Ayasofya‘Nın Yeniden Cami‘Ye Çevrilmesi
-
Selamlar,
Malum istanbul fethinin yıldönümünde bu konu her yıl olduğu gibi konuşuluyor ama daha ciddi olarak. Eninde sonunda ayasofya tekrar cami'ye çevrilecektir bundan kaçış yok. Tayyip de söyledi "ona da sıra gelecek diye"
Bihaber olanlara kısaca açıklama getirirsem, osmanlı devleti fethettiği yerlerdeki en büyük kiliseyi camiye çevirirdi bu da fetih sembolü olarak kalırdı. Yani güç bende, buralar benim yönetimimde bunu da sizin en büyük kilisenizi camiye çevirerek gösteriyorum diyor. Amacın kesinlikle bir dini alçatmak olduğunu düşünmüyorum. Sembolik bir şey tamamen yoksa sovyet rusyanın yaptığı gibi doğu-orta avrupa ülkelerindeki kilise kapatmaları gibi değil..
Neyse, 1930 lu yıllarda restorasyona alınıyor ve ibadet yapılan bölüm de "geçici" olarak kapatılıyor. Ondan sonra cami müzeye çevriliyor ve geçici diye kapatılan ibadet bölümü de bir daha açılmıyor. Bu da aslında bir semboldür. Osmanlı'daki fetih anlayışının bittiğine dair yapılan bir harekettir. Yıl olmuş 2014 ve sözde müslüman birileri başta.. Yıllardır nutuk atarlardı açmak için ama onlar bile açamıyorlar..
Çünkü ayasofyayı açmak tekrar o ülkelere kafa tutmak demektir, ben eski kimliğime bürünüyorum demektir. Yani ayasofya meselesi küçük bir mesele değil, uluslararası meseledir. O sebeple 1 hafta önce kabe imamı Abdullah Basfar gelip, ayasofya önünde sabah namazı kıldırmıştır.
Şu an için tayyip de o yürek yok, çünkü bu adım çok büyük olacaktır, müslüman ülkeler ve müslüman halk bunun açılmasından yana ama bu aynı zamanda bir çok olayın başlamasına da sebebiyet verecektir diye düşünüyorum ve o yüzden geri dönüşün kolay kolay olmayacağını kanısındayım. Ama belki 2023 hedeflerinde böyle bir şey olması söz konusu olabilir.. Yani 10 yıl sonra..
Şahsi görüşüme gelirsem;
Bir kaç gün öncesine kadar ben de tamamen ayasofyanın tekrar cami ye çevrilmesini, ibadet yapılmasından yanayım. Bazıları diyordu turist v.s. diye.. Diğer tarihi camilerde olduğu şekilde devam edebilir o olay, problem değil. Ama bir video izledim ve fikrim değişti, hem de çok basit bir şekilde..
Şimdi bu ayasofya (hagia sopiha -> ilahi bilgelik) daha önce kiliseydi ve biz sembol diye adamların kilisesini camiye çevirdik. 3-4 yıl önce atinada bir müzeye gitmiştim ve orada bir caminin müze yapıldığını gördüm. Osmanlı'dan kalan bir camiydi ve yunanlılar müze yapmışlardı.O kadar çok zoruma gitti ki anlatamam.. Şimdi o aklıma geldi, bizim camimiz müze çevrilince benim zoruma gidiyor da kabullenemiyorum da, bir kilisenin camiye çevrilmesine nasıl gözyumabiliyorum.. ?
Başta dediğim gibi kötü bir amaçla yapıldığını düşünmüyorum ama adamların kilisesini zorla cami yapmak islam dinine, adı barış olan bir dine yakışmaz. Fatih Sultan Mehmet'in büyük bir komutan olduğundan hiç şüphem yok ama bana göre bu yaptığı iş yanlış. Kendimiz için istemediği bir şeyi, onlara yapmak müslüman ahlağına sığmaz, sığmamalı da..
