CERN Bir Haberleşme Cihazımıdır ?
-
wert bunu yazdıAMpul bunu yazdı
Açıklayım, geleceğe aslında sürekli gidiyoruz, her madde uzaydaki hareketinin yanında zamanda da hareket ediyor ancak farklı hızlarla. Biz insanların dünyadaki hızı birbirine çok yakın olduğu için zamanda da neredeyse aynı hızda hareket ediyoruz, ancak daha önce birkaç kez ispatlanmış olan özel görelilik teoreminin zamanın göreceli olması ve ışık hızına yaklaşan cisimler için zamanın yavaşladığı gerçeğine göre görece hızlı olan cisimler için zaman yavaşlar.
Yani diyelim ki bir roket ile ışık hızına çok yakın bir hızla 1 saat yolculuk yaptınız. Dünyaya geldiğinizde dünyada mesela 1 hafta geçtiğini görüyorsunuz. (bkz ikiz kardeşler paradoksu).
Şimdi değerleri biraz daha değiştirelim. Işık hızına çok çok yakın hızda hareket edebilen bir makina yaptınız. Atladınız makinaya 10 sn yolculuk yaptınız, durduğunuzda, dünyada 10 yıl geçmiş olduğunu kabul edelim, bir makinaya bindiniz, 10 sn sonra indiniz ve 10 yıl sonrasındasınız.
Daha önce yapıldı dememin sebebi, bunun bilinçli olarak test edildiği bildiğim ilk deney olan Hafele–Keating experiment dir. (http://en.wikipedia.org/wiki/Hafele%E2%80%93Keating_experiment)
Bu deneyde atomik saatler kurulmuş jetler dünya çevresinde 2 tur atmışlardır ve dünyaya indiğinde, atomik saatlerin geri kaldığı gözlemlenmiştir, değerler de özel görelilik kuramına uymaktadır.
Yine değerlerle biraz oynayalım. Atomik saatlerle ölçülebilecek bir süre değil de 10 dk geri kaldığını düşünelim saatin. Bir makinaya atlıyorsunuz, 2 sn sonra iniyorsunuz, dünyada 10 dk geçmiş , yani sizin saatiniz 10 dk geri kalmış, bu durum o pilotları ilk zaman yolcusu yapmaya yeter kanımca.
Antitezleri bekliyorum :)
bu hesaba girersen
benim kadıköyden iett otobüsü ile taksime gitmemde zamanda yolculuk olur :|
görelilikte denklemde koy v yi yerine al sana zamanda yolculuk :|
Evet doğrudur. Ancak senin otobüsteki hızınla benim evdeki hızım ışık hızının yanında çok küçük kalır ve ikimizin arasında oluşan zaman farkı ölçülemeyecek kadar küçüktür, ancak değerin küçük olması ortadaki gerçeği değiştirmez. Bir kaç nanosaniye geleceğe gitmek senin için bir paradoks oluşturmuyor ancak otobüsün 0.8 c ile hareket ettiğini düşün, zaman farkı çok daha belirgin olur, yani yukarıdaki senaryo gerçekleşir, henüz o hızlara ulaşabilen araçların yapılmamış olması teknoloji ile ilgilidir. Zamanın yavaşladığı gerçeği ise bilim ile ilgili.
Böyle iett vs örnekleriyle küçümsemeye çalıştığın düşüncenin aslında kime ait olduğunu bilinçli olarak ilk mesajda belirtmedim, çünkü birilerinin bezelye kadar beyniyle dalga geçeceğini biliyordum.
http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1269288/STEPHEN-HAWKING-How-build-time-machine.html
http://news.discovery.com/space/stephen-hawkings-time-machine.html
Kısa bir alıntı
"I do believe in time travel. Time travel to the future. Time flows like a river and it seems as if each of us is carried relentlessly along by time's current. But time is like a river in another way. It flows at different speeds in different places and that is the key to travelling into the future. This idea was first proposed by Albert Einstein over 100 years ago."
