Alın Size Cevapsız Bir Soru..
-
jannissary bunu yazdı:
-----------------------------bu soruya bölüm bölüm cevap verecem başlayalım;
1-bu soruda baştan kasıt var amaç dini kötülemek inancı bulandırmak kafaya fitne sokmak..eğer bu soruya evet desem diyeceskinki allah yarattığı şeyden güçsüzdür.yok hayır desem bu sefer haşa allah acizdirdiyeceksin... ama bu soruyu sorarken unuttuğn bişey var.. farkındaysan allahın yaratıcı oldğnu kabul ediyorsun yanihalık sıfatına inanıyorsun ama sonra kalkıp allahın kurderi ile ilgili çelişkili bi soru ortaya aratak demogoji yapıyorsun..sen allahın yaratacağı hiç bişeye benzemiyeceğini bilmeyecek kadar cahilsin ama gelmiş haşa allah'tan büyük bi cisimhakkında yorum yapıyorsun kendince olurmu olmazmı diye..
2-soruda iman-ı vehmi ile iman-ı akli birbirine karışıtırosun 2. si olması mümkün olan akla uygun durumlarken 1. si tamtersi bunun..bu soruda sen bu ikisini karıştırmışsın.. bu sorunun akla mantığa uygunluğu yoktur tutarlığı hiç yokturamacın sadece hurafe meydana getirmek...
3- soru saçma ve demogoji kokuyor... soruya bakarsak şunları görecez -bu taşın şu an mevcut olmadğına inanlıyor-allahın bu taşı yaratabileceğine inanarak onu bir nevi kabul ediyorsun.. yani bizi içimizde çeliştirmeye çalışırken kendin ne halleredüşüyorsun=)bu senin soru sonsuzdan büyük sayı yazılırmı sorusuna benziyor... ilmi bi değeri yok fıkıhla alakası zaten uzaktan yakından yok...bilindiği üzere allah bizi yaratıcı olarak kendinden bir parça kendinin bir tecellisi olarak yaratmıştır ama bu demek değildiki yarattğıvarlıklara benzesin onlarla kıyaslansın... allah sonsuz kudret sahibidir.. en sonsuz en yüce kemalat ondadır..senin sorun allah kemaltından fazlasını yarattığı bir varlığa verebilirmi?gibi abes bi soru oluyor..ayrıca allahın kurdet sıfatınada aykırıdır bu durum allah en kurdetli varlıktır ve sonsuz kudreti varken kendinden daha kurdetli bircisim yada varlığı yaratmaz..sonsuzluk kavramının cahilisin gördüğüm kadarıyla.. Sonsuz kudretten daha büyük bir kudret olamaz ki, böyle bir soru sorulabilsin...sorunun saçmalığnı söyle özetleyebiliriz;ben heykeltraşım elimde bi taş var benim 10 katım bunu yontup heykel yapıp yapmamak benim elimde...bunu yapabilirim... ama yapmayabilirimde... taşın büyük oldğu benim güşsüz oldğmu göstermez değilmi... ben bu taşı yontup heykelyapınca benden güçlü olduğnu nasıl düşünebiliriz? ayrıca allahın büyüklüğü mahlukatla orantlılı değildir...yaratılan tüm varlıklar onun sadece bir numunesi yansımasıdır..şöyle örnekleyeyim;güneşi yaprakların üstünde parlayan yağmur damlacıklarıyla kıyaslayamayız buda parlıyor diye çünkü güneşten almışlardır zaten o ışığı.... o yüzden allahı bir taşla kayayla orantılamak çok saçmadır.. hem zaten sonszuda büyüklük kavramı yoktur sonu yoktur çünküo yüzden allahtan büyük diye bi kavram ortaya atamayız çünkü allah sonsuzdur...umarım anlarsın gerçi pek sanmıyorum amma. neyse...
al sana cevab..
-----------------------------
hoca bu cevaba benzemiyor kapağa benziyor :) gençliğin imanını sorularla çalmışlar ve hala devam ediyorlar.soruyu soran kardeş şeytanın şubesi gibi çalışmış. tahribatta , o bile kılıyor ya siz ? konusu degerinde bir konu olmuş umarım admin sana hakettiğin madalyayı verir..tamamen art niyet kokuyor.
anlayabilecegin kısa bir cevapta ben vereyim.
allahın paylaşmayacagı tek şey ilahlığıdır ,geri kalan herşeyi paylaşacaktır yarattığı tüm canlılarla. kendinden büyük veya agır bir taşı yaratmaz yaratsa kendisinden güçlü bir şeyi yaratmış olur . o herşeyden büyük ve herşeyden güçlüdür.
kısacası ilahlığını paylaşmayacagını belirttiği için kendinden büyük bir şeyi yaratmaz.
-
Ateistlerin kafası karışık olanları kendi taraflarına çekmek için sordukları bir sorudur..
Hiç bir mantığı yoktur tamamen saçmalık üzerine kurgulanmıştır.
-
İnsan Beyni düşünüyor Bunu. Allah'ın BiLdigini,BiLgisini, Yaratış Gücünü Hangimiz BunLarın Sınırını BiLiyor ki Bu Soruya Cevap Arıyoruz ?
-
Tanrı yarattığından ayrı değildir. kaldırdığı veya kaldıramadığı kaya da onun kendisidir zaten.
-
ben şöyle sorayım.
Kendini yok edebilir mi?
evet- o halde ne olur? niye yapmıyor? insanlara acı çektirmek hoşuna mı gidiyor?
hayır- Nasıl yani? yapamadığı birşey mi var?
-
kafam karıştı a.g. bu nasıl soru :C
-
kafkafkaf bunu yazdı:
-----------------------------ben şöyle sorayım.
