64Bit Windows Önerisi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Erkek
    YeniHarman bunu yazdı
    RitmFarbRacourci bunu yazdı
    ilteris bunu yazdı
    ajan1111 bunu yazdı

sa. arkadaşlar babam sağolsun emekli hayatı hurdacıda takılırken ordan bi bilgisayar ayarladı.

pc 64bit. ben temel olarak 32bit'le arasında fark pek bilmiyom.

temel olarak işte bi extradan bunun işlem yolları daha büyükmüş.

pcye xp, win7, win8.1, win10 kurdum. Xp sanki 64bit muhabbbetini bilmiyor gibi yavaştı.

win7, win8.1, win10 tamam 64bit mantığına göre hızlı çalışıyor ama yinede tatmin etmedi. sanki bi yerlerde bişey eksik gibi çalışıyor bilgisayar. yani görünen işlemci ramlere göre tam performanslı çalışmıyordu.

bi tek win8.1 istediğim gibi çalışıyordu. win8.1de istediğim şeyi anında yapıyordu. öyle kasma takılma olmuyordu. bizim dükkkanın ordaki bilgisayarcıya sordum. orjinal win7 vereyim onu kur, o zaman hızlı çalışır dedi. verdiği dvd başka bişeyin dvdsi. bi daha gittim durumu söyledim bende başka yok dedi.

şimdi ben bu 64bit sisteme hangi windowsu nasıl kurayım?

not: şunuda söyleyim: yeni pc olunca usb sağolsun çok format attım.

ortalama 10-15 dakikada win7, win8.1, win10 kurduğumu bilirim. sonra ne olduysa usbden boot edemiyor. ama rahatım dvdrw var (:

32 Bit sistemde Maksimum kullanabileceğin ram miktarı 4 GB tır. 1 TB ram in olsa dahi 32 bit isen 4 gb kullanabilirsin. 64 Bitte ise allahütealanın sana bahşettiği kadarını kullanırsın :)

bunun "işlemci ayaklarıyla da" bir bağlantısı var mı? 

32bit lik işlemciye, 64 bit'lik "İşletim sistemi" kurulur mu?  

hadi bunu yaptık diyelim; bunun üzerinde çalışan "diğer programların" 64 ve veya 32 bit'lik olması, bu programların çalışmasını, Olumlu olumsuz nasıl etkiler?

yada tersini düşünebiliriz. Aynı durumlarda, neler olur?

(işlemci64bit'lik

işletim sistemi, 32bit'lik.

üzerinde çalışan programlar 32 veya 64 bit'lik olsun.)

diğer durumlar sabit.

Merakımdan soruyorum.

İşlemci ayakları ile ilgisi olabilir de olmayabilir de. Daha doğrusu işlemcinin pin sayısını belirleyen kriterlerden biri, databus'ının adres uzunluğudur (  ). Mesela Intel'in birçok 64 bitlik işlemcisinin fiziksel adres uzunluğu 36 bittir.

64 bit işlemci komutlarını, 32 bit işlemci anlamaz. Bu yüzden 32 bit komut setine sahip bir işlemci, 64 bit komutlar içeren bir programı çalıştıramaz (x86 asm dilindeki MOV emirinin birden fazla hex dönüşümü vardır, siz bir kere MOV emrini verirsiniz fakat assembler onu uygun hex koduna çevirir).

Emüle edilebilir mi sorusu çok ayrı. Teorik olarak edilebileceğini düşünüyorum fakat gerekli mi?

Muhatabını bulunca sorması gelen cevapla birlikte ,keyifli oluyor.

Burada DataBus'ın Adres Uzunluğunu belirleyen İşlemcinin Kendisi mi, anakart'ın üstündeki Fiziki Yolların sayısı mı   (dolayısıyla Anakart mı, yoksa her ikisi birlikte mi{ bu sondaki akla yakın duruyor gibi})?

diğer bir durum; işlemcinin 32bit ve/veya 64bit olması, işlemcilerin Aritmetik  Mantık  Depo birimlerinin,  her birinin kendi içinde veya, birbirleriyle olan iletişimlerinde, iletişim yollarının sayısının 32veya64bit'le olmasına mı borçluyuz ?

