Charles Darwin - İnsanın Türeyişi (Ekitap)
-
anubisx bunu yazdı:
-----------------------------Bugün evrim yoktur diyen insan, okumamış olan insandır.
-----------------------------
Okudukların, uyutulduklarınsa ? -
FireX bunu yazdı:
-----------------------------Bugün Newton'un kanunları nasıl hala işe yarıyorsa Einstein'ın kanunları da işimize yarayacaktır.
Newton bulunduğu dönem içerisinde cisimlerin hareketine dair başarılı hesaplamalarda bulunmaktaydı. Hala aynı hesaplamaları yapıyoruz. Aynı sonuçları elde ediyoruz ve edeceğiz. Işık hızını bir kenara bırakıp gündelik hayatımıza baktığımızda bu böyle. Evrenin kanunları hala aynı.
Tabi evrenin kanunları değişime uğrar şeklinde iddian varsa ki bu yönde de ispatlanmasa da çeşitli düşünceler var. Bunlar 300-500 yılı değil Dünya'nın, Güneş sisteminin ömrünün yetmeyeceği bir zaman dilimini kapsar.
Einstein'ın teorisi eksiği de çıksa hala işe yarayacaktır.
Bir örnek vereyim. Bu örnek çeşitli konularda sıkça verilir.
Kör bir adam düşün. Önünde bir fil olsun. Bu adam gidip filin bacağını keşfedecek, kuyruğunu keşfedecek. Fakat diyelim ki hortumunu es geçecek. Bir başkası gelip bu hortumu da bulabilir ve fil hakkında daha detaylı daha net sonuçlar elde edebilir.
Ancak şu manaya gelmez ki; Diğer kör adamın keşfi tamamen çöp olsun. Filin bacakları ve kuyruğu hala yerinde.
Tek değişen eksik olan şeyin tamamlanması.
-----------------------------yapma hocam :) zamanında dünya düz kabul edilmiştir ve ona göre çalışmalar yapılmıştır, güneşin dünya etrafında döndüğü zannediliyordu, her şeyin dünya etrafında döndüğü sanılıyordu, sonra her şeyin bir hareket içinde olduğu ve kendi yörüngelerinde gittikleri bulundu.. tek ve sonsuz evren var denmişir , big bang ile çelişince sonra paralel evren teoremi ortaya atılmıştır ... bunlar hep yanlışlanmış şeyler.. yine de yanlışlanacak..
dikkat edersem sanılıyor yazdığım şeyler bir zamanlar kanun olarak kabul ediliyordu. bunun gibi yüzlerce örnekler vardır.. ve gelecek nesiller bunlar böyle sanıyordu diyecekler.. bundan hiç şüphem yok :)
ayrıca konu kısır döngüye girdi.. ben bilim kendini bazı noktalarda inkar edecek diyorum, sen eksikleri var diyorsun. elbette eksiklikler var ama bu eksiklikler tespit edilince farklı bir şey olduğu ortaya çıkacak, tıpkı senin fil diye verdiğin örneğin aslında bir karınca yiyen olduğu gerçeği gibi ;)
-
İnanlarla inanmayanlar arasında tatışma insan konusunda çıkıyor benim inancıma göre insan lar topraktan yaratılmıştır. Ama diğer canlıların evrimini inkar ediyorum demek değildir bu zaten tatışmalarda dedıgım gıbı bu noktada cıkıyor. Bulunulan şarta göre elbette bana gore tabı bunlar bı farklılasım olusabılır ama yaratılış kısmında ise soyledıgım gıbı benim inancıma gore ınsan topraktan yaratılmıştır.
-
Edison ve Einstein iyi insanlar miymis ki ..belli ki degilmisler ve cenneti hak etmemisler ..cehennemde cayir cayir yaniyorlar su anda..hemde surekli olarak yanmalari gerekiyormus cunku ''Onlar(muslumanlar) ne hayir islerlerse karsiliksiz birakilmayacaklardir.Allah,kendisine karsi gelmekten sakinanlari bilir'' ''Sizden kim dininden doner de kafir olarak olurse oylelerin butun yapip ettikleri dunyada da ahirette de bosa gitmistir.Bunlar cehennemliklerdir,orada surekli kalacaklardir'' ''Allah'a ortak kosanlarin,inkarlarina bizzat kendileri sahitik edip dururken,Allah'in mescitlerini(islamda camii diye bir sey yok diye biliyorum) imar etmeleri dusunulemez .Onlarin butun amelleri bosa gitmistir.Onlar ateste ebedi kalacaklardir.
