folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder 2 Tane Matematik Kombinasyon-Olasılık Sorusu Cok Önemli!!!

2 Tane Matematik Kombinasyon-Olasılık Sorusu Cok Önemli!!!

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kivanchh
    kivanchh's avatar
    Erkek

Kestane kelimesinin harfleri ile yazılan kelimeler alfabetik sıraya konuluyor.Kestane kelimesi kacıncı sıradadır?cvp:1232

İki arkadaş saat 11.00 ile 13.00 arasında buluşacaklardır buluşma yerine ilk gelen 20dk bekledikten sonra dieri gelmezse ayrılacaktır.Bu saatler arasında 2 arkadaşın buluşabilme olasılığı kaçtır ?cvp:11/36

2. sorunun cözümü cok karmasık ama idare edelim :D

cozum:

a)elimizdeki 120 dakikalık zamanın oncelikle 20.-100. dakikalar arasındaki kısmını inceleyelim:
    1. kisinin bu aralıkta gelme olasığı:80/120=2/3
    x. dakikada gelmiş olsun.
    ikinci kişi x-20. ile x+20. dakikalar arasında gelmelidir
    bu olasılık da:40/120=1/3
    Oyleyse 20-100 arasında istenilenin sağlanma olasılığı 1/3*2/3=2/9=8/36 olur.

b)simdi sorunu birazcık daha zor olan ikinci kısmını inceleyelim:
    1. kisinin 0-20 veya 100-120 arasında gelme olasılığı 40/120=1/3 tür.
    1. kisi 10. veya 110. dakikada gelirse 2. kisinin gelebilecegi 30 dakikalık bir zaman dilimi vardır.
    1. kisi 10+x. veya 110-x. dakikada gelirse 2. kisinin gelebilecegi 30+x kadarlık bir zaman dilimi vardır.
    (-10<x<10) bu durumda x in pozitif ve negatif değerlerinin sayısı eşit olduğundan 30+x in ortalaması 30 olur.Oyleyse bu aralıktaki tum 1. kisiler icin 2. kisinin gelebileceği zaman diliminin ortalama değeri 30 dur.
    oyleyse 2. kisinin doğru zamanda gelme olasılığı 30/120=1/4 olur.
    bu durumda b bolumunden gelecek olan olasılık:1/3*1/4=1/12=3/36 olur.

a ve b durumlarındaki olasılıklar toplamı:3/36+8/36=11/36 olur.

sınava son 6 gün :) ve hala ben 2 soruyuda nasıl cözücem bilmiyorum:D 2. soruyu abimizin anlattıgı gibi ezberlesemmi acabA:D

(Forum, Hikaye gibi bölümlerde opsiyonel olarak her yazdığınızın sonuna eklenen yazı)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    xursi
    xursi's avatar
    Erkek
    eğer işlem hatası yada izlediğim yol yanlıi değilse 89 oha lan nasıl yaptım ama :D
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kivanchh
    kivanchh's avatar
    Erkek
    yardımın icin saol ama lütfen atma yahu  1. sinin cevabı 1232 2. sininde ya 11/36  ya 17/ 36

(Forum, Hikaye gibi bölümlerde opsiyonel olarak her yazdığınızın sonuna eklenen yazı)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    xursi
    xursi's avatar
    Erkek
    hocam atmadım yaws dedimya yanlışlık olmuşsa ama bak se kendin a l alfabeyi önüne yap önce k harfine kadar git kaç yaz sonra a kaç dane gitmişsen artık belkide ben mantık hatası yapmışımdır gittiğim yoda yanlış olabilir:D
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kivanchh
    kivanchh's avatar
    Erkek
    Alfabeyi kullanma burda ama kestane kelimesi ile yapılabilecek diyo yanı 7!/2! tekrarlı permütasyon olayı 2520 cıkıyo.Olabilecek 2520 kelimeyi alfabetik olarak sıralarsak kestanenin kacıncı sırada olucagını soruyo.İlk defa sorulcak 2 soruyu biliyorum ve yapamıyorum :D

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    xursi
    xursi's avatar
    Erkek
    yaw hocam bence sen bu sooruyu okuldaki çalışkan öğrencilere götür iki dakkada çözsünler ben sayısalcı olmama rağme öle daşşaqlı soru bulduğumda gidip çözdürüyom tanısamdatanımasamda çözdürüyom:D
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kivanchh
    kivanchh's avatar
    Erkek

sınıfın bütün ineklerine sordum scözemediler hocalarda birlik olmus cözmüyolar D:

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    delichoban
    delichoban's avatar
    Erkek
    kivanc pm attm msni ver
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    delichoban
    delichoban's avatar
    Erkek
    2.cisi 1/6 eminim!
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    affetmez
    affetmez's avatar
    Erkek
    ilk soru basit ama ikincisi biras kazık
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kreston
    Kreston's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

İkinci soruda bir sorun var gibi. 11.00 ile 13.00 arasında 2 saat var. 2 saatin içinde 120 dakika var. 120 dakikanın içinde 7200 sn var 7200snnin içinde 7200000ms var. ve bunu daha da çoğaltabiliriz. Gelen adam 1200 saniye bekleyecek.

Şimdi 1200/7200 den 1/6 gibi bi sonuca ulaşabiliyoruz(gerçi saçma oluyor cevap bu olmamalı).Bence bu saniyeyi birim olarak genişletebildiğimizden dolayı olay sonsuza uzuyo sanki. yani 20 dakika içerisinde ben "her an" gelebilirim. Geldiğim anın 20 saniye içerisinde ifade edilebilecek bi birimi yok. Ha bide 20 dakika içinde ya gelirim ya gelmem burdan 1/2 de çıkabilir. :D Ulan gece gece gelmeyin böyle sorularla.

Zimbabwe
Toplam Hit: 4817 Toplam Mesaj: 24