Çay Meselesinde Isı Transferi
-
Nikoteen bunu yazdı
bardagi isitmanin zaman kaybindan baska bir getirisi yok ama gerçekten Sen olayi cok guzel anlatmissin yani benim anladigim evet kagit uzerinde etki ediyor fakat fitarimizda bu hassasiyeti olcecek zariflik bulunmadigindan cok da faydali bir is degil ve hele ki benim dusundugum gibi daha da cabuk sogumasi ise mumkun degil.
Hocam bardağa yakın havanın ısınmasından kastım; bardağı ısttığın için bardağın etrafındaki hava sıcaklığı artacaktır. Kalörifere elini yaklaştırdığında elinin ısınması gibi. Tabi kalöriferin ısı geçirgenliği ile bardağınki farklıdır sadece anlaman için örnek verdim.
Çayın sıcaklığını korumak için bardağı ısıtmaktansa bardağın üzerini; hava ile etkileşime geçen kısmını kapatırsan çay daha çabuk soğur.
-
abi o bardağı çalkalamanın olayı bardağın sıcak olması değil miki? çalkaladığın suya bir dokun bakalım sıcak mı yoksa ılımış mı?
bira içerken bardağı niye önceden hep buzluğa koyuyorum o zaman ben :) bardak soğuk olsun daha çabuk ılıtmasın diye.
bu da öyle yani bardağın ilk soğukluğunu kırmak istiyorsun çalkalarken. götürür iken ikisi de hava kaynaklı olarak aynı derecede soğur atıyorum 3 derece soğur havadan dolayı. ama ilk soğukluğunu kırdığın bardak diğerine nazaran daha sıcak kalacaktır.
-
kardeş
1. arkadaşın koyduğu çay bardağı ısıtmak için enerjisini kaybetmiyor çünkü bardak zaten ısıtılmış.
senin durumunda ise koyduğun çay bardağı ısıtacak havayı ısıtacak yani ısınacak daha çok şey var.
sonuç olarak 1 arkadaş bafilemiş üzgünüm :D
-
o kadar ısı transverini bilmemde pizzacıların bile kutusu var içinde pizza sıcacık elimize geliyor.
sizde içinde en azından sünger olan kapaklı bir kutu yapsanız olmazmı birde kulp yaparsınız çayı baştan başa sıcacık taşırsınız
diğer türlü hangisi once sogumuz pek onemi yok -
Sıcak çayın soğuk bardağa verdiği ısı ile sıcak bardağa verdiği ısı bir olur mu hiç? Aynı desen yine biraz daha tartışılabilir olacak gibi ama aynı da değil sıcak bardağa daha çok ısı verir diyorsun. En basit mantıkla hiçbir etkeni hesaplamadan siz çayı teslim edene kadar ısının ortasını buluyor diyelim. 70 derece çay, 10 derece bardak (70+10)/2=40 dereceye kadar soğuyacak, 70 derece çay, ısıtılmış 40 derece bardak (70+40)/2 = 55 dereceye kadar soğuyacak.
-
Gerçekten tebrik ettim. Çaycıları asla küçümsemiyorum. En çok yorulan ve en az kıymeti bilinen insanlar maalesef.
Ama böyle bilimsel bir şekilde yaklmaşmanız beni şaşaırttı ve zevkle okudum yorumlarıda.
Bende profesyonel ev kızlığı yapmış biri olarak :) asla bardak çalkalamam. o ısı kaybı dediğiniz şey belkide adamın fark edemeyeceği kadar küçük bir rakam.
Bardakları büyültün. kütle büyüdükçe ısı kaybı azalır.
Birde küçük termostat alın. ve birkaçta bardak al yanıda gittiğin yerde doldur adama ver. 0 ısı kaybı
-
ek olarak bardağı haşlamak dezenfeksiyon için yapılır. Müşterilerinin çoğu dikkat eder. Ben asla haşlamayan yerden içmem mesela.
o yüzden inat etme ver suyu
-
ısıtılan bardaktaki çay daha geç soğur.
ama mesafe uzaksa
çay tepsiye sığacak şekilde bir kase alıyorsun.. içine kazandan suyu dolduruyorsun. suyun seviyesi bardağın yarısından aşşağı olsun kafi. çay bardaklarınıda içine yerleştiriyorsun. ne kadar uzak olursa olsun önemli değil. gidene kadar sıcak kalıyor. arkadaşın çay ocağına yardıma gittiğimde böyle yapıyorum.
-
Uzun uzadıya açıklamak istedim ama kafayı toplayıp bilimsel birşeyler yazmak için enerji bulamadım.
Şöyle özetliyorum durumu arkadaşlar,
Bardak normalde 30 santigrat derece, çay 80 derece diyelim.
30santigrat derecedeki bardağa 80 derece çayı koyarsanız, bunların kütlelerine ve özgül ısılarına oranla atıyorum 70 derece gibi biryerlerde eşitlenirler.
Siz bardağa önceden su koyup çalkalarsanız bardak 45 derece olur, 80 derece çay koyarsanız içine bu defa 70 değilde 75 derecede eşitlenir. Çünkü ihtiyacı olan enerjinin bir kısmını ilk konulan sudan almıştır.
Gelelim diğer konuya, çayı açıkta götürdüğün için, hava soğuk olduğundan ve çay bardağı havayla temas halinde olduğundan bardakla beraber çay da soğur.
Bazı malzemelerin ısı iletim katsayısı yüksektir, atıyorum bir odadasınız, metale dokununca birden buz gibi gelir, tahtaya dokununca normal gelir. bunun sebebi demirin ısı iletim katsayısı yüksektir,
siz elinizi dokundurunca sizden hızla "enerji" çeker, tahta demire oranla çok daha az çeker enerjiyi. bu sebeple farklı sıcaklıklarda gibi hissederiz. Yani bardak yerine termosa koyunca geç soğumasının sebebi bu.
Kafa biraz limoni, imla ve cümle düşüklükleri affola.
-
bunu ibret olsun diye ben deneyini yapıp videosunu çekcem hem de hassas termometre ile hani o acilde alnınıza tuttukları tabancalı lazerli termometre varya ondan işte :D