folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Çay Meselesinde Isı Transferi



Çay Meselesinde Isı Transferi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek
    Cesnist bunu yazdı

    1 numaralı çaycı haklı =) önce çalkalarsan daha sıcak kalacaktır. Isı transferi aynı zamanda madde yapısına da bağlıdır.

    ben de böyle olacağını düşünüyordum. 

    hep caycılar da böyle yaparlar.

    bu arada yanında gevrek belkı satanlar olacagı ıcın uygun olmayabilir de, 

    soguk sandvıc yapsanız a101 bımdesatılan 

    karetost ekmegı

    az krem peynır

    ekmegın bırtarafına mayonezve az hardal karıstırıp sür

    ıcıne marul domates ve bır dılım kasar kes cok guzel oluyor uygun fıyata da verırsen 2 2.5 lıraya satıs yaparsın guzel sekılde.

    ek gelır olur 


    Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ebter
    ebter's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ekim/2005
    Erkek

    ısı transferi okuyupta buna cevap verememek nedir


    //www.radyosu.org\\//Gerçek Yeraltı\\
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    manhyak
    manhyak's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Ocak/2006
    Erkek

    Öncelikle ısı transfer hızına etki eden faktörleri yazayım

    1 : R faktörü ( Maddenin kalınlığının ısı geçirgenlik oranına bölümü "λ" ) ( Camın ısı geçirgenliği : 1.05 )

    2 : Q : Heat Flux ( Isı akışı ) Delta T'nin ( içerinin sıcaklığı - dışarının sıcaklığı ) R faktörüne bölümü

    3 : Heat Transfer Rate (Isı aktarım hızı) q : Q x A  ( A : Alan )

     

     

    Normal izolasyon hesaplamaları bu şekilde yapılır. Senin soruna gelince; sen bardağın sıcaklığının çaydaki ısı değişimine etkisini sorduğun için. 2. maddede yazdığım heat fluxda Delta T ye bir faktör daha eklememiz gerekir.

    Oda bardağın yakınındaki hava sıcaklığı veya bardağın sıcaklığıda diyebilirsin.

    Formül şu şekilde oluyor 

    Q : T3 - T2 - T1/ R  ( R ler iki örnektede aynı olduğu için eklemiyorum )

    Buradaki t3 çayın sıcaklığı t2 bardağa yakın havanın sıcaklığı t1 de dışarının sıcaklığı

    Eyer bardağı sıcak su ile çalkalarsan t2 sıcaklığı artacaktır

    Örnek : Dışarının sıcaklığına: 5 Bardağa yakın havanın sıcaklığı : 25 Çayın sıcaklığı : 35

    35 - 25 - 5 = 5

    Isı aktarma hızı q = Q x A 

    q = 5A ya eşit

    Eğer bardağı ısıtmasaydık 

    Örnek : Dışarının sıcaklığına: 5 Bardağa yakın havanın sıcaklığı : 5 Çayın sıcaklığı : 35

    35 - 5 - 5 = 25

    q = Q x A

    q = 25A

    Buda demek oluyorki ısınan bardağın ısı transferi hızı daha düşük. Yani çayın soğuması daha geç olur.

     

    Daha anlaşılabilmesi açısından. Buzluktan çıkardığın bardağa koyduğun çaymı daha geç soğur?

    Yoksa çayla bardağın arasındaki ısı farkının düşük olduğu bir bardağın içindeki çaymı daha geç soğur?

    manhyak tarafından 02/Ara/16 16:39 tarihinde düzenlenmiştir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DaSpOnGe
    DaSpOnGe's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Nisan/2008
    Erkek

    özgün yutup içeriği işte alın hassas ölçer bir tane koyun çayları aynı anda götürün :w mythbusters türkiye


    You think you've travelled far and never seen the stars :)))
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antivir-US
    antivir-US's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2006
    Erkek

    helal olsun lan, işini böyle bilimsel yapan çaycılar da varmış. herkes böyle olsa bu memleket uzaya da gider.

    devamını evde yazacağım benim de teorim var, mesai bitti şimdi servis going olacak

    Edit;

    İçi dolu bardak her halükarda dış ortamla ısı transferi yapacaktır. Bu durumda eğer bardak soğuk ise çay önce bardak ile ısı transferi yapacak kendi isi kaybedecek, sonra bardak dış ortamda işi kaybedecek ve bu da yine çaya yansıtılacak.