Kendini yok edebilir mi?
evet- o halde ne olur? niye yapmıyor? insanlara acı çektirmek hoşuna mı gidiyor?
-----------------------------Allah niye yapmıyor diyemeyiz.. çünkü Allahın sonsuz ilim sahibidir ve bizim onun yaptıklarını sorgulamaya gücümüz
yetmez daha doğrusu senin,benim yahut diğer insanları küçük
beyinleri bunu anlamaya yetmez... ayrıca acı çektirmek derken neyi kastettin anlamadım.. muhtemelen dünyadaki
insanların çektiği acılardan bahsettin fakat, semavi dinlere göre bu dünya imhitan dünyasıdır.. ve bir insanın başına gelen
her olay, bu imtahan dahilinde gerçekleşir.. ayrıca insanların çektiği acıları Allah'la bağladığna göre allahın kudret
sahibi oldğnu anlamışsın zaten.. madem öyle "acı çektirmeye" kadir bir varlık olan Allah, mantıken iyilik yapmayada
kadirdir... ve senin bu soruyu sorarken objektif olmadğını gösterir bu.. çünkü farkındaysan Allah'ın sadece insanlar için
takdir ettiği acılardan bahsetmişsin... o zaman ben sana sorayım neden iyilik yapıyor?
birde allah kendisini yok edemezse yapamıyacağı birşey ortaya çıkar gibisinden birşey demişsin...
burda ise neden yok etsin? gibi bir soru sorulabilir diğer soruyada cevap verirken imkan-ı vehmi ile imkan-ı akli
kavramlarından bahsetmiştim hatırlarsan yine aynı noktaya döneceğim... 1. si aklen hem olması, hemde olmaması mümkün
olan şeye denir ..mesela yeni evlenen bir insanın çocuğu olması da, olmaması da mümkündür.
2. si ise tam tersidir.. bu soruda ise bu kavramlar diğer soruda oldğu gibi birbirine girmiştir... ve bu sorunun mantığa uygun bir hali
yoktur... farkındaysan 2 soruda "gereksiz" denilebilecek ayrtıntılardan yola çıkarak sorulmuştur... en bastinden hiç bir insan işine
yaramayan gereksiz birşeyi yapma gereği duymaz... sen bir sandalye yontmaya kalksan oturak kısmına 30 cm'lik bi kazık koyarmısın?
hayır.. çünkü bir işine yaramaz gereksiz olur... bu 2 soruyuda bu şekilde ele almak lazımdır...
islam inancına göre allah bakidir evvelden beri vardır,kainat yaratılmadan öncede vardır yok edildikten sonrada olacaktır...
bu yüzden bir müslüman kalkıpta kendini yok edebilirmi gibi boş bir soruyla zihnini zorlamaz.. eğer müslümansan sende zorlama derim
ama yok değilsen cevabını bulursan banada getir...
-
kafkafkaf bunu yazdı:
Kendini yok edebilir mi?
Allah ın 99 sıfatına terstir. yaşadığımız ortamla böyle bir soru sormak su neden saydam dır? beyaz neden aktır? gibi bişey oluyor.İnsanlara hür irade tanınmıştır.insanlar istediği yola girer ve gittiği yolun da cezasını yada mükafatını alır.Ama burada ama diğer tarafta.Dünya ömrü kısadır. (ortalama 60) oda kaza bela başa gelmezse.
Olayı tersinden alalım,
İnandık diyelim.ömür boyuda inanç içinde yaşadığımızı farz edelim. Ve öldük diyelim.baktıkki bir bok yok.
inanmadık diyelim.ömür boyuncada inancın tersine gittik ve inkar ettik diyelim.ve öldük baktıkki zebaniler tepemizde.
Burada kim kazanır ?
ihtimal olarak bile olsa inanan kişi kazanır. peki ne kaybeder ? hiç birşey. diğeri ne olur? öbür taraf varsa ve boş değilse ayvayı yer boşsa oda hiç. inanan ,öbür taraf varsa kurtarır yoksa oda hiç. mantıken düşünürsek böyle.
Peki insanların acı çekmeside ya kendi yüzündendir yada başkaları yüzündendir.başka ihtimal yok.
kendi yüzünden çekiyorsa kendi düşen ağlamaz derler.
başkaları yüzünden çekiyorsa sabırla katlanırsa tıpkı imtihana girip başarılı insanların ortaya çıkması gibi ya kazanır ya kaybeder. bir yerde iş sahibi olmak ekmek kazanmak için üniversite dahil 4 yıllık fakültede ilkokuldan itibaren tam zamanında geçersek bile 15 yıl okuyoruz.tıp olursa 17.uzmanlık olursa 21 sene.( aralarda çakmazsak tabi) Sabreden muhakkak bir şekilde mükafatını alır.Ayetlerde de belirtilmiştir.
-
kafkafkaf bunu yazdı:
Kendini yok edebilir mi?
-----------------------------Allah kimseye acı çektirmiyor. insanlar birbirine acı çektiriyor yada kendisi. kader kaza olayı.
başlığı açan kişi müslümanım diyor. Allahın varlığına ve birliğine inanmıyor nasıl bir çelişkidir. cvp versin bir hele nereye kaçtı bu .?
-
mayrip bunu yazdı:
kafkafkaf bunu yazdı:
Kendini yok edebilir mi?
-----------------------------Allah kimseye acı çektirmiyor. insanlar birbirine acı çektiriyor yada kendisi. kader kaza olayı.
başlığı açan kişi müslümanım diyor. Allahın varlığına ve birliğine inanmıyor nasıl bir çelişkidir. cvp versin bir hele nereye kaçtı bu .?
-----------------------------sesi çıkmıyor müridin... kafasına gökten büyükçe bi taş düştü heralde =) töbe yarabbi töbe...