folder Tahribat.com Forumları
linefolder Gündem - Güncel Konular
linefolder Elektrik Kesintisini Hatır İçin Gideren Ekip

Elektrik Kesintisini Hatır İçin Gideren Ekip

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    O Şimdi Astek
    deja-vu
    deja-vu's avatar
    Erkek
    tagext bunu yazdı
    deja-vu bunu yazdı
    tagext bunu yazdı
    Seminerist bunu yazdı

Bu elektrik kesilme olayı nedir ? Yılbaşından dolayı ibnelikmi yapıyorlar yoksa birşey mi var

Sebebini soyleyeyim. Elektrik memleketin doğusunda üretili batısında tüketilir. trakyada elektrik üretebileceğin tesis, akarsu, kömür madeni vs hirçbirşey yok. 3 5 tane doğalgaz santrali var onlar da %10 u etmez. havalar soğuyunca aşırı yüklenme de trafolar kendini kapatır. 1. trafodan geçse onun bağlı trafoya yüklenir. o düşerse öbürü zincirleme indirir bütün memleketi. asıl sıkıntı doğudan batıya gelen büyük 300bin voltluk ana iletim hatları fırtınadan zarar görüyür kapasiteleri düşüyor.

Usta yani doğalgaz yetişmiyor o yüzden düzenli kesiyorlar diye bir durum yok doğru mu anladım. Bütün olay iletim hatlarının zarar görmesi mi? 

Öyleyse bu seneyi özel kılan ne ki bu kadar sık kesiliyor? Geçen senelerde ben bu sıklıkta düzenli elektrik kesintisi görmedim. 

Az bilgilendirir misin?

aslında geçen yıldan çok bir farkı yok. hersene memleketin özellikle marmaranın elektrik tüketimi artıyor. artık doğudan batıya elektrik transfer etmek gittikçe zorlaşıyor. eskiden daha risk alınarak bu işler yapılıyordu malum 31 mart olayından sonra artık bu hatları daha dikkatli kontrol ediyorlar. son 1 2 hafta özellikle doğuda sert gaçan kış oradaki hesleri etkiledi. batıya giden hatlarda fırtınadan zarar gördü özellikle sakarya tarafında oturan varsa oralarda denk gelmiş olabilir. ya batıya nükleer santral yapıcan ya liman yapıp kömür transfer ederek elektrik üretecen başka çözüm yok gibi duruyor. özellikle batıda yaşayanların elektrik tasarrufu yapması lazım. elektrikli cihazları kapalıyken fişte tutmamak tasarruflu lambalar kullanmak vs. varsa ekstra sorun yanıtlayayım.

Peki bu hatlar madem bu kadar değerli bir yükü taşıyor, neden yerin altından geçirmiyorlar. Tamam belki maliyet sebepli bir sorun ama daha güvenli olmaz mı? veya maliyet sebepli değilse kulelerle geçirme sebepleri nedir? Birde batıya nükleer demişsin. Mersine yapılacak olan nükleer nerenin elektriğine katkı sağlayacak öyleyse? güneye mi?

Ek olarak videodaki adamların sadece emir kulu olduğu gerçekten de belli yüzlerinden. Ama kimse karşısında muhattap bulamayınca ilk gelene patlıyor böyle durumlarda. Her iki taraf  da haklı. Sıkıntı bu iki tarafı karşı karşıya getirenlerde.

Almanya Fatihi
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Damat
    A_REX
    A_REX's avatar
    Erkek

Hatir icin bende gaz aciyorum normal halk 1 ay beklerken yukarilardan biri gazini 1 gunde actirabilir. Adamlara fazla yuklenmissiniz. O adamlarin hic bir gunahi yok. Bildigin varosluk yapmissiniz. 

Bu arada hatir icin diyor ya sanki marsta yasiyorsunuz mk. Lan ne torpiller donuyor sikleyen yok. Adam riske girip elektirigi acti diye atar yapiyorsunuz. Bu sekilde bende calisiyordum. Kapatip gitmeliydi bence. 