Stephen Hawking
---------------
Needed for assembly: "One wormhole, the Large Hadron Collider, or a rocket that goes really, really fast."
-
O zaman şunu sorayım, bu görsellerdeki karakalem çizim gibi olan şey, cern inşa edilmeden var mıymış?
-
insan niye her olayda bir fantezi unsuru arar ki
-
Dünyada ve dünya dışında gizemli şeylerin olmasını isterdim.Ama bu maya olayı bence tamamen saçmalık.Ne takvimmiş arkadaş.Bizim şuanki zamanımızda bildiğimizden ve tahmin ettiğimizden daha fazlasını o çağlarda bilmeleri mümkün değil.Bizim bilmediğimiz ama onların bildiği birşeyin olduğuna inanmıyorum.Bazı arkadaşların dediği gibi aralık gelsede bu saçmalıkta artık son bulsa.
-
AMpul bunu yazdıwert bunu yazdıAMpul bunu yazdı
Açıklayım, geleceğe aslında sürekli gidiyoruz, her madde uzaydaki hareketinin yanında zamanda da hareket ediyor ancak farklı hızlarla. Biz insanların dünyadaki hızı birbirine çok yakın olduğu için zamanda da neredeyse aynı hızda hareket ediyoruz, ancak daha önce birkaç kez ispatlanmış olan özel görelilik teoreminin zamanın göreceli olması ve ışık hızına yaklaşan cisimler için zamanın yavaşladığı gerçeğine göre görece hızlı olan cisimler için zaman yavaşlar.
Yani diyelim ki bir roket ile ışık hızına çok yakın bir hızla 1 saat yolculuk yaptınız. Dünyaya geldiğinizde dünyada mesela 1 hafta geçtiğini görüyorsunuz. (bkz ikiz kardeşler paradoksu).
Şimdi değerleri biraz daha değiştirelim. Işık hızına çok çok yakın hızda hareket edebilen bir makina yaptınız. Atladınız makinaya 10 sn yolculuk yaptınız, durduğunuzda, dünyada 10 yıl geçmiş olduğunu kabul edelim, bir makinaya bindiniz, 10 sn sonra indiniz ve 10 yıl sonrasındasınız.
Daha önce yapıldı dememin sebebi, bunun bilinçli olarak test edildiği bildiğim ilk deney olan Hafele–Keating experiment dir. (http://en.wikipedia.org/wiki/Hafele%E2%80%93Keating_experiment)
Bu deneyde atomik saatler kurulmuş jetler dünya çevresinde 2 tur atmışlardır ve dünyaya indiğinde, atomik saatlerin geri kaldığı gözlemlenmiştir, değerler de özel görelilik kuramına uymaktadır.
Yine değerlerle biraz oynayalım. Atomik saatlerle ölçülebilecek bir süre değil de 10 dk geri kaldığını düşünelim saatin. Bir makinaya atlıyorsunuz, 2 sn sonra iniyorsunuz, dünyada 10 dk geçmiş , yani sizin saatiniz 10 dk geri kalmış, bu durum o pilotları ilk zaman yolcusu yapmaya yeter kanımca.
Antitezleri bekliyorum :)
bu hesaba girersen
benim kadıköyden iett otobüsü ile taksime gitmemde zamanda yolculuk olur :|
görelilikte denklemde koy v yi yerine al sana zamanda yolculuk :|
Evet doğrudur. Ancak senin otobüsteki hızınla benim evdeki hızım ışık hızının yanında çok küçük kalır ve ikimizin arasında oluşan zaman farkı ölçülemeyecek kadar küçüktür, ancak değerin küçük olması ortadaki gerçeği değiştirmez. Bir kaç nanosaniye geleceğe gitmek senin için bir paradoks oluşturmuyor ancak otobüsün 0.8 c ile hareket ettiğini düşün, zaman farkı çok daha belirgin olur, yani yukarıdaki senaryo gerçekleşir, henüz o hızlara ulaşabilen araçların yapılmamış olması teknoloji ile ilgilidir. Zamanın yavaşladığı gerçeği ise bilim ile ilgili.
