Batılıların Ölüme Tepkisi
-
Merhaba arkadaşlar,
Hep kafama takılan bir şey vardı yazıya/soruya dökmek şimdiye nasip oldu.
Yabancı filmlerde falan gördüğümüz kadarıyla insanların çocuğu da ölse eşi de ölse en fazla kuru kuru birinin omzuna yaslanarak ağlıyor. Bizde ise insanlar feryat figan yerlere kapanıyor. Ha bir de ölen nene, dede falansa zerre kadar umursamıyorlar o da var.
Şimdi merak ettiğim batı kültüründe bu iş gerçekten de filmlerdeki gibi mi yoksa filmlerdeki sahneler gerçek dışı mı? Yurtdışında yaşayan, yaşamış olan müritler buna cevap verebilir sanırım.
-
Güzel merak,takipteyim konuyu....
-
inanç meselesi olabilir..
-
Tahminimce akrabalık bağlarının gelişmemiş olması olabilir.Özellikle belli yaştan sonra evden ayrılıp özgürlüklerini yaşadıkları için olabilir.Bireysellik ön planda sanırım
-
Arkadaşlar, merakım neden böyle olduğundan daha ziyade gerçekten böyle olup olmadığı hakkında. Filmler gerçeği yansıtmıyor da olabilir. Dediğim gibi yurtdışında yaşayan/yaşamış bir mürit buna en doğru cevabı verebilir.
-
Bizden daha gerçekçi şeyler yaptıklarını varsayarsak öyledir bence. Yani normalde de öyle davranıyolardır.
Eğer bizimkilerin davrandığı gibi filme yansıtsalar, avrupadaki izleyici kitlesi tarafından çok saçma karşılanacağı da düşünülebilir. yani bi de böyle bakmak lazım olaya.
Neden bir yakınn öldüğünde ortalığı dağıtasın ki? Hadi avrupada da öyle yapıyolar diyelim, neden filmlerinde dizilerinde çok farklı bi hava yaratılması istensin ki? saçma olur.
-
Viyanada yaşıyorum hocam burada birisi öldüğünde, devamlı olarak ayinler yapılıyor kilisenin çanları çalıyor pazar günleri duaları oluyor ıvır zıvır ama hepsinin genel psikolojisi allahın yanında oldugu için tatlı bir üzünç duyuyorlar. Hiç kimse öldü gitti cehennemde yanıcak kazığa oturtucaklar abooo diye ağlamıyor. Olumlu baktıkları için öle olmuyor. En fazla ağlıyolar, zaten normalide bu feryat figan gitti 350 yaşındaki nenem ölmeseydi abooo diye ağlamıyor zaten belli bi yaştan sonra ölmesi lazım ölmediyse saçma bakıyorum sdfj
Ha ölen annesi babası kardeşiyse tabikide, çok üzülüyolar orayı burayı tekmeliyolar, onun dışında np
-
Heryer icin soyleyemem, ancak benim gordugum kadariyla amerika icin filmlerde gorduklerin dogru.
Acilarini kendi halinde bagirip cagirmadan, kendilerini yerlere atmadan yasiyorlar.
-
Allura bunu yazdı:
-----------------------------
Viyanada yaşıyorum hocam burada birisi öldüğünde, devamlı olarak ayinler yapılıyor kilisenin çanları çalıyor pazar günleri duaları oluyor ıvır zıvır ama hepsinin genel psikolojisi allahın yanında oldugu için tatlı bir üzünç duyuyorlar. Hiç kimse öldü gitti cehennemde yanıcak kazığa oturtucaklar abooo diye ağlamıyor. Olumlu baktıkları için öle olmuyor. En fazla ağlıyolar, zaten normalide bu feryat figan gitti 350 yaşındaki nenem ölmeseydi abooo diye ağlamıyor zaten belli bi yaştan sonra ölmesi lazım ölmediyse saçma bakıyorum sdfj
Ha ölen annesi babası kardeşiyse tabikide, çok üzülüyolar orayı burayı tekmeliyolar, onun dışında np
-----------------------------Danimarkada bir arkadaşım var aynı soruyu bende sormuştum
Adamlar buzdolabı gibi,zerre gözyaşı feryat figan yok,bir araya gelirler ölen kişinin şerefine kadeh kaldırırlar,sessiz bir toplantı olur o kadar
-
Allura bunu yazdı:
-----------------------------
-----------------------------dini inanç olmadığını farz et, o zaman durum ne oluyor? tanrıya gitmese bile yok olduğuna inanmak veya gittiği yerden emin olmamak yeterli üzüntüyü vermiyor mu?
-
1 kere gittim.. aile dostumuz yasli "amcamiz" vefaat etmisti... hanimi ve kizi cok agladilar.. digerlerinde birsey yoktu.. nerdeyse ben agliyacaktim anasini satayim onlarda birsey yok.. anam tabi durmadi sular selleri gibi basladi aglamaya.. tipik..
okadar feryat eden hanimi ve kizi, kilisinden cikinca adettir, restauranta gidilip yemek yenir, afedersin bi poh olmamis gibi gülüp yemek yediler...
tabi benim gördügüm buydu.. belki hepsi böyledir bilemiyecegim...
bizdeki "bag" baska yerde yok sanirim...