Bir Sayının Tek Mi Çift Mi Oldugunu Gösteren Program
-
tahribat'ta böyle konular olması lazım işte. tartışma sitesine döndü artık iyice. yöneticilerin biraz daha sıkı olması lazım bu konuda bence.
-
g2k bunu yazdı:
-----------------------------kuytul bunu yazdı:
-----------------------------
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------kuytul bunu yazdı:
asal sayı olup olmadıüını bulan bir program olsa şahane olur. tek çift olayları nasıl olsa yapılır sanırım.
-----------------------------hocam aslına bakarsan basit.Yani
2,3,5,7 ye bölünüyormu diye bakıcaz.bölünmüyorsa asal ... Mantıken bu değil mi ?
tamam da 11,13,17,23 ...vs bölünebilir 8 1 basamaklı sayılarda bile asallığını bulabilecek bir şey. Gazetede okumuştum ibm yapmıştı sanırım çok gelişmiş bi şey tabi
-----------------------------hocam şöyle bişey düşündüm ama çok büyük sayıları denemedim. ilk 1000 asal sayıyı denedim ilk 1000 asal sayıda sağlıyor. işin mantığında bir asal sayının bir eksiğinin veya bir fazlasının 6 ya bölünebilmesi yatıyor.
int sayi;
for (; ; )
{
sayi = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
if (((sayi + 1) % 6 == 0)||((sayi-1)%6==0))
{
Console.WriteLine("asal");
}
else
Console.WriteLine("asal değil");
}c# derleyicisi olan arkadaşlar bunu büyük sayılarda test edebilirler.
-----------------------------Bana gore cok buyuk bir yanlis icersindesin. Kodunu kontrol edersen sevinirim. Oncelikle benim bildigim en performansli daha dogrusu bilimsel olarak anliyabildigim performansi en yuksek yontem; asal sayi mi diye kontrol edicegimiz sayinin kokune kadar olan sayilari o sayi ile modlamak. Bu yontemini gorunce heyecanlandim suan denemeler yaptim fakat arada asal ollmayan sayilarida veriyor ustad.
-
@Spark hocam ben ilk 1000 asal sayıdan 200 tane denedim. sağlamayana rastlamadım. ben de zaten kesin böyle olur demedim bi deneyelim dedim. o bozan sayıları yazar mısın buraya bi bakalım.
-
Acaba ben mi algoritmani yanlis yazdim diye, birazdan bende kontrol edeyim kendimi. Simdilik ekran goruntulerini koyayim;
-
evet 1 den 100 e kadar baya bozan sayı varmış. ben 20 den 100 e kadar olanları hiç denemedim. 3 basamaklı ve 4 basamaklı sayıları denedim.
-
kuytul bunu yazdı:
asal sayı olup olmadıüını bulan bir program olsa şahane olur. tek çift olayları nasıl olsa yapılır sanırım.
-----------------------------http://www.teorik.net/asal.asp
İşin mantığı şu:
Sayımız 100 diyelim, 100'ün karekökünü alalım "10". Programımız 2'den 10'a kadar ilerleyip 100'ü o sayılara bölüyor. Eğer orada bölene rastlanırsa sayı asal değildir.
Al sana asal sayı çözücü. Belirli sınırı var, olmasının nedeni ise işlemciyi yormamaktır. (Asal sayıların belirli bir dizilimi olmadığı için başka türlü aritmetiksel artırım olmaz)
-
g2k bunu yazdı:
tahribat'ta böyle konular olması lazım işte. tartışma sitesine döndü artık iyice. yöneticilerin biraz daha sıkı olması lazım bu konuda bence.
-----------------------------ne istiyonuz hoca yarın 9 a bölümebilme kuralını 7 dilde yazıp veriyimmi?bugün bu yarın o olsun ha ne dersin?
1 seneye kalmaz tüm matematiği tüm dillerde nasıl yapılır öğrenmiş oluruz.aferin bize lan.
-
Antikky bunu yazdı:
-----------------------------g2k bunu yazdı:
-----------------------------ne istiyonuz hoca yarın 9 a bölümebilme kuralını 7 dilde yazıp veriyimmi?bugün bu yarın o olsun ha ne dersin?
1 seneye kalmaz tüm matematiği tüm dillerde nasıl yapılır öğrenmiş oluruz.aferin bize lan.
Recep başkan cok yaşa :| :D
-
bide şunu yazın 1 den 250000 e kadar olan asal sayıları en hızlı bulan program bu konuda kendine güvenen varsa sidik yarıştırabiliriz :)
-
monoton bunu yazdı:
-----------------------------bide şunu yazın 1 den 250000 e kadar olan asal sayıları en hızlı bulan program bu konuda kendine güvenen varsa sidik yarıştırabiliriz :)
-----------------------------Test Developed in Deterministic Running time Notes AKS primality test 2002 Yes O(log6+ε(n)) Fermat primality test No O(k · log2n · log log n · log log log n) fails for Carmichael numbers Lucas primality test Yes requires factorization of n − 1 Solovay–Strassen primality test 1977 No, error probability 2−k O(k·log3 n) Miller–Rabin primality test 1980 No, error probability 4−k O(k · log2 n · log log n · log log log n) Elliptic curve primality proving 1977 No O(log5+ε(n)) heuristic running time illa bu algoritmalari uygulatcan yani :)
not : senin algoritmanin complexity sini yaz bize :) ona gore bizde BigO hesaplari yapip yaristiririz be ustad :)