folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder 60-70-80‘Lerin Türkiye Yapısı

60-70-80‘Lerin Türkiye Yapısı

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hacktorx
    hacktorx's avatar
    Erkek

60 larda doğan ve 80'lerde "ana" olanlara baktığımda, ailesinin bekası ve çocuklarının istikbali için, ailesini korumak niyetiyle, kocasının olmadık kahrını çeken insanlarmış. ve ozamanlar böyle davranan kadınları, hemcinsleri, beyinsizlikle, gurursuzlukla, köylülükle filan da suçlamıyorlarmış mesela.. erkeklerine gelince, dışarda her boku yiyip, sonunda evine dönen, karısını sevmese bile çocukları için ailesini iyi-kötü devam ettirmeye çalışan insanlarmış.. belki oyüzden eli öpülesiler'dir hâlâ..

artık hiçkimse beni yaşamıyor!! aşklarımı büyük kemanlarla çizdiler...içime belalar doğuyor.. yüzün parmaklarımın arasından kayıp yokoluyor...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GebesH
    GebesH's avatar
    Erkek

Benim hatırladığım tek tek çiler vardı mesela tekel bayi gibi fakat işleyiş biraz enteresandı öğle yemeği arasında özellikle memurlar bu tek tekçilere gidip bir duble rakı , vodka , viski adı her ne ise istediğini içip çıkabiliyorlardı önemli fark ise şudur bunlar restorant değillerdi tekel bayilerdi özellikle gün içerisinde öğlen aralarında fena çalışırlardı. tabi artık yok!.

Kumarhaneler açıktı mesela ve inanılmaz eğlenceli alanlardı tabi her şeyin bokunu çıkarttığımız gibi bununda bokunu fena çıkartıyorduk örn: neredeyse kerhaneye dönmüş çakma kumarhaneler ya da tüm parasını "bu sefer kazanacağım" diye batıranlar vs. güzellikleri ve kötülükleri bir arada enteresandı, bir çok kumarhane oteli bir anda konferans oteli oldu çıktı memlekette :))

Bir çok futbol sahası ortak kullanımdaydı biraz araştırırsan muhitlerin stadları sahiplenip geceden önemli yerlere biriktiği ve ertesi gün kendi taraftarlarının o önemli bölgelere yerleşmesi için çaba gösterdiklerini öğrenirsin. Ayrıca futbol takımlarında ki abilik olgusu inanılmazdı öyle abiler vardı ki rakip takımın kaptanının yanına gidip "adam gibi oynayın lan" diye fırça atabilecek centilmenler ve abiler vardı.

Sirkler vardı büyükşehirlere giderlerdi ben o zamanalr İzmir'de yaşıyordum İzmirspor'un yanında ki şimdiki Hürriyet Parkının içerisine kurulurdu tüm şehir akşamları sirke akın ederlerdi ve felaket sosyal alanlardı. 

Babam PTT ci olduğu için evimizde telefon vardı 3 mahalle öteden insanların telefonları gelirdi ben koşa koşa gider o insanları çağırırdım tekrar koşa koşa gelip konuşurlardı fena garip bir durumdu :)

Yeni nesilin posta kutusunda gördüğü zarfların içerisinde sadece faturalar ya da kredi kartı ekstreleri olmazdı , asker mektupları o evlerde koklanarak okunurdu ya da sevgiliden gelen kocaman zarfların içerisinden çıkan rengarenk sayfalarda ne aşklar yaşandı ve son buldu aklınız almaz.

Biraz araştırırsan köy enstitüleri vardı insanlar eğitim alırlardı ve dünyaya daha geniş bir perspektiften bakarlardı tabiki bürokratların işine gelmedi ileri görüşlü toplum sorgulayan toplum köy enstitüleri beni fena etkileyen bir durumdur ve halen çok üzülürüm cahilliğimizin başladığı noktadır köy enstitülerinin kapanması... konuyla alakası yok galiba ama unutulan bir gerçek olarak herkesin hatırlamasını istedim.

Keep Going !
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anarsistherif
    anarsistherif's avatar
    Erkek

köy ensitüleri vardı evet, onu da yazmışlar. komünist yuvası denilip kapatılmış, Türkiye 50 yıl geriye dönmüş neredeyse...

her yerde mahalle sinemaları vardı, sosyal hayat gerçekten vardı. benim çocukluğum çok eğlenceliydi. kardeşime falan bakıyorum şimdi, bilgisayar başından kalkmayan, asalak bir asosyal diyebilirmi yani. 10 yaşında ve dışarı çıkıp oynadığını şu yaşıma kadar görmedim...

Bende pek farksız sayılmam, yaz tatili geldi evden dışarıya çıkmışlığım yok. dışarıda yapacak bir şey bulamıyorum. sıcağı bahane edip çıkmıyorum. asosyal oldum iyice. 

=)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    imlegend
    imlegend's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

İspanyol Paça mıdır nedir tam hatırlamıyorum adını O tip pantolonlar çok modaymış. Birde Uzun Saç özellikle de kulağın üzerinden hafiften aşmalıymış.

Babamın bir fotoğrafında gördüm bu ne hal dedim kendine saça bak pantolona bak dedim.