Yazının 2. paragrafı için Komut setlerinden  veya MOV Emri örneğinden hareketle, durumu anladım gibi.

Ama neden binary(ikili) değil de Hex(6'lık) ifadesini kullandık(bize ifade kolaylığı mı sağlıyor), yada Assembler kullandık da Compiler kullanmadık.

Emulasyon dediğimiz olay, fiziken ve veya mantıken, nerede.  -hangi kademede-  gerçekleşiyor ?

tşkler.

I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Erkek

Burada DataBus'ın Adres Uzunluğunu belirleyen İşlemcinin Kendisi mi, anakart'ın üstündeki Fiziki Yolların sayısı mı   (dolayısıyla Anakart mı, yoksa her ikisi birlikte mi{ bu sondaki akla yakın duruyor gibi})?

diğer bir durum; işlemcinin 32bit ve/veya 64bit olması, işlemcilerin Aritmetik  Mantık  Depo birimlerinin,  her birinin kendi içinde veya, birbirleriyle olan iletişimlerinde, iletişim yollarının sayısının 32veya64bit'le olmasına mı borçluyuz ?

Yazının 2. paragrafı için Komut setlerinden  veya MOV Emri örneğinden hareketle, durumu anladım gibi.

Ama neden binary(ikili) değil de Hex(6'lık) ifadesini kullandık(bize ifade kolaylığı mı sağlıyor), yada Assembler kullandık da Compiler kullanmadık.

Emulasyon dediğimiz olay, fiziken ve veya mantıken, nerede.  -hangi kademede-  gerçekleşiyor ?

tşkler.

Uzman falan değilim. Onu belirteyim öncelikle. Yanlış bildiğim kısımlar olabilir. Düzeltilirse sevinirim.

Data Bus için konuşursak, eğer paralel bir protokolden bahsediyorsak, evet. Fiziksel yol sayısı, tek seferde iletilebilecek veri boyutunu sınırlar. Seri iletişimde böyle değil. Frekansa bağlı olarak (SPI için genelde hostun saat hızının yarısıdır, DDR transferde durum değişir vs.) istediğimiz büyüklükte veriyi yollayabiliriz belirli bir süre içinde.

Yine yanılmıyorsam, işlemci tek seferde işleyebileceği veri boyutuna bağlı olarak 8/16/32/64/128 olarak isimlendiriliyordu. Tek seferde işlemek, işlemcinin register (yazmaç) büyüklüğü ile alakalı. Mesela microchip'in pic mikrodenetleyici serisi (16F...) 8 bit olmasına rağmen 14 bit komutlara sahip. Başka bir örnek de şu: İlk çıkan Pentium işlemcileri 32 bit işleyebildiği halde data bus'ı 64 bitti. O yüzden o zaman piyasada olan edo ramler (32 bit) çiftler halinde kullanılıyordu (şimdinin çift kanalı gibi).

İkili yerine hex dememin nedeni alışkanlık. İkili, sekizli, onlu, on altılı gösterimler adı üstünde sadece gösterim. Bir programı on altılı düzenleyiciyle görüntülediğimiz için söyledim. İkili düzenleyiciyle hoş sonuçlarla karşılaşamayız sanırım:)

Assembler, o platformun (işlemcinin diyelim) yerel diline en yakın gösterim olan X assembly dilinin derleyicisi. Compiler çok daha genel bir kavram. Assemblerlar tek geçişli olabildiği gibi, daha yüksek seviyeli programlama dillerinin derleyicileri gibi çok geçişli de olabilir. Hatta HLA diye bir şey de var (High Level Assembly).

Önemli not: Data Bus ile Address Bus farklı şeyler. Bir tanesi adres göstermekte (A mahallesi b sokak c apartmanı d numara), diğeri de o adrestekini tutup getiriyor ya da o adrese götürüyor (polisin eve dalıp 64 kişiyi karakola götürdüğü gibi...:)).

