Batılıların Ölüme Tepkisi
-
kültürel olgunluk meselesi.
mantıklı olan adamların yaptığı. ben de duygusalım ama doğru olan bu değil, elimizde de değil.
-
Juliet bunu yazdı:
-----------------------------
Tahminimce akrabalık bağlarının gelişmemiş olması olabilir.Özellikle belli yaştan sonra evden ayrılıp özgürlüklerini yaşadıkları için olabilir.Bireysellik ön planda sanırım
----------------------------- -
aynen öyleymiş hacı amcam abd ye gitmişti baldızlarına işte baldızının komşusu vefat etmiş 70 yaşında çocukları gelmiş kilise töreni yapmışlar evde yemek vermişler şarap ikram etmişler sonra tüm eşyalarını satıp parasını cenaze şirketine vermişler kalanıda bağış yapmışlar o kadar hepsi 1 haftada olmuş bitmiş. ağlayan filan yok. bizde 90 yaşında adam ölüyor ilk hafta ağlama sonra haftası 40 ı 52 si diye devam eden ağlama günleri oluyor
aslında islamda bunların hiç biri yok adam ölünce "İnna Lillâhi Ve İnnâ İleyhi Raciûn" deyip cenazeyi defnedeceksin ağlamayacaksın hayatına devam edeceksin istersen Kur'an okur/okutursun istemezsen yok o kadar
-
MuRaT55 bunu yazdı:
1 kere gittim.. aile dostumuz yasli "amcamiz" vefaat etmisti... hanimi ve kizi cok agladilar.. digerlerinde birsey yoktu.. nerdeyse ben agliyacaktim anasini satayim onlarda birsey yok.. anam tabi durmadi sular selleri gibi basladi aglamaya.. tipik..
okadar feryat eden hanimi ve kizi, kilisinden cikinca adettir, restauranta gidilip yemek yenir, afedersin bi poh olmamis gibi gülüp yemek yediler...
tabi benim gördügüm buydu.. belki hepsi böyledir bilemiyecegim...
bizdeki "bag" baska yerde yok sanirim...
-----------------------------inancımız açısından aslında bizim öyle yapmamız gerekiyor hem ülkemizin çoğunluğu müslüman hemde ölenle ölüyoruz :)
geçenlerde denk geldi adam 74 yaşında kanserden öldü çocukları kendini yerden yere vuruyor öldü diye a.q bu nasıl iş la adam 74 yaşında yaşasa ne yaşamasa ne 60 doldurdumu tamam ölsede acımam o adama :))) Allahın takdiri öldüysede kendini niye paralıyon hayret bişey. :D
-
Aslında bunun kültür farkı olduğunu söyleyebiliriz.
Bizim milletimizde ölenin arkadasından ağıt yakılır. Zaten bu ağıt olayı türkçe derslerinde de anlatılır. Standarttır. Nesilden nesilede bilinen bir kavramdır.
Hatta bu yazıya yorum yapan bir çok insan gibi ağıt yakmayanı, öleni pek sevmiyor şeklinde yorumlarlar. Aile bağları güçlü değil derler.
Bence bunun cevabı bu değil. Biz çocukluktan beri birisi öldüğünde büyüklerin feryat ettiğini, kendini parçaladığını görmüş milletiz. Bizde bunu az çok uygularız.
Ama batı milletinde, bu normal karşılanır. Doğanın bir kanunu. Dinen de, herkezin ölüp cennet yada cehennemde birleşeceğini bilirler.
Aslında olması gerekende bu, zaten islam inancına göre de ölenin arkasından ağıt yakmak iyi bir şey değildir.
Tabi uyulmuyor, o ayrı mesele...
-
olaya baktığın nokta bence çok saçma. uzun uzun yazmak istemiyorum o yüzden şöyle özetliyorum:
TV'de yayınlanan dizilerimizin büyük bir çoğunluğu drama. İnsanlarımız böyle şeyleri izlemeyi seviyor(nedense artık). Ama yabancı sinemalarda izleyiciler film içinde ölüm sahneleriyle boğulmak istemiyor. Bizde doğal olarak tam tersi "ayhh müthiş filmdi nasıl ağladık nasıl ağladık..." tarzı cümleleri duyarsınız...
-
BuZuL bunu yazdı:
MuRaT55 bunu yazdı:
1 kere gittim.. aile dostumuz yasli "amcamiz" vefaat etmisti... hanimi ve kizi cok agladilar.. digerlerinde birsey yoktu.. nerdeyse ben agliyacaktim anasini satayim onlarda birsey yok.. anam tabi durmadi sular selleri gibi basladi aglamaya.. tipik..
okadar feryat eden hanimi ve kizi, kilisinden cikinca adettir, restauranta gidilip yemek yenir, afedersin bi poh olmamis gibi gülüp yemek yediler...
tabi benim gördügüm buydu.. belki hepsi böyledir bilemiyecegim...
bizdeki "bag" baska yerde yok sanirim...
-----------------------------inancımız açısından aslında bizim öyle yapmamız gerekiyor hem ülkemizin çoğunluğu müslüman hemde ölenle ölüyoruz :)
geçenlerde denk geldi adam 74 yaşında kanserden öldü çocukları kendini yerden yere vuruyor öldü diye a.q bu nasıl iş la adam 74 yaşında yaşasa ne yaşamasa ne 60 doldurdumu tamam ölsede acımam o adama :))) Allahın takdiri öldüysede kendini niye paralıyon hayret bişey. :D
-----------------------------yaşla ne alakası var bunun? sevdiği birini kaybetmek herkesi üzer. sevdiğiniz birini 30 yaşında daha çok, 90 yaşında daha az mı seveceksiniz?
-
Ağlamanın gereksiz olduğunu, geri döndürmeyeceğini biliyorlardır belki de :)
Bende kolay kolay ağlamam hani. Çok soğukkanlıyım. -
Aile Bağları Zayıf, Din Desen yok Denecek Kadar Az.Hep Çıkara Dayalı İlişki. İşi Gücü İçki Seks Uyuşturucu Olan Gençliğin İlerde Babası Ölmüş Anası Ölmüş Ona Ne?
-
Efendi bunu yazdı:
Aile Bağları Zayıf, Din Desen yok Denecek Kadar Az.Hep Çıkara Dayalı İlişki. İşi Gücü İçki Seks Uyuşturucu Olan Gençliğin İlerde Babası Ölmüş Anası Ölmüş Ona Ne?
-----------------------------kafayı yemişsiniz