folder Tahribat.com Forumları
linefolder Grafik - Animasyon - Flash - 3D Modelleme
linefolder Bir Şey Tasarlarken, Başka Birinin Materyalini Kullanmak, Hangi Noktaya Kadar Etik? Hangi Noktadan Sonra Hırsızlık?

Bir Şey Tasarlarken, Başka Birinin Materyalini Kullanmak, Hangi Noktaya Kadar Etik? Hangi Noktadan Sonra Hırsızlık?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi

Aslinda tam anlaşilmamis sanki sorum.

Yani istedigin müziği resimi bul kullan mi diyorsunuz :)

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Erkek
    @futurist hocam, ben genel kanının, senin son mesajının 2. cümlesi olduğunu düşünüyorum. devam yani ^^//

I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fotoğrafçı
    burakbet
    burakbet's avatar
    Erkek

bir ürünü olduğu gibi kopyalayıp sadece adını/rengini/milimetrik çizgisini değiştirmek ve bunu kişinin "ben yaptım" demesi kesinlikle araklamaktır, çalmaktır, hırsızlıktır.

Farklı bir konuda da söylediğim gibi okumadan yazamazsın. Film izlemeden film çekemezsin. Aksini söyleyen büyük bir egoya sahiptir. Ortalama zekaya sahip bir insan, konu her ne olursa olsun çalışmadan, uğraşmadan istediği başarıya ulaşamaz diye düşünüyorum. Bach'ın 1700lü yıllarda Toccata'yı bestelemesi başka bi şey, 2016 yılında Tarkanın bi şarkı yapması başka bi şey. bach'ın ya da her kim eski besteci olursa olsun, etrafında o dönemde çok örne bir sürü örnek çıkar karşısına eminim. whosampled.com diye bir site var düşünsene. burdan bile milyonlarca esinlenme, sample kesme örneği bulabilirsin. temelde 7 tane nota var sonuçta :D  Dünya üzerinde bu kadar çok örnek varken ve her şeyden önce bu kadar çok insan varken, özgün olma kavramının biraz değiştiğini düşünüyorum. İnsan bi şeylerden esinlenmeli ki hazırlayacağı şeye yol açabilsin. Themeforesttan tema satın almak bence yanlış bir şey değil. Kesinlikle amerikayı tekrar keşfetmeye gerek yok. Bildiğim çok büyük firmalar bile en azından arka tarafta/admin panelinde themeforesttan templateler kullanıyor. Bir çizgi düşün. O çizgiyi daha önce başka biri çekmiş. O çizgiyi kullanmayıp, "hayır ben özgün olmalıyım" dersen ve gidip o çizginin aynısını sen çekersen sence bu özgün bi çizgi mi olur? bence hayır. Sadece senin emeğin olur. Vicdani bi mesele bence. Stock ürün kullanmanın etik olmadığı bi dünyada bu kadar fazla stock sistem olmazdı heralde? Telif hakları yasarları her ülkede farklılık gösterse de temelde benzer özellikler taşıyor. Ben video işi yapıyorum. Tanıtım, klip, düğün, organizasyon vs. Kurgu masasına oturduğumda saatlerce müzik arıyorum. Başka bir grubun/kişinin yaptığı müziği kullanarak özgün olmanın dışına mı çıkmış oluyorum? burda işimi savunmak durumundayım tabii ki :D Hobi olarak elektronik müzikle uğraşsam da oturup o an baştan bi şarkı yapmam her zaman mümkün olmuyor. Süre, para, ekip ile doğru orantılı bu kadar özgün olmak ya da her ne dersen. Her işi tek başına yapamazsın. Her satırda da dahi olamazsın. 

burakbet tarafından 11/Mar/16 17:08 tarihinde düzenlenmiştir

la?
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi

Pazar güncellemesi :))

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

İçerik sahibinin isteğine bağlı olarak hangi noktaya kadar etik ya da hırsızlık olduğu değişir. Kişi önceden tanımlı bir lisans kullanabilir ya da kendi sözleşmesini hazırlayabilir.

Fotoğraf, resim, video, ses, vb. içerik üreten kişiler genelde Creative Commons lisansı kullanırlar. Bu lisansın da farklı alt türleri var.

Özgürlük istiyorsan CC0 lisanslı içerik arayabilirsin.  İstediğin gibi kullanabilir, modifiye edebilirsin. İçeriğin sahibine atıfta bulunma zorunluluğu dahi bulunmamaktadır. CC0 fotoğraf bulabileceğin, sırf bu iş için açılmış pek çok site var. Bu içeriği bir yazılım, bilgisayar oyununda kullanıp o oyunu, yazılımı satabilirsin.

Bir de CC Attribution lisansı var. En temelde içeriğini kullandığın kişiye atıfta bulunman gerekiyor. Örneğin "Paris Fotoğrafı Ahmet Yıldırım'a aittir" vs. şeklinde belirtmen gerekli. Ayrıca, bunun da farklı türleri var. Örneğin, fotoğrafı kullandığın yazılımı satabilirsin ya da satamazsın şeklinde. Kar amacı gütmeyen bir siten varsa free lisansı olanları kullanabilirsin.

Bu lisansları da Creative Commons web sayfasından sorgulayıp ne yapıp ne yapamayacağını görebilirsin.

Bir de GPL lisanslı resimler falan da var ama bunlar nadir. Bahsettiğin alanda Creative Commons kullanılır.

anonim6918524 tarafından 13/Mar/16 12:20 tarihinde düzenlenmiştir

λ
Toplam Hit: 2282 Toplam Mesaj: 16
tasarım hırsızlık telif hakkı özgün olmak