Emülasyon farklı bir olay. Donanım destekli de olabilir, sadece yazılımsal da olabilir. Mesela https://jsnes.org/ adresinde NES oyun konsolu JS ile yazılmış kodla emüle ediliyor. Donanım kısmını da tam bilemiyorum ama bir ara piyasaya çıkıp, sonra kaybolan Transmeta işlemcilerinden bahsedilebilir sanırım. İşlemci özünde x86 olmamasına rağmen doğrudan x86 işlemciyi emüle ederek windows vs. çalıştırıyordu. En azından yıllar önce (belki 19 yıl) okuduğum makaleden böyle aklımda kalmış.

Olaylara karışmayın!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NoktaliVirgul
    NoktaliVirgul's avatar
    Erkek
    YeniHarman bunu yazdı

tşkler.

Uzman falan değilim. Onu belirteyim öncelikle. Yanlış bildiğim kısımlar olabilir. Düzeltilirse sevinirim.

Data Bus için konuşursak, eğer paralel bir protokolden bahsediyorsak, evet. Fiziksel yol sayısı, tek seferde iletilebilecek veri boyutunu sınırlar. Seri iletişimde böyle değil. Frekansa bağlı olarak (SPI için genelde hostun saat hızının yarısıdır, DDR transferde durum değişir vs.) istediğimiz büyüklükte veriyi yollayabiliriz belirli bir süre içinde.

Yine yanılmıyorsam, işlemci tek seferde işleyebileceği veri boyutuna bağlı olarak 8/16/32/64/128 olarak isimlendiriliyordu. Tek seferde işlemek, işlemcinin register (yazmaç) büyüklüğü ile alakalı. Mesela microchip'in pic mikrodenetleyici serisi (16F...) 8 bit olmasına rağmen 14 bit komutlara sahip. Başka bir örnek de şu: İlk çıkan Pentium işlemcileri 32 bit işleyebildiği halde data bus'ı 64 bitti. O yüzden o zaman piyasada olan edo ramler (32 bit) çiftler halinde kullanılıyordu (şimdinin çift kanalı gibi).

İkili yerine hex dememin nedeni alışkanlık. İkili, sekizli, onlu, on altılı gösterimler adı üstünde sadece gösterim. Bir programı on altılı düzenleyiciyle görüntülediğimiz için söyledim. İkili düzenleyiciyle hoş sonuçlarla karşılaşamayız sanırım:)

Assembler, o platformun (işlemcinin diyelim) yerel diline en yakın gösterim olan X assembly dilinin derleyicisi. Compiler çok daha genel bir kavram. Assemblerlar tek geçişli olabildiği gibi, daha yüksek seviyeli programlama dillerinin derleyicileri gibi çok geçişli de olabilir. Hatta HLA diye bir şey de var (High Level Assembly).

Önemli not: Data Bus ile Address Bus farklı şeyler. Bir tanesi adres göstermekte (A mahallesi b sokak c apartmanı d numara), diğeri de o adrestekini tutup getiriyor ya da o adrese götürüyor (polisin eve dalıp 64 kişiyi karakola götürdüğü gibi...:)).

Emülasyon farklı bir olay. Donanım destekli de olabilir, sadece yazılımsal da olabilir. Mesela https://jsnes.org/ adresinde NES oyun konsolu JS ile yazılmış kodla emüle ediliyor. Donanım kısmını da tam bilemiyorum ama bir ara piyasaya çıkıp, sonra kaybolan Transmeta işlemcilerinden bahsedilebilir sanırım. İşlemci özünde x86 olmamasına rağmen doğrudan x86 işlemciyi emüle ederek windows vs. çalıştırıyordu. En azından yıllar önce (belki 19 yıl) okuduğum makaleden böyle aklımda kalmış.

Bonus: Browserdan Win95 emulasyonu => https://win95.ajf.me/win95.html

If my calculations are correct, when this baby hits eighty-eight miles per hour... you"re gonna see some serious shit.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Erkek
    YeniHarman bunu yazdı

Data Bus için konuşursak, eğer paralel bir protokolden bahsediyorsak, evet. Fiziksel yol sayısı, tek seferde iletilebilecek veri boyutunu sınırlar.