muslumanlarin yaptigi bos isler bile karsiliksiz kalmiyor gordugunuz gibi ama inanmayanlarin butun yaptiklari iyi seyler bosa gidecek ve sonsuza kadar cehennemde iskence goreceklermis .Allah boyle bir haksizlik yaparmi ki ? Edison ve Einstein bilimle ugrasmak yerine Allahin mescitlerini yapsalarmis keske ...Hele Darwin,mescit yapmak dururken Turlerin kokenini filan cikartmis kimbilir onun dini neydi ...kimbilir ona ne oldu...:(
-
unbalanced bunu yazdı:
-----------------------------yapma hocam :) zamanında dünya düz kabul edilmiştir ve ona göre çalışmalar yapılmıştır, güneşin dünya etrafında döndüğü zannediliyordu, her şeyin dünya etrafında döndüğü sanılıyordu, sonra her şeyin bir hareket içinde olduğu ve kendi yörüngelerinde gittikleri bulundu.. tek ve sonsuz evren var denmişir , big bang ile çelişince sonra paralel evren teoremi ortaya atılmıştır ... bunlar hep yanlışlanmış şeyler.. yine de yanlışlanacak..
dikkat edersem sanılıyor yazdığım şeyler bir zamanlar kanun olarak kabul ediliyordu. bunun gibi yüzlerce örnekler vardır.. ve gelecek nesiller bunlar böyle sanıyordu diyecekler.. bundan hiç şüphem yok :)
ayrıca konu kısır döngüye girdi.. ben bilim kendini bazı noktalarda inkar edecek diyorum, sen eksikleri var diyorsun. elbette eksiklikler var ama bu eksiklikler tespit edilince farklı bir şey olduğu ortaya çıkacak, tıpkı senin fil diye verdiğin örneğin aslında bir karınca yiyen olduğu gerçeği gibi ;)
-----------------------------
Senin bahsettiğin noktalar insanlığın o dönem erişemediği ve inançlara dayandırdığı bilimsellik taşımayan ayrıntılar.
Her ne kadar insanlığın bir uzay aracı ile gözlemleme imkanı olmasa da 2000 yıl öncesinden Dünya'nın yuvarlak olduğunu gölgelere bakarak tespit eden bilimadamları vardır.
Dünya'nın düz oluşu insanların kendi inanışıdır ve bilimsellik taşımaz. Hesaba dayalı değildir. Bilimadamı iddiası değildir. Sadece bir inançtan ibarettir. Dünya boynuzun üzerindedir demekten farksız.
Astronomi üzerine bilim yapanlar zaten Dünya'nın düz olduğunu iddia etmiyorlardı. Çünkü bu konuda çalışma yapıldığında bunu tespit etmesi kaçınılmazdı.
O zamanın teknolojisi ile bu zamanın teknolojisi arasında ne kadar büyük fark var ise bugün de aynı şekilde bilimadamı sayısında bir o kadar artış var.
Bu da teorilerin değişme olasılığı düşüren bir gerçek.
Misal diyelim ki; Dünya'nın düz veya yuvarlak olması arasında 150 birim değişiklik var.
Bugün iki olay arasında bunun çok daha altı birimlerde değişiklik olması söz konusu.
Zira geçmişte bir avuç belli başlı insan bu işleri yürütüyordu ve her insan gibi onların da yanılma olasılığı bulunmaktaydı.
Fakat bugün yüzlerce, binlerce insan aynı konu üzerine çalışıyor ve bunu doğruluyor. Birçok insan hataları tarıyor. Bu konular üzerine çalışmalar yapıyor.
Evrenin sınırları konusu şu an bilimin en uç konularından biridir. Büyük patlama teorisi de bir miktar değişime uğramıştır. Fakat şişme teorisi ile muhteşem bir hale gelmiştir.
Ancak bunun altında evreni anlayamamamız değil, evrenin başlangıcını haliyle görmediğimizden tahminlere dayandırmamız yatar. Evren insanın ele alabileceğinin çok ötesinde bir konudur.
Fakat evrim için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Ortada bir sürü canlı örneği var. İncelenmesi zor parçacıklar değil.
Bugün kimya ve biyoloji biliminin durumu ortada iken ve insanlık kuantum seviyesine kadar inmiş iken her şeyin silinip baştan yazılması söz konusu olamaz.
Bugün evrim hakkında sayısız makale, çalışma var. Her geçen gün bu teori gücüne güç katıyor. Fakat ülkemizde dini sebeplerden dolayı örtbas ediliyor. Ben kendim biliyorum biyoloji öğretmeninin evrim deyince nasıl konuyu direk kapattığını. Her yerde bu mesele aynı.
