmadan dağıldılar falan
neden 1 mayıs öyle olmuyo ?
http://www.itusozluk.com/gorseller.php/1+may%FDs+2008/10487
buyur hocam burada 1 mayıstan görüntüler var bak bakalım sadece polisler mi suçlu
anca polislere yükleniyonuz valla
biz herşeyi yaparız taksimede gireriz polis bize bişey yapmasın diyonuz
zaten polis ilk önce dur diyo
görüyorum duyuyorum
direk kimseye saldırmıyolar
dur diyo durmuyo
itiyo polisi
sonra arkadan vurmaya falan çalışıyolar
poliste Allah yarattı demez tabi o zaman
verdiğim resimlerde var mesela
kaldırımlar falan param parça
polis yapmadı heralde onu