folder Tahribat.com Forumları
linefolder Ulaşım Araçları ve Seyahat
linefolder Araç Kullanım Hakkında Sorularım

Araç Kullanım Hakkında Sorularım

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeybekustasi
    zeybekustasi's avatar
    Erkek

Selamlar,

Madde madde bi şeyler soracağım:

A) 5. Viteste E-5 de gidiyorum birden yoğun trafik çıktı.

Yaptığım hareket :Eğer trafik çok yakınımda ise vitesi boşa alırım. 

Eğer trafik tamamen durmuş ise frenle diplerine kadar gider dururum. Kalkarkende birinci viteste devam ederim.

Eğer trafik yavaşta olsa ilerliyor ise vitesi 5. ten boşa almıştım. 2. vites hızına kadar düşer vitesi 2 ye alır trafiği takip ederim.

Bu böyle mi olmalı yoksa ne olursa olsun kademeli olarak 5-4-3-2 diye mi inmeliyim?

B) Kırmızı ışıkta durmak. 4 le gidiyorum örneğin arabayı tamamen boşa alıp ışığa kadar boşta gidiyorum bekliyorum.

C) Yokuş inerken kesinlikle boşta inmiyorum viteste iniyorum. Tehlikeli olduğundan dolayı.

Sonuç olarak yükselirken 1-2-3-4-5 ama inerken bu sıralama olmuyor.  5-3 ** 4-2 gibi iniyorum. Bunun usulü nedir?

Teşekkürler.

zeybekustasi tarafından 24/Haz/17 01:15 tarihinde düzenlenmiştir

https://www.youtube.com/watch?v=WC3-71NKwPw
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Homo

A ile B aslında aynı cevaplara sahip.

Kademeli olarak indirmen gerekmiyor frenle durabilirsin. Boşta inmek tehlikeli sağlam frenlerin yoksa ama ben hep boşta inerim :D 

Allah başka dert vermesin.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    murdery
    murdery's avatar
    Erkek

a) ben vitesle oynamam . vites 5 ise debriaja basarım. zaten boş olmuş oluyor. daha sonra debriaj fren yaparım. diyelim ki 20 30 km arası seyrediyorum 3.vitese takar giderim. ya da tamamen durduysam 1.vitese takar giderim.

b) bu da aynısını yaparım. 4.vitesteysem debriaja basarım. yeşil yanmasını beklerim. ışığa yaklaşınca fren şiddetini artırırım. yeşil yanarsa uygun vitese alır devam ederim.

c) yokuş inerken kesinlikle boşa alınmamalı.. vitesi ikiye takar inerim. ama yol müsaitse vitesin 2 de olması hızı keser. 4 e alır hafif gaz veririm. 

yol boş ise yine debriaja basarım kendi kendine iner. yokuşun sonuna gelmeden 3.vitese alır motor freni ile yavaşlarım.

bu tamamen yokuşla alakalı.

BİR TIKLA BE https://www.youtube.com/watch?v=I5DOCwqBuzk
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KotomineKirei
    KotomineKirei's avatar
    Erkek

A ve B şıklarını aynen uyguluyorum lakin C bende yok, boşta iniyorum valla.

They were crying when their sons left. God is wearing black. He's gone so far to find no hope, He's never coming back. They were crying when their sons left. All young men must go. He's come so far to find the truth, He's never going home.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeybekustasi
    zeybekustasi's avatar
    Erkek
    murdery bunu yazdı

a) ben vitesle oynamam . vites 5 ise debriaja basarım. zaten boş olmuş oluyor. daha sonra debriaj fren yaparım. diyelim ki 20 30 km arası seyrediyorum 3.vitese takar giderim. ya da tamamen durduysam 1.vitese takar giderim.

b) bu da aynısını yaparım. 4.vitesteysem debriaja basarım. yeşil yanmasını beklerim. ışığa yaklaşınca fren şiddetini artırırım. yeşil yanarsa uygun vitese alır devam ederim.

c) yokuş inerken kesinlikle boşa alınmamalı.. vitesi ikiye takar inerim. ama yol müsaitse vitesin 2 de olması hızı keser. 4 e alır hafif gaz veririm. 

yol boş ise yine debriaja basarım kendi kendine iner. yokuşun sonuna gelmeden 3.vitese alır motor freni ile yavaşlarım.

bu tamamen yokuşla alakalı.

Selam hocam senin ayak hep debriyada sanırım ama araştırdığım kadarıyla baskıyı erken öldürmemek için ayağı çekmek gerekiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=WC3-71NKwPw
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antivir-US
    antivir-US's avatar
    Erkek

En doğrusunun şöyle olduğunu düşünüyorum.

5. Viteste 90 kilometre hızla gidiyorsun ileride kırmızı ışık yandığını gördüm

Eğer mesafe Uzaksa ayağımı gazdan çekerim aracın kendiliğinden yavaşlamasını beklerim. Devir yavaş yavaş düşer.

Eğer mesafe yakınsa vitese yinede dokunmam. araba rölanti devrine düşene kadar yine 5. Viteste iken frene basarım. Yani 1000 devire inene kadar vitese ve debriyaja dokunmaya gerek yok.

1000 deviri gördükten sonra vitesi boşa alabilirsin. Araba da zaten çok yavaşlamış olur.

