21. Yüzyılın Günahkar Çocuklarıyız
-
DarkSkull bunu yazdı:
-----------------------------Korsana tamamen karşı değilim ama çok saçmalamışsın. Programların pc içinde olması gerek ne demek ya. Sen hiç emek verip birşey üretmemişsin ne kadar kolay geliyor sana. 5-6 ay tek başına uğraş ufak bir program yap 2 kişiye sat sonra her yerde bedava dağıtıldığını gör. Ve bu programdan elde edeceğin gelir senin için önemli olsun. Düşün bakalım ne hissedeceksin. Bunları yazdığına göre bu söylediğimi de düşünebileceğini hiç sanmıyorum.
Bu arada teoman için de birşeyler söyleyim. Helal olsun adama herşeyi açık açık söylüyor. Son albümünden sonra da artık şarkı yazamıyorum büyük ihtimalle bu albüm son olur demişti.
-----------------------------tartisma cikarmaya ne kadar meraklisiniz ya, benim yazimda hic kimse uzerinde soyle dusunuyosun boyle dusunuyosun sen bunu dusunemessin yapamassin edemessin gibi bi ibare yok, ama oradaki bir cumle icin bu kadar ustume gelmeni anlayamiyorum, herneyse
benim zaten demek istedigim pc yi alirken adobe yuklu butun oyunlar icinde butun filmel muzikler icinde olsun gibi sacma birsey degil hocam, o kadarini zaten biliyorum kastettigim sey zaten herseye degerinden cok daha fazla paralar odeyerek aliyoruz, ama sadece yalin alinmis bir pc isimizi gormez, Icinde en azindan bizim islerimizi gormesi gereken programlarin olmasi gerekir, Ayrica bir isi 1 kisiye satipta 30 kisinin kullandigida oldu hocam, benim ne yasadigimi asil sen bilemezsin. Emek verip bisey uretme konusuna gelince, sana guzel cevap verirdim ama genele girmeyeyim, bu gune kadar ne bana harclik veren bi babam oldu nede amcam 13 umden beri calisiyorum, senden uretim tuketim veya program veya kisilik uzerine ders alacak degilim, demek istedigim ekmegin 300 binlira oldugu yerde tuvalete 1 milyon verilmez
-
Asgari ücretin 666,00 TL olduğu bir ülkede öğrenciler karnı guruldayarak okula giderken, 150$ vermeyerek lisanslı yazılım kullanmamak o insanları değil, kendi toplumunu bu duruma düşürenleri günahkar yapar.
-
korsan üretici firmaların da işine geliyo bence. düşünsene bütün ürünlerin lisansını almaya kalksak nasıl olur. Herkes ücretsiz ürün yoluna düşer windows yerine linux kullanır vs. firmalar korsanı isteseler çok kolay engellerler ama istemiyolar bana göre. bu onların sonu olur çünkü.:)
-
CEO bunu yazdı:
-----------------------------
korsan üretici firmaların da işine geliyo bence. düşünsene bütün ürünlerin lisansını almaya kalksak nasıl olur. Herkes ücretsiz ürün yoluna düşer windows yerine linux kullanır vs. firmalar korsanı isteseler çok kolay engellerler ama istemiyolar bana göre. bu onların sonu olur çünkü.:)
-----------------------------aslında doru söylüyorsun ama zamanında olanları biliyorum bursada oturanlar bilir kapalı çarşının altına yıllar önce kitapçılar çarşısı kurulurdu Allah'ım neydi orası öyle istemediğin kadar çok program oyun kitap aradığın oyun - kitap - program anında bulabilirdin.. bir zaman geldi zabıta baskınlar yaptı milleti toparladı götürdü.. her cumartesi giderdim oraya.. keşke şimdide olsa =(
-
st_anger_turk bunu yazdı:
tartisma cikarmaya ne kadar meraklisiniz ya, benim yazimda hic kimse uzerinde soyle dusunuyosun boyle dusunuyosun sen bunu dusunemessin yapamassin edemessin gibi bi ibare yok, ama oradaki bir cumle icin bu kadar ustume gelmeni anlayamiyorum, herneysebenim zaten demek istedigim pc yi alirken adobe yuklu butun oyunlar icinde butun filmel muzikler icinde olsun gibi sacma birsey degil hocam, o kadarini zaten biliyorum kastettigim sey zaten herseye degerinden cok daha fazla paralar odeyerek aliyoruz, ama sadece yalin alinmis bir pc isimizi gormez, Icinde en azindan bizim islerimizi gormesi gereken programlarin olmasi gerekir, Ayrica bir isi 1 kisiye satipta 30 kisinin kullandigida oldu hocam, benim ne yasadigimi asil sen bilemezsin. Emek verip bisey uretme konusuna gelince, sana guzel cevap verirdim ama genele girmeyeyim, bu gune kadar ne bana harclik veren bi babam oldu nede amcam 13 umden beri calisiyorum, senden uretim tuketim veya program veya kisilik uzerine ders alacak degilim, demek istedigim ekmegin 300 binlira oldugu yerde tuvalete 1 milyon verilmez
-----------------------------Tartışma çıkarmak için yazmıyorum yanlış düşünüyorsun sadece onu belirtmek istedim. İnsanların emeğini hiçe sayıyorsun. Fiyatından çok çok yüksek bir program varsa alternatifini kullanırsın ona para kazandırmazsın olur biter. Hem sana göre photoshop mesela 50 $ mı olması gerek. Kaç kişi yazıyor o programları biliyor musun? Programcı maaşlarından haberin var mı peki? Asgari ücretle çalışan programcı yok maalesef.
