Bir Zar Sorusu
-
AnaMuhalefet bunu yazdı:
-----------------------------
İfade sorunu yaşıyorsun. Kendi dediklerine karşılık benim söylediklerimi hiçe sayıp konuyu tekrarlıyorsun.
Strateji belli işte hilelisinden alıcan bi tane devamlı 6 atcan en yüksek puanı sen alırsın. ( Soruda hileli olmadığını belirtmemişsin)
Yok illa hilesiz olcak dediysen onun cevabı da belli 0 ile +sonsuz arasında değer olabilir. Bu da tamamen şans oluyor. Stratejiyle ilgisi yok,devam edip etmeme isteğinle ilgili.
Çünkü olay müdahele edeceğin bi olay değil, hilesiz olacağını söyleyerek de bunu iddia ediyorsun. Sonra nasıl strateji belirlersin diye soruyorsun.
Stratejiyle İLGİSİ YOK senin dediğin koşullarda, yok hala iddialıysan sen istediğin stratejiyi belirle gel, 50 kere zar at 1 getirme, istediğin fiyattan iddiaya girelim.
-----------------------------söyleneneleri hiçe sayan ben miyim sen misin? zar hilesiz diyorum hala hilelisinden alıcan bi tane diyorsun. hileli olsa nasıl 1 gelebilir?
cevabı da belli 0 ile +sonsuz arasında değer olabilir.
cevap olarak neyi sorduğumu anladığına emin misin? en yüksek puanı almak için hangi stratejiyi izlemelisin diyorum. sen hala 0 ile sonsuz arasında olabilir diyorsun. çok fazla sığ düşünüyosun sana 50 kere at diyen yok. istersen 1 kere at bırak istersen 100 kere at. en yüksek puanı almak için ne yaparsın diye soruyorum?
-
0 İLE +SONSUZ arasında değişmesi TAMAMEN ŞANS...
Şansın iyiyse yükseltmeye devam edersin, değilse 0 olursun...
5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
bölü
6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6
Bu sayılar devamlı çarpım halinde :S Nerede durmak istediğin de olasılıklara bağlı senin şansın oluyor umarım ifade etmişimdir dediklerimi.
Yok stratejisi var, mantığı varsa söyleyin öğrenelim :)
Edit: Hadi strateji olsun illana sizi mi kırıcam tam olarak strateji olmasa da. Olabildiğince çok "birçok insan" dan oluşan denek grubu seçersin. Bunlar üzerinde uygularsın deneyini...Milyonlarca, milyarlarca ya da ne kadar bulabiliyorsan insana attırırsın zarını,
istatistiğini tutarsın ortalama olarak kaçıncı denemede zar 1 geliyor, kaç denemede bir 1 geliyor?
Atıyorum ortalama 100.zar atışında 1 geliyor. 100 den küçük bir sayıyı seçersin kendince orda bırakırsın...
-
AnaMuhalefet bunu yazdı:
Edit: Hadi strateji olsun illana sizi mi kırıcam tam olarak strateji olmasa da. Olabildiğince çok "birçok insan" dan oluşan denek grubu seçersin. Bunlar üzerinde uygularsın deneyini...Milyonlarca, milyarlarca ya da ne kadar bulabiliyorsan insana attırırsın zarını,
istatistiğini tutarsın ortalama olarak kaçıncı denemede zar 1 geliyor, kaç denemede bir 1 geliyor?
Atıyorum ortalama 100.zar atışında 1 geliyor. 100 den küçük bir sayıyı seçersin kendince orda bırakırsın...
-----------------------------dediğin gibi bişey yaparsan ve gerçekten yeterli sayıda denersen yani milyonlarca denek üzerinde falan. 1.de gelme sayısı 2.de gelme sayısı vs. hemen hemen eşit çıkar. asla böyle bi istatistikten yararlanamazsın.
-
Çıkmaz çıkmaz emin ol...Hangi anahtar kapıyı hangi denemede açar problemi değil bu.
Bağımsız olay buradaki, her seferinde aynı olay tekrarlanıyor.
Eğri bir kısımda yoğunlaşır o bölge de başlarda olur zaten...
( Nedenini de yazayım sonra olmaz demeyesin :P İlk denemede 1 atmama olasılığın 5/6 yani 30 / 36; ikinci denemeyi yapmak için birincide 1 atmamak zorundasın o yüzden ikinci de 1 atmama olasılığın 5/6 çarpı 5/6 = 25 /36 ; üçüncü de 125 / 216 yani yaklaşık 21/36; dikkat ettiysen hep şansın azalıyor. )
Ayrıca yazdıklarımı beğenmemenin bir sebebi var mı?
-
AnaMuhalefet bunu yazdı:
Çıkmaz çıkmaz emin ol...Hangi anahtar kapıyı hangi denemede açar problemi değil bu.