Diyelim ki yine 90 kilometre hızla 5. viteste gidiyorsun baktın önünde trafik yavaşladı sadece frene dokunarak hızın 50'ye kadar düştü bu hız yaklaşık 3. vitese eşittir. Bu durumda 5 vitesten doğrudan üçüncü vitese geçebilirsin. Araç için en tasarruflu ve parça (fren debriyaj lastik vites kutusu) bakımından en uzun ömür boyu şekilde sağlanır diye düşünüyorum.

Camınızı kırar, duvarınıza işer, bisikletinize biner, tekerini keser, arabanızı çizer, zilinize basar kaçarım. Kısacası ben annenizin sokağa çıkarken uzak dur dediği çocuklardan biriyim.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Erkek

manuel şanzımanlı araçlarda 3 ten 5e, 4 ten 2 ye atma konusunda herhangi bir sıkıntı olmaz, ancak aracın devrini birden yükseltmemesine dikkat etmeniz gerekir, şöyle ki,

toplam 6k devir saatli aracınızla saatte 100 km/s hızla 4k devirde 5. viteste giderken 90 km/s inince 2. vitese geçerseniz, aracınız 8-10k lık bir devir aralığı isteyecektir ve bunu sağlayamadığı için de şanzımanı elinize almanız yüksek ihtimaldedir.

motosikletlerde sıralı şanzıman olduğu için isteseniz bile 5 ten 3 e vites atamıyorsunuz, 5-4-3-2-N-1 şeklinde geçişler oluyor.

Demek istediğim, manuel vitesli aracınızın hangi viteste hangi hızda kaç devirde olduğunu kestirebiliyorsanız ve buna uygun vites değişimi yapıyorsanız kaçtan kaça attığınızın pek bir önemi yok.

ayrıca aracı boşta kullanmak da pek tavsiye edilmez, ani fren yapmanız gereken bir durumda araç viteste iken boştaki haline göre daha fazla frenleme yapar. hem sizin frene basmanız hem de motorun kendi frenleme yapması. bu aradaki fark çok az gibi durabilir ancak, siz ayağınızı frene atana kadar geçen milisaniyelerde eğer araç viteste ise daha siz frene basmadan motor frenlemeye başlar. frenlemede saniyeler çok önemli.

goo.gl/qBNZmW
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Erkek

Yüksek hızla giderken vitesi birden boşa atmakla alakalı otomobil forumlarında yoğun tartışmalara şahit olmuştum. Genel kanı bunu yapmanın tehlikeli olduğu, aracın kilitlenme riski doğabileceği yönündeydi. Çok sağlıklı bir hareket değil zaten. Ayrıca şunu da tecrübe ile sabit söyleyeyim: Yavaşlarken önce debriyaj sonra fren yapıldığında aracı yavaşlatmak için gerekli süre artıyor ve araç aynı zamanda daha da kontrolsüz hızlanıyor. Önce fren sonra debriyaj ile vites değişimi en sağlıklısı diye düşünüyorum.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

arabayı stop etmeden boşa almanın mantıgını açıklasın biriniz ? 

boşta olan araba tehlikeli arabadır. ani tepki vermeniz gerektiğinde veremezsiniz 

+ olarak araba boşta yokuş inerken benzin tüketir , rölantiye alırsanız 0 tüketim gösterir.

Olması gereken !

ileride kırmızı yanıyor ve yavaşlaman gerekiyor 

frensiz durabilecek mesafeyse gaz kes , vites küçülte küçülte yavaşla.

frenli durman gerekiyorsa vites küçülterek yine frenle yavaşla

ani fren yapman gerekiyor ise debriyaj + fren yapman gerekiyor

Peki neden ? 

araba eskiyse debriyaj fren yapmazsan araba vites te ise muhtemelen stop ettirirsin. 

araba yeniyse ve debriyaj + fren yapmazsan araba belli bir hızda bir süre daha gitemeye devam eder. 

özet 

yani asla boşta gitmeyin , yokuş aşağı boşta gitmek nedir amk ? Kontrolsüz araba = kaza

ani frenlerde debriyaj + fren yapın. 

yavaş yavaş durmanız gereken durumlarda vites küçülterek fren yapın.

PanxeR tarafından 24/Haz/17 02:59 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ari41
    ari41's avatar
    Homo

Şimdi acik acik soliyim ben bazen 170 li hizlara yükselip uzun rampalarda araci bosa aliyorum. Evet kompresör de kendi halinde gitse yakit tuketmicek ama gittigi mesafe de yari yariya dusecek ama bosta olursa bu mesafe iki katina cikicak. Bu arada asla bu bosta gitme meselesi dogrudur yanlistir siye savunmuyorum eger arac bosta ise ve arac eskiyse rolenti dusup stop edebilir ama benim arac megane su sekilde bisey var arac 10km hiz ve ustunde bos vites te ise 1100  devire sabitliyor eger isikta ise 800 e sabitliyor bi nevi guven veriyor yani

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    darkroques61
    darkroques61's avatar
    Erkek

Mümkünse vitesi kademeli inmek en mantıklısı..

Kendine İyi Bak ..
Toplam Hit: 2229 Toplam Mesaj: 13
araç ehliyet