folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder 6 Aylık Fitness Programı(Başlangıç-Orta Seviye-İleri Seviye)

6 Aylık Fitness Programı(Başlangıç-Orta Seviye-İleri Seviye)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    İnce Memed
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    nsy bunu yazdı

Hiz ve çeviklik kazanmak için nasil bi spor çalışması yapmam gerekir 

Hız spor bilimlerinde artırılması en zor bileşenlerden birisidir. Düzgün bir teknik ve antrenmanla 30metreyi 3.9 sn'de koşuyorsan bunu 3.7 3.6 yapmak oldukça zor oluyor. Hız senin genetik yapınla daha fazla ilgili çevikliğe göre. Çeviklik, dışardan uyaranı aldığın anda koordinatif olarak yansallık-yönsellik değiştirme hızındır. Uyaranı ne kadar hızlı algıladığın ve motorik olarak hızlı cevap verdiğin önemlidir yani biraz daha fazla kognitiftir. Elbette çeviklik senin patlayıcı kuvvetin, dengen, koordinasyon yetin, dayanıklılığın, reaksiyon zamanın ve doğru açılarla hareketi yapabilmen(biomekanik) ile çok yakından ilişkilidir.

Antrenman yöntemleri olarak bir çok şey konuşabiliriz ancak tam olarak ne yapmak istediğini söylersen daha faydalı bilgiler verebiliriz. Ama çeviklik antrenmanlarınıng genel prensibi: anerobik yapılması, fazla sayıda yön-yan değiştirme adımlarını içermesi, genel 8-10 saniye kadar sürmesi. 

Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek
    ComputerWolf bunu yazdı
    nsy bunu yazdı

Hiz ve çeviklik kazanmak için nasil bi spor çalışması yapmam gerekir 

Hız spor bilimlerinde artırılması en zor bileşenlerden birisidir. Düzgün bir teknik ve antrenmanla 30metreyi 3.9 sn'de koşuyorsan bunu 3.7 3.6 yapmak oldukça zor oluyor. Hız senin genetik yapınla daha fazla ilgili çevikliğe göre. Çeviklik, dışardan uyaranı aldığın anda koordinatif olarak yansallık-yönsellik değiştirme hızındır. Uyaranı ne kadar hızlı algıladığın ve motorik olarak hızlı cevap verdiğin önemlidir yani biraz daha fazla kognitiftir. Elbette çeviklik senin patlayıcı kuvvetin, dengen, koordinasyon yetin, dayanıklılığın, reaksiyon zamanın ve doğru açılarla hareketi yapabilmen(biomekanik) ile çok yakından ilişkilidir.

Antrenman yöntemleri olarak bir çok şey konuşabiliriz ancak tam olarak ne yapmak istediğini söylersen daha faydalı bilgiler verebiliriz. Ama çeviklik antrenmanlarınıng genel prensibi: anerobik yapılması, fazla sayıda yön-yan değiştirme adımlarını içermesi, genel 8-10 saniye kadar sürmesi. 

hacı 15 km den fazla koşunca dizlerim ağrıyor bazen ertesi gün. Bunun sebebi ne olabilir? Heel strike olabilir falan demişler internette de ben ön ve ortayla basıyorum genelde.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    İnce Memed
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

Ağrı şu sebeplerden kaynaklanıyor olabilir, büyük ihtimalle.

1- koşu ayakkabısının kalitesi

2- koşu zeminin durumu

3- koşu mekaniğin

----

10k ve üzeri koşuyorsan ve performans koşusucu değilsen. Asics'in maraton ayakkabılarından alabilirsin. Gel Kayona serisi vs. Diğer markalara da bakabilirsin. Ayrıca zemine nasıl bastığın konusunda eski ayakkabılarının topuk kısmına bakıp sağ-sol iç veya dış erime noktalarına göre ayakakbı modeli seçebilirsin. Mesela ayakkabın sağ dıştan erimişse onu destekleyen modeller var.

Zemin olarak betonda koşmamaya özen göstermek gerekir. En iyisi tartan pist veya yumuşak toprak zeminler. Asfalt ve beton zeminden genelde uzak durmaya çalış.Asfalt bir noktaya kadar ama beton tamamen risk.

Koşu mekaniği en önemli faktör bunlar arasında. Toplum olarak spor hayatımızın bir parçası olmadığı için, ne okullarda ne kurslarda adam akıllı bu işi öğrenemiyoruz. Piyasa kişisel antrenörüm diyen spor camiasının cübbeli ahmetleriyle doluylu, millet kamyonla para verip sağlığını kaybediyor :) .  Bunun net bir formu yok, kişiden kişiye değişiyor. Şuan oturmuş hatalı-hatasız bir koşu mekaniğin vardır zaten. Bunun video analizini yapmak gerekir ki benim üzerinde çalıştığım nokta burası. Başta bisiklet,yüzme,atletizm branşları olmak üzere bir çok branşta biomechanic analizler yapmak. Bir koşu bandı veya zemin üzerinde düzgün bir video çekebilirsen hızlıca bir analiz yapabilirim senin için. 

https://www.youtube.com/watch?v=ALFIR19e0gU

Böyle bir açıda. Minimum 60fps çekmen yeterli. Daha düşük fps ile de çekebilirsin, major analiz yeterli olur ilk başta. Maksat çıplak gözle seni izliyor gibi olayım yeter.

