folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Çek Cumhuriyeti Hakkında Her Şey



Çek Cumhuriyeti Hakkında Her Şey

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    İki arkadaşımız japonya ve ukrayna hakkında bildiklerini paylaştılar, ben de yazabildiğim kadarıyla çek cumhuriyeti hakkında bildiklerimi yazmak istiyorum.

    Çek Cumhuriyeti Hakkında Her Şey

     

    Genel

     

                    Ülke yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip Almanya, Polonya, Avusturya ve Slovakya arasında kalmıştır. Sovyet Rusya nın çökmesinden ardından 90 lı yıllarda Slovakya ile kansız bir şekilde ikiye bölünmüştür. Eski adı ÇekoSlovakya dır.  Şuan cumhuriyet ile yönetilmektedir. 3 tane büyük şehri vardır. En kalabalık ve turistik olanı prag (batıda), brno (güneyde) ve ostrava (doğuda). Prag diğer şehirlere göre pahalı ama kilise, katedralleri ve sinagoguyla müthiş bir şehir. Yazı da kışı da çok güzel.  Brno yu çok beğenmiyorum, pek bir şeysi yok ama bilişim sektörü burada canlıdır. Ostrava ise stodolni barlar sokağıyla ünlü, ucuz bir şehirdir. Ayrıca sanayi ve kömür madenleri bu şehirdedir.

     

     

    Göçmenler

    Çek cumhuriyetinde en çok çekler ve Çingeneler yaşamaktadır. Tabii Türkiye’deki Çingenelerle karıştırmayalım. Orada devlet güvencesi altında olduklarından dolayı çalışmasalar bile bazen çalışanlardan çok daha fazla kazandıklarını biliyorum. Genllikle spor kıyafetler giyip dolaşırlar (adidas gibi) ve neredeyse hepsi okumamış, çok çocuk sahibi devlet parasıyla geçinen asalak insanlardır. Oradaki tüm hırsızlık olayları genelde bunlar tarafından yapılır ve çek’lerden daha çok ülkenin sahibi gibi davranırlar. Bunların haricinde en fazla göç edenler Vietnamlılardır. Kendi ülkelerinde sosyalizm zulmünden kaçıp genellikle bu ülkeye sığınmışlardır ve bir çoğu iyi para kazanıyorlardır. Genellikle gıda hizmetleri üzerinde dükkanları vardır (dönerci, nuddle satan yerler v.s.) bunun haricinde bizim 1 milyoncular gibi bazı yerlerde dükkanlar açmışlardır. Bunun haricinde Ukraynalılar ve Ruslar da çok bulunan milletlerdir. Genelde yabancı öğrenciler bunlardan oluşmakta. Bunun haricinde Araplar ve sonra Türkler vardır. Malum olarak genelde kebap sektöründe çalışıyorlar. Birkaç Türk firması da tekstil ve inşaat alanlarında orada hizmet vermektedir. Tahmini olarak 1500 Türk yaşamaktadır.

    Göçmenlik

    Bir AB ülkesine göç  etmek için kesinlikle bir şartınızın olması lazım. Bunun için genellikle evlilik yapmanız gerekmektedir ve bu evliliğin en az 5 yıl sürmesi lazım. Bu aşamada size kalıcı oturum izni verilmektedir, sonrasında ise vatandaşlık hakkı doğuyor. Tabii dili iyi bilmeniz gerekiyor. Bir diğer yöntem ise siyasi sığınma talebi. Eğer ülkenizde baskı görüyorsanız bir sebepten dolayı (dini, siyasi, etnik) ya da sizi vatandaşlıktan atmışlarsa başvurabilirsiniz. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra kabul edilirse kalıcı oturum izni verilir.

    Çek cumhuriyetinde ayrıca mavi ve yeşil kart isimli iki tane de çalışma izni vardır. Mavi kartı yüksek öğrenim yapmış kişilere vermektedirler. Ancak ülkemizdeki üniversitenin denkliğinin kabul edilmesi için bir dizi işlemler yapılması gerekiyor (diplomayı bir çek üniversitesinde tanıttırmak lazım) Bu işlem 3-6 ay arası sürmekte.

    Ancak en kolay yolu orada eğitim görmektir. Bu sayede verilen geçici oturma izni ile hem okuyup hem çalışabilmektedir.

    Son olarak da eğer orada belirli kişiyi istihdam edebilecek bir iş yeri açmak istiyorsanız bu şekilde de uzun süreli bir oturum izni alabilirsiniz.

