folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Elektrik - Elektronik Mühendisliği İle Elektronik Mühendisliği Arasındaki Fark Ne ?

Elektrik - Elektronik Mühendisliği İle Elektronik Mühendisliği Arasındaki Fark Ne ?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Erkek

sandman bunu yazdı:
    -----------------------------
    @Mizahi abi elektronikle elektrigin nerde ayrıldıgı gayet güzel bir şekilde anlatılabilir işin ucunda bir noktada kuramlar degişiyor.Demişsinki ohm kirchoff felan aynı evet bazı kompanentler ve analiz teknikleri aynı ama bir çok kural elektronikte degişiyor.Fiziki çalışma koşullarından dolayı.Birde elektriktede benim bildigim 50'ye 50 matrixler varmış millet kafayı vuruyordu.
    hocam yanlis anlasilmasin.elektronigi ovmus gibi durmusum da elektrik de canımı cok yakti :)

bu arada ohm ,kirchoff yasalari degismez hoca..yeni kanunlar eklenir belki ama bu iki kanun degismez elektrikte de elektronik te de..

All I need is a possibility.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Abi senin dedigin şeyler kanun degil analiz teknikleridir :) ikisi farklı şeyler işin ucunda sende aynı meslektesin bende ona göre acıklama yapıcam.Şimdi en temelden başlıyalım V/R=I bu bir kanundur ve elektrik kanunudur ama çok yüksek gerilimlerde ve düşük akımda bu kural değişir.Yani elektrikle elektronik bu noktada ayrılır.Ama Node,Norton,Kirchof gibi analiz yönlemleri bir kaç istisna haricinde tabiiki değişmez.Türkiyede malesef bunlara yasa deniliyor ama eskiden beri gelen bir hatadır bunlar gercekte analiz teknikleridir.

İkinci noktaya gelince Ohm bir referans birimidir hani tabiiki materyal bazında bakınca bazı kendine has hesapları var ama temelde bir birimdir abi onun yerine ali derim ahmet derim o degişmez.ama dedigim gibi aslında aynı şeyi diyoruzda anlaşamadıgımız nokta analiz ve devreyi okuma teknikleri ayrı birşeydir devrenin davranışının incelenmesi daha ayrı birşeydir.

Örnek vermek istiyorum mesela belli frekansın üstündeki her akım AC kabul edilir dimi(en basit halinde) ama çok çok düşük frekanslar ve çok yüksek frekanslarda DC olarakta kabul edebiliriz.Sen tabiiki Ac'yide Dc'yide ayrı ayrı analiz ediceksin ama bu çok yüksek frekansın ve düşük frekansın Dc davranışı gösterse bile Ac oldugu gercegini değiştirmez.

Umarım anlatabilmişimdir

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Erkek

anlasilan anlasmamiz gereken noktalar var once hocam

"v=ir" e ben ohm kanunu diyorum.ve her gerilimde ve akimda kullanilabilir diye biliyorum.

ayrica 0 degerinin ustundeki her snyal DC olarak kabul edilir.frekansi ne olursa olsun.

0 ın altina inen her işaret de AC olur diye biliyorum.frekanstan bagimsizdir bu tanimlamalar.

yanlis mi biliyorum..

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Sinyal yada sinyalizasyon dersi aldıysan orda ucundan bu ekstreme duruma deginilir onun haricinde düşünsene abicim gürültüsüz elektrik akımı iletilemez hani Dc dedigimiz akım bile çok azda olsa dalgalanır.Zaten biliyorsundur enerjinin iletilmesi için salınıma yani moment'e ihtiyacı vardır çok düşük olsada biz 0 kabul ederiz.Hani eger bir sinyal hocasına yada elektrik bölümünde okuyan bir arkadaşına sorarsan(elektrik-elektronik degil bazı farklı dersleri var ya) o daha iyi acıklar.

ohm kanunu dedigim dedigin gibi bir çok durumda kullanılır ama 9mA ve bilmem kaç Ohm altında kullanıldıgında direk V=IR olmuyor.Şu anda evde degilim olsam ilgili kısmı scanler yollardım sana.

Senin dedigin şeye kimse çıkıp yanlış demez dogru ama nasıl anlatsam bazı durumlarda kurallar degişiyor.Zaten bu değişimler iki dal arasındaki farkı ortaya koyuyor

Birde abi 0'ın altı 0'ın üstü nasıl AC/DC olarak ayırdın :s Ac zamanla iki uc nokta arasında gidip gelen voltaj değeri Dc ise tüm zaman değerleri için sabit olan bir birimdir.Ac'nin dalga boyu ve sıklıgı frekans ile ölçülür.
    Edit:Kitabın adınıbuldum introduction to electric circuits Richard C Dorf'un kitabı

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Erkek

kitabi hatirliyorum ama nette icerigine dair pek bisey bulamadim.

