folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Ateistlik Akla Ne Kadar Yatkın?



Ateistlik Akla Ne Kadar Yatkın?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kvasir
    kvasir's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2005
    Erkek

    hepinizin alnına korum, şaplağı inancına mensubum, mutluyum...

    Bu yazının bir kısmı olaksılıksız adlı kitapdada geçiyordu orada gördüm en azından,

    konuşmıycam anasını satayım, aynı lafları söylemekten harbiden sıkıldım.

    Bu arada ateistlere ateizme küfreden arkadaşları gerçekten kınıyorum, eleştirel bir cevap veya şikayet, en azından hakaret bile olacaksa bunun yolu bu değil.

    benim yorumumda şu.

    cennet ve cehennemin olduğu bir düzende, iki kişinin de cennet veya cehennemlik olduğunu var sayarsak, en sonunda herşey yine dünya hayatına bakıyor ki(sonsuzlar birbirini götürecek geriye dünya hayatı kalacak) sonsuz bir yaşam demek kısacası siktirip bir kenara atılmanız demek.

    Scan ın dediği sözle ilgili bir hikaye var, aynısı, bu sefer bu soruyu Hz.Ali ye doğrultmuşlar, "Ya Allah yoksa, ya boşuna yapıyorsan bunları?"vs, o da "ya varsa..." demiş,

    benim yorumum [:)] : Olsa da olmasa farketmiyor, dediğim gibi ne inanma ne inanmama ne ateizm ne islam, inanmama dahil hiç birşeye inanmıyorum, umrumda değil, sadece ahlak kuralları ile yaşarım, şimdi bir kaçınız atlayacak "inanmamaya inanmama paradoks değil midir", dediğim gibi umrumda değil.

    Ruh konusunda birkaç birşey söylemek istiyorum, Ruh dinin içindeki bir konu, birkaç sure ile anlatılabilecek birşey değildir. Ruh ki apayrı bir dini önünüze serebilir. Bence Bir ruh, tanrıdan daha kutsal ve aşkındır.

    Dünya denen gezeginin içinde yaşayan insan diye adlandırılan varlıklarız. Buyuz, bitti. Anlam yüklemek, ölümden sonra ki hayat, reenkarnasyon tamamen bir bencillik örneği ve insanoğlunu bir kişi hatta bir çocuk olarak ele aldığımızda tamamen benmerkezcil bir dogmadır.

    rene nin de dediği gibi her hikayeyi çürüten bir hikaye daha var, o yüzden gerçekten kendi düşüncelerinizle ve mümkünse bilgilerinizle gelin. Ayrıca kendini kanıtlama gibi uğraşlardan arındılırmış bir tartışma olsun ve sadece görüşler çatışsın, kişiler değil. Bu şekilde güzel bir kaynak bile olabilir bu konu ama dediğim gibi arının, kişiliğinizi siktir edin, düşüncelerinizle gelin...

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zefyhr
    zefyhr's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Aralık/2009
    Erkek

    ateistlerin tek sorunu bir kutsaları olmadğı için diğer gruplar gibi simgeler etrafında örgütlenemiyolar...

    yoksa ne kürt-türk , alevi-sunni , sağ-sol çatışması bir gün böle bişey oluşursa bu ülke o zamn iç savaşı tanır..

    ama zeitgeist gibi pasifist işlerde  harcyorlar kendilrini hep.

     


    hııvfffffffff.... fhüüüüüüüüüüüüü.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    trabs0n

    git bir soğuk duş al gel

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    Dogmatizme Karşı Eleştirel Düşünce Teknikleri...
    Konuyu Açan : Z-CHAN, Açılma Tarihi : 26 Aralik 2009 (Cumartesi) 04:29

     

    Burada ateizmin neden en az dinler kadar, hatta onlardan daha fazla akla yatkın olabileceğini yazdım.


    .
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PieRRe_
    PieRRe_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Temmuz/2009
    Erkek

    Bir yahudiye sorarlar : Karşında Hitler olsa ne yapardın.

    Yahudi: Onun için bir demiri ısıtır soğuk tarafını kıçına sokarım der.

    Adam başka bir soru sorar:Niye soğuk tarafını sokuyosun sıcak tarafı daha acı vermez mi der.

    Yahudinin cevabı şu olur: Tutupta çıkaramasın diye.