     

    Eğitim

    Çek üniversiteleri gerçekten kaliteliler. Özellikle Prag da bulunan Charles Üniversitesi çok köklü bir üniversite. Bu üniversitelerden mezun olmak demek, mezun olduğun alanla ilgili gerçekten bilgi sahibisin demek oluyor. Yani elinde bir diploma varsa bunu haybeye almış değil, hakkını vererek almış oluyorsun. Diploması olan insan bu işi biliyor demektir.

    Kısaca eğitim sisteminden bahsedersem, liselerin çoğu mesleki eğitim vermekte. Ancak bu mesleki eğitim çok farklı. Çocukların yeteneklerine göre bölümler teşvik ediliyor. (komunist çekoslavakya zamanında zorla devlet kişileri istediği bölüme sokuyordu, onların istediği bölümü okumak zorundaydın, kız arkadaşımın annesi bu şekilde muhasebe bölümüne yollanmıştı) Bu bölümler ülkemizdeki gibi genel değil, kategorilere ayrılmış bölümlerdir. Mesela yazılım dendiğinde çek de bir çok alt grup vardır. Veritabanı yazılımcısı, web yazılımcısı, mobil yazılıcısı, sistem yazılımcısı, masaüstü programları yazılımcısı gibi. Bizde ders olarak verilen network, orada bir bölüm. Keza elektronik de ayrılıyor, PLC, PIC, dijital veri işleme  diye. Bunlar hepsi ayrı bir bölüm. Kişiler üniversiteden önce de bu bölümleri okuyor lisede ve üniversite de aynı bölümlere devam ediyorlar. Avrupanın tek avantajının bu olduğunu söyleyebilirim. Bir alanda uzmanlaşmak. !!

     

    Bir çoğunuza komik gelebilir ama lisede uçak kanadı ile ilgili bölüm var ve bu bölümden mezun olanlar üniversitede yine aynı bölümde okuyorlar. O fakülte mezunları 6 sene boyunca sadece uçak kanadıyla ilgili eğitimler alıyorlar ve bu konuda ülkelerindeki uzmanları oluşturuyorlar. Türkiye’de ise belki bunla ilgili bir ders bile yoktur.  

    Laboratuar imkanları çok gelişmiş.  Genellikle çok kaliteli labları var. Öğretmenler, ilgisi olan öğrencilerle ilgileniyorlar, ilgisi olmayan kişilerle ilgilenmiyorlar. Ama oranın öğrencileri gayet ilgililer çünkü bu bilinç açılanmış.

    Eğitim dili çekçe ve İngilizcedir genellikle. Hocaları gayet anlayışlı. Tüm işler teoriden çok pratiğe yöneliktir. Yani sadece ders anlatıp slayttan okuyarak ders bitmiyor, her dersin genellikle bir lab. Bölümü vardır burada sabahki seansta gördüklerini pratik şekilde gösteriyorlar.

    Çekçe bilen bir öğrenci için okullar ücretsizdir. Yani ben çekçe bilsem ve bunu bir şekilde ispatlasam (sertifika alabilirsiniz) çekde her hangi bir üniversitenin kendi bölümümle ilgili yüksek lisansa başvursam bir kuruş para ödemeden yazılırım. Avrupanın bazı ülkelerinde durum bu şekildedir. O ülkenin dilini bilmek orada eğitimi ücretsiz alabileceğiniz anlamına gelmektedir.

    Mühendislik eğitimleri 3 yıl sürmektedir. Bilgisayar mühendisliği bölümü yoktur (sanırım avrupanın genelinde öyle bir bölüm yok) bunun yerine computer science vardır. 3 yıl bittikten sonra size 2 ay süre veriliyor ve bir sınava giriyorsunuz. Bu sınavın ismi üniversite bitirme sınavıdır. 3 yıl boyunca gördüğünüz derslerden her hangi bir  konudan veya konulardan sorular soruluyor. Bu sınavı geçemezseniz üniversiteden mezun olamıyorsunuz. Kaldığınızda 4-5 ay sonra yeniden yapılacak olan sınava giriyorsunuz geçtikten sonra B.Sc. (Bachelor of Science) ünvanı alıyorsunuz yani lisans mezunu (bilgisayar için mesela). Bu aşamadan sonra 2 yıl daha okursanız Ing. (inženýr) yani mühendis oluyorsunuz bu bölümde. Bizim ülkemizde yüksek lisansa karşılık geliyor bu. 5 yılda yüksek türkiye’deki deyimiyle yüksek mühendis oluyorsunuz..

