folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder 26.08.2009 Tarihli Eleştiri Yazım > "Türk Hava Yolları"

26.08.2009 Tarihli Eleştiri Yazım > "Türk Hava Yolları"

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Erkek

FeRoCi bunu yazdı:
    -----------------------------

garga bunu yazdı:

Turkish Airlines yazincami ? Turkceyi kaybedecegiz... vah vah.

vazgecin bu felaket tellaligindan yahu. Turkce'nin hicbir yere kayboldugu falan yok.

Herkes Turkce konustugu surece tum turkiyede ingilizce tabelalar olsada yine bisey olmaz merak etmeyin.

bunun gibi niceleri var biliyormusun ?

biliyorum.

sen butun tabelalari turkce yap.

sokaktaki adam ingilizce (yada baska dil) konusmya basladigi andan itibaren turkce biter.

sen butun tabelalari ingilizce yap (butun hepsini).

sokaktaki adam turkce konusmaya devam ettigi surece turkceye hicbisey olmaz.

(irlandada tum tabelalarda irlandanin kendi dili yaziyor, ama herkes inglizce konusuyor, irlanda dili ogretilmiyor diyemezsin, tum ilkokullarda ogretiliyor, ama evlerde sokakta ingilizce konusuluyor, hic bi sansin yok o dili devam ettirebilmen icin)

biraz dusunurseniz, sadece kendi kafanizdan urettiginiz felaketlerden, yine kendi icinizde korkuyorsunuz...

anca gidersin...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hunter07
    hunter07's avatar
    Erkek

They Hate You

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SoloTurk
    SoloTurk's avatar
    Erkek

garga bunu yazdı:

biliyorum.

sokaktaki adam ingilizce (yada baska dil) konusmya basladigi andan itibaren turkce biter.

(irlandada tum tabelalarda irlandanin kendi dili yaziyor, ama herkes inglizce konusuyor, irlanda dili ogretilmiyor diyemezsin, tum ilkokullarda ogretiliyor, ama evlerde sokakta ingilizce konusuluyor, hic bi sansin yok o dili devam ettirebilmen icin)

biraz dusunurseniz, sadece kendi kafanizdan urettiginiz felaketlerden, yine kendi icinizde korkuyorsunuz...

Sayın kardeşim,

Sen her yeri, yeri göğü ingilizce yaparsan, o ülkede nasıl Türkçe konuşulmasını bekliyorsun? Bugün Libyalılar, Faslılar, Mısırlılar arap mı ki, arapça konuşuyor? Berberî denilen bir ırka mensup bu topraklarda yıllardır Osmanlı'nın götürdüğü arapça levhalar, arapça eğitim, arapça kurumlar v.s gibi etmenler sonucunda benliklerini kaybettiler ve bugün arap gibi yaşamaktalar. Bunlar sadece gizli sömürünün bir parçasıdır. Bundan bekli 50 yıl sonra insanlar ben Türk'üm demek yerine i'm Turkish diyecekler bunu garanti edebilir misin? Çünkü yıllardır, bu kültür etrafında toplanmış tabelalarla, markalarla yaşadılar. Bugün sen çarşıdan bir tişört aldım bir body aldım derken bu sözleri birileri sana özel olarak mı öğretti yoksa kendi benliğimizi bir kenara atıpta tabelalarda bu sözleri çok görüp, artık kendimize aşıladığımız için mi söylüyorsun?

Oksijen, belki de yavaş yavaş öldüren bir zehirdir...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hakkinen
    Hakkinen's avatar
    Erkek

garga bunu yazdı:

vazgecin bu felaket tellaligindan yahu. Turkce'nin hicbir yere kayboldugu falan yok.

Herkes Turkce konustugu surece tum turkiyede ingilizce tabelalar olsada yine bisey olmaz merak etmeyin.

Senin günlük konuşma dilinin %30-35 i Yabancı kelimelerden oluşuyor. Bugün eywah demezsek yarın Çok geç olabilir

Kendini beğenmişlik, hakedilmelidir.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

Olayın Türkiye ile alakası yok. Türk havayolları Dünya çapında çalışıyor ve büyük işler peşinde koşuyor. Türkiye'nin değil, Dünya'nın havayolu şirketidir. Oradaki yazının tamamen İngilizce yazılması hoş gelmese de Türkçe yapılması şirketin kapılarını dışarıya kapatıp kendini soyutlaması manasına gelir. Düşünün yabancı bir ülkenin havayolu firması var. Diyelimki Arabistan veya Rus firması. Üstünde koca koca anlamadığınız yazılar yazan anlamsız ne üdüğü belirsiz firmanın uçağına biner misiniz? Ne kadar itici.

