Ayasofya‘Nın Yeniden Cami‘Ye Çevrilmesi
-
Orta asyaya çekilme fikri benimdi. :D İşin insanlık boyutundan bakıldığında bizim ülkeyide terkedip komple yunana teslim edip orta asyaya çekilmemiz lazım. Öyle ya adamların ülkesini gelip işgal etmişiz. Ama yok o kadar da değil diyorsak Ayasofya yeniden cami olarak halka açılmalı.
Yazilimci tarafından 06/Haz/14 23:18 tarihinde düzenlenmiştir
Kaldı ki savaş ganimeti İslam dininde de haktır. Fatih ganimet olarak Ayasofya'yı almış ve vakfetmiştir. Bu da İslam adına bir sorun olmadığına işarettir. -
@Zeytun-i, hocam beddua yı biliyorum ama konu başka yerlere sürüklenmesin diye yazmadım.. fatih in büyük bir insan olduğunu kabul ediyorum. o yaşta istanbul u fethetmek ki daha önce yine denenmiş ama o başarmış, havan topunu kendi tasarlayıp uygulamıştır (yanlış bir bilgi var, yabancı birinin topları kullanılmış deniyor doğru ama savaşta onu kullanamamışlar fatih kendisi tasarlamış)
ama benim dediğim olay biraz insani boyutta. kiliseye çevrilmesiyle kaybedilecek ne var? bence hristiyanlar, islam'a daha sıcak bakar. bu demek değildir ki, gavura kendimizi sevdirelim.. ben islam'ın özünde bunun olduğunu düşünüyorum.. diğer inançlara saygılı olmak bizim temel umdemizdir. eğer sen adamların en büyük kilisesini cami ye çeviriyorsan o sana karşı kin güder. dedim ya yunanistanda, belki basit bir cami ama müze yapılması benim çok zoruma gitti..
@yazilimci, ganimet olarak kilisenin alınabileceğini kim söyledi?
unbalanced tarafından 06/Haz/14 23:19 tarihinde düzenlenmiştir -
Önce Sultanahmet'i doldurun =)
-
Hiçbir hristiyan (daha doğrusu İslama sıcak bakmayan hiçbir hristiyan) sen ağzınla kuş değil uçakda yakalasan İslam'a sıcak bakmaz hocam. Tecrübe ile sabittir
-
unbalanced bunu yazdı
@Zeytun-i, hocam beddua yı biliyorum ama konu başka yerlere sürüklenmesin diye yazmadım.. fatih in büyük bir insan olduğunu kabul ediyorum. o yaşta istanbul u fethetmek ki daha önce yine denenmiş ama o başarmış, havan topunu kendi tasarlayıp uygulamıştır (yanlış bir bilgi var, yabancı birinin topları kullanılmış deniyor doğru ama savaşta onu kullanamamışlar fatih kendisi tasarlamış)
ama benim dediğim olay biraz insani boyutta. kiliseye çevrilmesiyle kaybedilecek ne var? bence hristiyanlar, islam'a daha sıcak bakar. bu demek değildir ki, gavura kendimizi sevdirelim.. ben islam'ın özünde bunun olduğunu düşünüyorum.. diğer inançlara saygılı olmak bizim temel umdemizdir. eğer sen adamların en büyük kilisesini cami ye çeviriyorsan o sana karşı kin güder. dedim ya yunanistanda, belki basit bir cami ama müze yapılması benim çok zoruma gitti..
@yazilimci, ganimet olarak kilisenin alınabileceğini kim söyledi?
Fatih bu :D İstanbul'u da alır Kliseyide alır :D
-
Yazilimci bunu yazdı
Hiçbir hristiyan (daha doğrusu İslama sıcak bakmayan hiçbir hristiyan) sen ağzınla kuş değil uçakda yakalasan İslam'a sıcak bakmaz hocam. Tecrübe ile sabittir
Bu da var..
-
Sana katılmıyorum.Cami olmasına da gerek yoktur, kilise olmasına da.Ayasofyanın en iyi hali budur.Katıldığım nokta ise uluslararası bir mesele haline gelebilir ki bu bizim için hiç iyi olmaz.Çünkü yurt dışında onlarca tarihi cami var.Sen onların kilisesini tekrar cami yaparsan, onlarda senin tarihi yapılarını ya yıkarlar ya da kendi istedikleri gibi dönüştürürler.Çünkü onlar bizden daha insafsız bir kere.
Ayrıca bu ülkede meseleye senin gibi bakan pek insan yok.Ayasofyanın cami olmasını isteyenler Fatih'in vasiyetini gerekçe gösteriyorlar.Her kim camiyi tekrar dönüştürürse Fatih'in laneti onun üzerine olacakmış sözde.Böyle bir sözü var gerçekten de.Ama Fatih'te bir insan ve o da hata yapabilir.1000 yıllık kilisiyeyi cami yapmak bir hataydı mesela..
Evet yıl olmuş 2014.Camiler zaten dolmuyor.Ayasofya'da ibadet edince de daha çok sevap kazanmayacaz.