    İş

    Çek cumhuriyetinde iş bulmak çok ama çok zordur. Genellikle lise öğrencilerinin çoğu ve üniversite öğrencilerinin neredeyse hepsi part-time işlerde çalışmaktadır. Kültürel yapı itibariyle çalışmak zorundasınızdır çünkü başka türlü bir geliriniz yok. Ben orada öğrenciyken de öğrenci değilken de iş buldum yazılım alanında ancak bu iş bulmak kolay bir şey değil. Çekçe bilmeyen birinin iş bulması çok zor maalesef ama yazılım alanında çalışanlar ekseri itibariyle İngilizce bildikleri için dil problem olmuyor ancak bu sefer de oturum ve çalışma izni problemi karşınıza çıkıyor. En kolayı daha önce söylediğim gibi eğitim alanında bir oturum izni sahibi olmanız sizin çalışmanıza olanak sağlayacaktır. Diğer türlü ise, firma sizi davet ettikten sonra mavi karta başvurmak zorundasınız bu işlemlerde en az 4-5 ay sürmektedir. Ve davet eden firma yüklü miktar para ödemek zorundadır. O yüzden AB ülkesi dışından gelenlere çok spesifik olmadığı müddetçe iş bulma imkanı söz konusu değildir.  Kaçak olarak çek de yaşanabilir ama çalışmak çok zor, çünkü bu riski kimse göze almak istemez. Mavi kartın verilme sebebi çekde bu işi yapabilecek kimsenin olmadığı ve bu yüzden de dışarıdan eleman almak zorunda olduğunu anlatması gerekiyor firmanın yoksa mavi kartı alamazsınız. Bunun için Türkçe bilme şartı olan yerlerde kolay olabilir.

    Ancak avrupanın genelinde olduğu gibi çek deki Türklerde bir işe yaramamaktadır. Her ne kadar büyük holdingi de olsa yardım etmek istemiyorlar. Yani türk’dür bana yardım eder gibi bir mantığa bürünmeyin, hayal kırıklığına uğrarsınız. Ancak bazen Ttürkiye’deki müşterilerle iletişim için Türkçe konuşan ve bilen eleman aranmaktadır. İş ilan sitesi en çok www.jobs.cz dir. Genellikle tüm işler burada olur.

    Türkiyede pek yaygın olmayan bir yöntemle işçi seçiliyor. Bazı iş danışmanlık şirketleri var (adecco tarzında) mesela grafton, talentica gibi bunlara başvuruyorsunuz ve cv nizi veriyorsunuz. Sizinle bir mülakat yapıyor ve sizi uygun işe yerleştirmeye çalışıyorlar. Yerleştirdiklerinde ise ilgili firmadan para alıyorlar. İş arayan için ücretsizdir bu hizmet. Genellikle firmalar işleri bu şirkete veriyorlar. Bu sayede daha kaliteli çalışanları buluyorlar ve o kişiyle çok uğraşmak zorunda kalmıyorlar, çünkü aracı şirket başvuran kişinin referanslarının doğruluğunu bile teyit ediyor.

    Maaş

    Çok fazla maaşlar hakkında fikrim yok ancak vatmanlar (tramvay sürücüleri) çok yüksek maaş alıyorlarmış bunun dışında kız arkadaşım muhesebe üzerine bir şirkette çalışıyordu ve yaklaşık 27.000 Czk (Czech koruna) alıyordu bu da yaklaşık 2700 tl. Bilişim sektöründe ise ortalama olarak yeni mezun biri 25 000 CZk alıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken maaşın net değil brüt olduğudur. Öğrencilerin maaşlarının %15 i, öğrenci olmayanların da %30 u vergilendiriliyor.  Yani yeni mezun bir yazılımcı 1750 tl ye iş başı yapabilir.

    Fiyatlar

    Ev kiralarından başlayayım, kiralar çok pahalı. 1000 liradan aşağı kesinlikle ev bulamazsınız ki küçük şehirlerde, büyük şehirlerde daha çok pahalıdır. Oda kiralama yöntemi var bunlar da ortalama 500 tl civarında. Ancak prag gibi bir şehirde bu fiyat çok daha fazla.

    Giyim, bizim ülkemizden çok daha pahalı. Her şey dışarıdan geldiği için bu şekilde . Yiyecekler ise bazen genellikle daha pahalı. Tavuk göğsü fiyatı kg si 10 tl civarındaydı, dana eti 22 lira, hindi 15 lira mesela.