-----------------------------yazdıklarını beğenmediğimi de nerden çıkardın :D tahribat'ta da 'beğen' butonu varda ben mi göremedim. varsa hemen beğeneyim. :D şurda soru hakkında tartışıyoruz sadece.
başlarda yoğunlaşabilir ama daha fazla yaptıkça birbirine eşit olmaya başlar.
cevabın ne olduğunu ben de tam olarak bilmiyorum aslında. ama her seferinde 1 kere atmanın en mantıklısı olduğunu düşündüm. burdaki gibi: http://www.tahribat.com/Forum-Bir-Zar-Sorusu-114506/1/#1280641
-
g2k bunu yazdı:
-----------------------------AnaMuhalefet bunu yazdı:
yazdıklarını beğenmediğimi de nerden çıkardın :D tahribat'ta da 'beğen' tuşu varda ben mi göremedim. varsa hemen beğeneyim. :D şurda soru hakkında tartışıyoruz sadece.
başlarda yoğunlaşabilir ama daha fazla yaptıkça birbirine eşit olmaya başlar.
cevabın ne olduğunu ben de tam olarak bilmiyorum aslında. ama her seferinde 1 kere atmanın en mantıklısı olduğunu düşündüm. burdaki gibi: http://www.tahribat.com/Forum-Bir-Zar-Sorusu-114506/1/#1280641
-----------------------------Farkında mısın bilmiyorum da hala bilmediğin bir şeyin öyle olmadığını iddia ediyorsun, yani körü körüne savunma...
Halbuki söyledim o olay senin dediğin bu olayda geçerli değil...
Grafik basitçe şu:

Edit: Bu kısımda gereksiz açıklamalar vardı. Benim anladığım şekilde ana grafik buydu. Bu grafiğe bağlı sonsuz ihtimal vardı, senin kastettiğin durumda bilinmeyenleri iyice arttırdın, bu grafik yardımcı grafik oldu. Sonsuz tane çizilebilecek sonsuz ihtimalli grafik oldu... ( 1 atana kadar bu grafik geçerli, 1 attığın x. denemede grafiğin ilk noktasına (1.;5/6) geri dönüp grafiği sürdürürsün. ) -
AnaMuhalefet bunu yazdı:
Şu saatten sonra sana söylemek istediğim mevzu ne zar ne de en yüksek toplam değil. Başka konularda da neyi neden savunduğunu bilmeme hatasını yapmaman. Bir şeyi sorgusuz sualsiz kabul etmek, desteklemek ya da karşı çıkmak iyi bir şey değildir... Öğüt verme, yol gösterme gibi bir misyonumda yok gerçi ama gerekli mesajı çıkarmış olmanı umut ediyorum. Yoksa benim yazdıklarımda da yanlış olabilir zaman zaman ya da siktiminin zarı ilk atışta bir de gelebilir bunlar hiç önemli değil.
-----------------------------anlamadığını ya da yanlış bildiğin birkaç şey var. birincisi grafik öyle olmaz. ilk atışta 1 gelmeme olasılığı olan 5/6 ikincide değişmez yine 5/6 dır. 70 kere attığında hala bir gelmediyse 71. atışın 1 gelme olasılığı çok çok yüksektir diyemezsin o olasılık da 1/6 dır.
senin çıkardığın grafiğin 1 yazan yeri; 1 zarın atılmasıyla 1 gelmeme olasılığı. 2 yazan yeri; 2 yazan yeri 2 zarın atılmasıyla 1 gelmeme olasılığı.
ilk attığında da 1 gelebilir. evet ama ilk atışı yapmakla kaybedeceğin birşey yok. yapsan ve 1 gelse 0 puan alırsın. ama yapmazsan zaten 0. yani yapman 5/6 olasılıkla senin karına. 2. atışta 1 gelme olasılığı değişmedi tabi ama eğer 1 gelirse ilk atışta aldığın puan da sıfırlanacak. atmamak daha iyi. ha bu strateji 10 atışta veya 15 atışta her zaman kazanmayabilir. ama uzun vadede çok fazla atış yaptığını varsayarsak en karlısı.
ayrıca ben neyi savunduğumu iyi biliyorum. senin neyi savunduğunu bilmeme ihtimalin de var. hangimizin haklı olduğuna tek başına karar veremezsin. yanlış olduğum bi yer varsa gösterirsin. ben de ha tamam orda yanlış düşünüyomuşum derim. basit bir olasılık sorusunu da kişisel tartışma biçimine getirdin ya ne diyeyim?
