Apple Devrim Yaratmış Mıdır?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nolanded
    nolanded's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Aralık/2009
    Erkek

    aynı özelliklerde, ikame ürünler evet var fakat hepsi apple'dan sonra oldu. Bir dönemi açtı diğerleride peşinden gitti.


    msne beklerim: nolanded[at]tahribat.com
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    iPhone

    http://www.youtube.com/watch?v=6uW-E496FXg

    şunu ve devamını izlersen ; o zamanki telefonlar ve iPhone ile gelen yenilikleri görebilirsin.

    iPhone bir devrimdir. Şimdiki telefonlar istesede istemesede onun izinden gidiyor. 

    ---

    iPad

    Muhtemelen kullanmadığın için gerekli olamdığını düşünüyorsun. Fakat iPad ; resmen bir yardımcıdır. Uzun yollarda kitap olur. Netbook veya laptop gibi düşünme iPad'i. 

    iPod :

    Steve Jobs'un biyografisini (Walter Isaacson tarafından yazılan) okumanı tavsiye ederim. iPod'un nasıl geliştirildiğini ve diğerlerinden farkını daha rahat göreceksin.

    Sizin gördüğünüz kısım : abi oda mp3 çalıyor, Apple almı bunu fiyatı basmış, dizaynı basmış ; fazladan satıyor şeklinde. Fakat o iPoad'un içindeki hardd disk teknolojisini bulup keşfetmek ; rakiplerinn 3 saatte şarjı bitiyorken yapılan ar-ge sayesinde nasıl 10-12 saat şarjı götürebilecekleerini bulmak başlı başına sanattır.

    Sıradaki 2-3 şarkıyı ram'e atar. Böylece hard disk çalışmaz ve böylece enerji tasarrufu olur.

    Macintosh :

    heh gelelim bu kısma. Aklınızda "Apple grafikerlerin bilgisayarıdır" şeklinde birşey kalmış ve Apple'ın kullanıcılarını sikerek isim yaptığını düşünüyorsunuz.

    Macintosh'un öncesi vardır. Lisa vardır, 1-2 vardır. Steve Jobs, bu bilgisayarları yapmadan önce insanlar kendileri için devre falan yapıp ; ardından hepsini birleştiriyorlardı. Kendileri için makina yapıyorlardı.

    Steve Jobs sonra ; bunu devrelerden anlamayanlarında kullanabileceği hatta kutudan çıkartıp fişe takıcna dirket olarak çalışabileceği birşey haline getirelim dedi. Üzerine Wozniak'ın dehası sayesinde ekran geldi ; bir sürü ilerleme çıktı.

    Ve ilk olarak Apple ; xerox'un siklemediği o GUI yani arayüz yani klasör vs.. fikrini alır ve pazarlamaya başlar. Dikkat et daha burada Microsoft falan yok.

    Apple yazılımlarını kendine saklar (sonra dağıtır geri toplar baya karışık) ve Bill Gates gelir. Yazılımcıdır. IBM ile başlar ve microsoft'u dğaıtır. Fakat Apple pazardayken , Microsoft'un doğru düzgün çalışan bir kopyası bile yoktur. Oysa Apple pazarda arayüzlü bilgisayarlarla resmen fink atar.

    Hatta Bill Gates, Apple'a yazılım falan yazar. Ardından (herzamanki gibi) , Apple pazar payna oynamaz ve Microsoft geçer (tabi şirketten uzaklaştırılması falan var)

    ---------

    İŞin özü : söylediğin cihazlara bak , onlardan önce onlara benzeyen şeyler vardı. Fakat Steve Jobs en modern haline getirip sundu. IBM şirketler içinken , Steve Jobs ev kullanıcıları için cihaz hazırladı. ADam eve getirip fişe taktığında kullanabiliyordu. Sadece buda değil, Macintosh ve MacOS'un devrimleri fazlasıyla var. Yazılım alanında var, donanım alanında var, mantık alanında var.