    Elektronik eşya türkiyeden ucuz.  Fotoğraf makinesi, gps, cep telefonu gibi şeyleri ucuza alabilirsiniz ama laptoplar türkiyeden daha pahalı.

    Alkol kullanmıyorum ben ama sudan ucuz diye bir tabir kesinlikle uyuyor. 1.5 litre suya 1.5 tl veriyordum, biralar indirime girdiğinde tanesi 40 ya da 50 kuruşa geliyordu. En ucuzu indirimsiz hali 60-70 kuruş. Diğer içkileri de baya ucuz, mesela absinit %70 alkol oranı olan 70 tl civarındaydı. Arkadaşlar genelde içtiği için onların yanındayken bakıyordum öyle fiyatlara J

     

     

    Eğlence ve Çek Kızları ve Erkekleri

    Çeklerin en önemli iki eğlencesi nedir diye sorarsanız seks ve alkol derim. Bunun dışında her hangi bir eğlencelieri yoktur. Cuma gününe kadar çok çalışırlar ve Cuma akşamları neredeyse herkes dışarı çıkar barlara clublere giderek eğlenirler. Genellikle clublara giriş ücretsizdir, içkiler de çok pahalı değiller. Sabahlara kadar açıktır ve çok kalabalıktır. Her türden insanı görebilirsiniz, özellikle gecelerin değişmez adamları türk öğrencileri J

    Haftanın yorgunluğunu, stresini atmak isteyen çekler kendilerini alkole vururlar ve çok kötü sarhoş olurlar. Orada namus kavramı çok farklı olduğu için evli bir kadınla kocasının yanında münasebet kurmanız yadırganmaz hatta kocasının hoşuna bile gider. (eşini beğendiğiniz için)

    Çek kızları avrupadaki en güzel kızlardandır bana göre gördüğüm ülkelerdeki en güzel kızlar diyebilirim. Zerre kadar kendini beğenmişlik yoktur. Tvlerde göremeyeceğiniz kadar güzel kızlarla dans edebilir hatta sevgiliniz olabilir. Sadece gidip merhaba demeniz yeterli başlangıç için. Türk kızları gibi size tepki göstermez kesinlikle, gülümseyerek merhaba nasılsın der J İlişkiler genellikle tek gecelik oluyor orada. Hatta gecelik bile değil, dakikalık olma durumlarına da şahit oluyorsunuz, mesela iki dakika önce tanıştığınız bir kızla kuytu köşeye gidip ilişkiye girebiliyorsunuz, iki tarafta ihtiyacını bu şekilde karşılayabiliyor. Ben bu tarz yaşam tarzını benimsemedim ama Türkler genel itibariyle kızlara bu şekilde yaklaşıyorlardı. Evet türkiyede bu tarz kızlar pek hoş karşılanmaz ama onların kültürleri bu şekilde, böyle öğrenmişler. Annesi gözlerinin önünde başka bir erkekle ilişkiye giren çocuklardan ne bekliyorsunuz? Benim uzun süreli ve tek bir ilişkim oldu çekde, her şey güzeldi J

    Çek erkekleri ise bildiğiniz angut. Konuşmaya bile değmeyecek kadar öküz adamlar. Zerre kadar incelik yok, kız arkadaşı yere düşer kaldırmayı bırak bakmazlar bile. O kadar odunlaşmış erkekler.O yüzden çek kızları, çek erkeklerini pek sevmezler. Türk erkekleri çek kızlarına az ilgi gösterseler dahi bu çek kızları için muazzam bir şey. Çünkü ne sevgililerinden ne arkadaşlarından ne ailesinden böyle ilgi görmemişlerdir. Azcık ilgi için sizin köleniz olabilirler. O yüzden Türk erkekleri bu konuda çok şanslılar J çekdeki türk kızları ise genellikle bacak kadar boylarıyla ve Çingenelere benzediklerinden dolayı (maalesef Türk kızları çekdeki Çingenelere çok benziyorlar)  o güzel çek kızlarının ihtişamının yanında sinek gibi kalıyorlar, kimse suratlarına bile bakmıyor, onlar da kendilerini göstermek için yapmadığı pislik kalmıyor ki pek söylemek istemiyorum.