     

    Yani anlatmak istediğim şu Tanrı eğer içinize bi türlü girmişse O'nu çıkarmak için demirin sıcak tarafını tutmayın.


    Dertli
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    catlos
    catlos's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek

    Z-CHAN bunu yazdı:
    -----------------------------

    Dogmatizme Karşı Eleştirel Düşünce Teknikleri...
    Konuyu Açan : Z-CHAN, Açılma Tarihi : 26 Aralik 2009 (Cumartesi) 04:29

     

    Burada ateizmin neden en az dinler kadar, hatta onlardan daha fazla akla yatkın olabileceğini yazdım.


    -----------------------------

    kardeşim ateistsen ateistsin kimse sana imana gel demiyor git kendi kumunda oyna kendi başına inanma inananların değerleriyle dalga geçemezsin ikide bir götünü yırtıp orda burda konu açıyorsun milleti birbirine düşürüyosun senin tek amacın milleti birbirine düşürmek karaktersizin tekisin ne bok yediğin de belli değil 


    severim serçeleri, narin olur pençeleri...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    xzxz
    xzxz's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Haziran/2003
    Erkek

    iman etmek ne kadar akla yatkın ?

    tanrı vardır ya da yoktur :  1 / 2

    varlığı iddia edilmiş tanrılar arasında senin inandığın  :  1 / N

    senin inandığın tanrının peygamberleri arasında senin peygamberinin doğru olma olasılığı : 1 / 36

    senin peygamberinin dini için oluşan mezheplerden senin mezhebinin doğru olma olasılığı : 1 / 3

     

    diğer olasılıkları katmazsak senin cennete gidip sonsuz hayat sürme olasılığın : 1/2 * 1/N * 1/36 * 1/3   = X  gibi bir sayıdır sadece bir kaçtane parametreyi hesaplayarak bulduğumuz. Ama siz inanmaya devam edin , eğer hayatınızı daha manalı(!) hale getirdiğini düşünüyorsanız kıçınıza şemsiyede sokabilirsiniz tabi

    ama sen niye kıçına şemsiye sokmuyon kafirmisin deme hakkının olmadığını da hatırlatırım. Hatırlatsamda şöyle bir şey varki , ne halta inanırsa inansın insan manituya inansa bile inanmayanları "cahiller, ahmaklar, bilgisizler, kafirler"   olarak niteleyecektir. İnsanın tanrılardan dinlerden önce var olduğunu unutup hayal dünyasındaki tanrıya ibadet için yaşadığını idrak edemeyen sefil günahkar olarak düşünecek ve kınayacak. Müslüman arkadaşlara şunu hatırlatmak gerek mesela bizim neslimiz ,türümüz senin allah dediğin ilahı kimse tanımadan önce de vardı ve birşekilde yaşıyordu ayrıca kendine inanmadığı için cehenneme gideceğimi iddia eden tanrılardan sadece birisi ve şu ana kadar inanmamı gerektirecek bir "hikmet" ortaya koyamadı , saçma sapan tehtidler , hakaretler olmadı vaadler dışında örneğin mitra ya da odin "iman edenleri" aracılığı ile daha akla yatkın şeyler söylemişler zamanında ama yine de "iman etmemeyi" seçtim.

    Öte yandan, atalarımızın iman ettiği Göktengri kişioğlundan hiç birşey beklemez ve olduğu gibi severken kendisini , onun bile varlığını oturup düşünmek gerek netekim artık gökyüzünde ne olduğunu biliyoruz öyle değil mi ?

    ÇÜNKÜ : hiçbir tanrı , tanrıça , iblis ... doğaüstü hede tutupta insana bir somun ekmek vermemiştir varsa yoksa doğaüstü adına konuştuğu iddia edilen bi kısım "çalışmadan yaşamak, güç kazanmak" isteyen kimselerin bıdı bıdılarından başka elinde hiç bir halt yoktur. İnsan denen zavallıya yardım edebilecek tekşey kendi aklı ve elindeki taş baltasıdır. Ne kadar ilkel olursa olsun , ne kadar eksik olsa da - fotosentez bile yaptıramamakla eleştirilsede iman edenler tarafından - bilim bizim elimizdeki o taş baltadır.