*Tüm bunları  iyi bir ısınma-esneme-soğuma sürecini her antrenman öncesi ve sonrası iyi bir şekilde yaptığını varsayarak yazdım :D

ComputerWolf tarafından 24/Ağu/18 12:27 tarihinde düzenlenmiştir

Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek
    ComputerWolf bunu yazdı

Ağrı şu sebeplerden kaynaklanıyor olabilir, büyük ihtimalle.

1- koşu ayakkabısının kalitesi

2- koşu zeminin durumu

3- koşu mekaniğin

----

10k ve üzeri koşuyorsan ve performans koşusucu değilsen. Asics'in maraton ayakkabılarından alabilirsin. Gel Kayona serisi vs. Diğer markalara da bakabilirsin. Ayrıca zemine nasıl bastığın konusunda eski ayakkabılarının topuk kısmına bakıp sağ-sol iç veya dış erime noktalarına göre ayakakbı modeli seçebilirsin. Mesela ayakkabın sağ dıştan erimişse onu destekleyen modeller var.

Zemin olarak betonda koşmamaya özen göstermek gerekir. En iyisi tartan pist veya yumuşak toprak zeminler. Asfalt ve beton zeminden genelde uzak durmaya çalış.Asfalt bir noktaya kadar ama beton tamamen risk.

Koşu mekaniği en önemli faktör bunlar arasında. Toplum olarak spor hayatımızın bir parçası olmadığı için, ne okullarda ne kurslarda adam akıllı bu işi öğrenemiyoruz. Piyasa kişisel antrenörüm diyen spor camiasının cübbeli ahmetleriyle doluylu, millet kamyonla para verip sağlığını kaybediyor :) .  Bunun net bir formu yok, kişiden kişiye değişiyor. Şuan oturmuş hatalı-hatasız bir koşu mekaniğin vardır zaten. Bunun video analizini yapmak gerekir ki benim üzerinde çalıştığım nokta burası. Başta bisiklet,yüzme,atletizm branşları olmak üzere bir çok branşta biomechanic analizler yapmak. Bir koşu bandı veya zemin üzerinde düzgün bir video çekebilirsen hızlıca bir analiz yapabilirim senin için. 

https://www.youtube.com/watch?v=ALFIR19e0gU

Böyle bir açıda. Minimum 60fps çekmen yeterli. Daha düşük fps ile de çekebilirsin, major analiz yeterli olur ilk başta. Maksat çıplak gözle seni izliyor gibi olayım yeter.

*Tüm bunları  iyi bir ısınma-esneme-soğuma sürecini her antrenman öncesi ve sonrası iyi bir şekilde yaptığını varsayarak yazdım :D

1. Ayakkabılarım adidas iç astarı güzel dış altta köpüklü. Ayakkabılarım bayağı rahat koşu için. Bunlardan problem olacağını sanmıyorum.

2. Büyük ihtimalle bundan kaynaklanıyor çünkü koştuğum alan beton bide inişli-çıkışlı yol. Yokuşdan aşağı koşarken betonun sertliği dizlere yük binmesini fazlalaştırıyor olabilir.

3. Koşuyu yaparken dik bir şekilde hafif öne eğimli olarak koşuyorum. Ön ve ortayla striking yapıyorum ama eğer iyi relax olamazsam kaval kemiğinin yanındaki dışa bakan kaslara ağırlık çok biniyor.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ekerci
    Ekerci's avatar
    Erkek

süper olmuş lan tam aradıgım sey. mobili var mı göremedim.

ek olarak mesela Incline Machine Press deyince o aletin ne oldugu nası bi hareket oldugunu belirten bi resim koyarsanız süper olur

Konu ID: 112846 Konuyu Acan : Ekerci Konu Başlığı : Tahribatın en sevdiği adam ? Silinme Sebebi : 3 sayfadır takip ediyorum beni seven kimse çıkmadı. alacağınız olsun müridler
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    do_som
    do_som's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Benim soracağım şey şu eğer böyle yaparsak ne olur zarar mı verir  kaslara ? yoksa farklı bir gelişmemi olur. Güç , kas , direnç konusunda.