    Eğlence konusuna dönersem, Prag da 5 katlı ve her katında iki büyük odası olan toplamda 10 farklı müziğe sahip bir club var, karlovy lazne. Buraya gidebilirsiniz, her katta farklı tür müziklerle insanlar eğleniyor ve çok kalabalık oluyor. Her memleketten insanlar var. Giriş ücreti 10-15 lira civarı gününe göre değişiyor. Brno da da gece klübleri var ama çok bilmiyorum, bir kere gittim sadece, Ostrava da ise avrupadan bir çok insanın sırf bir günlüğüne dahi olsa geldiği Stodolni var. Barlar sokağı diye geçer, Cuma, cumartesi ve Çarşamba günleri genelde doludur özellikle Cuma günü ana-baba günü gibi. 17 yaşından 70 yaşına kadar her türden insanı görebilirsiniz. Daha erken saatlerde 14-15 yaşındakiler de geliyorlar oralara.  Bu sokakta onlarca bar ve klüp var. Sokağa girişte hemen solda İstanbul kebap diye bir yer var. Sahibi her ne kadar yavşak, adi, şerefsizin teki olsa da oradan yiyebilirsiniz döneri.

    Kültür

    Benim için en önemli konuyu en sona sakladım. Çek kültürü çok çok farklı. Yerine göre insanı çıldırtıyorlar ya da ben çok iyi yetiştirildim bilmiyorum.

    Mesela hiçbir çek bir adres sormaz, markette alış veriş yaptığında bir ürünü bulmak için görevliye sormaz bile. Her işlerini kendileri yapmak isterler ki haklılar. Türkler gibi işlerini başkalarına yüklemeye çalışmazlar. Herkes kendi sorumluluğu bilincindedirler. Bir işi tam anlamıyla yaparlar, görevi neyse onu bitirmek zorunda olduğunu bilirler. Biraz alman ekolü bunlara da bulaşmış. Disiplin had safhada.  Rüşvet çok yaygın değil ama oluyrmuş (çek arkadaş çok yaygın demişti hatta ama şahit olmadık).  Trafikleri çok üzenli, ben orada toplam 2-3 kere korna sesi ya duydum ya duymadım. Bir kere bile trafik kazasına denk gelmedim.  Yaya gecidinde ne kadar hızlı gelirlerse gelsinler sizi gördüklerinde dururlar ve siz de karşıya geçersiniz sonra o da yoluna devam eder.

    Ancak yukarıda söylediklerimi, saygılı millet olarak algılamayın, kurallara uydukları için böyle. Mesela siz yere düşseniz inanın bir kişi dahi size yardımcı olmaz, suratınıza bile bakmaz. Çünkü insanlara güvenmiyorlar, ya ben ona yardım edersem bana bir şey yaparsa ne olur düşüncesi var ya da o düştü onun sorunu, beni ilgilendirmiyor diyorlar. Ekmeğe sayı pek yoktur, sokakta ekmekler yerde gezer. İlk başlara ekmekleri elimle toplayıp kenarı koyardım ama millet bana tuhaf bakmaya başlayınca bu işi ayağımla yapıyordum maalesef yoksa eziyorlar ekmeği ..

    Aile kavramı çok zayıf, genelde belirli bir yaşa geldiğinde kendiliğinden evden ayrılmak istersin. Belirli bir yaştan sonra zaten ailen sana para falan vermez  o yüzden kendin çalışıp kazanmak zorundasın. Bir çok öğrencinin çalışma sebebi  budur. Bana göre güzel bir şey tabii ki, kendi ayaklarının üstünde durabiliyorlar.  Kazık kadar Türkler kendi başlarına bir şey yapamazken 10 yaşındaki bir çocuk 70 yaşındaki insanın sorumluluğunu alabiliyor.

    Duygusallıktan çok mantıksallık hakim. Kesinlikle duygusal karar vermezler. Sevgiliniz de eşiniz de olsa onun zararına olacak bir iş varsa sizi harcarlar gözünü kırpmadan ve bundan pişmanlık duymazlar. Çünkü öyle yetiştirilmişlerdir. Anne babasını bile kendi işinden önemli tutuyorlar, keza anne-babaları da aynısını yapıyorlar. Orada toplumsallıktan çok bireysellik hakim. Toplumsallık sadece içki içip kafayı bulduğunda ortaya çıkıyor.

    İnsanlara yardım etme diye bir kavram yok, herkesin kendi başının çaresine bakmaları gerektiği düşüncesindeler. Erkek kadın eşit görülüyor. O yüzden tramvay, otobüs şoförlerinde çok kadın var. Geceler boyu çalışırlar ve şikayet etmezler bile. Sevgilinizle alışveriş yaptığınızda poşetlerin yarısını almak ister, ağır ya da fazla olup olmaması önemli değil. Senin taşıdığın kadar onunda taşıması gerektiğini düşünürler.  Hesapları  ortak öderler, anne-kız, baba-oğul bile olsanız genelde ayrı verirsiniz hesapları. Herkes kendinden sorumlu çünkü.

