Boşa Mı Okuyoz ?
-
zeybekustasi bunu yazdı
Şuraya kadar boş konuşan herkesi boşver.
Özellikle kendini pek bişey başarmış zanneden bir kaç tip var onların dediklerini hele direk geç.
Türkiyede muhendislik okuyorum.
Burayı kazanmak için matematik çözdüm algoritma yazmadım.
Elbet öğreniyorsun bir şekilde. İlk sınıftasın daha bismillah.
Okula pek bakma, ne varsa kendin yapıyorsun daha detaylı yazacağım ama,
Okulu bırak hevesin yok gibi gavaraları sallama. Onlar yazılımcı doğdukları için biz normal insanlar onlara erişmemiz imkansız :=)
Adamın okulu zaten 2 yıl. Bu sene kaptı kaptı, seneye zaten normalde 1 yılda anlatılması gereken dersleri 2 haftaya sıkıştırıp özet olarak verecekler. Her konuda "bu dil de bunu yapmaya yarar" deyip eline not kağıtlarını sıkıştıracaklar, db'de veri sıralama, ide kullanarak hazır kodları yapboz şeklinde yerleştirmece öğretecekler. Bölümün kapsamı böyle. Sen mühendislik okuyorsun ama mühendislikle programcılık arasında ciddi farklar var.
http://uemyo.gazi.edu.tr/posts/view/title/bilgisayar-programciligi-dersler-8644
Gazi Üniv. ders programına göz atmanı öneririm. Neden Gazi dersen aramamda ilk o denk geldi onu örnek gösterdim. Tek adam akıllı yazılım dersi olarak görülen C#'ta dahi gelinecek maksimum noktayı görebilirsin.
http://uemyo.uegazi.edu.tr/DERSler/e-web_teknolojisi/WTP-104.pdf
http://uemyo.uegazi.edu.tr/DERSler/e-web_teknolojisi/WTP-201.pdf
Bunlar temeli olan insanlar için, işin mantığını anlayabilecek potansiyeldeki insanlar için maksimum bir haftalık konular. Hiçbir şey bilmesen, youtube videosu izlesen dahi burada öğretilenleri o kadar sürede öğrenirsin. Belki anlamazsın, belki altında ne yatıyor bilemezsin ama kullanmayı başarırsın. Tıpkı piyasadaki milyonlarca kendine yazılımcı, programcı diyen insandan birisi olabilirsin. Zor bir şey değil.
Pek çok insan, özellikle sektör adamı olupta kendisini süper yazılımcı gören insan esasında "kolayca program yapmaya yarayan bir bilgisayar yazılımını" kullanmayı öğreniyor ve onu pazarlıyor. Programcılığın kapsamı da bu tip paket yazılımları kullanmayı bilen insan yetiştirmek. Mühendisle aynı kefeye koymak mühendisliğe hakaret. Bu bölümü ülkedeki en gereksiz bölümlerden birisi olarak görüyorum. Ön görü olarakta yakın zamanda sektör iyice boğulduğunda bu bölüme revizyon geleceğini düşünüyorum. Piyasaya niteliksiz çok sayıda insan aktarmak dışında bir verimliliği yok. Yazılım, meslek lisesi müfredatına ve onun devamı sayılan bilg. programcılığına eklenipte bunun da mesleği olsun denilerek uydurma açılan bölümlerde öğrenilecek bir konu değil. Türkiye'de pek çok mühendislik fakültesi dahi doğru dürüst mezun veremiyor. Burada piyasada ciddi işler yapan insanlar var. Eminim böyle pek çok insanla karşılaşmışlardır. Mühendis sıfatına sahip olmakta işi iyi bilmek anlamına gelmiyor. Durum böyleyken programcılıkta verilen eğitimden ne bekleniyor onu anlamıyorum.
Önemli olan kendini yetiştirmen. Buraya bunları yazan, bu soruları soran insan yazılımı yapamaz, uğraşırsa kullanmayı öğrenir ama yazılım işi apayrı bir konu. Bu olay tıpkı sıradan bir insanın fizik, biyoloji, matematik gibi konularda belirli bir noktaya aşırı pratikle dahi gelememesine benziyor. Belirli bir görüşe sahip olmak lazım. Birikim lazım. Biraz da tecrübe lazım. 4 ders döneminde bunların hangisini edinebilirsin? Bu adam mezun olduktan sonra dur ben 2 yıl daha kendimi geliştireyim iş aramayayım mı diyecek?
Özetle; işi öğrenmek istiyorsan en temelinden başlayacak, mantıktan olaya girişeceksin. İş yapayım, para kazanayım derdindeysen de milyonlarca örneği bulunan sürükle bırak programcılarına uyup eğitim videoları izleyecek, hazır yazılımları, kodları birleştirerek iş bilmeyen müşteri kovalayacaksın. Yanlışları da Google'dan araştıracak, işi bilen insanların hazırladığı kodları kopyala yapıştır yaparak anlamadığın halde kullanacaksın. Zor bir şey değil, açıkta kalmazsın. Ne yapacağını seçmen işin yarısını tamamlaman anlamına geliyor.
-
Bilgisayar Muhendisiyim herzaman soyluyorum simdiki kafam olsa liseden sonrasini okumam valla. Para kazanmakla okumak iki ayri sey. Okumak sadece iyi bir start veriyor hayata. Ama degermi bilmem sonucta 4 sene okurken dunyanin emegini ve parasini da harciyorsun. Yasayacagin is hayatinda cok fazla 4 sene yok yani. (Sozum boyle ossde top 10.000 e girenlere degil, kimisinin icinde var okumak onlar her sekilde biryere geliyor, ortalama uni okuyan icin diyorum)
Avrupada, USA da bi anlami var, belki daha sonra daha detayli anlatirim ama turkiyede yasayacaksan fazla bilginin maddi bir donusu yok. Yaygin kaninin aksine bilgi paylastikca ucuzlayan birseydir. Unide 1000 kisiye verilen egitimi satip (Kendin hicbisey katmamissan) ortalama muhendis maasinin ustune cikamazsin. En azindan IT ve yazilim sektoru icin boyle tabi diger muhendislikleri fazla bilmiyorum.
