folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Çay Meselesinde Isı Transferi



Çay Meselesinde Isı Transferi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PcK0
    PcK0's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Nisan/2007
    Erkek

    Termal kamerayla test yapmak benimde içimden gelmedi değil. Ama sadece içimden geldi. Termal kameram yok. Olsaydıda yapmazdım herhalde :)

    Isıtılmayan bardağın taşınırken daha az soğumasının tek ihtimali taşınırken soğuk bardağın etrafında sıcak olana göre daha az hava akışı oluşması olabilir. Bilirsiniz soğuk hava sıcak havanın olduğu yere doğru hücum eder. Sıcak bardak iyi bir hava akışı oluşturup daha fazla soğuk havanın etrafından geçmesini sağlayabilir. Ancak bu şekilde taşınırken daha fazla soğuması söz konusu olabilir.


    Sadece bi imza..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    darkroques61
    darkroques61's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Aralık/2009
    Erkek
    tutum bunu yazdı

    Çay bardakları için metal kapak oluyor. Onlardan kullanın soğumasın hemencik 

    Aynen öyle bir şey var ama o da ne kadar işe yarıyor bilmiyorum.. 


    Kendine İyi Bak ..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    3Dxsolid
    3Dxsolid's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Aralık/2009
    Erkek
    Nikoteen bunu yazdı

    Soğuk havalarda yaparız ya hani önce bardağı sıcak su ile çalkalar sonra çayı koyarız.

    Bır kış zamanı kapalı pazar yerinde çaycılık yapıyorum, pazar yeri çok büyük bir uçtan diğerine gidene kadar çay soğuyor tabii neyse ben ve diğer çaycı arkadaşım ikimizde ısı transferi görmüş biri olarak tartışıyoruz; O diyor ki bardağı önce sıcak suyla çalkalarsan çay daha uzun süre sıcak kalır ben diyorum ki kalmaz aksine daha çabuk soğur çünkü su ile ısıtmadan bardağa direk çayı dökerseniz sıvının sıcaklığı hem bardağa hem havaya yayılacağı için bardağa yayılan sıcaklık bardağı dolayısıyla çayı da sıcak tutacaktır diye düşünüyorum ama önce çalkalarsanız bardak ısısını dışarıya vermeye başlayacağı için çayı dökmeye başladığınızda tekrar bardağı ısıtacak çünkü bilimsel bilgisine dayanmaksızın havanın ısıyı bardağa nazaran daha çabuk çekmesi mantıklı geliyor.

    Tabii bardakların çay ocağı içinde (dış ortama nazaran daha sıcak bir yerde) tutulduğu da bir faktör. Şimdi çay koyarken çalkalamadan doldurdum acaba haklı mıdır diye kafama takıldı :)

    Bir de şunu sorayım ısı transferi maddeye göre değişiklik gösterir mi? Yani bir ısı kaynağına eşit mesafede iki farklı, ısıları kaynağa nazaran düşük iki şey var ikisi de aynı hızda mı çeker ısıyı?

    Kardeşim üzerinden çok zaman geçti ama şunu söyleyeyim eğer bahsettiğiniz zaman dilimi mili saniyeler değil ise çoğu şey gözardı edilecek kadar küçük. Bardakdaki çayın erken soğuması bildiğim kadarı ile bardağın ağız kısmının büyüklüğü ile alakalı. Bardağın ısı iletim katsayısını bilmiyorum ama sonuçta 1/k şeklinde bir ek ısı direnci söz konusu havaya ısı geçişinden önce. Bir de şu var genelde katılara ısı geçişi havaya nazaran daha hızlı olur. bunu düşünürsek sadece bardağa bir miktar ısı veriyorsun. Çok birşey değiştirmez bu... Yanlışım varsa düzeltin yaşlandım bayağı ben :/


    Hayırlısı...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayhun
    ayhun's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Temmuz/2005
    Erkek

    Muhendis arkadas dogru soyluyor. Bardaga ilk koydugun sicak su bardagin sogunu kendine alarak sicak suyu sogutacak ve isi transferi ilk koyulan bardaga yapilacak. Bu seferde ne olacak bardakdaki sogukluk caya transfer olmayacagi icin daha gec soguyacak. Diger bir ornek buz kabina sicak su koyupta buzluga koyarsan daha hizli isi transferi olmasidir. Ve buz daha cabuk olusur.

     

    Ayrica sicak suyla bardagin calkalanmasi bardagin ilk isi transferinde bardagin catlamasini onler ve bardak masrafini azaltir.