    Din olayı pek yok, hristiyan olsalar bile kiliselere pek gitmezler, genelde yaşlılar bazen Pazar günü giderler.  Çok kilise kapalıdır ya da turistiktir. Dinle bir işleri yoktur, düşünmezler bile. Müslümanlara ya da Türklere bakış açıları iyi değildir, bizi terörist olarak görürler ve insanları zorla çarşafa kapattğımızı düşünürler. Hala araba yerine deveye bindiğimizi söyleyenler bile var.  Maalesef ülkemizi iyi tanıtamamışız. Diğer dinlere karşı ne kadar saygılı görünseler de brno daki camii nin duvarına defolun gidin tarzında yazılar yazmışlardı spreyle 2 yıl önce. Bazen polis camii önünde bekler, kontrol eder..  Domuz eti yemememize anlam veremiyorlar çünkü kendileri çok seviyorlar o yüzden bir çok mamülde domuz eti ya da katkı maddesi vardır. Jelatin olan ürünlerde genellikle domuz kemikleri kullanılıyorlar (yoğurt, jelibonlar falan)  Yemek kültürleri yoktur (yemekleri leş gibi kokar ya da bize öyle geliyor, aşırı yağlıdır). Akşamları yemek yemezler pek sağlıksız olduğundan dolayı. Ekmek çok tüketmezler. Pis olan insanlar da var, her şeyi yiyebilen domuz gibi insanlar bu yüzden domuza benzetiyorum çoğunu.Mesela eşini hiç kıskanmazlar, sevgilisi gidip başka bir erkeğin kucağına otursun gözünün önünde zerre kadar umursamazlar. Başkasıyla öpüştüğünde belki surat asarlar ya da ooo çok güzel diyip sevinirler. Karısı klüplerde soyunan adam da müzik eşliğinde karısını alkışlar ve güler karısını diğer erkeklerin beğendiği için. Hatta adama gidip ya eşiniz çok güzel onunla dans edebilir miyim derseniz kabul eder genelde ve beklide karısını ayarlarsanız adamı bırakıp sizinle gelebilir, keza kız kardeşini erkeğe veren abiler de çok var. En iyi arkadaşının sevgilisiyle oynaşan da çok var .. var var var oğlu var yani J

     

    Şuanlık aklıma gelenler bunlar, sormak istedikleriniz varsa sorabilirsiniz yanıtmalaya çalışırım.


    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antivirus
    antivirus's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Eylül/2006
    Erkek

     kültürünü okudumda genel  avrupa ülkesi pek şaşirmadim yani

    bide  alltakini sanirim yemememize olacakti sanirim :)

     

     Domuz eti yememize anlam veremiyorlar çünkü 

     

     


    Nev-i Şahsına Münhasır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sniperscope
    sniperscope's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2009
    Erkek

    Cek erkeleri tam angut

    Aynen, bne MND petrol arama sirketinde tercuman olarak calisiyordum Merkezimiz Bruno idi. Hayatim boyunca bu kadar dangalak insani bir arada gormemisti.

    Roman diye bir herif vardi, O zaman kampta Fiat Tempra kullaniyorduk, denyo 120 ile ile giderken benzinden tasaruf olsun diye kontagi kaptiyordu. Bir defa bu davar ile ayni arabaya bindim, bir daha asla binmemistim.


    "Yer yuzunde hic bir pislik yoktur ki; altindan bir yahudi cikmasin" Adolf Hitler... "Turkiye de hicbir pislik yokturki altindan cemaat cikmasin" SniperScope "Nerede yavşak, hırsız varsa hepsi Allahçı" Fazil Say
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    @antivirus, düzelttim hocam sağolasın :)

    @sniperscope, yazmayı unuttum hocam adamlar da alternatif zeka diye bir şey yok. ne öğrenişlerse o. onun dışına asla çıkmazlar bir de lafdan da

    anlamazlar. durumu anlatsan bak bu böyledir böyle olacak yine de kabul etmezler. bir hocam vardı mikroişlemciler dersinde. proje 50, sözlü sınav

    50 ydi. ben derslere girmedğim için 15 puan kırdı projeden. 35 ve 50 aldım. Adam hesap makinesi aldı 35+50 yazdı mal gibi kaldım. koskoca yar doc. olmuşsun sen arkadaş nasıl bu iki sayıyı hesap makinesiyle topluyorsun anlamadım. 