-
g2k bunu yazdı:
anlamadığını ya da yanlış bildiğin birkaç şey var. birincisi grafik öyle olmaz. ilk atışta 1 gelmeme olasılığı olan 5/6 ikincide değişmez yine 5/6 dır. 70 kere attığında hala bir gelmediyse 71. atışın 1 gelme olasılığı çok çok yüksektir diyemezsin o olasılık da 1/6 dır.
senin çıkardığın grafiğin 1 yazan yeri; 1 zarın atılmasıyla 1 gelmeme olasılığı. 2 yazan yeri; 2 yazan yeri 2 zarın atılmasıyla 1 gelmeme olasılığı.
ilk attığında da 1 gelebilir. evet ama ilk atışı yapmakla kaybedeceğin birşey yok. yapsan ve 1 gelse 0 puan alırsın. ama yapmazsan zaten 0. yani yapman 5/6 olasılıkla senin karına. 2. atışta 1 gelme olasılığı değişmedi tabi ama eğer 1 gelirse ilk atışta aldığın puan da sıfırlanacak. atmamak daha iyi. ha bu strateji 10 atışta veya 15 atışta her zaman kazanmayabilir. ama uzun vadede çok fazla atış yaptığını varsayarsak en karlısı.
ayrıca ben neyi savunduğumu iyi biliyorum. senin neyi savunduğunu bilmeme ihtimalin de var. hangimizin haklı olduğuna tek başına karar veremezsin. yanlış olduğum bi yer varsa gösterirsin. ben de ha tamam orda yanlış düşünüyomuşum derim. basit bir olasılık sorusunu da kişisel tartışma biçimine getirdin ya ne diyeyim?
-----------------------------Koyu belirttiğim yer senin grafik yorumun. Doğru yorumlamışsın(1.yazdığın paragrafı görmezden geliyorum,orası konuyu kavrayamadığını gösteren yer), senin verdiğin şartlarda 2 kere zar atıyorsan ikisinde de 1 gelmemesi lazım, 3 kere atıyorsan 3 ünde gelmicek.Grafikte bunun gerçekleşme ihtimalini gösteriyor ve deneme sayın arttıkça ihtimalin azaldığını görüyorsun.
2.atışta 1 gelme olasılığı 1/6, ama 2.atışta 1 gelme olasılığı 1/6 olması senin olayın için önemsiz bir veri, önemli olan 1. ve 2. zarın her ikisinin de 1 gelmemesi.
Yani iki zarında 1 gelmeme olasılığı olan 25/36 önemli bir değer sadeece 2. zarın olduğu 1 gelmemesi değil. 3 kere atıyorsan 125/216 önemli 3.zarın 1 gelmemesi değil. 4. zara kadar ihtimaller hep yarıdan fazlası sana yarıyor, 4.zarla beraber yarıdan fazlası sisteme yarıyor. Ya sen ya sistem kazanacağından dikkat edebileceğin en önemli kriter bu, ama yapman gerekeni belirleyecek olan sensin.
Elinde olmayan ihtimallere göre seçim yapmanın şans olduğunu en baştan söyledim. Şansın her denemede azalıyor,bunu grafikten görüyorsun.
ŞANS SÖZ KONUSUYSA STRATEJİ YOKTUR. Onu da söyledim.
Yani Bu olaya uygulayacağın en iyi strateji diye bir halt yoktur, milli takımı seçiyon ya en iyiyi seçtim diye,herkes kendi beğendiklerini düşündüklerini seçer. Ama Kesin bir şey söyleyemezsin her maçı alırız diye bu da öyle...
@Biri arkadaşa (aynı zamanda ben bilmiyorsam bana da :P) olayı özet geçerek açıklasın artık beyler...
-
Prometheus bunu yazdı:
Zep_lin bunu yazdı:
her zar atmadan once elindeki puani degerlendireceksin, elindeki puan 20 veya uzeri ise birakacaksin, degilse risk alip zar atacaksin. uzun vadede surekli kazancli cikarsin..
matematigini sorarsan detayli anlatabilirim.
-----------------------------merak ettim anlatır mısın neden 20?
-----------------------------abuk subuk tartismalara dalmadan direk anlatayim.
her zar atisinda beklentiyi (expected value) hesaplayacaksin, beklenti eger sifirin uzerinde ise oynayacaksin.
her zat atmadan once elindeki puan x olsun. zarda 1 2 3 4 5 6 var ve 1 haric digerleri rakam degeri kadar puan kazandiriyor. 1 ise elindeki x puani kaybetmene yol aciyor. hepsinin de ihtimali 1/6.
beklentiyi hesaplayalim:
-x*(1/6) + 2*(1/6) + 3*(1/6) + 4*(1/6) + 5*(1/6) +6*(1/6)
bu da (20-x)/6 ya denk gelir.
yani anlayacagin her zar atisinda beklenti kazanc (20-x)/6. bu sayi pozitif oldugu surece oynamaya devam edeceksin.
-
AnaMuhalefet bunu yazdı:
ŞANS SÖZ KONUSUYSA STRATEJİ YOKTUR. Onu da söyledim.
-----------------------------matematik bilgini bir daha gozden gecir.