     

    Sen hacim adamin dedigini yap dogru soyluyor.


    delimiyim ben?
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Haziran/2002
    Erkek

    Buna kafa yoracağınıza çay tepsisinin üzerine bütün çayları örtecek şekilde bir kapak yerleştirin soğuk hava ile teması kesin çok daha iyi sonuç alırsınız

    (Termos falan biraz ambiansı bozar yoksa öyle yapın diycem de)


    Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayhun
    ayhun's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Temmuz/2005
    Erkek
    HolyOne bunu yazdı

    Buna kafa yoracağınıza çay tepsisinin üzerine bütün çayları örtecek şekilde bir kapak yerleştirin soğuk hava ile teması kesin çok daha iyi sonuç alırsınız

    (Termos falan biraz ambiansı bozar yoksa öyle yapın diycem de)

    Kafasi calisan adamin hali baska. Adam hakli ne diyem. 


    delimiyim ben?
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek

    Çayın demine göre değişir diyebilecek kadar ince düşünen bilgi sahipleri de var onları da görmüyor değilim çünkü çay suyuyla çayın kendisi aynı sıcaklıkta olmaz tabii çayın kendisini de çay suyu gibi, bir gözde elektrikle ısıtan bir kazan yoksa (ki görmedim ben hiç daha) neyse belirtmek istediğim burada ısı transferi almış kişiler olarak derken az çok bu konuda bişeyler bildiğimizi vurgulamaktı ha yine de mühendislerin ısı transfer hesabı yapmak için yollarını gözlediğim günleri unutup her madde ayrı ısı transfer katsayısına sahip midir gibi bir soru sorma boşluğunda bulunmuşum o ayrı.. Fakat çoğu kişinin halen olayı anlamadığını da düşünüyorum çünkü;

    Çayı sıcak tutmanın yolunu aramıyorum sadece yapılan/yaptığımız bu işlemin bilimsel dayanağını sorguladım yoksa çayı sıcak tutmak için bardağı ısıtıp içine kaşık koyarak servise çıkarmak sizce ne kadar mantıklı? En azından kaşığı çayın içine atma ki o da ayrı bir kayıp yapmasın, değil mi?

    Şimdi ben kendi çıkarımlarımı paylaşayım olay netlik kazansın; Çayı bir tepsi ile toplu şekilde ve çay sıcaklığı açısından uzun sayılabilecek bir mesafeye servis edecekseniz bardakları ısıtmak insan hassasiyetiyle fark edilebilecek bir fark yaratabilir "gibi" duruyor. Bunun yanında diyelim ki 15 çay servise çıkartacaksınız 15 bardağı ısıt çalkala yaparken ilk ısıttığınız bardakta çayları dökünceye kadar ne kadar ısı kalacaktır o da sizin takdiriniz...

    Bu durumda bardağı sıcak su ile çalkalamanın mikrop toz vs. için etkili olduğunu düşünebilirsiniz tedbirdir evet fakat kesinlikle bir kesin çözüm değildir çünkü çoğu mikrop zaten 35derecenin üzerinde yaşamaz yaşayanları öldürmek içinde suyun 30saniye kaynatılması gerek demiş bir biyolog. Şu da var yanibardak içinde ölen mikrobun çalkaladıktan sonra döktüğünüz su ile birlikte gideceğine emin misiniz? (Bilmediğimden soruyorum sonuçta çok küçük bir şey bardağın her hangi bir yerine yapışıp kaladabilir ha gerçi öldükten sonra ne önemi var? Derseniz o zaman "hijyen amaçlı" bardak çalkalıyorsanız saynamış suyu içinde 30saniye tutun hacı ki rasyonel bir dayanağınız olsun.)

    Bunun dışında çayı kendinize koymuş ve bir an önce lap lap lap, lap lap lap içecekseniz zaten kafaya takmanız gereken hiçbir şey yok demektir.
    DiPEST not: Benim söylemek istediğim ısıtılmış bardaktaki ısı da bir an önce ortamı ısı açısından dengelemek için havaya karışacağından ve "yakın havayı" ısıtmada etkisiz olacağıydı çünkü havayı ısıtmak için bahsettiğimiz kaynak çok küçük bir şey ama evet kağıt üzerinde "neden" etkisi olduğunu anlamış oldum. Bakalım en kısa zamanda termodinamik hocamı ziyarete gideceğim bu olayı "insan hissedebilirdliği" açısından yorumlayabilmek için nasıl bir şey deneyebilirizi araştıracağım. Rasyonel davranma takıntım yok aslında sadece gereksiz faktörleri hayat denkleminden çıkarmanın hafiflik hissi vereceğini düşünen biriyim.


    Troubles'll come & they'll pass
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpoofU
    SpoofU's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Mart/2008
    Erkek

    Bu konu bende algida secicilige yol acti, az once ustu seffaf plastikle kapali bir cay tasima tepsisi gordum, isinize yarayabilir.


    Sevmem yazmayı, okumayı sevdiğim kadar.
Toplam Hit: 4084 Toplam Mesaj: 39
soru teori çayda ısı transferi ısı transferi