     

    edit: çektiğim bir kaç resmi paylaşayım çek ile ilgili :)

     

    prag

     

     

     

    nedense prag ile ilgili fazla resim çekmemişim. özellikle köprüyü görmenizi isterdim ama gece resimleri pek belli olmuyor :)

     

    brno

     

     

     

    brnodaki en büyük üniversitelerden biri

     

    bu elemanlar benim iş arkadaşlarım, en baştaki javascriptci eleman, ikinci kırmızı tişörtlü proje sorumlusu javacı, diğeri pragdaki sorumlu, en sondaki de projeleri ortak yaptığım ispiyoncu arkadaş :) 3-4 kişi daha var da onlar girmemiş kadraja :) isteyen olursa bir resim daha var upload ederim

     

     

    brno hlavni nadrazi (ana tren garı) ndeki antalya kebap

     

    ilk kez görmüştüm, millet baze parti vereceği zaman tramvay kiralıyor :) tramvay geziyor bunlar da tramvay içerisinde partilerini yapıyorlar.. ilginçti..

     

    ostrava

     

    bir dağa çıkmıştık, sanayi şehri olduğu için ne kadar kirli havası var :)

     

    kim bilebilir ki buranın bir banka olduğunu :)

    tramvay yolu normal yol ile birleşik durumda ancak burada arabalar tramvayı beklemek zrunda, tramvay durduğunda arabalar da durur

     

    ünversite oturulacak küçük bir yer

    zemin kata inerken üniversitede, sağda gördüğünüz öğrencilere açık ubuntu yüklü bilgisayarlar.

    öğrenci kartınızı okutturup açabiliyorsunuz.  ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz

     

     

     

    tiyatro salonu, burada çoklu dilde tiyatrolar da olabiliyor, mesela italyanca tiyatro ya da fransızca ayrı bir ekranda alt yazısı da gösteriliyor. gidenler takım elbise giyiyorlar nedense :)

     

    svinov tren garı

    bu şehrin ismini yazmayı unuttum fredierich mistec gibi bir şeydi

     

    bisiklet, akülü araba tarzı şeyler kiralayıp dolaşabiliyorsun, baya kalabalık oluyor

     

    genel çek resimleri

    iğrenç ötesi çek çorbaları.. leş gibi kokarlar, içine her şeyi koyuyrlar, yumurta sarısı mı desen sucuk mu desen.. çorbalar genelde restorantlarda ücretsiz olur, yemekten önce herkese bir tabak çorba verirler, aç kalsanız da içilmeyecek bir şey,hayatta bu kadar iğrenç bir koku duymadım

     

     

     

    tipik bir çek evi, genelde halı olmaz :) aile evlerinde olur onlar da halıflex tarzıdır nadirdir normal halının olması. evde genelde çizme, terlik gibi şeylerle dolaşırlar kız arkadaşın evi burası :) normalde böyle dağınık değildir benim yüzümden böyle :)

     

    temsili mezarlık. genel mi değil mi bilmiyorum ama ölülerini yakıyor çekler, mezarlıkları da var ama bir kişi öldüğü yerde bazen böyle şeyler yapabiliyorlar. mesela trafik kazasında öldüğü yere yakın böyle anıtlar dikiyorlar çok fazla olmasa da.. 

    bu binanın solunda da bi bu kadar var burası bir blok (D bloğu) toplam 5 tane blok var. poruba daki bir yurt

    yurt odasının içi, oda arkadaşımın tarafını oydum benimkini görmeyin :)

     

     

    burası da mutfak :) ne kadarbüyük de mi.. pek görünmese de iki gözlü bir ocak var :) karşı odayla ortak kullanıyorduk

     

    bu da kaldığım başka bir yurttu daha geniş mutfak ve büyük buzdolabı vardı ama yine karşı odadaki çekle ortak kullanıyordum

     

     

    iki kişi varmış gibi görünse de tek kalıyordum :) sol masada yemek yiyordum sağ masada çalışıyordum. bu yurttaki odalarda halıflex vardı ama müdüresi baya sıkıntı çıkarıyordu bana, çok disiplinydi, arada bir odaya baskın düzenliyordu filmlerdeki gibi :) en son 500 lira depozitomu vermedi kadın ben de odanın anahtarını vermedim gerçi yine zararlı ben çıktım ama yapacak bir şey yoktu :)

     

    unbalanced tarafından 16/Ara/12 12:09 tarihinde düzenlenmiştir

    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2004
    Erkek
    sniperscope bunu yazdı

    Cek erkeleri tam angut

    Aynen, bne MND petrol arama sirketinde tercuman olarak calisiyordum Merkezimiz Bruno idi. Hayatim boyunca bu kadar dangalak insani bir arada gormemisti.