HolyOne tarafından 13/Şub/15 15:47 tarihinde düzenlenmiştir -
aynı bölüm aynı sınıftayım kastamonuda okuyorum bende . 1. dönemde c# html grafik gibi şeyler gördük gayette iyi eğitim 0 bilgiyle baya bi şey öğrendim ufak tefek programlar tasarlayabiliyorum web sitesi prof. olmasada yine bişiler yapabiliyorum grafik olarak ufak tefek logolar fotoğraf üzerinde oynama broşür işleri filan yapabiliyorum sanırım okulunun eğitiminde bi sıkıntı var baya bilgi kazandıran bi bölüm yoksa okul bittiğinde baya bişi öğrenmiş olabileceğimi düşünüyorum yatay geçiş in filan varsa okul değiştir bence.
-
paü hangi myo ?
-
Hocam bence "senden yazılımcı olmaz bırak bu işleri" diyenleri cok takma... Bazı yorumlarda bişeyler çok abartılmış.
Öyle yorumlar var ki neredeyse "hiçbirşey araştırma herşeyi kendin yaz, hazır kodları inceleme, " demeye bile getirenler var lafı...
O yorumları dikkate alırsak ozman kitap da almayalım, video eğitimleri de izlemeyelim... Açalım visual studio ,netbeans vs direk "hadi
bana şu programı yaz" desin birisi, yazamayınca "senden yazılımcı olmaz" desin.Çok mantıklı... -
Yazılımcı olacam diyorsan, bırak okulu git yazılımcı ol.
Kusura bakma ama o okul sana birşey veremeyecek.
Okullar zaten birşey vermezler, sen kendin almalısın. Okulda araştırma nasıl yapılır onu öğren geç.
Mühendislik alanında özellikle programcılarda(endüstriyel yazılımlar PLC, scada vs) o kadar adam var ki odtü, itü mezunu diye düşündüğüm, aslında lise mezunu olan.
Demem o ki bu iş okula bakmıyor, ben de bunu anlayıp makine mühendisi olmama 5 ders kala okulu siktir ettim. Canım isteyince dersleri verip diplomamı alacağım, ama işlerden fırsat bulamıyorum çok şükür :)
-
kurdo bunu yazdı
paü hangi myo ?
teknik bilimler merkez
-
kendini geliştirebiliyorsan okuma derim ama türkiyede diplomaya bakıyolar onunda çözümü var direk dışardan okican üniversitesi 3. sınıfda bırakmak zorunda kaldım geçen sene ama mezun olan arkadaşlarımdan daha iyi bir işim var adamlar odtü teknokentin kapısından geçemezken ben orda çalışıyorum ve ondan öncede tonlarca projede çalıştım bilgisayar alanında kalıcaksan okuma salla direk açıkdan oku güzel bi yerde çalış derim rahat edersin. Bazen diyorum keşke üniyi direk uzakdan eğitimle başlasaydım diye bide şuda var üniversiteye başladığımızdaki enerjide olamıyoruz mezun olduğumuzda bişeyleri öğrenmek daha zor oluyor düşün derim. ama diplomayıda al askerlikde felan işe yarıyor :D
-
batuhanboran95 bunu yazdı
abi biri diyo boş konuşmuş biri diyo sen okuma. ben bu konuyu siz bişeyler biliyosunuz diye akıl almak tavsiye almak için açtım. siz gelmiş neler diyosunuz. gerek yok tamam kalsın. yardımcı olmaya çalışanlara teşekkür ediyorum.
Canım yaşın 20 doğru mu ?
Bize site kurmayı göstermiyorlar falan demişsin.Bizim sınıfda liseye yeni başladığı zamanlarda sitesini kuran çocuklar vardı.Hatta ilkokulda bile kuranlar vardı.
Hani bırak site kurmayı artık millet script falan yazıyor sadece internetten araştırdıklarıyla.
Hocalardan bişey beklersen,okuldan bişey beklersen 2 sene öyle gider gelir bişey öğrenemeden mezun olursun.
u235 tarafından 13/Şub/15 19:59 tarihinde düzenlenmiştir -
u235 bunu yazdıbatuhanboran95 bunu yazdı
abi biri diyo boş konuşmuş biri diyo sen okuma. ben bu konuyu siz bişeyler biliyosunuz diye akıl almak tavsiye almak için açtım. siz gelmiş neler diyosunuz. gerek yok tamam kalsın. yardımcı olmaya çalışanlara teşekkür ediyorum.
Canım yaşın 20 doğru mu ?
Bize site kurmayı göstermiyorlar falan demişsin.Bizim sınıfda liseye yeni başladığı zamanlarda sitesini kuran çocuklar vardı.Hatta ilkokulda bile kuranlar vardı.
Hani bırak site kurmayı artık millet script falan yazıyor sadece internetten araştırdıklarıyla.
Hocalardan bişey beklersen,okuldan bişey beklersen 2 sene öyle gider gelir bişey öğrenemeden mezun olursun.
hocam dünde beri araştırmalarım devam ediyo ilk web sitemide burda yayınlıcam inşallah. çok hevasla başladım bakalım nası devam edecek.