folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder 32 Bit Mi One Ya ? [ Pc Mühendisi :) ]

32 Bit Mi One Ya ? [ Pc Mühendisi :) ]

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

Sağolasın hocam güzel açıklama olmuş, şunuda ekliyeyim

32-bit işletim sistemleri:
    2^32 = 4,294,967,296 B (Byte)
    4,294,967,296 / 1024 = 4,194,304 KB (Kilobyte)
    4,194,304 / 1024 = 4,096 MB (Megabyte)
    4,096 / 1024 = 4 GB (Gigabyte)

64-bit işletim sistemleri:
    2^64 = 18,446,744,073,709,551,616 B (Byte)
    18,446,744,073,709,551,616 / 1024 = 18,014,398,509,481,984 KB (Kilobyte)
    18,014,398,509,481,984 / 1024 = 17,592,186,044,416 MB (Megabyte)
    17,592,186,044,416 / 1024 = 17,179,869,184 GB (Gigabyte)
    17,179,869,184 / 1024 = 16,777,216 TB (Terabyte)
    16,777,216 / 1024 = 16,384 PB (Petabyte)
    16,384 / 1024 = 16 EB (Exabyte)

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alp
    alp's avatar
    Erkek

amk hiç mi matematik bilmiyomuş eleman. bunun bilgisayarla alakası yok ki, tamamen sayı sistemleri, taban aritmetiği ve unit değişimleri.

10101010111010101010101 most significant figure en soldaki, sayı kaç tabanındaysa, sayı tabanı ^ basamak sayısı şeklinde yaz, çıkan sayıyı da hangi unit'e çevirmek istiyosan çevir. :) Dünyada ne kadar bilim alanı varsa bu çevirimler, sayı sistemleri kullanılıyor, sadece yazılım değil. Mat. bilmeyen adamın o lab'da ne işi var onu bilemem tabi..
    bu arada tugberk hocam yine döktürmüş. seni burada görmek çok mutlu etti beni :)

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tagext
    tagext's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Başarı Madalyası
    Erkek

Tugberk bunu yazdı:
    -----------------------------

Hocam windows ve linux da her processin bir tane page directory si vardır zaten. Sistemde tek page directory 4gb bellek adresleyebilir.

Tabi buna izin verilmez. Page directory nin 512. elemanından sonrası işletim sistemine ayrılmıştır. Her processin page directory sine kernelin page directory si eklenir ve böylelikle hiçbir sürec 2 gb den yüksek bir bellekte çalışamaz. Kernel mod processler hariç.

Yani sistem 2 gb nin üstündeki sanal bellekte çalışıyormuş gibi olur. Pae meselesini pek bilmesemde bildiğim kadarıyla adres erişiminde kullanılan bit sayısı arttırılarak ve adres erişimine ek yük getirilerek sağlanıyor. Ancak hiç kullanmadığım ,için emin değilim :)

Page directory leri gurupladığını varsay pea olduğunda bu grupların da master bir adres pointeri olduğunu düşün.

Linux ile windows memory yi farklı ayırır. Linux ta 3gb user (768page adet directory) + 1(256page directory) gb kernel windows ta 2+2 şeklinde.

Aslında modern 32 bit işlemcilerin 32 değil 36 bittir. :) Fazladan ram adresleyebilmelerinin sebebi budur. PAE yi açtığınızda işletim sistemi fazladan bu 4 bit için adresleme mekanizmasını değiştiriyor. Bu arada 32 bit sistemler 4gb rami tamamen kullanamaz. Ekran kartı vs. de buna dahilolduğundan  1gb ekran kartınız var ise 3gb ram den fazlası bi işe yaramaz.

ftw
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tugberk
    Tugberk's avatar
    Erkek

tagext bunu yazdı:

Tugberk bunu yazdı:

Page directory leri gurupladığını varsay pea olduğunda bu grupların da master bir adres pointeri olduğunu düşün.

Linux ile windows memory yi farklı ayırır. Linux ta 3gb user (768page adet directory) + 1(256page directory) gb kernel windows ta 2+2 şeklinde.