Böyle iett vs örnekleriyle küçümsemeye çalıştığın düşüncenin aslında kime ait olduğunu bilinçli olarak ilk mesajda belirtmedim, çünkü birilerinin bezelye kadar beyniyle dalga geçeceğini biliyordum.
http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1269288/STEPHEN-HAWKING-How-build-time-machine.html
http://news.discovery.com/space/stephen-hawkings-time-machine.html
Kısa bir alıntı
"I do believe in time travel. Time travel to the future. Time flows like a river and it seems as if each of us is carried relentlessly along by time's current. But time is like a river in another way. It flows at different speeds in different places and that is the key to travelling into the future. This idea was first proposed by Albert Einstein over 100 years ago."
Stephen Hawking
---------------
Needed for assembly: "One wormhole, the Large Hadron Collider, or a rocket that goes really, really fast."
ben burada bir kaç nano saniye ye zamanda yolculuk diyemezsin diyorum
sen bana gelmiş yok düşüncenin sahibini yazmadım blablablabla bişeyler diyorsun
benim küçümsemediğin şey özel görelilik teorisi değil
senin birkaç nano saniyeyi "olley olley geleceğe gittik" diye duyurmandı
istersen hızlı jetler kullan ister iett otobüsü
ister yürü ister emekle
sen orada v yerine sıfır dışında ne koyarsan koy
senin hesabına göre
zamanda yolculuk yapılmış olarak çıkacak
-
wert haklı beyler. yok illa 1-2 nanosaniyeyi birşey sayacaksanız kasmaya gerek yok uyduların saatlerinin nasıl ayarlandığına bi bakın yeter. zaman yolculuğu dediğin en azından şöyle 1 gün olacak bilemedin bilinçli olarak birkaç saat olacak ki en azından teknoloji verimli kullanıma yaklaştı densin. öteki işler zaten kendiliğinden oluyor. o mantığa göre koşsan zamanda hareket ediyon.
-
Zamanda yolculuk birkaç saniye ileriye de olsa birkaç yüzyıl ileriye de olsa zamanda yolculuktur.
Hiç kimse birkaç saniye ileriye gitmeden, bunu deneysel olarak görmeden beş yüzyıl geleceğe yolculuk etmeyi başaramaz. Bilim ve teknoloji birikim işidir. Nesillerdir insanlığın bildiklerini üst üste koyması ile buraya kadar gelmiştir.
Yani verimli olarak zaman yolculuğu yapılamıyor diyerek geleceğe yapılmış ve atomik saatler ile ölçülmüş bir zaman yolculuğunu yok sayamayız. İleride verimli olarak yapılmış bir yolculuğu gördüğümüzde, tarihte ilk zaman yolculuğu adı ile bu deneysel ortamda kanıtlanmış olaydan bahsedilecektir.
Ve evet, koşan bir kişi yürüyen bir kişiye göre zamanda ileridedir. Ama bunu ölçemediğimiz için -bu kadar kısa süreleri ölçümleyebilecek bir saat yok-, deneysel ortamda kanıtlayamadığımız için bunu zamanda yolculuk olarak ispatlayamayız, teori aşamasında kalır. Hafele-Keating deneyi gibi bir deney ile ispatladığımızda zamanda yolculuk diyebiliriz :)
-
Gannicus bunu yazdı
insan niye her olayda bir fantezi unsuru arar ki
Fanteziye Düşkün olmayanımız Varmıki. :)
Arabasının Egzos Borusuna bile Fantezi Kuranlar var. Düşün. :))
-
bi bitmediniz mk, bi bitmediniz..
-
ışık hızından daha hızlısı yokmudur ?