    Eğer bardak sıcak olursa çay daha az ısı kaybı ile bardak ile transfere geçecek.

    Bu durumda bardağın önceden ısıtılması ısı kaybını biraz daha önleyecektir

    antivir-US tarafından 02/Ara/16 18:00 tarihinde düzenlenmiştir

    Camınızı kırar, duvarınıza işer, bisikletinize biner, tekerini keser, arabanızı çizer, zilinize basar kaçarım. Kısacası ben annenizin sokağa çıkarken uzak dur dediği çocuklardan biriyim.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpoofU
    SpoofU's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Mart/2008
    Erkek

    Cay bardaklari, Caylarin bardaga dokulurken ki sicakligi ve miktari, dış ortam sicakligi ve caylarin dış ortamda kalma suresi ayni oldugu  varsayildigicin;  1. Teoride cay bardagi 2. teorideki cay bardagindan daha sicak olacagi icin 1. teorideki caydan bardaga akacak olan isi transferi daha az olacagi icin 1. teorideki cay isisini daha uzun sure muhafaza edecek.

     

    Mobilden anca bu kadar duzgun yazabiliyorum.


    Sevmem yazmayı, okumayı sevdiğim kadar.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cesnist
    Cesnist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ekim/2012
    Erkek

    İşten eve dönerken buz gibi havada konuyu tekrar düşündüm, pazarda bir uçtan diğer uca çayı götütürken o çay ziksen sıcak kalmaz kardeşim çok soğuk hava, atom fiziğinede bilimine de lanet olsun. 


    طדṮ
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tutum
    tutum's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Eylül/2007
    Erkek

    Çay bardakları için metal kapak oluyor. Onlardan kullanın soğumasın hemencik 


    https://youtu.be/-bvKwS7GeVs
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek

     @manhyak son derece tatmin edici cevabin için tesekkürler. Sadece t2sicakligini arttirma kismina takildim hocam cunku yakindaki havayi isitmak yani söyle diyeyim teorik olarak ne demek istedigini anliyorum fakat yakindaki havayi isitmak ne kadar mumkun ki cunku hava yani bu NE kadar isitsan da isinmamis molekullere dogru transfer olacagindan tamam ya cok aptalim hala anlayamiyorum ya da cidden bardagi isitmanin zaman kaybindan baska bir getirisi yok ama gerçekten Sen olayi cok guzel anlatmissin yani benim anladigim evet kagit uzerinde etki ediyor fakat fitarimizda bu hassasiyeti olcecek zariflik bulunmadigindan cok da faydali bir is degil ve hele ki benim dusundugum gibi daha da cabuk sogumasi ise mumkun degil. 

     

    Yani banyodan ciktigimizda aslinda usumemiz gerek gibi gorunuyor Ama vucut ic sicakligimiz banyo yaparak artmamasina ragmen dis katmanlarin isinmis olmasi nedeniyle hemen usumeye baslamiyoruz. 


    Troubles'll come & they'll pass
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Mayıs/2007
    Erkek

    Bir arkadaş demiş

    Q=M.C.DT

    M bardağın kütlei ise ona göre konan çaydan enerji alacak ve soğutacaktır... Önceden sıcak su gezdirirsen ( bardak önceden ısnmış olacağından )  DT bir miktar düşer ve çaydan çekilen nereji daha az olur..

    Fekat bardağın dışını ıslatmamaya dikkat etmeli.. Dış yüzeydeki su Çay- Bardak sisteminde buharlaşma ısısı "hfg" çekceği için sistemi  çabuk soğutabilir 


    Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
Toplam Hit: 4063 Toplam Mesaj: 39
soru teori çayda ısı transferi ısı transferi