Bu Matematik Sorusunu Kaçınız Çözebilir?
-
diğer konudan aldım meraklısına(watandaş vakti zamanında sormuş)
-
buldum. cevap 10 :D
yukardaki geometrik şekille çözülüyor :)
-
edit : yanlış yol .. gidiyorum :| kafam karıştı la :|
10 mu .. :S detaylı anlatırmısınız ? fikret abinin gittiği yol tamamda .. :S eksik mi var banamı öyle geliyor.
-
14 heralde
yoksa 78 mi :/
-
iqsuz bunu yazdı:
-----------------------------hocam bunu ben sormustum hatta resmide ben yaptım=)
http://www.tahribat.com/Forum-Meraklisina-Orijinal-Matematik-Sorusu-113995/
-----------------------------
Sıçtınız herif zaten açmış konuyu, cevabıda anlatmış :D -
@jpriest
tavsiyelerini kendine sakla.
@maviekran
istanbul matematik mezunu 6 senelik dersane öğretmeni ve şu an yüksek lisans için uğraşan bir abime de gösterdim bunu, o da bu yöntemle çözülebileceğini söyledi. bir dik üçgen oluştur. verilen √x^2+1 ifadesini hipotenüsün uzunluğu olarak düşün. bu ifadenin karesi diğer iki kenarların kareleri toplamına eşit olur. yani x^2 ve 1 iki kenarın kareleridir. bu durumda bi kenara x, diğer kenara 1 yazabilirsin. gerisi şekildeki gibi.
ama demek istediğini anlıyorum. bir kenar x iken diğer kenar 1 ise diğer üçgende bir kenar 2 iken y'nin nasıl aynı oranda olupta hipotenüslerinin bir doğru oluşturabileceğini söylüyorsun. orada da x, y ve z'yi hipotenüs doğru oluşturabilecek şekilde değer verip toplamını 8 alıyoruz. yani varsayım yapıyoruz :)
kaldı ki bu soru geçen sene bi öss denemesinde vardı. yani sizden üniversite düzeyinde bir bilgi ile çözmenizi beklemiyorlar. sorunun gerçek cevabı bu olmayabilir, veya cevaplarından biri bu olabilir. ama sorunun aranılan cevabı bu :)
-
x,y,z tam sayı olmadığından eminim. değer vererek çözülebilecek bir soruya benzemiyor. her iki tarafın karesini alarak bişeyler elde etmeye çalıştım oda olmadı...
-
cevap nedir ya :)) 10 olacağını sanmam neden üçgen üzerinde x,y,z y düzleminde 1,2,3 x düzleminde merak ettim valla cevabı
-
@LastWar evet 10 sonuçlardan birisidir.
Ama üçgenle çözülebilemesi için x = y/2 = z/3 eşitliğinin sağlandığının soruda verilmesi gerekirdi. Bu durumda üçgenler benzer oluyor ve küçük üçgenlerin hipotenüsü büyük üçgenin hipotenüsünü oluşturuyor.
Bu denklemler verilince de sorunun bi cazibesi kalmıyor, üçgensiz falan çatır çutur hemen çözülür.