"Icinde en azindan bizim islerimizi gormesi gereken programlarin olmasi gerekir"? Ben programcıyım, web tasarımı da yapıyorum, fotoğrafçılık da yaptım. O zaman bana göre bilgisayara adamların 10 000$lık program koyması lazım.
Yazdıklarımdan her programın lisansını alın anlamı çıkartma. Bir programı kullanarak para kazanıyorsan ya da o programı çok sık kullanıyorsan sana para kazandıran programın da parasını vereceksin. Gücün yetmiyorsa alamıyorsan zaten yapacak birşey yok. Köprü altlarında program parası çıkartacak değilsin. Alamıyorsan saçmalık saçmalık da dememelisin.
-
Bir kanalda korsana hayır diyen öbür kanalda,altında binlerce dolarlık spor araç ile objektiflere sırıtan bir adamın söylemleri,asgeri ücret ile günün 8-9 saati çalışan bir adam için ne ifade eder ?.Ben söyliyim ;
Sen insan değilsin,hayatın boyunca da çalışsan şu altımda ki arabanın dört tekerleğini bile alamazsın.Çünkü sistem böyle,sen geberene kadar çalışıp karnını doyurmaya çalışırken ben,lüks içinde yaşıyorum.Diyeceksin ki sende etten kemikdensin bende,işte sistem hayat koçum.Şunun şurasında hepimiz ölücez,senin gidip şimdi bunları düşünmemen,hayatının geri kalanını çalışarak bitirmen gerek.Hadi koçum hadi..Hee birde unutmadan,şimdi sen şu albümü,filmi korsan almıyacaksın yavrum,günah günah.
Korsan kullanmak,gelir adaletsizliğine karşı duyulan nefrettir.Kullanın,kullandırın...
-
fazlasıyla saçma bir konu... siz alın arkadaş orjinal... bok gibi param olsa eyv dicem hani orjinal alayım herkes para kazansın. ama şimdi ögrenci halimle bu yazıyı .....e takmamak en dogal hakkım :)
-
MaQneToR bunu yazdı:
-----------------------------DarkSkull bunu yazdı:
Gimp'e birkaç sene önce bakmıştım photoshop'un yerini tutmuyordu. Şu anda daha iyi olabilir ama fotoğrafçılık yapanlar için photoshop şart.
-----------------------------dediğin gibi ne zaman tuttuki bu gün tutsun =)
aynen katılıyorm -
DarkSkull bunu yazdı:
-----------------------------st_anger_turk bunu yazdı:
tartisma cikarmaya ne kadar meraklisiniz ya, benim yazimda hic kimse uzerinde soyle dusunuyosun boyle dusunuyosun sen bunu dusunemessin yapamassin edemessin gibi bi ibare yok, ama oradaki bir cumle icin bu kadar ustume gelmeni anlayamiyorum, herneysebenim zaten demek istedigim pc yi alirken adobe yuklu butun oyunlar icinde butun filmel muzikler icinde olsun gibi sacma birsey degil hocam, o kadarini zaten biliyorum kastettigim sey zaten herseye degerinden cok daha fazla paralar odeyerek aliyoruz, ama sadece yalin alinmis bir pc isimizi gormez, Icinde en azindan bizim islerimizi gormesi gereken programlarin olmasi gerekir, Ayrica bir isi 1 kisiye satipta 30 kisinin kullandigida oldu hocam, benim ne yasadigimi asil sen bilemezsin. Emek verip bisey uretme konusuna gelince, sana guzel cevap verirdim ama genele girmeyeyim, bu gune kadar ne bana harclik veren bi babam oldu nede amcam 13 umden beri calisiyorum, senden uretim tuketim veya program veya kisilik uzerine ders alacak degilim, demek istedigim ekmegin 300 binlira oldugu yerde tuvalete 1 milyon verilmez
-----------------------------Tartışma çıkarmak için yazmıyorum yanlış düşünüyorsun sadece onu belirtmek istedim. İnsanların emeğini hiçe sayıyorsun. Fiyatından çok çok yüksek bir program varsa alternatifini kullanırsın ona para kazandırmazsın olur biter. Hem sana göre photoshop mesela 50 $ mı olması gerek. Kaç kişi yazıyor o programları biliyor musun? Programcı maaşlarından haberin var mı peki? Asgari ücretle çalışan programcı yok maalesef.