Seri iletişimde böyle değil. Frekansa bağlı olarak (SPI için genelde hostun saat hızının yarısıdır, DDR transferde durum değişir vs.) istediğimiz büyüklükte veriyi yollayabiliriz belirli bir süre içinde.

Yine yanılmıyorsam, işlemci tek seferde işleyebileceği veri boyutuna bağlı olarak 8/16/32/64/128 olarak isimlendiriliyordu. Tek seferde işlemek, işlemcinin register (yazmaç) büyüklüğü ile alakalı.

***Mesela microchip'in pic mikrodenetleyici serisi (16F...) bit olmasına rağmen, 14 bit komutlara sahip.***

Başka bir örnek de şu:      İlk çıkan Pentium işlemcileri 32 bit işleyebildiği halde, data bus'ı 64 bitti. O yüzden o zaman piyasada olan edo ramler (32 bit) çiftler halinde kullanılıyordu (şimdinin çift kanalı gibi).

Assembler, o platformun (işlemcinin diyelim) yerel diline en yakın gösterim olan, X assembly dilinin derleyicisi.

Compiler çok daha genel bir kavram. Assemblerlar tek geçişli olabildiği gibi, daha yüksek seviyeli programlama dillerinin derleyicileri gibi çok geçişli de olabilir. Hatta HLA diye bir şey de var (High Level Assembly).

Önemli not: Data Bus ile Address Bus farklı şeyler. Bir tanesi adres göstermekte (A mahallesi, b sokak, c apartmanı, d numara), diğeri de o adrestekini tutup getiriyor ya da o adrese götürüyor (polisin eve dalıp 64 kişiyi karakola götürdüğü gibi...:)).

Önemli not'da DataBus ile AddressBus örneği ne güzel olmuş öyle. Diyorum bende, kurduğum ilk cümlede bi sakatlık var.  buna yakın birşey okumuştum, kitabın birinde.

Yazılımda Tek Geçişlilik, Çok Geçişlilik ne demek hiç rastlamadım.

şu cümle :  " Mesela microchip'in pic mikrodenetleyici serisi(16F...) bit olmasına rağmen, 14 bit komutlara sahip. "

niye bilmiyorum; bana çok anlamsız, ama özellikle Mantıksız geliyor.  14bit'lik bir Komut, 8bit'lik mikrodenetleyici'de nasıl algılanır? @@',) Burada Seri işlem mi Paralel işlem mi var? Mov emri örneğiyle ilgisi var mı?

tşkler.

I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Erkek

Önemli not'da DataBus ile AddressBus örneği ne güzel olmuş öyle. Diyorum bende, kurduğum ilk cümlede bi sakatlık var.  buna yakın birşey okumuştum, kitabın birinde.

Yazılımda Tek Geçişlilik, Çok Geçişlilik ne demek hiç rastlamadım.

şu cümle :  " Mesela microchip'in pic mikrodenetleyici serisi(16F...) bit olmasına rağmen, 14 bit komutlara sahip. "

niye bilmiyorum; bana çok anlamsız, ama özellikle Mantıksız geliyor.  14bit'lik bir Komut, 8bit'lik mikrodenetleyici'de nasıl algılanır? @@',) Burada Seri işlem mi Paralel işlem mi var? Mov emri örneğiyle ilgisi var mı?

tşkler.

Tek geçişlilik, çok geçişlilik derleyici ile ilgili bir kavram. Burada üzerinde durmaya gerek yok diye düşünüyorum. Yine de örnek isterseniz: https://www.pcengines.ch/tp3.htm

Pic'teki olay farklı. Kod çözücüsü 14 bitlik veriyi okuyor. Yani işlemcinin sözcüğü (word) 14 bit uzunluğunda fakat 8 bitlik verileri işleyebiliyor. Lafı uzatmadan, benim de beynim yanmadan şuraya bakınız: http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/31029a.pdf buraya da: https://www.microchip.com/forums/m1057675.aspx

Olaylara karışmayın!
Toplam Hit: 2723 Toplam Mesaj: 16
54bit sistem önerisi