O yüzden ayasofya cami olarak değil de kiliseye çevrilmeli ve gerçek sahiplerine yani ortodokslara verilmeli. İslam'a ve müslümanlığa da bu yakışır. Bunun da islam için büyük bir prestij sağlayacağını düşünüyorum. Malum y.dışında camilere pek izin verilmiyor, ezan sesleri içeri verilyor, minareler yapılmıyor ya da küçük yapılıyor. Bu gibi devletin yasaklamaları var.. Bugün cuma için bir camiye gittim, bodrum katına benzer bir yeri caii yapmışlar maalesef devletin (yabancı) tutumu yüzünden..
Ama türkiyede kiliselerde çok kez çanların çalındığına şahit oldum, bildiğim kadarıyla bir kısıtlama yok onlar.. Belki biz ayasofya'yı kiliseye çevirerek bir adım atarsak onlar da hoşgörü karşılığını verirler..
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz merak ediyorum.. Bu işlerle az çok ilgili olanlar genelde camiye çevrilmesinden yanadırlar...
Not: başka işimiz yok bunla mı uğraşalım gibi yorumlardan çok, bu iş için fikir beyan etmenizi temenni ederim
-
ayasoyfa sinegok olsun.
-
Kilisede olmasın, camide.Erdoğan doğru dedi bugün.Etraftaki camiler hep boş kalıyor.Sadece Cuma namazlarında ve bayram namazlarında doluyor.Zira etrafta yerleşim yok.Namaza gelenlerin çoğu esnaf.
-
Derin konulara taşıdılar..
http://www.tahribat.com/Forum-Aya-Sofya-Cami-Oluyor-193439/ -
Mustafa bunu yazdı
Kilisede olmasın, camide.Erdoğan doğru dedi bugün.Etraftaki camiler hep boş kalıyor.Sadece Cuma namazlarında ve bayram namazlarında doluyor.Zira etrafta yerleşim yok.Namaza gelenlerin çoğu esnaf.
Hocam adım atsan cami..bu ülkenin okula ihtiyacı war. Ibadetini ewde de yaparsın.
cuma gunü dolmasına gelince, bak tayyip Ağa'ya cumaya gitti adama dokunmak ibadet oldu.
-
helal olsun kardeşim. bende ayasofya'nın kiliseye çevrilmesi taraftarıyım da bunu günümüz islami burjuvacılarına söylediğinde '' olur mu öyle şey osmanlı ata vıdı vıdı '' diye başlayarak ciğer dalak geriyorlar. hayır madem çok hoşgörülüsün hala sümelada ibadete acabiliyorsun kiliseyi hristiyanlara,madem cok cesursun madem gerçek müslümansın hadi ayasofyayı kilise olarak ibadete aç ? Bunlar hep kapasite meselesi buna emin ol tayyarın aklı ermiyor hiçbir zamanda eremeyecek ne yazıkki.
-
Zeytun-i bunu yazdı
http://www.tahribat.com/Forum-Aya-Sofya-Cami-Oluyor-193439/hocam ben sadece bu fikri tartışıyorum.. olacağını zaten biliyorum. ama bana haksızlık gibi geliyor.. yani olay pek siyasi ya da dini değil bana göre.. insani boyut daha önemli ve de tarihi..
olayın fazla cami olmasıyla dolu olup olmamasıyla ilgisi yok.. dediğim gibi bu sembolik bir şeydir. isterse hiç kimse gitmesin. Ama bunu cami yapmak demek, dünyaya kafa tutmak demektir bana göre, bu sebeple onu eski haline çevirecek yürek kimsede yok..
-
Ayasofya da namaz kılınca kimse direk cennete gitmeyecek ya.. Senin anlayışın da güzel aslında ama o zaman da muhalifler noldu sizin muhafazakar lideriniz papaya boyun eğdi vs. der. Müze olarak kalmalı bence. Tarihini oraya giden zaten biliyor ne gayrimuslimlere ne de müslümanlara yeniden şov yapmanın bi anlamı olmadığını düşünmekteyim. Bilmiyorum haberin var mı ama yaklaşık 1 ay önce bu konuyu gündeme cemaat medyası taşıdı. Ondan 1.5 ay once de fuatavni ayasofyayi camii haline getirecek c.başkanlığı secimi propagandası olarak kullanacağını söyledi ama öyle olmadı ilginçtir ki. Bir de camiye dönerse resterosyan görecektir. Ortaköy camii gibi yıllarca halka kapalı kalmasına da razı değilim sahsen.
