Aramızda Toptancı Var Mı?Küçük Yada Büyük Çalışan Farketmez
-
o zzaman sana soyle soylim bu adama gore cok ddegisiyo bide misal senin borc 1000 lira oldu adam geldi adamdan 150 liralik mal aldin en aaz 150 verecenki hakkini vermis ol ama sen o 150 yide yaz dersen olay kotuye gider :) walla bu sekil aldigimizi vererek ve varsa 50 100 daga ekleyerek odeme yaptigimiz aylardir idare eden adamlar var hicc sorun yok misal bi hafta mal almiycan ama 100 lira vercenki sende rahatliycan zaten adamla kaynastikca odeme plani duzene girer.. Benimki gida elektronikte biraz daha pesin calisma olabilir bilemiorum
-
odemelerini ayarliycan misal birine 500 borcunun tamamini odeyip otekine hic vermezsen o hafta olmaz elindekini bolecen toptancini tanidigin olcude :) ama sen ssen ol toptancida 50 lirada olsa borc birak birakki tekrar gelsin :)
-
hadi ya topcıda illa borç bırak deme ya :) belki toptancı olacaklar var ne bilion :) şaka bi yana yardımın için saol hacı çok makbule geçti dediklerin
-
Müdür orta yada büyük ölçekli mal alım satımlarında vade işler.
Bu vadeler 30-60-90 günlük olarak değişir. Ödeme aracı genelde senet yada çek'tir.
Mal alım tarihindeb itibaren 30 günlük, 60 günlük v.b. vadeler bazında senet imzalanır yada alıcının elinde varsa vadesi uygun çek verilir.
Sektörlere göre değişir ama
-
walla ben cok sohbet ederim toptancilarla hic memnununu gormedim gecenlerde adamin biri kafe acmis o da mal vermis sonra kafeyi kapatip yokolmus ortadan :D babasinin adresini soruyodu bana ondan istiycem diye :) vade sisttemi guzel tabi gidada en cok 1 ay vade yaparlar :) hayirdir isyerimi acmayi dusunuyosun?
-
hacı benim düşündüğüm sanırım küçük çaplı mal satışına giriyo anladığıma görede bunu genelde pazarlamacı/toptancı malı dükkanı bırakıyor irsaliyesini kesip daha sonra 1 hafdada bir 2 haftada bir gelerek sattığı malın tahsilatını taksitle yapıyor bu arada da aynı dükkana her geldiğinde mal bırakıyor dükkanı kendine borçlandırıyo sonra yavaş yavaş tahsil ediyo sanırım sistem böyle çalışıyor.senin dediğin çek veya senette olabilir ama onlar daha büyük satışlarda oluyor sanırım işyeri gibi değilde ufak çaplı pazarlama işine girmeyi düşünüyorum hacı
-
anladim umarim basarili olursun dostum insanlarla ugrasmak esnaflik cok zzor cok :)
-
saol hacı daha araştırma aşamasındayım iyice kafama yatarsa yapacam inş. zor iş esnaflık ama bizede başka çare bırakmadılar kpss de olmadı :)
-
Türkiye'deki toptancıların çoğu çek kabul ederler ben de dahil. özellikle ''hamiline'' yazılması genelde toptancıların tercihidir. Böylelikle mevcut gelirini vergi dairesi bulamaz Türkiye'de, ABD'de böyle değil. Böylelikle sattığın malın faturasını da kesmesen de olur. Ancak bu tabiiki vergi kaçırmaktır ve suçtur. Tasvip etmiyorum:D Ama çoğunluk böyle yapar.
Aynı zamanda paraya sıkıştığında reeskont oranına göre gider kırdırırsın. Nakit ihtiyacını karşılarsın. Hesaplarını da çek sayesinde daha çabuk kontrol edersin. Yani maliyet hesabı daha rahat görülür çekte. Kar mı ediyorsun zarar mı ediyorsun daha rahat görürsün.
Ancak dezavantajları da var tabii. Çekin karşılıksız çıkması gibi. Sağlam adamdan çek alıcaksın. Pazarlamacılarına 2 çay ısmarla hemen söylerler patronlarının ne bok olup olmadığını. Böyle çözebilirsin.
Bir dezavantajı da tabii vade farkı. Bunu da artık sen ayarlasın malın maliyetine göre.
Ben çek diyorum arkadaşım.
-
üzüldüm ama kendi isinin sahibi olmak en guzeli wallahi :) gunluk kazanc en krali milletin buyrugunda calismaktansa.. Tabi baska bisey yapmaya firsatin kalmior bakalim bende uni gircem ins bu yil arada yardim ediorum malum baba yaslanior :D