-
islam çok yanlış tanıtılıyor şuan.. bence bu güzel bir adım olabilirdi.. gerçi biliyorm imkanı yok onu kiliseye çevirebilmenin ya.. yine de fikrimi söylemek istedim..
-
unbalanced bunu yazdı
Hocam, bak yıllarca fetihler binlerce dönem dönem alınan metrekareler, yapılan eserler ve değerler?
Sen sanıyor musun şu geldiğimiz küçücük yerde bizim değerlerimize sahip çıkıyorlar? Nicelerini yıktılar nicelerini parçaladılar.
Olaya insanlık boyutundan bakamazsın hocam diyorum ya bakamamamızın birinci sebebi vakfe olması ikinci sebebi ise, burada kimseyi öldürüp şu an cami yapmıyoruz.
Yani burada bir zor yok, ve hiç bir ülkenin bize bir bok yaptığı yok neden mi? Çünkü fetihten sonra zaten 100 yıllarca cami idi ayasofya, hiç bir ülke siz orayı cami yaptınız alın size bomba demedi, dese ne olur en fazla şehid eder yani? Mal bizim yurt bizim hak bizim.
Hoş görü mü istiyorsun hocam?
Gel seni bir gün yeşilköy'e davet ederim, (inci çiçeği sokak) yeşil bahçe sokak, bir ton sokak sadece inci çiçeğinde 3 tane kilise bir tane ermeni okulu var, ve yeşilköy'de halk, hristiyan kolyesi takar (Haç) kimse o insanları dışlamıyor, ve paskalya bayramlarında brandalar asılıyor kutlanıyor.
He biz bu adamlara faşist gibi ırkçı gibi mezhepçi gibi yaklaşmıyoruz, yaklaşmadıkta hiç bu hoş görüdür.
Öbür türlü komutan feth etmiş, burası böyle olsun demiş, bu asla ezmek değildir, şimdi putin gelse türkiye'yi feth etse, ortaköy cami'nin oraya, dese manzara çok güzel, şuraya bir rusya bayrağı dikin dese, putin savaş kazanan bir kahraman ve ülkesine faydalı bir hareket yaptı diye görülür.
Kimse demez ki türklerin ibadethanesi yapmayalım demez.
Bu budur hocam, yani ortada bir hak varsa, ve düşün fatih hiç bir yere dememiş bu bu olsun, ama ayasofya'ya demiş, he ortada böyle de bir şey varsa, kimse kalkıp oradan cami yapılmasın aman, iyi geçinelim iyi olalım, bu takiyedir resmen hocam hemde kimse bıçak dayamadan, riyadır.
Orası müslümanlık hakkı, bıçak hakkı kılıç hakkı, ve vakfe olmuş, orasının cami olmadığı her gün boktan gündür hocam.
Bunu şöyle düşün bak aynen şöyle düşün, sen evin sahibisin, her yer senin, diyorsun ki bu tablo burada kalsın ölürüm kalırım sakın kaldırmayın diyorsun, ve sen ölür ölmez onu oradan söküp indiriyorlar, bu nasıl bir vicdansızlıktır hocam.
-
anlıyorum hocam seni bazı duygularını paylaşıyorum ama empati yapmıyorsun.. ruslar gelse ve en büyük camimizi kilise yapsa, sen bir müslüman olarak ne hissedersin? işte biz de diğerlerine bunu yaşatıyoruz..
macaristanda bir sürü osmanlı eserleri vardı ama hepsi yıkıldı yakıldı.. benim bu da zoruma gitti, budapeştede bi kaç tane osmanlı eseri kalmış, birisi de gül baba türbesi.. gittik oraya, başında gavur bi adam koymuşlar (gavurluuğndan emin değilim ama türk değildi), o adam bizi içeri almadı mesela, ben de dışardan dua ettim.. yani bu adamların yaptığına benzer bizler de yapıyoruz.. mesela elemanın biri, incil dağıtan insanların tezhagını dağıtıyor, videosu vardı youtube da.. misyonerlik diyoruz.. ama avrupada ben bir sürü müslüman misyoner görüyorum.. o zaman da onlar da mı kur'an olan tezgahları dağıtsın yaksın yıksın?
empati gerekli biraz.. islam ve müslümanlığa yakışan bu'dur. ben müze olması tarftarı değilim.. ama cami den çok kilise olması, hakkı teslim etmektir. fatih orayı almadan önce orası kiliseydi hocam. fethetti diye, ona tüm hakkı vermez. zaten ayasofya sadece semboliktir. Ama bunu aslına çevirmek yani kiliseye, işte o zaman değerli olur görüşündeyim.
Aslında kafam karışık bu konuda.. Gururum okşanıyor camiye çevrilmesi, fetih edilmesi v.s. ama karşı tarafı düşününce, kendimi onların yerine koyunca da hazmedemiyorum. Çünkü bana yapılsaydı bu kabullenemezdim.