Dur be kadınnnn....
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tagext
    tagext's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Başarı Madalyası
    Erkek
    deja-vu bunu yazdı
    tagext bunu yazdı
    deja-vu bunu yazdı
    tagext bunu yazdı
    Seminerist bunu yazdı

Bu elektrik kesilme olayı nedir ? Yılbaşından dolayı ibnelikmi yapıyorlar yoksa birşey mi var

Sebebini soyleyeyim. Elektrik memleketin doğusunda üretili batısında tüketilir. trakyada elektrik üretebileceğin tesis, akarsu, kömür madeni vs hirçbirşey yok. 3 5 tane doğalgaz santrali var onlar da %10 u etmez. havalar soğuyunca aşırı yüklenme de trafolar kendini kapatır. 1. trafodan geçse onun bağlı trafoya yüklenir. o düşerse öbürü zincirleme indirir bütün memleketi. asıl sıkıntı doğudan batıya gelen büyük 300bin voltluk ana iletim hatları fırtınadan zarar görüyür kapasiteleri düşüyor.

Usta yani doğalgaz yetişmiyor o yüzden düzenli kesiyorlar diye bir durum yok doğru mu anladım. Bütün olay iletim hatlarının zarar görmesi mi? 

Öyleyse bu seneyi özel kılan ne ki bu kadar sık kesiliyor? Geçen senelerde ben bu sıklıkta düzenli elektrik kesintisi görmedim. 

Az bilgilendirir misin?

aslında geçen yıldan çok bir farkı yok. hersene memleketin özellikle marmaranın elektrik tüketimi artıyor. artık doğudan batıya elektrik transfer etmek gittikçe zorlaşıyor. eskiden daha risk alınarak bu işler yapılıyordu malum 31 mart olayından sonra artık bu hatları daha dikkatli kontrol ediyorlar. son 1 2 hafta özellikle doğuda sert gaçan kış oradaki hesleri etkiledi. batıya giden hatlarda fırtınadan zarar gördü özellikle sakarya tarafında oturan varsa oralarda denk gelmiş olabilir. ya batıya nükleer santral yapıcan ya liman yapıp kömür transfer ederek elektrik üretecen başka çözüm yok gibi duruyor. özellikle batıda yaşayanların elektrik tasarrufu yapması lazım. elektrikli cihazları kapalıyken fişte tutmamak tasarruflu lambalar kullanmak vs. varsa ekstra sorun yanıtlayayım.

Peki bu hatlar madem bu kadar değerli bir yükü taşıyor, neden yerin altından geçirmiyorlar. Tamam belki maliyet sebepli bir sorun ama daha güvenli olmaz mı? veya maliyet sebepli değilse kulelerle geçirme sebepleri nedir? Birde batıya nükleer demişsin. Mersine yapılacak olan nükleer nerenin elektriğine katkı sağlayacak öyleyse? güneye mi?

Ek olarak videodaki adamların sadece emir kulu olduğu gerçekten de belli yüzlerinden. Ama kimse karşısında muhattap bulamayınca ilk gelene patlıyor böyle durumlarda. Her iki taraf  da haklı. Sıkıntı bu iki tarafı karşı karşıya getirenlerde.

coğrafya diye birşey var. o kadar kablo yerin altından gitmez gştsede bakımı yapılması imkansız olur. marmarayı örnek verdim ama güneyde aynı tabi. eğer güneyi kendi besleyebilirse kuzeye giden hatların yükü azalacaktır. iletim hatlarının sayısını artırmak lazım 3 5 milyon km artırmak lazım. batıda rüzgar güneş n varsa yardırmak lazım. çanakkaleden yeni bir hat döşeniyor belki o hat sakaryadan gelenlerin yükünü azaltır.

ftw
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    angelofhope
    angelofhope's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    tagext bunu yazdı
    angelofhope bunu yazdı
    tagext bunu yazdı

ben orayı kaçırmışım. adam açma kesme ekibiyiz demiş ne adamsınız amk. allahtan heriflerin başına bir iş gelmemiş. beter olun amk.