Maksimum set yaparak yani 10 set (veya daha fazla) ile triceps ve kol çalıştırmak. 10 set tekrar de az olmuyacak şekilde yapılcak.  Squat felanda 10 set 20 tekrar veya ağırlıkla beraber 7-8 tekrar gibi yapılsa.

bizde ne artışı olur acaba ? yada over traning dedikleri şey mi olur

ikinci soracağım şey de şu.

kasın iyi çalıştırılıp çalıştırılmadıgını ertesi gün inceden bir kas ağrısı hissediyorsam, iyi çalıştırdım, hissetmiyorsam çalıştıramadım diyorum. Fakat bazen cok yormama rahmen kasları ertesi gün ağrı olmuyor. Ağırlıklarda beni zorlıyacak seviyede neden böyle oluyor. o ince kas ağrısını hissetme veya hissetmeme içi yanlış mı yoksa ? 

do_som tarafından 24/Ağu/18 14:38 tarihinde düzenlenmiştir
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Erkek

Fit vücut değil kas kütlesi yapmak, belden yukarısına kütle kazandırmak istiyorum ne yapmayalım? 

Troubles'll come & they'll pass
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKeworks
    DrKeworks's avatar
    Erkek
    Nikoteen bunu yazdı

Fit vücut değil kas kütlesi yapmak, belden yukarısına kütle kazandırmak istiyorum ne yapmayalım? 

hafif bulk agirlikli beslenme aliskanligiyla birlikte body building yapacaksin hocam. Gunde iki veya tek bolge ile split antrenmanlar yapabilirsin. Ama ilkkez yapacaksan full body, yani bir gunde compount egzersizlerle tum bolgeleri calisman lazim.

Cigu bigule :(
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    do_som
    do_som's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    Nikoteen bunu yazdı

Vucudun kg alamayan tiptense  gelişimin hemen olmasını beklemeden istikrarlı çalışman gerekiyor. Artı kg almaya yönelik beslenmen gerekiyor. Tabi çok kendini sıkmak istemiyorsan herzaman neler yiyorsan onun üstüne bir tabak daha fazladan birşey ekle. 

Yumurta yemiyorsan ye yiyebildiğin kadar. Az veya çok en azından istikrar lı bir şekilde ye.

Ağırlık calısmasıda kaldıracagın agırlık, max ağırlık ile 12 tekrarı geçebilemeyeceğin bir ağırlık seçmen gerek. Bide başkalarının tecrübelerini yaşama herkesin vucudu farklı bak kendine. Nerelerin daha çok gelişmeye müsait. Kimisinin kolu gelişmiyor, göğüsleri gelişiyor. Bunun gibi senin motivasyonuna motivasyon katar kolay geliştirebileceğin yerleri geliştirmek. ondan sonrada sporu hayatından çıkaramazsın.

Bunu spor yapmakla yapmamak arasında kafası karışanlar için yazdım :D yani  şimdi 5 tane yumurtamı yiyeceğiz. şunumu yapıcaz bunumu yapıcaz diye düşünen arkadaşlar inceden başlasın sonrası gelir zaten.

Sonrasında bazen spordan sıkılma oluyor hani bukadar egzersizi yapasım yok vs diye. onun içinde kafeinli birşeyler içebilirsiniz o sizi gazlar. ama gidipte nescafe 3 ü bir arada içmeyin yani :D filitre kahve veya 5 tatlı kaşığından yapılma mate çayı için  direncinizide belirli bir süre için arttırır. 

do_som tarafından 24/Ağu/18 15:01 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    korhan
    korhan's avatar
    Erkek
    do_som bunu yazdı

Benim soracağım şey şu eğer böyle yaparsak ne olur zarar mı verir  kaslara ? yoksa farklı bir gelişmemi olur. Güç , kas , direnç konusunda.

Maksimum set yaparak yani 10 set (veya daha fazla) ile triceps ve kol çalıştırmak. 10 set tekrar de az olmuyacak şekilde yapılcak.  Squat felanda 10 set 20 tekrar veya ağırlıkla beraber 7-8 tekrar gibi yapılsa.

bizde ne artışı olur acaba ? yada over traning dedikleri şey mi olur

ikinci soracağım şey de şu.

kasın iyi çalıştırılıp çalıştırılmadıgını ertesi gün inceden bir kas ağrısı hissediyorsam, iyi çalıştırdım, hissetmiyorsam çalıştıramadım diyorum. Fakat bazen cok yormama rahmen kasları ertesi gün ağrı olmuyor. Ağırlıklarda beni zorlıyacak seviyede neden böyle oluyor. o ince kas ağrısını hissetme veya hissetmeme içi yanlış mı yoksa ? 

Selam Do_som

Burda genellikle böyle soruların cevapları bir sayfada toplandı. Tüm cevaplar bilimsel (araştırma destekli) bu arada.

Vücut Geliştirme 360 Derece

https://www.fitnessaktif.com/
Toplam Hit: 6671 Toplam Mesaj: 43
fitness programı