İnsanlar dini sebeplerden dolayı korkuyorlar. Ayrıca maymun gibi şeylerle bu konu sulandırıldığından ciddiye almıyorlar. Oysa ki durum çok farklı.
-
İrem hanım sureklı bı ısyan halındesın takıp ediyorum mesajlarını ama velakin muslumanlık hakkında yazdıklarının cogu yanlış. O olayı sole anlatayım sana.
Misal Musluman olmayan bir insan cok ama cok ıyı ahlaklı yardımsever comert bugune kadar kotu bır sey yapmamıs yalan solemez dursut bırısı olsun.
Bu ınsan ıslamıyete gore Allaha onun peygamberlerıne kitaplarına meleklerıne ahiret gunune ve kadere bunlara ınanmaz ve ole olur ise yeri cehennemdir fakat o adama cehennemde azap yoktur. Ve din konusunda aklınıza takılan bir şey olursada saygı cercevesınde sorularını pm uzerinden alabiriim irem hocam. Sana saygım var bı keresınde saygısızlık ettım hatamı anladım bılgıne saygım var ama senınde dinime saygı gostermeni bekliyorum. Cunku din üzerine bildiğin bir cok sey yanlıs veya yanlıs yorumlanmıs seylerdır. Dediğim gibi pm yoluyla takıldıgın bir yer varsa sorabilirsin
-
Evet cok var pm ile gorusebiliriz , tesekkurler.
-
cevap vermeye geldim de firex halletmiş.
aslında öyle çok uzun cevap vermeye bile gerek yok nasılsa dinlemiyorsunuz, gözlerinizi kapatmışsınız.
insanlar topraktan geliyosa şimdi ki topraktan neden insan olmuyor deyip sizin bakış açınızla bakayım birazda.
-
FireX bunu yazdı:
-----------------------------Senin bahsettiğin noktalar insanlığın o dönem erişemediği ve inançlara dayandırdığı bilimsellik taşımayan ayrıntılar.
Her ne kadar insanlığın bir uzay aracı ile gözlemleme imkanı olmasa da 2000 yıl öncesinden Dünya'nın yuvarlak olduğunu gölgelere bakarak tespit eden bilimadamları vardır.
Dünya'nın düz oluşu insanların kendi inanışıdır ve bilimsellik taşımaz. Hesaba dayalı değildir. Bilimadamı iddiası değildir. Sadece bir inançtan ibarettir. Dünya boynuzun üzerindedir demekten farksız.
Astronomi üzerine bilim yapanlar zaten Dünya'nın düz olduğunu iddia etmiyorlardı. Çünkü bu konuda çalışma yapıldığında bunu tespit etmesi kaçınılmazdı.
O zamanın teknolojisi ile bu zamanın teknolojisi arasında ne kadar büyük fark var ise bugün de aynı şekilde bilimadamı sayısında bir o kadar artış var.
Bu da teorilerin değişme olasılığı düşüren bir gerçek.
Misal diyelim ki; Dünya'nın düz veya yuvarlak olması arasında 150 birim değişiklik var.
Bugün iki olay arasında bunun çok daha altı birimlerde değişiklik olması söz konusu.
Zira geçmişte bir avuç belli başlı insan bu işleri yürütüyordu ve her insan gibi onların da yanılma olasılığı bulunmaktaydı.
Fakat bugün yüzlerce, binlerce insan aynı konu üzerine çalışıyor ve bunu doğruluyor. Birçok insan hataları tarıyor. Bu konular üzerine çalışmalar yapıyor.
Evrenin sınırları konusu şu an bilimin en uç konularından biridir. Büyük patlama teorisi de bir miktar değişime uğramıştır. Fakat şişme teorisi ile muhteşem bir hale gelmiştir.
Ancak bunun altında evreni anlayamamamız değil, evrenin başlangıcını haliyle görmediğimizden tahminlere dayandırmamız yatar. Evren insanın ele alabileceğinin çok ötesinde bir konudur.
Fakat evrim için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Ortada bir sürü canlı örneği var. İncelenmesi zor parçacıklar değil.
Bugün kimya ve biyoloji biliminin durumu ortada iken ve insanlık kuantum seviyesine kadar inmiş iken her şeyin silinip baştan yazılması söz konusu olamaz.
Bugün evrim hakkında sayısız makale, çalışma var. Her geçen gün bu teori gücüne güç katıyor. Fakat ülkemizde dini sebeplerden dolayı örtbas ediliyor. Ben kendim biliyorum biyoloji öğretmeninin evrim deyince nasıl konuyu direk kapattığını. Her yerde bu mesele aynı.