    iPod : insanların hayatına öyle bir girdi ki ; insanlar Amerika'da playlistlerini paylaştılar (hatta başbakanlar falan dahildir bu oalya).

    iPhone : telefon endüstrisini bence sonsuza kadar değiştirdi. Video'yu izle, ne demek istediğimi anlayacaksın. iPhone'dan önce ve iPhone'dan sonra değişm vardır.

    iPad : ise insanların vazgeçilmez araçlarından biri oldu. Microsoft 2000'de tablet çıkarttı ama enerjiyi saçma sapan kullanması yüzünden başarısız oldu. Steve Jobs geldi ve 3 gün giden (şarjı) tabletler çıkarttı.

    Sadece buda değil ; reklamcılık olayına Macintosh'Tan itibaren yeni şeyler kattı. Apple reklamları kült olmuştur, bir sürü geyiğide çekilmiştir ve bu kültürün içine işlemiş yani iyi birşey olmuş demektir (reklamcılık sektöründe).

    Silüet reklamları, I'm Mac and I'm PC reklamları vs...

    Evet Apple devrim yaptı. Devir kapatıp devir açtı. 

    Bilgisayarları şirketlerden ve uzmanlardan alıp, bilmeyen ev kullanıcılarına getirdi. İlk grafik tabanlı arayüzleri bu kullanıcılarla tanıştırdı. Müzik olayını bir kültür haline dönüştürdü. Saçma ve kullanımı zor (daha doğru dürüst internete bile giremeyen) telefonları alıp ; bugün herşeyi yapabileceğimiz cihazlar haline getirdi. Tabletler ise gerçekten farklı ; kullanmanız gerek. Bende kullanana kadar ne gerek var diye düşünüyordum.

    --

    İnsanlar genelde şunu düşünüyor ; aynısı varken neden Apple olsun ki ? Çünkü aynısı yokken Apple vardı. Yada Apple olanı daha iyi yaptı. Olayda bununla alakalı değil mi ? Google , yahoo varken daha iyisini yaptı. Yada bir sürü örnek.

    Apple , mantık kısmında basitleştirilmiş ürünler yapar. Yani bir iş bakinasını 3 tuşla kullandırmaya benzer bu. Daha doğrusu Steve jobs yapardı. Yani Apple'ın ilk ürününü düşün. Bilgisayarları herkesin kullanabileceği şekilde basitleştirmek. İşte bu , o günlerden günümüze Apple'ın olayıdır.

    Teknolojiyi kullanım konusunda basitleştirip ; hiç anlamayanların dahi kullanabileceği hale getirmek. Ve Steve jobs ; "tasarım görünüm değil, işlevdir" diye düşündüğünden ; tasarım sadece tasarım değil, o makinaya mutlaka birşey katan cihazdır.

    Apple bir ar-ge şirketiridir. Sana 2 örnek vericem. Başkalarının siklemediği ama Apple'ın başardığı ve muhtemelen başkalarının kopyalayacağı basit 2 şey.

    1.si; Apple'ın simgesi olan ve sonra hepsinin geçtiği beyaz kulaklık (ve kablo) olayı.

    2.si ise soğutma üzerine fanda yapılan ar-ge.

    --

    http://www.youtube.com/watch?v=CS0KWwQL-tc

    http://www.youtube.com/watch?v=nsnTdMQMPhM

    3.20'den sonra bak 2. video'ya.

    Yani bu adamların psikologları var ve insanlar için en iyisini araştırıyor. 4 yaşındaki çocuktan 80 yaşındaki binlerce insana kadar ürünleri incelettiriyorlar. Ona göre yenilik yapıyorlar. Nerede ne our, nasıl olur, tutması nası daha kolay olur ; hepsini inceliyor adamlar.