    Roman diye bir herif vardi, O zaman kampta Fiat Tempra kullaniyorduk, denyo 120 ile ile giderken benzinden tasaruf olsun diye kontagi kaptiyordu. Bir defa bu davar ile ayni arabaya bindim, bir daha asla binmemistim.

    Yazı İçin Teşekkürler.. Görüp Tecrübe Ettiklerinizi Yazıyorsunuz Bizimle Paylaşıyorsunuz. Sizin Kadar Olmasada Bir Bilgi Çerçevemiz Oluyor Sayenizde....

    Bu Arada @SniperScope Hocam O Adam Harbiden de Denyolukta Bir İnci İmiş. :)  Gitmekte Olan Aracın Kontak Kapatılırmı Yahu. :))


    Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2012
    Homo

    Bundan sonra ukraynaya değil çek cum. gidiyoruz beyler 

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2012
    Homo

    Bundan sonra ukraynaya değil çek cum. gidiyoruz beyler 

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sniperscope
    sniperscope's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2009
    Erkek
    ShockMan bunu yazdı

    Yazı İçin Teşekkürler.. Görüp Tecrübe Ettiklerinizi Yazıyorsunuz Bizimle Paylaşıyorsunuz. Sizin Kadar Olmasada Bir Bilgi Çerçevemiz Oluyor Sayenizde....

    Bu Arada @SniperScope Hocam O Adam Harbiden de Denyolukta Bir İnci İmiş. :)  Gitmekte Olan Aracın Kontak Kapatılırmı Yahu. :))

    Hemde ne denyo haci, Ama bir gun bununla kampta icerken kizinin resmini gostermisti. Aradan 14 yil gecmis halen aklimda.


    "Yer yuzunde hic bir pislik yoktur ki; altindan bir yahudi cikmasin" Adolf Hitler... "Turkiye de hicbir pislik yokturki altindan cemaat cikmasin" SniperScope "Nerede yavşak, hırsız varsa hepsi Allahçı" Fazil Say
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pcdoktor636
    pcdoktor636's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Ocak/2010
    Erkek
    Vay arkadaş ya. Ulan bu türk kızlarının daha iyi olduğu bi ırk yokmu ne lanet birşeydir ya :D
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sniperscope
    sniperscope's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2009
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

    @antivirus, düzelttim hocam sağolasın :)

    @sniperscope, yazmayı unuttum hocam adamlar da alternatif zeka diye bir şey yok. ne öğrenişlerse o. onun dışına asla çıkmazlar bir de lafdan da

    anlamazlar. durumu anlatsan bak bu böyledir böyle olacak yine de kabul etmezler. bir hocam vardı mikroişlemciler dersinde. proje 50, sözlü sınav

    50 ydi. ben derslere girmedğim için 15 puan kırdı projeden. 35 ve 50 aldım. Adam hesap makinesi aldı 35+50 yazdı mal gibi kaldım. koskoca yar doc. olmuşsun sen arkadaş nasıl bu iki sayıyı hesap makinesiyle topluyorsun anlamadım

    Hocam burasida ayni, kimbilir belkide adamlarin ilim ve teknolojide  ilerlemesinin sebebide budur. Bende ilk zamanlar senin gibi sok oluyordum ama bugun baktigimda bende 800+800 islemi icin hesap makinesi kullaniyorum. :)


    "Yer yuzunde hic bir pislik yoktur ki; altindan bir yahudi cikmasin" Adolf Hitler... "Turkiye de hicbir pislik yokturki altindan cemaat cikmasin" SniperScope "Nerede yavşak, hırsız varsa hepsi Allahçı" Fazil Say
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Esconda
    Esconda's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Eylül/2007
    Erkek

    Ukrayna,Çek Cumhuriyeti,Polonya hakkında herşey = Same

    Polonya hakkında herşey diye konu açmama gerek yok herhalde :)

    Bütün slav ülkeleri aynı b*kun laciverti şeklinde :)


    https://t.me/pump_upp
Toplam Hit: 14199 Toplam Mesaj: 59