9mA in altindan ohm kanunun nasil degistigini cok merak ettim.izah edersen gercekten cok sevinirim.

bu arada en temel konuda anlasamiyoruz..

dc akim 0 ın ustunde -periyodik olsun olmasin- tum dalgalanmalardir.

akımın -yine periyodik olsun olmasin- herhangi bi zamanda dikey eksen degerinin(genligin) , 0 ın altina inmesi halinde ac akim adini alir.

dedigim gibi bu tanimlamalar frekanstan bagimsizdir..

tüm zaman değerleri için sabit bir akim turu de tabi ki DC olarak adlandirilir..

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

abi değişimin sebebi tamamen fizikle alakalı böyle bayada uzun bir matematiksel isbatı vardı.O sırada 0'ı volt olarak algılamışım pardon :)

Bunun haricinde aynı şeyi söyliyip duruyoruz Alternatif akım(AC), genliği ve yönü periyodik olarak değişen elektrik akımıdır. En bilinen AC dalga biçimi sinüs dalgasıdır.Bu konuda hem fikiriz dimi?Fiziksel olarak olayı incelersek dalgaların sıklıgı frekans ile ölçülür.Yani benim frekanstan bahsettigim şey 1 saniyede kaç kere pik yaptıgıdır.Zaten güç iletimi gördüysen orda Ac'yi sadece frekans bazında işlersin.

Çok yüksek titreşim sayılarında(frekans) elektrik akımının(Ac olan) Dc şeklinde davrandıgı gözlenmiştir bunu söylemeye çalışıyorum.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Erkek

hocam bence ikimiz de biribirimizi anlamiyoruz :)

0 sadece akimda degil voltaj degerinde de olabilir..akimin yonunun degismesi demek potansiyel fark kutuplarinin degismesi demek.o da gerilimin referansa gore sıfıra dusmesi demek.

Ac akim konusunda anlasamadigimiz biyer yok.asil karmasa ortaya cikaran Dc...cok yuksek titresimlerde ac nin nasil dc gibi algilandigindan bahsedermisin biraz?

farkli farkli seylerden bahsediyoruz gibime geldi.

neyse :)

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cyberfalcon
    cyberfalcon's avatar
    Erkek

sandman bunu yazdı:
    cyberfalcon bunu yazdı:

Elektrik güçlü akımı, elektron,k zayıf akımı inceler.

İş alanı olarak soruyorsan. En iyisi Elektrik, sonra Elektrik-Elektronik, en kötüsü Elektronik.

Elektrik mühendisinin imzası birçok yerde isteniyor, fabrikalarda enerji yöneticisi olarak çalışabiliyorlar.

Elektrik-elektronik daha fazla iş alanına sahip gibi görünüyor ama, birçok yerde elektrik mühendisinin yerine imza atamıyor.

Abi o imza yetkisini yerim ben :) Özel sektöre giriyorsun mesela Vestel ürünlerin test mühendisi oluyorsun yada daha iyisi sorun çıktıgında anında müdahale eden grupdan alıyorsun ayda 5000-6000 yatıyorsun.bu kadar kazanan elektrik mühendisi çok azdır.

@Mizahi abi elektronikle elektrigin nerde ayrıldıgı gayet güzel bir şekilde anlatılabilir işin ucunda bir noktada kuramlar degişiyor.Demişsinki ohm kirchoff felan aynı evet bazı kompanentler ve analiz teknikleri aynı ama bir çok kural elektronikte degişiyor.Fiziki çalışma koşullarından dolayı.Birde elektriktede benim bildigim 50'ye 50 matrixler varmış millet kafayı vuruyordu.

Herhalde mezun olan bütün elektronik mühendislerini vestele işe sokacaksın. İşsizlik sorunu diye birşey var. Bugün birçok mühendis iş bulamıyor. Birçok mühendis asgari ücretle çalışıyor.

Özel sektörde olsun devlet sektöründe olsun sadece imza yetkisi için işe alınan mühendisler var.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Abi mezun olan herkes o imza yetkisinede sahip olmuyor :) Olsa bile devlet dairesinde memur maaşıyla atıyorlar o imzayı özel sektörde çalışanlarda 20 fabrikası varsa holdingin 20sinede o bakıyor eee bu kadar şanslı kaç adam var 20-30 bunun yanında bak bakalım elektronikcilerle elektrik mühendisleri arasındaki işsizlik oranı belki 50 tane elektrik-elektronik yada elektronik mühendisi tanıyorum %90 iş buldu İtü elektrik mühendisliginin 2 yıl önce mezun olanlarının çogunu tanırım ya işsizlikten yüksek lisans yapıyorlar ayda asgari maaşla çalışıyorlar.

Birde bilmiyorum sende mühendismisin yada takip ediyormusun ama IEEE'nin yayınları ve sitesinden en çok hangisine ihtiyac oldugu ayan beyan görülüyor

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    seboist
    seboist's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

sonuçta ikiside makina ve elektriklerle ilgileniyo

arada çok fark yoq yani

ebedi devlet
Toplam Hit: 5791 Toplam Mesaj: 24