Yurtiçinde yapılan taşımalar için de aynı şekilde yazılması normaldir. Sonuçta üretilen uçaklar hem yurtiçinde hem yurtdışında kullanılabilir. Türkiye'de uçağa bindiğiniz zaman yolcuların çoğunluğunu yabancılar oluşturuyor zaten. Bu da ayrı mesele.

Son olarak Türkiye ne o yazıdan birşey kazanır ne de birşey kaybeder. Böyle paranoyaları bırakmamız gerek artık. Uçağın üstüne kocaman Atatürk portresi de asalım istersen?

Kuruntu yapıp kendimizi aşağılıyoruz başka birşey değil. İngilizce Dünya'nın ortak dilidir. Orada yazan yazıların ne gibi faydaları olup olmadığını Havayolu işiyle uğraşan arkadaşlarımız daha iyi bilirler. Türk havayollarınki ı ve i harfi dahi çok şeyi değiştirebilir. Uçağın üzerine Türkçe yazmamız ya da yazmamız Türkiye'nin yerini değiştirmez.

Son olarak Türk havayolları artık Türkiye'nin değil Dünya'nın firmasıdır. Bırakın da adamlar işini yapsınlar.

λ
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    olivetti
    olivetti's avatar
    Erkek

garga bunu yazdı:

FeRoCi bunu yazdı:

garga bunu yazdı:

bunun gibi niceleri var biliyormusun ?

biliyorum.

Türk Hava Yolları adından da anlaşılabilecegi gibi bir Türk şirketi gidip ingilizce yazmak nasıl bir mantık? arkadaşın dedigi gibi altına ingilizce geçilebilir?

...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SoloTurk
    SoloTurk's avatar
    Erkek

garga bunu yazdı:

biliyorum.

Sayın kardeşim,

Sen her yeri, yeri göğü ingilizce yaparsan, o ülkede nasıl Türkçe konuşulmasını bekliyorsun? Bugün Libyalılar, Faslılar, Mısırlılar arap mı ki, arapça konuşuyor? Berberî denilen bir ırka mensup bu topraklarda yıllardır Osmanlı'nın götürdüğü arapça levhalar, arapça eğitim, arapça kurumlar v.s gibi etmenler sonucunda benliklerini kaybettiler ve bugün arap gibi yaşamaktalar. Bunlar sadece gizli sömürünün bir parçasıdır. Bundan bekli 50 yıl sonra insanlar ben Türk'üm demek yerine i'm Turkish diyecekler bunu garanti edebilir misin? Çünkü yıllardır, bu kültür etrafında toplanmış tabelalarla, markalarla yaşadılar. Bugün sen çarşıdan bir tişört aldım bir body aldım derken bu sözleri birileri sana özel olarak mı öğretti yoksa kendi benliğimizi bir kenara atıpta tabelalarda bu sözleri çok görüp, artık kendimize aşıladığımız için mi söylüyorsun?

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SoloTurk
    SoloTurk's avatar
    Erkek

FireX bunu yazdı:

Olayın Türkiye ile alakası yok. Türk havayolları Dünya çapında çalışıyor ve büyük işler peşinde koşuyor. Türkiye'nin değil, Dünya'nın havayolu şirketidir. Oradaki yazının tamamen İngilizce yazılması hoş gelmese de Türkçe yapılması şirketin kapılarını dışarıya kapatıp kendini soyutlaması manasına gelir. Düşünün yabancı bir ülkenin havayolu firması var. Diyelimki Arabistan veya Rus firması. Üstünde koca koca anlamadığınız yazılar yazan anlamsız ne üdüğü belirsiz firmanın uçağına biner misiniz? Ne kadar itici.

Yurtiçinde yapılan taşımalar için de aynı şekilde yazılması normaldir. Sonuçta üretilen uçaklar hem yurtiçinde hem yurtdışında kullanılabilir. Türkiye'de uçağa bindiğiniz zaman yolcuların çoğunluğunu yabancılar oluşturuyor zaten. Bu da ayrı mesele.

Son olarak Türkiye ne o yazıdan birşey kazanır ne de birşey kaybeder. Böyle paranoyaları bırakmamız gerek artık. Uçağın üstüne kocaman Atatürk portresi de asalım istersen?