Aslında modern 32 bit işlemcilerin 32 değil 36 bittir. :) Fazladan ram adresleyebilmelerinin sebebi budur. PAE yi açtığınızda işletim sistemi fazladan bu 4 bit için adresleme mekanizmasını değiştiriyor. Bu arada 32 bit sistemler 4gb rami tamamen kullanamaz. Ekran kartı vs. de buna dahilolduğundan  1gb ekran kartınız var ise 3gb ram den fazlası bi işe yaramaz.

Windowsda adres erişimleri 32 bitlik adreslerle yapılır(pae kullanılınca 36 bit)  Yani 32 bitlik lineer adresin 10 bitiyle page directory 10 bitiyle page table 12 bitiyle offset bulunur. 

Pae olayının ayrıntılarını bilmediğimi yineliyorum. Ama ek olarak 4 bit kullanıldığına göre 2^4 yani 16 kat fazla (64 gb) bellek adreslenebilir.

"Linux ta 3gb user (768page adet directory) + 1(256page directory) gb kernel windows ta 2+2 şeklinde."

Sanırım her page directory de 768+256 page table var demek istedin. Doğrudur windows da 2 + 2 linux da 3+1 olarak bölünmüştür.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tagext
    tagext's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Başarı Madalyası
    Erkek
    Tugberk bunu yazdı:
    tagext bunu yazdı:

Tugberk bunu yazdı:

Linux ile windows memory yi farklı ayırır.

Windowsda adres erişimleri 32 bitlik adreslerle yapılır(pae kullanılınca 36 bit)  Yani 32 bitlik lineer adresin 10 bitiyle page directory 10 bitiyle page table 12 bitiyle offset bulunur. 

Pae olayının ayrıntılarını bilmediğimi yineliyorum. Ama ek olarak 4 bit kullanıldığına göre 2^4 yani 16 kat fazla (64 gb) bellek adreslenebilir.

"Linux ta 3gb user (768page adet directory) + 1(256page directory) gb kernel windows ta 2+2 şeklinde."

Sanırım her page directory de 768+256 page table var demek istedin. Doğrudur windows da 2 + 2 linux da 3+1 olarak bölünmüştür.
    Evet page table olacak o. Yalnız doğrudan 2^16 seklinde adreslenmiyor. fazladan bir adres registeri devreye giriyor onun la

bu iş yapılıyor. PAE dediğimiz de bu register cr4 

ftw
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tugberk
    Tugberk's avatar
    Erkek

tagext bunu yazdı:

Evet page table olacak o. Yalnız doğrudan 2^16 seklinde adreslenmiyor. fazladan bir adres registeri devreye giriyor onun la

bu iş yapılıyor. PAE dediğimiz de bu register cr4 

Anladım hocam, cr4 pentiumla eklendiğine göre pae olayı da pentiumlarla gelmiş olmalı. İntel hep fazladan üretip rezerve ediyor. demekki gerçekten işe yarıyor.

Bu arada 2^4 çok düzmantık gelebilir ama, sistem programlamada herzaman 4 bit eklenmişse kesinlikle 2^4 katına çıkmış diyebilirsin. Çünkü her biti en iyi şekilde değerlendiriyorlar.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

zumsuk sana bi kardeş tavsiyesi;

sakın ola bu tip şeylere takılıp hocalar bi halt bilmiyo deyip dersleri boşlama, ve en önemlisi o adamlara yaptıkları yanlışı gösterme, sivrilme.. bknz: 5.senem ve hiç dersten kalmazsam ancak seneye okulu bitirebiliyorum.. alanımda uzman mıyım? evet uzmanım fakat bunu herkes görsede bu saatten sonra kimsenin elinden bir şey gelmiyo.. ve ne yazıkki saçma sapan planlı bi hayata iki sene sonra ancak başlıyabileceğim.. 

Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını itiyat haline getiren milletler; önce haysiyetlerini, sonra istikballerini daha sonra da hürriyetlerini kaybetmeye mahkumdurlar. M. Kemal Atatürk
Toplam Hit: 6783 Toplam Mesaj: 38