Dünyayı Ortadan Deldiğimizi Düşünün [Beyin Fırtınası]
-
asılı felan kalmazsın
yapacağın hareket harmonik hareket olur
bir yayın ucuna bağlanmış gibi bir aşağı bir yukarı gidersin
(sürtünme yoksa)
sürtünme varsa giderek yavaşlayarak harmonik hareket yaparsın
teorik olarak hızın hiçbir zaman sıfır (çok yaklaşır bknz exponansiyel azalma)olmaz ama pratikte nasıldır bilmem
-
-
mclaren bunu yazdı:
-----------------------------Hey gidi gunler hey :D
http://tahribat.com/Forum-Dusunduren-Bir-Soru-7344/
-----------------------------oha bi de geyiğe açmış :P
-
Lambo bunu yazdı:
-----------------------------Onu bunu geç 6000 dereceyi nasıl yalıtacaksın haco
-----------------------------6000 dereceyi geç güneşin merkezi sıcaklığı milyon kelvin dereclerde onu napcaz
bunu bi astronomi uzay öğrencisi olarak sölüyorumm
gene de başlığı öyle bi yalıtım olsa ne olur diye düşünmek lazım
bence ilk başta çekirdeğe doğru hızlanır sonra çekirdeğin çekim gücü çok fazla olduğu için çekirdekten biraz uzaklaşıp tekrar çekirdek bölgesine yönelirdik
anlıcağınız çekirdek çapı boyunca yani 280 bin kilometre boyunca salınım hareketi yapardık
-
Gök mekaniği dersinde bunun gibi bişeyin teoremini işlemiştik
istanbul dan newyork a bi delik açacak olsak dünyanın manyetik kuvveti ve dönme hızını kullanarak hiç enerji harcamadan yolculuk edebiliriz ve bu yolculuk 2 saat civarı sürerdi.
üstün kötü hatırladığım bu kadar ,merak eden olursa eski notlara bakıp tam olayı anlatabilirim.
-
Son zamanlarda tahribatta fiziğe duyulan merak hoşuma gitti, düşünen adamlar lazım bu ülkeye, şimdi dostum senin bir kütlen bir ağırlığın var kütlen m ağırlığın g.m, buradaki g'yi istanbul için 9.74m/s^2 alıyoruz, yeryüzünü deldik, merkeze doğru bir yolculuk başladı burdaki g sürekli azalacaktır, çünkü arkanda bıraktığın kütle de seni çekmeye başlar, tam merkeze ulaştığında yerçekimi 0 olur, bunun grafiği biraz garip önemli olan merkezden geçtiğin anda grafiğin simetrisinin çizilmeye başlanmasıdır, demek istediğim şu ; h=1/2gt^2den hesaplayacak olursak. Yerden havaya 40m/s hızla attığın taş havada 4 saniye yükselir ve toplamda 80 metre yükseğe çıkar ve durur, sonra yeniden hızlanmaya başlar ve yine eline 40m/s hızla düşer, 40dan 0a düştü sonra 0dan 40a çıktı dikkatini çekiyorum, yani Eilk=Eson oldu (sürtünmeden azade) Şimdi istanbuldan delik açtın, teknik olarak avustralya civarına çıkıyor olman lazım (böyle bir site vardı delik açıyordun nerden çıkacağını gösteriyordu) sürtünmeyi saymazsak dünyanın öbür ucuna çıkarsın, ancak sürtünme var dersek harmonik bir hareket sonucu sonunda durana kadar bir sarkaç gibi dünyanın içinde salınır durursun.
edit : böyle bir deliği açmanın mümkünatı yoktur, tartışmanızın alemi yok.
edit2:yüksek fizikçi bir arkadaşın uyarısına binaen dünyanın homojen olmayan yapısı nedeniyle tam harmonik hareketten bahsedilemiyor.
-
sLeymN bunu yazdı:
-----------------------------mclaren bunu yazdı:
-----------------------------Hey gidi gunler hey :D
http://tahribat.com/Forum-Dusunduren-Bir-Soru-7344/
-----------------------------oha bi de geyiğe açmış :P
-----------------------------Hemso bak gor ozamanlar geyik konusu bile bilimle ilgili var gerisini sen hesap et :)
-
Şimdi Kuzey kutbundan yani deldiğin noktadan aşağıya doğru düştüğünü canlandırırsak.Dünyanın merkezine doğru düşersin.tam merkeze geldiğinde düşmenin hızına dayanarak bi ivme hesabı yaparsak.örnek veriyorum
saatte : 300km/saat hız ile merkeze doğru düşersen.Tekrar merkezi geçtiğinde ivmeyi göz önünde bulundurursak merkezi geçtiğinde yukarı doğru düşmeye yani yükselmeye başlarsın.tekrar 300 km hızla merkezi geçtiğin için yer çekimi tam tersine dönmüş olacak bu arada hızın gittikçe azalmaya başyacak yer çekimi sayesinde ve güney kutup noktasından çıkmadan tekrar kuzey kutup noktasına doğru düşmeye başlicaksın,,bu durum tıpkı bir salıncak gibi devam edip.belli bir süre sonra ortada kalacaksın.Artık kaç defa git gelden sonra bu olay dünyanın merkezinde kalmayı başarırsın D:
Salıncağın hareketlerini göz önüne alırsak bu durumu mantığa sığdırmak bence basit bir olay.
-
Katmanlar arası dönüş hızı sabit mi ki ?
Zaten merkezi kırmış oluyosun buda var :/
-
sLeymN bunu yazdı:
-----------------------------tam kuzey kutuğ noktasından aşağıya en uca karşıya çıkana kadar deliyoruz ve lav sıcaklık gibi etmenlerden etkilenmeyecek şekilde yalıtıyoruz.
Ve ben çıkıp kuzey kutup noktasından merkeze doğru atlıyorum. Sonrasında yapacağım hareket ne olur? Düşüyor mu olurum yoksa yükseliyor mu?
Ya da tam merkezde sonsuz salınım yapacak şekilde takılıp kalır mıyım? Birazcık tartışalım istedim.
Mod: Konuyu temizliyorum bundan sonraki gelicek dalga içerikli mesajlar ciddi konuda geyik olarak değerlendirilip ceza uygulancaktır.
-----------------------------Dünyanın merkezinde yerçekimi 0 dır ve dünyanın merkezine yaklaştıkça üzerindeki çekim gücü azalacak maximum çekim gücü yer kabuğunda olur yer kabuğundan içeri girdikçe ya da dışarı çıktıkça üzerindeki çekim kuvveti azalır. Bu bağlamda merkeze artan hız ama azalan bir ivmeyle yaklaşırsın daha sonra merkezden belli bir hızla geçersin üzerindeki çekim gücü bu sefer artmaya başlar ve dolayısıyla üzerindeki ivme azalmaya devam eder dolayısıyla hız da artmayadaha sonra ivme sıfırlanır ve ters yönde artmaya başlar çok uzun bir salınım yaparsın ama illaki durursun sonsuz bir salınım yapamazsın hava sürtünmesi, limit hız v.s gibi kavramlar var. Bu gibi kavaramlardan yalıtılmış bir ortam yapabildiysen ki dünyayı delebiliyorsan bu bişey değil :D sonsuz salınım yaparsın