     

    ampül arkadaşım demişinki , tanrıya inanırsan fuhuş yapamazsın sence senin mezhebine tanrına inanmayan herkes fuhuşlamı meşgul ?neyse bu açık sataşmaya yanıt vermeye çalışmakta istemiyorum akşam akşam.

     

    Mesela bilgisayarları örnek vererek aklınca bilimsel bir bulgu ortaya koymuş arkadaş - breh breh - be güzel kardeşim bilgisayarı biz yaptık aha gerektiğinde gene yapıyoruz diyen bir canlı türü mevcut adına da bilgisayar mühendisi deniliyor ama insanı biz yaptık gerekirse yeniden yaparız diyebilen bir "ilah" mevcutmu ? varsa bi adım öne çıksın da tanışalım kendisiyle

     

     

     

     

     

     


    herşeyin bir şeyi vardır
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KafirImam
    KafirImam's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Temmuz/2009
    Erkek

    yatkın yatkın merak etmeyin siz..


    O da yok.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Dentist
    Dentist's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ocak/2009
    Erkek

    YesMilord bunu yazdı:
    -----------------------------

     Evet konu yine atılan postlarla saçmalama otesine geçmiş. Adam gibi tartışan 3 kişi var gerisi domates atmakla meşgul. Soyleyecegim seylere geirsek, en azından benim düşündüklerime, tabi okursanız.. :) :

     @uph Soyledigin seyler kendi içinde tutarlı ama bana gore sadece kendi içinde. Çünkü verdigin bilgisayar ornegi evrimle onerme mekanizması ve mantıksal acıdan tam örtüşen bir ornek değil, şöyle ki bilinemyenle bilineni açıklamaya çalışmışsın  ve biraz da kalıbına uydurmaya çalışmıssın gibime geldi.. Fotosentez mekanizması da zaten bilinen birseydir, temelde de basit bir kimyasal ve biyolojik açıklaması vardır ki evrimin 2. basamagında oluşmuş olması( yada evrim demeyeyim, oluşma sırasına gore 2. sırada oluşması) onun basit oluşunu açıklar. Burada deneye yatırılan milyonlar, biyo-genetik uygulamalara uyarlanması ve ornek alarak yapay sistemlerin nasıl oluşturalabilecegi yonundeydi, teknik ve ticari yani... Ben her zaman yazılanları, kim yazıyor olursa olsun hatta kufur etse bile, okurum. Cünkü gerek bana karsıt düşüncelerden gerekse şu an için BANA ÖZEL olan düşüncemden izler bulup bunlardan yeni ornekler cıkarabilir yeni şeyler ogrenebilirim, sonucta tez ve anti-tez ler sentezlerini yaratır ve sorgulayan ve düşünen bir akıl için 2 düşünce de gereklidir, ama güzel başladıgın yazında sentezi reddetip konuyu açmaktaki asıl amacın olan bilgi vermenin gerekliligi olan yargılardan akcınma durumundan biraz sapmış gibisin, sonlarda biraz üslup değiştirip cihad ilan etmişsin sanki.. Sana bu mantıksal tutarsızlıgından dolayı ve yazdıklarında aklımda canlanan(onyargılardan veya desteklemek için desteklemekten kaynaklanmayan) mantıksızlıktan dolayı katılamayacagımı soylemeliyim..

     Onun dışında bu felsefi bir tartışmadır her konuya yine şu , yine bu diye dalmaktansa adam gibi yazılanları okuyup sentez elde etmeye çalışmak mantıklıdır, konu da bu açıdan gereksiz degildir, burdan konuya free-diving yapanların kendileri gereksizdir( forum için değil, konu için, yazmak için yazmayın fazla yazana madalya vermiyolar)  Sonuc olarak herkesle bu konuda tartışabilirim sadece bu konuda degil, uzerinde kafa patlattıgım her konuda.. Ve karşıt görüşlere açıgımdır, ve unutmayın kafasında asıl sorgulama yapan insan partizan degildir, aksine faklı seyler  yada zıtllıklar duymak ister ki aklındakileri buna gore sekillendirir.. Size diyecegim o ki soylenebilecek herseyi dinlemeye hazır olmak gerekir bunun dışındakiler inanmaya veya inanmamaya devam etinler, bunu ne için yaptıklarının farkında degillerdir zaten ve kendilerine ait soyleyecekleri SENTEZleri de yoktur zaten..