Kuruntu yapıp kendimizi aşağılıyoruz başka birşey değil. İngilizce Dünya'nın ortak dilidir. Orada yazan yazıların ne gibi faydaları olup olmadığını Havayolu işiyle uğraşan arkadaşlarımız daha iyi bilirler. Türk havayollarınki ı ve i harfi dahi çok şeyi değiştirebilir. Türçe yazmamız ya da yazmamız Türkiye'nin yerini değiştirmez.

Son olarak Türk havayolları artık Türkiye'nin değil Dünya'nın firmasıdır. Bırakın da adamlar işini yapsınlar.

Sayın kardeşim,

Belki de bugün senin gibi düşünenler yüzünden ingilizce dünya dili. İngilizce kaç asırlık bir lisandır ki, sen bu lisanı alıp tarihin en eski insanlarından ve en eski dillerinden olan Türkçe'nin önünde tutuyorsun? Evet Türk Hava Yolları bir dünya şirketidir ve kimse Rusça bilemez, kimse arapça bilemez; Ama kimse almanca da bilmiyor  Fransızca da bilmiyor. Peki neden, Fransa uluslararası uçaklarında "Air France routes", Almanya ise "Deutschland Flugverkehrs" yazıp;  bu büyük yazıların altında bir parantez içerisinde (Germany Air Lines & France Air Lines) yazıyor. Peki bu uçaklar uluslararası çalışan bir şirket değil midir?

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Erkek

Hayir, asagilanma falan bunlar benim soylemek istedigim seyler deildi ama oyle anlasilmis olabilir.

Benim demek istedigim, sen tabelalari turkce yapmakla, veya insanlara zorla turkce konusacaksiniz demekle hicbir seyin onune gecemezsin... Eger o dil yok olup gidecekse gider bunun onune gecemezsin bu sekilde asla.

Benim demek istedigim bunun tabelalarda ingilizce yazimi yada %30-35 gunluk hayatta yabanci kelimeler kullanilmasi deil. Insanlarin kendi hayatlarini nasil kurduklarina bagli.

Turkiye bu ekonomik pazar gucuyle imkansiz ben salt turkce konusacam her yere turkce yazacam deyemez. Cunku birilerinine biseyleri anlatmak ve bunu turkce deil baska bir dilde anlatmak zorunda kalacagin gayet acik ve net.

Benim dusuncem kesin kurallar yerine, bunun boyle olacagini kabul edip ona gore adapte olunmasidir. Her yerde ingilizce bile yazsa, aileler cocuklarina evlerinde turkce konustuklari surece kimse turkcenin yok olacagindan bahsedemez.

Bugun ingiltereye yerlesip orda hayat kuran binlerce kibrisli turk, evlatlarina aman okulda zorluk cekmesin diye evde ingilizce konusmaktadirlar. O cocuklar buyudukleri zaman turkcenin tum dil bilgisi falan filan pusur kurallarindan bi haber sacma sapan ama yinede Turkce konusmaya calismaktadirlar. Ama tam tersi ornekte irlandadaki gibi tum tabelalar irlanda dili olmasina ilk okullarda ogretilmesini ve bir nevi zorlanmaya calisilmasina ragmen, kimse irlanda dili konusmamaktadir.

Halbuki bunun yolu kaos deildir. Fransizlar (ibneleri hic sevmiyorum bu yuzden:D) kendi ulkelerine gelen turistlere bile fransizca konusmakta ve ingilizce sorulara bile (anlasalar bile) fransizca cevap vermeye ozen gostermektedirler. Bir dili bu sekilde koruyabilirsin. Sen baska dillere karsi duvar orerek deil, kendi dilini kullanarak koruyabilirsin. O dilde konusur, o dilde yazarsin gunluk yasaminda.

Ama tabelada tabiiki Turk yerine Turkish yazacak, bu kacinilmaz bence. Bu dunyada sadece biz yasamiyoruz ve bunu kabul etmedigimiz surece ileriye deil, geriye gidecegimiz gayet aciktir.

anca gidersin...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fenerist07
    fenerist07's avatar
    Erkek

barcelona'nın sponsorlarından birinden bahsediyoruz değilmi?

dünya çapında şirket olacaksan geçeceksin bunları, coca cola'da ramazan aylarında kıymalı pideli iftar sofralı reklam yapıyor noldu abd müslümanmı oldu?

Amphetamine Logic.
Toplam Hit: 3422 Toplam Mesaj: 30