    Gördüğün şu 2 video sadece örnek. Daha fazlasını okudum, izledim. Bugün kaçtane şirket bir sürü kulağı inceleyip ona göre kulaklık yapar ???

    Göreceksin, samsung ve diğerleri yukarıdaki kulaklığı çalacaktır. Buna benzeyen şeyler yapacaklar. Sonra ben çıkıp Apple araştırmıştı bunlar arakladı diyeceğim ve birileri çıkıp bana Apple fanboyluğu yapma diyecek (ki Türkçe katilleridir fanboy ne amk oda ayrı konu).

    ---

    İşin özü hocam, Apple kulaklık, fan gibi şeylerde bile yenilik yapar ve yeniliği yaparken uzun bir araştırma dönemi olur. iPhone 4/4S'teki drop testleri onlarda görmüş ve çok çok dayanıklı iPhone 5 kasası çıkarmışlardır. 

    bunlar en basit örnekleri. Bu arada Apple'ın lazer yazıcıları, newton el bilgisayarları gibi bir sürü konuda yeniliği, piyasa liderliği vardır. Yani Apple deidğiniz şirketin tarihi 4 üründen ibaret değil.

    Bugün iLife dediğimiz bir uygulama paketi var ; office'dir. İsteyen iLife'ı incelesin ve microsoft office'in ne kadar sönük kaldığını görsün. Yani Apple yazılım konusunda da çok sağlam şeyler yapıyor.

    Bu anlattıklarıma ve daha fazlasına dayanarak : Evet Apple bir çok kez devir kapayıp devir açmıştır. Üstelik buradaki bir çok "apple kullanmadan apple düşmanı olmuş" insanların dediğin aksine bunu yüksek fiyatla değil ; sağlam ar-ge kaliteli ürün anlayışı ile yapmıştır.

    Devir kapayıp açtığı için evet Apple devrim yapmıştır. Hemde 1-2 kez değil.

    Ayro tarafından 18/Oca/13 12:26 tarihinde düzenlenmiştir
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mart/2004
    Erkek
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mart/2004
    Erkek

    Cam merdivenler var gerçi. Patentinde ilk isim Steve Jobs. Evet bildiğin camdan merdiven.


    while (1<2)
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek
    PanxeR bunu yazdı
    u235 bunu yazdı
    PanxeR bunu yazdı

    Özet geçeyim , Devrim senin hayatını büyük ölçüde değiştiren bireşyse Evet yapmıştır. Tıpki Google ve Microsoft un da yaptığı gibi.

    Steve Jobsu sevmemem için bir sebep yok.Steve Jobsu severim ama herşey olduğu kadarıyla kabul edilmeli diye düşünüyorum.Benim hayatımı büyük ölçüde değiştirmedi bence suana kadar yarım saat mac kullanmak ve arkadaşın iphonesiyle kendi fotoğrafını cekmek dışında hiçbir apple ürününe elimi sürmedim : )

    apple ın hayatında değişiklik yapması senin onun ürünlerini kullanman anlamına gelmiyor

    her hangibir dokunmatik ceptelefonu , tablet veya normal bir bilgisayar kullanman yeterli. 

    Sen sanıyormusun ki işletim sistemlerinde apple dan hiç birşey almadan geliştirdiler ? :)

    Kullandığımız çocu cihazda etkisi vardır apple ın. Zaten anlatmak istediklerim piyasayı değiştirmesiydi kendisini kullanmıyor olabilirsin onun elinden çıkanı kullanıyorsun 

    Aynen. En en en basit örneği beyaz kulaklıklardır. Yukarıdaki ard arda verdiğim 2 videoyu izleyenler görecektir. Apple keşfeder yada birşeyi alıp mükemmelleştirir. Ardından rakipleri onu izler.

    Yani Apple'ın çökmesi, batması, yeniliğini kaybetmesi diğer firmalar için bir dezavantajdır. Çünkü yenilikler, yeni ürünler azalacak. İnsanlar sanıyor ki kendi şirketleri çok başarılı ar-ge'ye sahip.