Aklıma gelirse gene yazarım.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    scheitann
    scheitann's avatar
    Erkek

annemler bizim zamanimizda yokluk vardi diye anlatir durur... dedem balikciydi her sabah havyar yiyolarmis kahvaltida. al sana yokluk iste.

her turlu bugunlerden guzeldi ki 80 ler benim cocukluguma denk geliyo...

trt de yayin gittimi ibrik cikiyodu ya.. gece istiklal marsiyla kapanirdi tv.. bedford kamyonlar dolasirdi bol bol etrafta..

heryerde dovme dondurmaci vardi bu algida malgida denen salak seyler yoktu.

bilye oynar mac yapar en komigi de gazoz kapaklarini kaldirimda yaristirirdik.

commodore amiga zaten efsaneydi de tetris yuzyilin icadiydi bizim icin.

kasetciler vardi karma kaset cekerlerdi.

videocular vardi vhs beta diye cesitti bunlar..

eski amerikan sari dolmuslar vardi.

simdiki metrobusun atasi vardi mecidiyekoyde tercihli otobus yolu vardi.

ALLAH RIZASI ICIN BU PROFILI SILIN
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Erkek
    scheitann bunu yazdı:
    -----------------------------

annemler bizim zamanimizda yokluk vardi diye anlatir durur... dedem balikciydi her sabah havyar yiyolarmis kahvaltida. al sana yokluk iste.

her turlu bugunlerden guzeldi ki 80 ler benim cocukluguma denk geliyo...

trt de yayin gittimi ibrik cikiyodu ya.. gece istiklal marsiyla kapanirdi tv.. bedford kamyonlar dolasirdi bol bol etrafta..

heryerde dovme dondurmaci vardi bu algida malgida denen salak seyler yoktu.

bilye oynar mac yapar en komigi de gazoz kapaklarini kaldirimda yaristirirdik.

commodore amiga zaten efsaneydi de tetris yuzyilin icadiydi bizim icin.

kasetciler vardi karma kaset cekerlerdi.

videocular vardi vhs beta diye cesitti bunlar..

eski amerikan sari dolmuslar vardi.

simdiki metrobusun atasi vardi mecidiyekoyde tercihli otobus yolu vardi.

-----------------------------

Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

up up :)

Aynen o yumiyumlar, misketler, tasolara falan bi girsek.. Gerçekten farklıydı. Fakat ben insanların yaşam tarzlarını merak ettim.

Tektekçiler mesela ilginçmiş bilmiyordum :D

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Muhalif Yorumcu
    SeRDaR
    SeRDaR's avatar
    Erkek

kısa öz bir şeylüyüm 60 70 ve 80 leri pek bilemiyorum ama 90 lardan örnek verirsem çocukluğumdan ben çocukluğumu sokaklarda yaşadım diyiym sana yaşayış tarzındaki farklıları ele alacaksak şayet

ben 2000 lerin 2010 ların çocukları gibi bilgisayar başında pineklemedim hayattan bir haber çocukluk yaşamadım muhabbetlerim bilgisayar oyunları üzerine olmadı (kendi kardeşlerimden biliyorum) her günüm başka bir macera oldu benim sana anlatacaklarım ağaçlara dalmalar bisikletle kilometrelerce yol gidip yeşilköylden menekçeden denize girmelerden sokak sokak demir toplamak pazarda su satmak belediye hazvuzlarına girmek ayakkabı boyamak (mahalleye gelen elle çevirmeli dönmedolapa binmek için) trene kaçak binmeler taso, sporcu kağıdı bilyalı araba ve bir sürü uzun eşşeğinden birdirbirine kadar bir sürü oyun sayarım teknoloji geliştikçe yaşayıs tarzlarıza değişti iyimi oldu kötümü tartışılır yerine göre iyi yerine göre kötü bizim zamanımızda hayatı yaşayarak öğrenen çocukluk vardı şimdi ise robot gibi bilgisayarlardan prgramlanan bir çocukluk var iyisine kötüsüne siz karar verin artık
    çocukluğum bir çoğunun çocukluğu bunlar kısacada sana özetlersem aşşağıdaki resimlere bakabilirsin

http://img2.blogcu.com/images/g/a/l/galip61/bilyeli_araba.jpg

http://img529.imageshack.us/img529/5682/n6607242593145104541iu9.jpg

http://img01.imgfotokritik.com/fk_new/lowres/4/9/8/498107/2810957-eski-donme-dolaplar.jpg

http://unyezile.com/sporcu.jpg

Siklediğin Kadar Siklenirsin. Siklendiğin kadar Siklersin.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    scheitann
    scheitann's avatar
    Erkek

tat vardi arkadas hayatta. saygi denen bisey vardi. sokaktan gecen buyuk birine saygisizlik edicez he??? dayagin kralini yerdik. simdiki veletler onune gelene agzini bozup konusuyo arkadas. kendimizden 1 yas buyuge abi derdik. keza anamizin babamizin agzindan kotu soz duymadik. simdi baba ogullara bakiyorum her sey agizda... hatta cocugunun kufur etmesi adamin hosuna gidiyo.. aci biber vardi arkadaslar hatirlayin hani agzina surerim dedikleri. aksam dedmizin alacagi 1 dondurmaya hepimiz fittik. hicbirimiz dedemizden pahali oyuncaklar beklemedik. arkadasimizin ustune basina aldigi biseye dikkat etmezdik. eskittiklerimiz yada kucuk gelenlerde akraba cocuklarina dagitilirdi hemen. birinin arabasi varsa isi olan herkesi getirir gotururdu. benim dedem balikcilikla apartman dikip 4 cocuk buyuttu arkadas simdi yapsaniza ayni hareketi... kim ne kazandiysa o yillarda kazandi. yoklugun aksine bolluk vardi. tavugu hasladinmi evden kokusu cikmazdi haftalarca. domatesi meyva gibi yerdik. leblebi tozu vardi yaa anasini satayim nasil unuttum :D

ALLAH RIZASI ICIN BU PROFILI SILIN
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Dentist
    Dentist's avatar
    Erkek

Eskiden aileler harbi aileymiş !

Toplam Hit: 5071 Toplam Mesaj: 41