folder Tahribat.com Forumları
linefolder C - C++
linefolder Bir Sayının Tek Mi Çift Mi Oldugunu Gösteren Program

Bir Sayının Tek Mi Çift Mi Oldugunu Gösteren Program

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

$say = '10' ; // kaçtan başlasın ?
    $kadar = '1000' ; // kaça kadar saysın ?
    // burada problem şu ; 10 içindeki 2,3,5,7 sayıları bizim programımızda bölünüyor bizde elle ekliyoruz.
    echo '1 sayısı asaldır
    2 sayısı asaldır
    3 sayısı asaldır
    5 sayısı asaldır
    7 sayısı asaldır
    ';
    while($say<=$kadar+1){
        if (($say % 2) != 0 and ($say % 3) != 0 and ($say % 5) != 0 and ($say % 7) != 0 ){
            echo $say . ' sayısı asaldır
    ';
        }
        $say++;
    }
    ?>

buyrun yeni kodlar burda...Yanlış olmuş echo yu yanlış yapmışım while içine atmışım

& spark neden güldün hoca D:

-------

edit:

çaktım mevzuyu

Dur ben bunu bakıcam abi :D 1000 e kadar hesaplayacağım

2.edit: 

169 => 13* 13 çarpımı.O zaman bölünecek birşey olacak.Dur hallolur bu

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpArK
    SpArK's avatar
    Erkek

zumsuk bunu yazdı:
    -----------------------------

$say = '10' ; // kaçtan başlasın ?
    $kadar = '1000' ; // kaça kadar saysın ?
    // burada problem şu ; 10 içindeki 2,3,5,7 sayıları bizim programımızda bölünüyor bizde elle ekliyoruz.
    echo '1 sayısı asaldır
    2 sayısı asaldır
    3 sayısı asaldır
    5 sayısı asaldır
    7 sayısı asaldır
    ';
    while($say<=$kadar+1){
        if (($say % 2) != 0 and ($say % 3) != 0 and ($say % 5) != 0 and ($say % 7) != 0 ){
            echo $say . ' sayısı asaldır
    ';
        }
        $say++;
    }
    ?>

buyrun yeni kodlar burda...Yanlış olmuş echo yu yanlış yapmışım while içine atmışım

& spark neden güldün hoca D:

-------

edit:

çaktım mevzuyu

Dur ben bunu bakıcam abi :D 1000 e kadar hesaplayacağım

2.edit: 

169 => 13* 13 çarpımı.O zaman bölünecek birşey olacak.Dur hallolur bu

zumsuk ustadim, gercekten bosa ugrasma. Bu asal sayi problemi gercekten harika birsey, antik misir zamanina hatta asil olarak BC300 euclid zamanini gosteriyorlar asal sayidan haberdar olma yili gibi. Belki duymussundur public-private key pairlarimizi asal sayi faktorizasyonu ile yapiliyor ve RSA in temellerini olusturuyor. Keske dedigin kadar kolay olsaydi. Fakat bunu daha onceki sayfalarda yazdiklarimi incelersen daha iyi anlayabilirsin algoritmalari.

http://en.wikipedia.org/wiki/Prime_number   // bu sayfayida okursan veya goz gezirirsen sevinirim.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cukurova
    cukurova's avatar
    Erkek

Selam,

Asal sayıları bulma benim okul yıllarımda, algoritma giriş dersinin klasik sorularındandır.
    Bildiğim (bıraktığım) kadarıyla asal sayılar hala bir muamma ve bu sayade aslında simetrik ve eliptik kriptolojinin can damarı.

Kısaca eğer istediğimiz gibi asal sayıları bulsak veya bir formule dayandırsak simetrik kriptolojideki algoritmaların çoğu biter, publik-key, private-key diye birşey kalmaz.

Hala; bir sayının (n) asal olup olmadığını bulmanın kesin yolu kendisine kadar (2,3,4....n kadar) olan sayılara bölünebilirliğini mod gibi bir yapıyla kontrol etmekten geçiyor. Günümüzdeki işlemcilerin işlem/sn. oranını göz önüne alınca 20 haneli bir asal sayıyı bulmak yaklaşık 2-3 saniye sürer sanırım.

Belirli sayılara bölme işlemi hiçbir zaman kesin sonuç vermez, çünkü 11 haneli bir asal sayıyla, 15 haneli bir asal sayının çarpımı hiçbir zaman asal değildir ama çarpanları asaldır ve ezberimizdeki asal sayılarda değildir. Yani 2,3,5,7,11.. böldürelim bölünmüyorsa asaldır demek olmaz.

Herkes bir kodlar vermiş, bende farklılık olsun diye vb kodlarını veriyim,

Public Function asalmi(sayi As Long) As String

Dim bolen As Long
    For bolen = 2 To sayi - 1
        If sayi Mod bolen = 0 Then
        asalmi = "ASAL DEĞİL " & vbCr & bolen & " ile bölünüyor"
        Exit Function
        End If
    Next bolen
    asalmi = "ASAL sayı"

End Function

bu kodu bir butonda mesala;
    Label1.Caption = asalmi(text1.Text)
    gibi bir butona bağlarsanız çalışır.

