26.08.2009 Tarihli Eleştiri Yazım > "Türk Hava Yolları"
-
Sayın arkadaşlarım.
"Yazarlık" özelliğine sahip bir kişiliğim var -herkeste olduğu gibi-. Bunun beraberinde getirdiği Türkçe ve Türk Kültürü sevdası da, benim sürekli edebiyat yazıları yazmama ya da deneme yazılarıyla insanların karşısına çıkmama sebep oldu. Kendi özel kitabımdan alıntıladığım bazı kısımları burada sizlerle paylaşmak ve sizin düşüncelerinize de ortak olmak benim için büyük bir şereftir. Sizler de, yazılarımla ilgili düşüncelerinizi paylaşırsanız, bu benim yazın dünyasındaki görüşümü de olumlu yönde etkileyecektir. Sevgilerimi sunarım.
------------------------------------------
Konu: Türk Hava Yolları
------------------------------------------
"Türk Hava Yolları" (THY) adlı hava yolu şirketini bilmeyeniniz ya da duymayanınız yoktur. Türk adını taşıyan tek hava yolu şirketi... Peki, Türkiye Cumhuriyeti'ne ait bir şirketin uçaklarının üzerinde neden "TURKISH AIR LINES" yazıyor? Bazı uçaklarda ise "TÜRK" yerine "TURKISH" yazıyor. Bunu Türkçe anlatamadığımız için mi yabancı yazmak ihtiyacı duyuyoruz? Ya da TÜRK HAVA YOLLARI yazıp, altına küçük boyutlarla "Turkish Air Lines" yazmak çok mu küçük düşürücü? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti, kendi dilini bu kadar mı küçümsüyor?
Diyeceksiniz ki, Türk Hava Yolları, Türkiye'nin dışında başka ülkelere de sefer yapıyor. O ülkelerdeki insanlar, uçakların Türklere ait olduğunu anlaması için yazılmıştır diyebilirsiniz; ama HAYIR! Ne dedik: "TÜRK HAVA YOLLARI" yazıp, altına küçük boyutlarla "Turkish Air Lines" yazmak çok mu küçük düşürücü? ve örneğin THY'ye ait, Kayseri-İstanbul seferi düzenleyen bir uçağın üzerinde de TURKISH yazıyor? Bir ülke, kendi dilini bu kadar yozlaştırdıkça, bu kadar küçümsedikçe, bu ülke kendi diline, kendi benliğine nasıl sahip çıkacak? İnsanlar TÜRK yerine TURKISH lafını görmeye daha alışkın bir hale geldi. Bu durum, çok vahim tablolara ulaştı. Devletin, Türk adını taşıyan ama yabancı terimler kullanan şirketlerin üzerine daha da gitmesi gerekiyor! Yoksa, dil daha da yozlaşacak, daha vahim tablolar görülecektir!
Bu sebeple, TÜRK adının asilliği ile hizmet veren veya gelir elde eden kurumlarda, Türkçe terimler yerine yabancı terimler kullanılmasına Türkiye halkı her daim karşı durmalı, benliğine sahip çıkmalıdır...
Eleştirimi okuduğunuz için teşekkür ederim... -
SEni tebrik ediyorum arkadaşım. Yaklaşımın için.Helal
-
çok doğru yazmışsın. peki bu eleştiriyi Türk Havayolları'na ilettin mi?
-
espir bunu yazdı:
-----------------------------
-----------------------------Allah razı olsun kardeşim. Çok bomba gibi yazılarım var ama hepsini yazmaya kalksam bir ömür sürer, sadece önemli gördüğüm ayrıntıları paylaşmayı tercih ediyorum.
İnsanların hafızasını biraz yoklamak üzere bu resmi sunmak iyi olacak diye düşünüyorum.

-
espir bunu yazdı:
-----------------------------Allah razı olsun kardeşim. Çok bomba gibi yazılarım var ama hepsini yazmaya kalksam bir ömür sürer, sadece önemli gördüğüm ayrıntıları paylaşmayı tercih ediyorum.
İnsanların hafızasını biraz yoklamak üzere bu resmi sunmak iyi olacak diye düşünüyorum.

-
katılıyorum
ayrıca siyasetçiler çok iyi yabancı dil bilseler de özellikle görevde olanlar kesinlikle basın karşısında sadece Türkçe konuşmalı. Kendilerini rezil ediyolar zaten. Hemen hepimizde var bu kompleks misal fatih terim ve ingilizce faciaları...
Karamanoğlu Mehmet Bey'in yüzyıllar önce yaptığını biz şimdi yapamıyoruz...
-
Turkish Airlines yazincami ? Turkceyi kaybedecegiz... vah vah.
vazgecin bu felaket tellaligindan yahu. Turkce'nin hicbir yere kayboldugu falan yok.
Herkes Turkce konustugu surece tum turkiyede ingilizce tabelalar olsada yine bisey olmaz merak etmeyin.
-
feel_me bunu yazdı:
çok doğru yazmışsın. peki bu eleştiriyi Türk Havayolları'na ilettin mi?
-----------------------------Bunu kurumlara iletmek yerine sanal ortamdaki faaliyetlerimizle halk desteği sağlamak ve insanları bilinçlendirmek, daha doğru bir hareket olarak düşünüyorum kardeşim. Çünkü, kurumlar hiçbir zaman tüzel kişileri bireysel olarak dinlemez. Önce halk desteği, sonra tepki ve sonra sonuç. Facebook'ta 37.500'lü üyeliklere varan bir grubumuz var; ama güncel uğraşlarımız ve bu tür konuların yer aldığı kitabıma harcadığım vakit dolayısı ile fazla aktif davranamıyorum şu aralar.
Bu arada, önceki arkadaşa yazdığım yazı neden iki kere çıktı bilmiyorum, bu benim suçum değil.
-
ünlü firmalar hariç bizim mahalledeki berberin yada taksimdeki tüm dükkanların isminin ingilizce olmasının amacı ne oda var.
-
kerim bunu yazdı:
ünlü firmalar hariç bizim mahalledeki berberin yada taksimdeki tüm dükkanların isminin ingilizce olmasının amacı ne oda var.
-----------------------------Türk toplumunda "yabancı markalar daha kaliteli" gibi bir düşünce var. Ama kimse bilmemektedir ki, kaliteli sayılan o ürünlerin bile Türkiye ile uzaktan veya yakından büyük ilgileri vardır. Bu da yerli sermayemizi bile, yabancı isimlerle hizmet vermeye itiyor. Bu yozlaşma, her ne kadar tanzimat döneminde kendine jöhn Türkler diyen şahsiyetlerce başlatılmış olsa da, asıl olarak 1970'li yıllardan bu tarafa gerçekleşmiştir. Anlatacak o kadar çok şeyim var ki, içim içime sığmıyor. Bu sebeple bu kitabı bir an önce yayına geçirmek istiyorum
-
garga bunu yazdı:
Turkish Airlines yazincami ? Turkceyi kaybedecegiz... vah vah.
vazgecin bu felaket tellaligindan yahu. Turkce'nin hicbir yere kayboldugu falan yok.
Herkes Turkce konustugu surece tum turkiyede ingilizce tabelalar olsada yine bisey olmaz merak etmeyin.
-----------------------------bunun gibi niceleri var biliyormusun ?