SUPERBICO tarafından 06/Haz/14 23:10 tarihinde düzenlenmiştir -
edit//
Daniel-Koo tarafından 06/Haz/14 23:15 tarihinde düzenlenmiştir -
unbalanced bunu yazdıZeytun-i bunu yazdı
http://www.tahribat.com/Forum-Aya-Sofya-Cami-Oluyor-193439/hocam ben sadece bu fikri tartışıyorum.. olacağını zaten biliyorum. ama bana haksızlık gibi geliyor.. yani olay pek siyasi ya da dini değil bana göre.. insani boyut daha önemli ve de tarihi..
olayın fazla cami olmasıyla dolu olup olmamasıyla ilgisi yok.. dediğim gibi bu sembolik bir şeydir. isterse hiç kimse gitmesin. Ama bunu cami yapmak demek, dünyaya kafa tutmak demektir bana göre, bu sebeple onu eski haline çevirecek yürek kimsede yok..
Hocam, bak dinle, aya sofya, fetihten sonra kaç yıl cami oldu? zaten sizin dediğiniz olay bu, kansızlık olsun millete sempatizanlık olsun diye yıllardır müze halinde, kimseye faydası yok.
Velev ki müze olarak kalabilirdi, yani bizim cami sıkınıtımız yok şükürler olsun dört bir yan cami ama. Olay burada bizi aşıyor neden?
Fatih görmüş hocam görmüş, sen fatih'i normal biri mi sanıyorsun, keşif ehli?
Bak diyor ki yıllar sonrayı görerek " orayı belli dalaverelerle camiden çevirenler olursa, ve bunlara destek verenler ve engellemeynler hepsine lanet olsun" al kalk bunun altından şimdi?
Yani bunu görmüş ve söylemiş, bu da olmuş mu (camiden tekrar) entrika ile çevrilmesi olmuş? Bu olay üzerimizde hacım onu tekrardan cami yapmamız lazım.Normal bir cami değil orası, vakfe olmuş fetih sahibinin laneti tüm karşı koymayanlara diye nakş edilmiş bir cami.
Normal 1 yer olsaydı ve adına vakfe olmasaydı, bende derdim ki, çevrilmeye gerek yok belki çevirmesenizde olur.
Fakat orada büyük işler var.
He sikmişim, diğer ülkelerin algısını, hayatımızı sikenlerin bir tane taş üstünde taşımızı bırakmayanların şeylerini mi savunucam? Bu dalkavukluk olur.
@Kati
Hocam iyi düşün :) -
@Kutikula, öyle hocam tabii, dedim ya bi kaç gün öncesine kadar ben de öyle düşünüyordum.. ama haksızlık yaptığımızı düşünüyorum. gerçi demin bi arkadaş dedi, istanbul da başkalarınındı biz fethettik o zaman aynı mantıkla geri verelim diye :) o zaman ortaasya ya dönmek icab eder :)
@superbico, evet muhalefet öyle der büyük ihtimal, bu konuyu açmamdaki sebep ensonhaber.com da gördüm, ihsan eliaçık da demiş kiliseye çevirelim diye ama kısa yazmış, öyle olunca yorumlara baktım da %95 oranında tepki çekmiş.. bizim halkımıza anlatamazsın bunu.. ama sembolik önemi olduğu için çok önemli bir şey ve düşündüğüm doğruysa 10 yıl içinde cami olacaktır. bu olay zaten her yıl hortlatılır, çok eskiden de söylenirdi erbakan da söylerdi ama dediğim gibi cami yapmak her babayiğidin harcı değil. tayyip o kadar esip gürlüyor ama şimdi onu yapacak yürek yok onda..