folder Tahribat.com Forumları
linefolder Grafik - Animasyon - Flash - 3D Modelleme
linefolder Bir Şey Tasarlarken, Başka Birinin Materyalini Kullanmak, Hangi Noktaya Kadar Etik? Hangi Noktadan Sonra Hırsızlık?

Bir Şey Tasarlarken, Başka Birinin Materyalini Kullanmak, Hangi Noktaya Kadar Etik? Hangi Noktadan Sonra Hırsızlık?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi

Merhaba konunun yeri itibariyle en uygun burası olduğunu düşündüm. genel soracağım için.

Sabahtan beri kafamdakileri silip silip inşaa ettiğimden artık bunaldım ve sizlerin fikrini almak istedim.

kısaca aşağıda okuyacağınızın özeti: Özgün olmak nasıl olur?

koyu kısımlarada bakabilirsiniz

Hepinizin değişik meslekleri var. özellikle tasarımsal iş yapanlar için

web, grafik,  makine , elektronik, mimari, endüstriyel tasarım,  giyim stilistlik, animasyon,......gibi

Hergün birileri birşeyler çıkarıyor

sırayla sorayım siz harmanlar cevap verirsiniz :)

1- ben bir web tasarımcısının sitesini kendisinin yapması gerektiğini düşünürdüm ki geçenlerde bir konuda biriniz " amerikayı neden yeniden keşfedeceksin büyük firmalarda hazır site kullanıyor" yazmıştı

bunu duyunca mantıklı geldi. herkes koşarken neden emeklensin dedim. bir taraftanda bir tarafım hem web tasarlayacaksın hemde başka birinin sitesini kullanacaksın ... burdan sonra düşünemiyorum :)

2- genelde grafik sitelerinde hazır vektörlerin kullananlara bayağı kızarlar. hırsız gibi

ancak vektör arşivlerini kullanmak bana çok anormal gelmiyor neticede parça parça edip başka birşeyle birleştiriyorsun. bütünü bozduğundan 

çok kötü gibi gelmiyor  ama böyle bir fikirde var

3-Elinizdeki nerdeyse bütün adroidler birbirinin aynısı sayılır. birinin bir simgesi farklıdır. diğerinin farklı bir özelliği vardır.

ama dünyaca ünlü markalar bunlar. bu çalmak mı oluyor birbirinden esinlenemek mi.

4-diyelim ben fotoğafçıyım.  ama çok beğendiğim, başka bir kişinin çektiği bir fotoğrafı dükkanıma yada web siteme koysam ( şahsımın diye değil tasarımsal olarak)

bu sizde nasıl bir bakış açısı uyandırır. o kişi hakkında ne düşünürsünüz. tasarımı güzel gerisini boşver mi dersiniz. kendisi zaten fotoğrafçı başkasının fotosunumu kullanmış deyim -eksi  mi versiniz

5- endüstriyel yada giyim deki tasarımlardada , yada makine robot gibi birşey yapıyorsunuz. başka bir makinedeki sistemin aynısını sizdeki makinedeki devreye monte etmek kullanmak?

malumunuz microsoft ve apple savaşını bilirsiniz steve jobs "microsoft fontları benden çaldı" demişti.

ilk apple yapmış olabilir. ama ilk o yaptı diye

diğerinin bu fikri geliştirmek istemesi yada kullanması neden hırsızlık oluyor.

hangi noktada telif devreye giriyor

konu anlaşılmıştır. çok kafam karışık çoook :)

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ozgunlu
    ozgunlu's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

bence özgün olmaktan ziyade gerçek hayattaki hand-made ile fabrika mallarının farkı gibi bişey olmalı.

yani el emeği aynı olabilir ama 100% aynı olmaz asla, çünkü aynı şeyi iki kere insan eliyle yapamaz ve emek fazladır o yüzden değerlidir. 

yazılımda bu ne kadar geçerlidir tartışılır tabi.

diğer taraftan özgünlük olayı, patentlerle işliyor. patent kanunlarını bilmiyorum.

yoksa herkes herşeyden esinleniyor.

Hello, i am nothing. I come from Neverland.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NmC
    NmC's avatar
    Erkek

Olaya ahlaki yonden mi bakiyorsun dini yonden mi?

Isin dini yonunde ticaret amacin yoksa birseyleri korsan kullanabilirsin diyenler var. Ama ticarete donustugunde parasini vermelisin diyorlar. Direkt yasak diyen de var.

Ben  ticari islerimde genelde lisans olarak MIT,BSD,WTFPL,LGPL olan seyleri tercih ediyorum sikinti yasamamak adina.