hoca hayırdır adamları zorla mı soktuk trafoya ?

adamlar bakım aracıyla dolaşıyor nasıl açma kapama ekibinden bunlar ?

hayır dostum. her ekibin sorumlulukları vardır. arabanın üzerinde ne yazdığı önemli değil. sana prosedürü anlattım. bu adamlar oraya girerek insiyatif almıştır. size iyilik yapmışlar. sen üstüne gitmişsin adamların olay o. gerek yok bu kadar atara.

bak ben de ne demişim orda bu videodan öncesi de var

biz bu adamlarla konuştuk abi biz ilgilenmiyoruz dediler

ardından videoda da telefon geldi hatır için yaptık diyorlar

hatırla elektrik mi kapatılıp açılır ?

bu işler hatırla dönüyorsa kimse jenaratör de almasın iş de yapmasın.

Programming is our Religion, Algorithms are Our Bible & We ./make Our Own GOD
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cankol
    cankol's avatar
    Erkek

http://www.hurriyet.com.tr/son-dakika-elektrik-uretim-ve-iletim-hatlarina-siber-saldiri-40323083

BTK, Telekom, ilgili birimler ve bakanlık  Bakanlık Bilgi İşlem başkanlığı ile tedbirlerin alındığını söyleyen yetkili, "Saldırılar genel olarak, internetsitelerini ele geçirerek, sızmalar sağlama yönünde. Özellikle elektrik üretim ve iletim hatlarımızı kontrol eden sistemlere yönelik çok sayıda sızma girişimi tespit edildi ve engellendi. Sızma girişimleri, Türkiye’nin ulusal elektrik şebekesinde büyük bir sabotaj hazırlığının da göstergesi" dedi.

Bakanlık yetkilisi, istihbarat birimlerinden yılbaşı gecesi için de benzer bir saldırının yapılabileceği istihbaratı alındığını ifade ederken, tüm birimlerle koordineli bir şekilde tüm tedbirlerin alındığını söyledi.

imza.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CorretzA
    CorretzA's avatar
    Erkek

Konu hakkında 1 kişi hariç hiç kimse tutarlı konuşmamış elektrik kesintisi hakkında. Konu hakkında bölüm hocama bu konu hakkında bir tez şeklinde bir şey hazırlamıştım. Uzun uzun bunu da yazmaya üşeniyorum buraya ama elektrik enerjisi depolanamadığı üretim ve tüketim dengesi korunmak zorundadır. Bu yüzden de bütün elektrik enerjisi üreten sistemler tek bir şey altında toplanıp dağıtımı yapılır ( enterkonnekte sistem ). Tek bir sistem altında toplanan elektrik enerjisi bölgelere göre dağıtılır. Ülkemizde zaten yeteri kadar elektrik enerjisi üretilmediği için bu enterkkonnekte sistemin bir ucu iran bir ucu bulgaristandan gelir. Gitmesi ile ilgili teori olarakta iranla elektrik enerjisi konusunda bazı sıkıntılarımız olmuştu. onun sonucunda bir şeyler gelişmiş olabilir. politika olduğu için söylenmiyor ve bende konuşmak istemiyorum fazla. diğeri de önceki yazılarda yazan arkadaşın dediği gibi gerilim düşümleri yüzünden olabilir. Yeteri kadar enerji gelmeyince sistem otomatik kendini kapatıyor aynı 99 depreminde olduğu gibi daha sonradan yer yer elektrik enerjisi tekrardan veriliyor. en son ihtimalde bugün bir kaç gazetede okuduğum sabotaj tarzı şeyler enerji iletim kablolarının yıkılması tarzı şeylerdi. çok uzun uzadı ya yazardım ama final sınavlarıyla uğraşıyorum :)

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tagext
    tagext's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Başarı Madalyası
    Erkek

doğudan ve batıdan aldığımız enerji 2000mw bulmuyor. aynı şekikde satışta yapıyoruz. turkiyenin ihtiyacı 56000mw.

