32 Bit Xp‘Nin 4 Gb‘Lık Ram Desteğini Açmak ( Döküman )
-
Merhabalar,
uzun soluklu w7 maceramdan sonra xp ye dönme kararı aldım, eski her zaman iyidir hesabı.
Uzatmadan hemen olaya geçiyorum ;
Bildiğiniz gibi xp'nin 32 bit işletim sisteminde ki sınır bellek miktarı 3.25. 4 gb'lık ramın geriye kalan 75'ini heba ediyordu.
bu sorunun üstesinden çok basit bir yolla gelebilirsiniz.
/ PAE ( fiziksel adres uzantısı )Windows'un bellek konusunu anlattığı yazıya, Buradan ulaşabilirsiniz.
üşenenler için buraya resmini koyuyorum ama diğer sistemlerin tampon ram miktarını merak ediyorlarsa üstteki adrese giriş yapsınlar.

şimdi gelelim ayarımıza ;
C:boot.iniC Altında bulunan boot dosyasına ulaşmak için ; Menü çubuğunda ki ; Araçlar, Klasör seçenekleri, Görünüm sekmesinden, Korunan işletim sistemi dosyasını gizle bölümünde ki √ ( tik işaretini ) kaldırın. Ve uygula ya tıklayın.
boot dosyanız karşınıza gelecek değişiklik yapmadan önce yedeğini almanızı tavsiye ediyorum.orjinal boot.ini şöyle ;
[boot loader]
timeout=4
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimereditlenmiş boot.ini böyle ;
[boot loader]
timeout=4
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer /PAE
"/usepmtimer " sonuna sadece bir boşluk /PAE uzantısını ilave ediyorsunuz.gelelim kontrollere ram boyutu değiştimi değişmedi mi diye ;
blackbox ile kontrol ; blackbox'u indirmek için tıklayınız. ( not : net framework isteyebilir )
bilgisayarım sağ tık özelliklerden baktığınız zaman, yine 3.25'i göreceksiniz bunun sebebi xp'de ilk format esnasında ki bilgileri tanımlamasıdır.
o yüzden pek kafanıza takmayın :)bu da performans bilgilerinden görüntüler ;

Görev yöneticisi kullanılabilir sanal bellek boyutu ;

Önemli not : İşlemcinizin PAE Desteğinin olması lazım.onu nerden öğrenebiliriz diyorsanız Everest Ultimate ile öğrenebilirsiniz. indirmek için tıklayınız. ( not : katılımsız kurulumdur x.exe' cmd toplu iş dosyasını antiler virüs diye algılıyabiliyor / temizdir. )
başka bir işletim sistemi inceliklerinde buluşmak dileği ile :P -
bak bu süper oldu işte. ellerin dert görmesin :))
-
Anlatımın herkesin anlayacağı dilden olmuş dayı :)
Döktürmüşsün yine , orjinal olmuş :)
Sistemci :P
@Dipnot
Mesaj kutuna bak , pm gelmiş :)
-
@ kapil ; eyvallah kardeşim :)
@ twitter ; sağolasın yeğen, sistemci muhabbetini açma hocalar geliyo aklıma, isyeean. :D ( kıymetimi bilemediler, bilemediler. :W bu ne ki la.. ah ah. :) -
eline saglik amd-x
ilk defa gordum xp nin ram sinirini kaldirmayi.
-
@ underzero ; abi teşekkürler.
-
Dedim ben bu çocukta iş var
Eline sağlık Kaya :)
şu an format atacaktım elemanın birinin pc'ye du bakim tatbik edeyim -
aliyk bunu yazdı:
-----------------------------Dedim ben bu çocukta iş var
Eline sağlık Kaya :)
şu an format atacaktım elemanın birinin pc'ye du bakim tatbik edeyim
-----------------------------sağolasın abi :)
xp' millattan kalkıyor, bende hazır kalkarken bilgileri deşifre edeyim dedim. :)edit : bide hurra geri dönüyomuş millet :| ahaha :D
-
underzero bunu yazdı:
-----------------------------eline saglik amd-x
-----------------------------siniri 3.25 den 4 e mi cikariyor, yoksa komple siniri mi kaldiriyor_? verilen resimden max 4gb olur sonucunu cikardimda ben...
-
harika döküman emeğine sağlık
-
VisualBoy bunu yazdı:
-----------------------------underzero bunu yazdı:
-----------------------------eline saglik amd-x
-----------------------------siniri 3.25 den 4 e mi cikariyor, yoksa komple siniri mi kaldiriyor_? verilen resimden max 4gb olur sonucunu cikardimda ben...
-----------------------------
xp 32 bit max 4 gb destekliyor zaten diye biliyorum.