Ayrica bir tema veya script kullanacaksam once warezden indirir denerim. Is tesliminde aldigim para ile lisansini satin alirim. Riske girmemek icin sattiktan sonra yapiyorum bu isi :) (Musterinin sagi solu belli olmuyor cunku)

Tasarim olayi, esinlenmek vs apayri bir konu. Net birsey soyleyemiyorum :)

There are 10 types of people in the world. Those who knows binary and those who dont...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Erkek
    çok düşünme. asrın olayı "çalmak". adam elmadan parça alıp, üstüne tüy gibi dikiyor. sahibine çaktırmadan.

siyah yerleri dahi okuyamadım. ^^//

I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Austen
    Austen's avatar
    Erkek

İşin felsefesi önemli. Yapan kişi gerçekten özgün olmayı düşünüyorsa o vektörleri bile kendisi hazırlar. Yoksa içi rahat etmez. Böyle bir düşüncesi yoksa umurunda bile olmaz.

Lego misali oradan buradan buluşturarak iş yapanlarla bir şeyler üretenleri ayrı değerlendirmek lazım. Tıpkı piyasada ben yazılımcıyım diyipte framework + wordpress ve ücretsiz temalarla iş yürüten adamlarla o frameworkleri yazan, temaları yaratan adamların aynı olmaması gibi. 

Kullanım meselesi hukuki alana giriyor. Eğer senin malın olduğunu ispatlayabiliyorsan hukuk açısından karşı tarafa yaptırım yapabileceğin bir vaziyetteysen hak arayabilirsin. Ötesinde isterseler senin şahsi fotoğrafını bile kullanabilirler. Kim bilir belki de koskoca Türkiye'de senin yaptıklarını hatta senin adını soyadını, resimlerini, yaptıklarını birebir kullanan başkaları da var. Bunlardan haberdar olmadığın sürece ihlal olduğunu bilemezsin öyle değil mi?

Android temel tek bir çekirdek. Tıpkı Linux gibi. Üzerine ilave yaptığın vakit o ürüne bunu ben yaptım diyebiliyorsun.

Telif işi resmiyette geçerlidir. Diğer türlü kullanımlarda şahsi adalet ön plana çıkar. Birisi kullanmayı kendine uygun bulmuyorsa sıkıntı yok. Ama yakalanmadığı müddetçe istediğim gibi kullanırım diyor ve yakalanmıyorsa onun açısından yine problem yok. Sen mp3 indirmeyi hırsızlık olarak görebilirsin. Ama bir başkası fırsat eşitsizliği vs. diyerek farklı bir felsefe ile olaya yaklaşabilir. O indirilen mp3 tespit edilebiliyorsa burada yazılı hukuk kuralları devreye girer ve hak sahibi şikayetçi olursa bu sefer bir süreç başlar. Telifte sanıyorum burada ortaya çıkıyor. 

Esinlenmek, benzer ürün üretmek apayrı şeyler. Mesela Coca Cola adı tescillidir, kullanamazsın. Ama Joca Cola dersin resmini de neredeyse aynı yaparsın. Baktığında fark görünmez ama iki ürün farklıdır. Buna hırsızlık mı denir esinlenme mi denir? 

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nautilus
    Nautilus's avatar
    Erkek

Hocam selamlar,

Özgün bir icat, tasarım, kitap gösterebilir misin? sektör fark etmez, araba olur, telefon olur özgün olsun?

şizofren olabilirsiniz yardım alın!
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Erkek

Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı. :(
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ozgunlu
    ozgunlu's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

İcat olayı bitti zaten devir entegre devri.

Doğru parçaları doğru şekilde birleştirdiğinde en iyi oluyorsun.

Hello, i am nothing. I come from Neverland.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    interfector
    interfector's avatar
    Homo
    mkyb bunu yazdı

Oha Apple çalar çırpar demiştim de ne bileyim Ms olur İbm olur Samsung olur demiştim Braun dan çalmak nedir lan :D Yemin ediyorum kimsenin aklına gelmez :D

Aldanma insanların samimiyetine, menfaatleri için gelirler vecde, vaad etmeseydi allah cenneti, ona bile etmezlerdi secde..
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek

Günde yaklaşık 100-150 makine youtubede izlerim. 

Yurtiçi,  yurtdışı fuarlara giderim, adamlarin makinede kullandığı hortumun rengine,  menteseyi bağladığı noktaya, renk seçimine vs her şeyine dikkat ederim. 

Hepsini kafamdaki raflara koyarim. İhtiyaç duyduğumda oralardan birşeyler gelir ve kullanırım. 

Hirsizlik olduğunu düşünmüyorum. 

Kaan tarafından 10/Mar/16 22:09 tarihinde düzenlenmiştir
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Erkek
    " yurtdışı fuarlara giderim, adamlarin makinede kullandığı hortumun rengine, menteseyi bağladığı noktaya, renk seçimine vs her şeyine dikkat ederim. Hepsini kafamdaki raflara koyarim. "@kaan

voohaaaa, cümleye bakar misin >_< ⊙_⊙ ^_^//

nevrim döndü, yeminle. (((:

I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
Toplam Hit: 2417 Toplam Mesaj: 16
tasarım hırsızlık telif hakkı özgün olmak