ftw
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tutum
    tutum's avatar
    Erkek

Adamlar açma kesme ekibiymiş, hatır için yaptık dedikleri de muhtemelen kendi arkadaşları olan arıza ekibi. Arıza ekibi çok fazla arıza olduğu için işlere yetişememişler ve bu ekipten rica etmişler, anladığım kadarıyla. Adamlar da hatır üzerine tarif edildiği gibi yapmışlar, yapamayabilirlerdi de arızanın durumuna göre. "Elektrikçi" denilen arkadaşın elektriğin her dalından anlamaması kadar normal birşey yok. Çok geniş kapsamlı bir alan. Ayrıca Bursa bölgesinde elektrik dağıtım sisteminde problem olduğu kesin (hatların eski olması, personel yetersizliği ve kalitesizliği, az adamla çok iş yapma isteği...). Aslında özel sektör de arıza olmasını pek istemez, ne kadar çok elektrik satarsa o kadar iyi. Ama bunu düşünüp plan program yapacak adam lazım.

Ayrıca bakınız: 

http://www.milliyet.com.tr/enerji-bakanligi-ndan-flas-gundem-2370066/

Ek: Yer altı kablo projeleri çok pahalı olmakla birlikte, elzem durumlarda yapılmaktadır.

tutum tarafından 31/Ara/16 17:55 tarihinde düzenlenmiştir

https://youtu.be/-bvKwS7GeVs
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CorretzA
    CorretzA's avatar
    Erkek
    tagext bunu yazdı

doğudan ve batıdan aldığımız enerji 2000mw bulmuyor. aynı şekikde satışta yapıyoruz. turkiyenin ihtiyacı 56000mw.

Sayısal verilere girmek istemedim hocam ben :) ama Türkiye'ye şuanki gücün yetmediği aşikar ne kadar çok kişi desteklenmese de nükleer enerji santrallerinden sağlanan elektrik enerjisi yadsınamaz derecede fazla. + olarak çıkan ürünlerden çıkan atık maddelerin bazıları savunöa sanayisinde kullanılabiliyor ama şuan için anlaştığımız ülkeler yanlış hatırlamıyorsam atık maddeleri kullanmamız yönünde madde koydurmuşlardı.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    imlegend
    imlegend's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

4 gündür ailemle iletişimimiz tamamen kesilmiş durumda. Telefonların da şarjı bittiği için artık çalışmıyor. 5 ya da 6 yıl önce köylere giden direkler ve kablolar yenilenmişti. Direklerden kırılanlar olmuş. Allahtan köylü milletinin yiyeceği içeceği yakacağı var da sorun olmuyor. Tek sorun hasta olmaları halinde sağlık bakanlığı ile olacak iletişim. Onu da dinlenme tesislerinden yarım saat geçmeden hallederler.

Yine aynı şekilde köyden geçen yüksek gerilim hattı var. 1960 lı yıllardan beridir çalışan ve birkaç yıl önce yenilenen bir hat. O devasa direklerden göçenler olmuş. Toros dağları ve kuzeyinde Öyle dik yerlerde o direklerden var ki akla zarar. Şu anda onları tamirle uğraşıyorlarmış. Kardeşim araçla köye gitmiş gelmiş kar 1 metreye yakın dedi. Ana yolu ancak kürüyebilmişler.

--hatır meselesi ise--

muhtemelen yoğunluk sebebiyle çalışma arkadaşı söylemiştir. X kişisi aradı diye kimse elektriği vermez. O işler riske alınabilecek bir şey değil.

Bizde enerji ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. bu nedenle sorumlu olduğum yerde hava güzelken jeneratörlerin mazotunu gırtlağına kadar doldurdum. Bugun çalışsa en az 5 gün mazotu yeter. Kısmen de olsa herkes kendi önlemini alması lazım.

Toplam Hit: 7702 Toplam Mesaj: 52
türkiye elektrik kesintisi