"Icinde en azindan bizim islerimizi gormesi gereken programlarin olmasi gerekir"? Ben programcıyım, web tasarımı da yapıyorum, fotoğrafçılık da yaptım. O zaman bana göre bilgisayara adamların 10 000$lık program koyması lazım.
Yazdıklarımdan her programın lisansını alın anlamı çıkartma. Bir programı kullanarak para kazanıyorsan ya da o programı çok sık kullanıyorsan sana para kazandıran programın da parasını vereceksin. Gücün yetmiyorsa alamıyorsan zaten yapacak birşey yok. Köprü altlarında program parası çıkartacak değilsin. Alamıyorsan saçmalık saçmalık da dememelisin.
Malesef canim bir programci olarak bunu bilmen gerekir ki her programin alternatifi olmuyor, bana illustratore alternatif bir program soylermisin yada indesign a veya photoshopa ? corel yada quark deme sakin cunku fiyat olarak bir farki yok, Eger ben bir is yeri aciyorsam emin ol ki herkezden once ben gidip kosardim alirdim lisanslarini, Bu arada ben grafikerim, hangi programin ne kadar oldugundan cok haberim var sizin haftada bir actiginiz bir photoshopu ben hergun en az 10-15 defa aciyorum, ve programi yapan kadroda her defasinda karsima geliyor, ama soyle dusun bu fiyatlar gelismis ulkeler icin oldugu cok acik, saniyorsunki gece gunduz program yaziyorlar ama malesef durum oyle degil, adobenin firmasinada gitsen nereye gidersen git oyle filmlerde gordugunuz gibi veya bizim turkiyede calistigimiz gibi pc basinda sabahlamak yok, emek sadece bizim ulkemizde ucuz bundan emin ol, dunya standartlarina gore calisiyorlar gunde tam 8 saat. saat 6 yi gectigi zaman patronum kendisi kapatiyor bilgisayarimi, 5 dk daha calisirsam isi biterecegim eger ertesi gune kalirsa en az 1 saat surecek ve bana dedigi aynen su '' ertesi gun 1 saat calis'' Bana gore photoshopun 50 dolar olmasi bile cok... soyle dusun turkiyede kac matbaa ve reklam ajansi var ? ben tam 8 firmada calistim ve bunlardan sadece 2 tanesi lisansliydi ama bugune kadar hic lisansli program kullanmamis grafikerler var, antalyada belki 150 tane matbaa vardi ama bunlarin kacinda photoshop lisansli ? hic sanmiyorum, durum avrupadada ayni farkli degil, heleki yasadigim yer korsan cenneti gibi, ilk geldigimden beri bircok ajansa ve matbaaya gittim ve sadece 1 tanesinde lisansli urun gordum. durum boyleyken bu sirketler hala birak ayakta kalmayi dev firmalar arasinda boy gosterebiliyorlarsa su cok aciktirki tonlarca para kazaniyorlar, bunu lisansiz program kullanan is yerlerine bolsen 10 dolar bile dustugunu sanmiyorum, Emin ol gecmiste cok emek caldirmis hatta yaptigi tasarimlari bile caldirmis biri olarak soyluyorum bunlari, aslinda ayni dusuncede oldugumuzdan eminim, cunku bu cok acik birsey burda fikir ayriligi olacagini sanmiyorum, asgari ucretin bilmem kac lira oldugu yerde, insanlarin onune renkli ve eglenceli bir hayat serip ama bunun icin binlerce dolarlik programlari satin almaya zorlanmasi ve haliyle alamayincada korsana basvuran elemanlari hainlik ve gunahla suclanmasi,,, Iste bu cok sacma -
st_anger_turk bunu yazdı:
-----------------------------Aynı şeyleri düşünüyoruz ama ufak yanlış anlamalar var. Alma durumu olmayanlara zaten kimse birşey demiyor. 3 kuruş para kazanıp onu da programa mı yatıracak millet. Türkiye için fiyat yüksek olabilir ama adamlar sadece Türkiye'ye özel fiyat yapamazlar. Türkiye'nin bu durumda olması da onların suçu değil. Korsana hiçbir zaman karşı olmadım ben. Korsan olmasa birçok program bu kadar yaygınlaşamazdı. Ama parayı hakedene de vereceksin. Türkçe oyun yok diye sağa sola küfür ediyoruz. Adamlar Crysis'i yaptı çok da güzel oldu bence.Hem maddi durumu iyi olup da oyunu almasınlar hem de niye Türkçe oyun yok diye sızlansınlar. Mantıklı mı bu.