İnsanlar dini sebeplerden dolayı korkuyorlar. Ayrıca maymun gibi şeylerle bu konu sulandırıldığından ciddiye almıyorlar. Oysa ki durum çok farklı.
-----------------------------öncelikle atom en küçük birim olarak tanımlandı sonra elektronlar, protonların olduğu bulundu ve bu sistem değişti, sonra quarklar bulundu (on üzeri eksi 17 sanırım) kim bilir daha neler bulunacak ve maddenin yapı taşları daha da net olacak..
şuan kullandığımız bilimsel araçlar ve yöntemlerin 500 yıl sonra geçerli olabileceğini söylüyorsan hocam konuşmaya gerek yok :)
bu evrim için de geçerli. çünkü bilim genel bir şeydir ve test edileblir her şeye el atar.. uzun süreli evrimlerde test etme şansı pek yok bunu da tahmine dayalı
olarak söylerler. böyle olabilir diye tahmin yürütürler, kesin konuşamazlar çünkü kesin olması için bir deney yaparsın ve o deneyn sonucunu tekrar tekrar aynı
şekilde elde edersin. yani milyonlrca yıl süren bir evimin test edilmesi mümkün değildir. sadece bulgulara göre yorum yapılır. İşte bu noktadan çıkışla yüzlerce
bilim adamından farklı yorumlar geliyor bu teoride. Çünkü evrim teorisi salt bilimsel bir teori değil, içerisnde felsefenin, inançların, yorumların girdiği bir şeydir. O
zaman da nesnellik kaybolur. Bunun örnekleri geçmişte var zaten. ara geçiş formlarının heykellerini yapanlar bazı noktalarada hayal güçlerini kullaıyorlar :)
çünkü buldukları fosil kalıntıları her zaman tam değildir. bazen bir kemikten yola çıkarak bir canlı inşaa edebiliyorlar. tabii bu da bir bilim ancak alanın ismini
unuttum..
evrime inanıyorum ama türlerin alt tür yerine farklı türlere döndüğüne inanmıyorum. Sen ikisine de inanabilirsin inkar de edebilirsin. Saygı duyarım. Ben yine
bağnaz biri olmamak adına her zaman her türlü görüşü okumayaç alışıyorum. Ve darwin in bu kitabını okumuştum çok eskiden :) htırladığım kadarıyla hayvanat
bahçesindeki bir görevlinin konuşmalarından bahsederek maymun ve insanın ortak noktalarını çıkarmaya çalışmaktaydı. Şu maymun kulaklarını şöyle oynatıyor,
bilmem nerede yaşayan insanlarda da aynı özellik var gibi tamamen bilimsellikten uzak bir kitaptı, bana komedi gibi gelmişti.. Hangi kitabıydı hatırlayamadım
adını ama kutup ayılarının denizlrde avlana avlana evrim geçirerek balinaya dönüşmesini söylemesi de ayrı bir güldürüydü.. Tabii olayı daha basit yorumluyordur
belki neo darwinizmde farklı şekilde açıklanıyordur ya da ayınrtılanıyor bilemiyorum, dawkins iyi yapıyor bu işi :) çok takıntılı bir adam olmasına karşın yine de
araştırmalarını seviyorum
benim artık konuya bir katım olmayacak sanırım, çünkü bir çıkmaz noktadayız. Ben kendi gerçekliklerimi bu sitede bırakarak konudan ayrılıyorum. Kaale alıp
cevapladığın için ve özellikle saygı çerçevesinde yazdığın için hatta bazılaı gibi sırf karşı çıkayım, yazı yazayım mantığında olmadığın için gerçekten teşekkür
ederim Alp :) iyi geceler
-
schwarzseherisch bunu yazdı:
-----------------------------cevap vermeye geldim de firex halletmiş.
aslında öyle çok uzun cevap vermeye bile gerek yok nasılsa dinlemiyorsunuz, gözlerinizi kapatmışsınız.
insanlar topraktan geliyosa şimdi ki topraktan neden insan olmuyor deyip sizin bakış açınızla bakayım birazda.
-----------------------------sen benim yazdıgımı okumamıssın kardesım ben dedımkı evrım vardır evet ama insan yaratılısında benım dınıme gore yoktur. Neden ben senın ınandıgın evrımın yuzde 90 nına ınanıp saygı duydugum halde sen benım dinimin yuzde 1 ıne saygı duymuyorsun ?