Kriptoloji ile asal sayılar ilişkisini googledan felan arayarak bulabilirsiniz ayrı bir konu.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    g2k
    g2k's avatar
    Erkek

zumsuk bunu yazdı:

yok hocam ben de başta öyle düşündüm ama öyle bişeyin mümkün olmadığını anladım. iki asal sayının çarpımı o iki asal sayı dışında hiç bi sayıya bölünmez o söylediğin sayıların hiçbirinede bölünmez dolayısıyla yani öyle bi formül üretmeye çalışmak mantıklı gelmiyor şu anda.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alp
    alp's avatar
    Erkek

zumsuk matematik hocana kayiiim :D

17 de asal sayıdır

23 de asal sayıdır :D

boşa ter dökme ben bi ara fena sardım bu olaya çok büyük sayılara da ulaştım hatta ama baktım ki sonu yok bu işin hem de sıkıcı, bıraktım :)

bu arada asal sayılarla ilgili dünyayı gülümsetebileceğiniz tek şey formülünü bulmak :D sanmıyorum ki bunun dışında herhangi bir şey denenmemiş yapılmamış olsun

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

hay zkim bune lan işin içinden çıkamadım.

Teknik olarak asal sayı mantık değil mi? Bilgisayarlara insan mantığı öğretiliyor o halde bunuda öğretiriz.

Yapılır ama kasar..Ne gibi ?

11 mesela sonra gelen 13.11*13, 17 sonraki 11*17, 13*17 falan diye tek tek kontrol ettirilirde ohoooo..

Buna super bilgisayar zor dayanır..Sonuçta kendisi ve 1 bölünecek..Mantık basit...

----

alp ne alaka hoca :D

23, 17 diyorum sana 2,3,5,7 ye bölünmez diye

17 sayısı asaldır
    19 sayısı asaldır
    23 sayısı asaldır

demiş zaten benim say.php

Sorun şu burdan sonra asal sayı * asal sayı yı bulmakta.Bunun için bir saynın çarpanlarını bulmak lazım.sonra kaydettiğimiz asal sayılar çinde varmı yokmu bakmak lazım. :-/

ne bileyim la..İlk başta çok basit göründü...

--

kim istedi şu asal sayıları ne güzel çifte bölme falan diyorduk

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alp
    alp's avatar
    Erkek

alaka şu zumsuk, sen bi sayıyı kontrol ederken 1den 10a kadar olanlara bakarım yeter diyosun. 27 asal 13 de asal

bunların çarpımı 27*13 asal olmayan bi sayı çünkü 27e ve 13e bölünür, sen 27*13ün asal olup olmadığını kontrol etmek için 1den 10a kadar bakarsın, sıçarsın. anladın mı alakasını??

ayrıca asal sayıların hiç bi mantığı yok. sana 8000000000 basamaklı bi asal sayı verildiğinde ne yapacaksın?? 1den itibaren bölmeye mi başlayacaksın?

asal sayıların mantığı olmadığı için onlar asal sayılar ve belirli bi formülleri yok. 1den ve kendisinden başka böleni olmaması onun mantıktan ibaret olduğu anlamına gelmez. zaten her sayı 1e ve kendisine bölünür.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    g2k
    g2k's avatar
    Erkek

alp bunu yazdı:

alaka şu zumsuk, sen bi sayıyı kontrol ederken 1den 10a kadar olanlara bakarım yeter diyosun. 27 asal 13 de asal

bunların çarpımı 27*13 asal olmayan bi sayı çünkü 27e ve 13e bölünür, sen 27*13ün asal olup olmadığını kontrol etmek için 1den 10a kadar bakarsın, sıçarsın. anladın mı alakasını??

ayrıca asal sayıların hiç bi mantığı yok. sana 8000000000 basamaklı bi asal sayı verildiğinde ne yapacaksın?? 1den itibaren bölmeye mi başlayacaksın?

asal sayıların mantığı olmadığı için onlar asal sayılar ve belirli bi formülleri yok. 1den ve kendisinden başka böleni olmaması onun mantıktan ibaret olduğu anlamına gelmez. zaten her sayı 1e ve kendisine bölünür.

27 asal mı :S yok artık n'aptın hocam.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

ahaha :D kayışların koptuğu an

Yetkililer !!!

Bu konuyu kapatın şimdiden 5 müridin şaftı kaydı, 2 mürid beyin sulanması (  başka birşeyde neyse ) geçirdi, 1 kişşide depresyone girdi.

Ne biçim sayılarmış arkadaş

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TxT
    TxT's avatar
    Erkek
    @zumzuk Abi mevzu  bu ötesini bilmem  :P istediğin gibi büyük sayılarda kasarmı ? kasar.. orasıda ayrı tabi :|
Toplam Hit: 37348 Toplam Mesaj: 84