Çok Mühim Bir Kaç Sual
-
Sual 1:
My name is god.
I'm god.
God is in my heart
arkadaşlar bu cümleleri çevirip ne anladığınızı size ne hissettirdiğini yazarmısınız.
Sual 2:
Tanrı birdir. Muhammed O'nun kulu ve elçisidir.
Tanrı benim. (enel hak kelimesinin türkçesi. Hallac bunu söylediği için bağdatta derisi yüzüldü)
Tanrı benim içimde.
Arkadaşlar bu cümleler size ne hissettiriyor.
Lütfen çerçeve dışına çıkmadan yorum yapınız.
-
moderatör arkadaşım başlıktaki yanlışlığı giderirse çok memnun olurum.
"Müim" değil "mühim" olacaktı "h" harfi basmamış.
-
tasavvuf edebiyatı kardeşim
tasavvuf edebiyatında insan Allahın bi yansımasıdır bi parçasıdır
devriye yapar ve tekrar Allaha döner başladığı yere eğer ölmeden Allaha ulaşmış ise enel hak ben Allahım der yani Allahıma kavuştum (biz onun parçasıyız)
bu cümlerlede onu anlatıyor...
-
tasavvufi bakımdan düşünmek lazım cehalet bir insanın dersinin yüzülmesiyle son bulmuş üzücü bir olay her hatırladığımda birde ikra suresi gelir aklıma
çok düşünmem lazım bunlar için ilk sual imanı aklıma getirir doğal olarak sual 2 için düşünmem lazım ama sınırlar çerçevesinde :D -
my name is god
benim adım tanrıdır. dediğimde şirke girermi? Bu boyutunuda düşünmek lazım.
-
Gerçekten harika...herkes bunu kendi içinde yaşamalı .. bu laf biraz görecelidir aslında herkes kendisine göre yorumlayabilir ...ama genel olarak bakarsak islamiyet bir kural değildir tanrı vardır ve duyduğumuz her türlü ibadeti sorgusuz sualsiz yapmamalıyız .. diğer müslümanlar ne yapıorsa illede yapmak zorundayız o günahtır bu günahtır ... inanç ve ibadet sistemimiz böyle olmamalı biz robot değiliz düşünebilen muazzam yaratıklarız düşünce gücümüzü iyi kullanabilseydik kii bunu yapabilenler var fiziksel temas bile gerekmezdi materyallere ; herneyse... her insanın kendi normları vardır o yüzden herkes tanrı ile bireysel olarak tümleşik olmalıdır bence .. senin kendi mantıksal doğruların dini kurallardan daha doğrudur yerinde herşeyi yaparsın bu sence zararsızsa Tanrıya görede zararsızdır .. bunun günah oalrak sıfatlandırılması hiç adil değildir...benim inanç sistemim budur şahsen .. Bir Tesadüf eseri yaratılmış bi meta veya bi eşya değilim harika bi koordinasyon ve mekanizmaya sahibim .. beni harika bi yaratıcı yarattı buraya kadar Ok...Ama benm kendi mantıksal doğrularım var ..Klasik inanç sistemlerine göre daha doğru geliyor benm kendi yaşam normlarım o yüzden benim tanrım yine benim .. Zararlı olduğunu düşündüğüm ve hissettiğim şeyleri zaten yapmam vs. vs. vs. uzayıp gider :)
-
özgürlüğün sınrılarının olmadığını savunan ve kendilerini diğer insanlarla bir tutmayan kişilerin söylediği
herkese ilk bakışta abartılı gelebilen sözler...
-
İçimizde Allah'ın nefesi var, içimzide O'ndan parça var, her şeyde O var, her şey O
-
Yani siz diyorsunuz ki Bunu mevlana gibi bir insan söylerse tasavvuf açısından düşünmek lazım.
Ama farzı misal ben ateist bir insan olsam ve sırf evveliyatında tanrı yoktur, şöyledir böyledir desem ve dalga geçmek yada sırf incitmek
adına saldırmak adına "illa tapınmak istiyorsanız tanrı benim bana tapının" diye bir cümle sarfediyorum. Bu cümlenin içinde geçen tanrı benim ile
tümevarımcı bir felsefe ürünü olan "ben tanrıyım. Tecelliyatının zerresiyim bu küçücük evrende" cümlesinde geçen ""ben tanrıyım" aynı mıdır?
-
yavuz arkadaşımız tasavvufi anlamda demiş, bence doğru demiş. Ben şuanda Efendi 2 yi okuyorum ve Soner Yalçın bu konuda çok iiyi araştırma yapmış. Bazı yahudi ve müslüman tarikatlarda haat anlayışı şudur; dünya evren ve insanlar sonradan yaratılmamıştır, bunların hepsi Allah ın yansımasıdır der. bence yanlış bir olay.
birinci soruna gelince dediklerin şirke giriyor. burada fetva verecek kadar din alimi değiliz ama başka yerlerden araştırman daha doğru olur. Bu işlerin ehlilerinden bilgi al bence.
-
Olayın içine niyet giriyo. ,Hallac-ı Mansur bana tapının, manasında dememişdi değil mi? Tapınmak değil de inanmak. yaratılanların tek yaratana ait olduğunu bilerek ona inanmak ve iman etmek mesele budur. Ateiste tapınmayız:)