     Şimdi, eger varsa soyleyecekleriniz, inanmadıgını kendine ispatlamış biri olarak okumaya hazırım...


    -----------------------------
    Ben domates attyısam sen ne atıyon acaba?? Şüpheli :P Zaten konu saçmaydı sende post kastın saçma ötesine  geçti :P

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YesMilord
    YesMilord's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Eylül/2007
    Erkek

    mortyr bunu yazdı:
    -----------------------------

    YesMilord bunu yazdı:
    -----------------------------

     Evet konu yine atılan postlarla saçmalama otesine geçmiş. Adam gibi tartışan 3 kişi var gerisi domates atmakla meşgul. Soyleyecegim seylere geirsek, en azından benim düşündüklerime, tabi okursanız.. :) :

     @uph Soyledigin seyler kendi içinde tutarlı ama bana gore sadece kendi içinde. Çünkü verdigin bilgisayar ornegi evrimle onerme mekanizması ve mantıksal acıdan tam örtüşen bir ornek değil, şöyle ki bilinemyenle bilineni açıklamaya çalışmışsın  ve biraz da kalıbına uydurmaya çalışmıssın gibime geldi.. Fotosentez mekanizması da zaten bilinen birseydir, temelde de basit bir kimyasal ve biyolojik açıklaması vardır ki evrimin 2. basamagında oluşmuş olması( yada evrim demeyeyim, oluşma sırasına gore 2. sırada oluşması) onun basit oluşunu açıklar. Burada deneye yatırılan milyonlar, biyo-genetik uygulamalara uyarlanması ve ornek alarak yapay sistemlerin nasıl oluşturalabilecegi yonundeydi, teknik ve ticari yani... Ben her zaman yazılanları, kim yazıyor olursa olsun hatta kufur etse bile, okurum. Cünkü gerek bana karsıt düşüncelerden gerekse şu an için BANA ÖZEL olan düşüncemden izler bulup bunlardan yeni ornekler cıkarabilir yeni şeyler ogrenebilirim, sonucta tez ve anti-tez ler sentezlerini yaratır ve sorgulayan ve düşünen bir akıl için 2 düşünce de gereklidir, ama güzel başladıgın yazında sentezi reddetip konuyu açmaktaki asıl amacın olan bilgi vermenin gerekliligi olan yargılardan akcınma durumundan biraz sapmış gibisin, sonlarda biraz üslup değiştirip cihad ilan etmişsin sanki.. Sana bu mantıksal tutarsızlıgından dolayı ve yazdıklarında aklımda canlanan(onyargılardan veya desteklemek için desteklemekten kaynaklanmayan) mantıksızlıktan dolayı katılamayacagımı soylemeliyim..

     Onun dışında bu felsefi bir tartışmadır her konuya yine şu , yine bu diye dalmaktansa adam gibi yazılanları okuyup sentez elde etmeye çalışmak mantıklıdır, konu da bu açıdan gereksiz degildir, burdan konuya free-diving yapanların kendileri gereksizdir( forum için değil, konu için, yazmak için yazmayın fazla yazana madalya vermiyolar)  Sonuc olarak herkesle bu konuda tartışabilirim sadece bu konuda degil, uzerinde kafa patlattıgım her konuda.. Ve karşıt görüşlere açıgımdır, ve unutmayın kafasında asıl sorgulama yapan insan partizan degildir, aksine faklı seyler  yada zıtllıklar duymak ister ki aklındakileri buna gore sekillendirir.. Size diyecegim o ki soylenebilecek herseyi dinlemeye hazır olmak gerekir bunun dışındakiler inanmaya veya inanmamaya devam etinler, bunu ne için yaptıklarının farkında degillerdir zaten ve kendilerine ait soyleyecekleri SENTEZleri de yoktur zaten..

     Şimdi, eger varsa soyleyecekleriniz, inanmadıgını kendine ispatlamış biri olarak okumaya hazırım...


    -----------------------------
    Ben domates attyısam sen ne atıyon acaba?? Şüpheli :P Zaten konu saçmaydı sende post kastın saçma ötesine  geçti :P


    -----------------------------

     

    1. Sana kim kemik attı?

    2. Sen hepsini okuduguna emin misin, yada anlatmak istedigimi anladın mı?


    I don't wanna be an angel, I just wanna be God.
Toplam Hit: 11737 Toplam Mesaj: 87