    Evet Samsung'un ar-gesi özellikle pazarlama konusunda açıklıkları görmesi çok iyidir. Büyük ekranı çıkarttı. Fakat yeni bir ürün çıkartamayacak kadar ilkeldirler.

    Apple yönetim kadrosunda eski Google CEO'su Eric S. vardı. Ve Samsung , Apple için donanım üretiyordu. 2007'de iPhone çıkmadan seneler önce çalışmalar yapılıyordu (aslında telefon için değil, tablet için yapılıyordu buda enteresandır).

    2005'te android satın alındı. Daha sonradan Steve Jobs, Eric'i iPhone bilgilerini Google'a taşımakla suçlamıştır. E Samsung'da donanımcısıydı.

    Günümüzde Sony, Nokia, Microsoft hatta ve hatta Ubuntu gibi ürünler bile 6-7-8 sene sonra piyasaya girerken ; Android-Samsung ikilisi 2009'da girmiştir. Ve bir ton bug, saçmalıkla birlikte girmiştir. Slide to Unlock olayı patentliydi ve bunu çözmek 1-1.5 senelerini aldı. bunu değiştiremeyen adam kalkıp "biz çalmadık" demeside saçma gelmiştir. Neyse ;

    İŞletim sisteminde Google'dan önce olan ve tablet işine giren Microsoftun piyasaya geç girmesi, Nokia'nın geç girmesi, Sony gibi sağlam elektronik cihazların geç girmesi hiç mi kıllandırmıyor sizi ??? 

    Eğer Eric yönetim kurulunda olmasaydı, Apple sadece Samsung değil başka şirketlerle çalışsaydı ; Google ve Samsung'un bu pazara girmesi 2011-2012'leri alırdı. Yani diğer büyük firmalarla aynı şekilde girerlerdi. Buda Apple'a zaman kazandırır ve iPod, iPad gibi sorunsuz ve lider işler yapmasını sağlardı.

    ---

    İŞin özü bu. Yani bugün Apple fanboylara laf atarken samsung fanboy yada bilmem ne fanboy (tekrar diyorum fanboy ne amk) olmaktan kendinizi alamadığınız o cihazlarda Apple'ın etkisi vardır. Apple'dan önceki akıllı telefonlara bakmanız yeterlidir. 

    Bu yüzden Apple'a bilinçsizce laf atmadan önce bi araştırma yapmanızı öneririm.

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2011
    Erkek
    Steve jobs zamaninda parasizliktan Atari firmasinda calismis ve arkadasi Steve Wozniak ile cubuk ile topa vurup yukaridaki tuglalari kirdigimiz oyunu gelistirmis.

    Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı amk.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Elif - Efe
    rakkoc
    rakkoc's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Aralık/2003
    Homo

    Iphone ile bir devir degismistir evet. ama bu teknolojik olarak cok ustun oldugundan degil reklamsal anlamda iyi pazarlandigindan. Ipod ve Iphone 'dan once video gosteren mp3playerlarda vardi; Iphone dan once dokunmatik full ekran olan LG'nin telefonlari filan bir ton vardi.


    Bu aralar fazla yogunum. Unuttugum seyler oluyorsa affola. DM vs atın.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpermMan
    SpermMan's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Haziran/2007
    Erkek

    PanxeR helal be kardeşim çok güzel özetlemişsin konuyu...


    -
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Thelordmax
    Thelordmax's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    Tüm ürünleri şu anda taklit ediliyorsa yaptıkları iş bir devrimdir. Mesela; İpad başlı başına bir çığır sayılır, kitap-defterin elektronik hali.

    Thelordmax tarafından 18/Oca/13 13:31 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    whoobay
    whoobay's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Ekim/2003
    Erkek


    Herşey kolaydır, bazen değil işte ∆
Toplam Hit: 4153 Toplam Mesaj: 49