folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Evrenle İlgili Soru-Cevaplar

Evrenle İlgili Soru-Cevaplar

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    WitchKing
    WitchKing's avatar
    Erkek
    Lightsaber bunu yazdı
    WitchKing bunu yazdı
    Lightsaber bunu yazdı

fotonların kütlesi yoksa elektronlar için sorsam aynı soruyu?

ayrıca ben c/2 hızla hareket ederken normal şartlarda c hızında geçen ışığı niye c/2 hızında göreyim? birde hızlandıkça zaman nasıl yavaşlıyor?

bir de ayna elimde dik olarak bakıyorum ayna ışık hızıyla benim önümden gider bende arkasından ışık hızıyla geliyorum görüntüm o aynaya ulaşabilir mi ki?

1- Durgun fotonlar için geçerli olan "0 kütle" elektronlar için geçerli değildir, o yüzden bu soru elektronlar için geçerli değildir.

2- Lorentz dönüşümlerine baktığımızda, dt'=y.(dt-dVx/c²) ve dx'=y.(dx-dVt) şeklinde diferansiyeller şeklinde bağıl hızı dx'/dt'=U' ve 2. hızı dx/dt=U diye alırsak, bir kaç işlemden sonra U'=(U-V)/(1-U.V/c²) ile hesaplayabiliriz. U ya da V hızı için herhangi birine "c" dediğimiz zaman, mesela U=c olsun, (c-V)/(1-cV/c²), devamında (c-V)/(1-V/c), buradan da (c-V)/(c-V)/c=c çıkacaktır. Lorentz dönüşümlerine göre, "V"den bağımsız olarak, U'=c çıkmış olur. İstediğin hızda git, istersen ışık hızını geç, ışık hızında giden bir şeyi, ışık hızında görürsün.

" birde hızlandıkça zaman nasıl yavaşlıyor?"  sorusunun değişik biçimlerde açıklamaları var. Bunlardan en kolay sözel açıklama uzay-zaman bütünlüğü olabilir. Bildiğimiz üzere zaman 4. boyuttur ve 3 uzay boyutuyla derin bir ilişki içerisindedir. Aynı zamanda biliyoruz ki uzay-zaman içerisinde her hareketin bileşkesi tam olarak ışık hızına eşittir. Yani durağan haldeki bir cisim zaman boyutunda ışık hızıyla hareket eder. Ancak buradan da anlaşıldığı gibi uzay boyutunda yapılan bir hareket zaman boyutundaki hızın küçülmesine neden olur. Eğer ki bir cismin 3 uzay boyutundaki bileşke hızı ışık hızı ise o cismin artık zaman boyutunda bir büyüklüğü yoktur. Böylece siz 3 uzay boyutunda hızlanırken zaman yavaşlar.

3-Buradaki durumda ise olay gözlemciyle alakalıdır. Şimdi ayna ve bizim dışımızda tahribat ailesinin bizi gözlemekte olduğunu düşünelim. Biz aynayı ışık hızında kovaladığımız müddetce, tahribat sakinleri görüntümüzün hiç bir zaman aynaya ulaşamadığını iddia edecektir; ama olay bizim referans çerçevemizden incelendiği zaman görüntümüz aynaya ulaşacak ve hatta bize ışık hızında geri dönecektir. Bu özel izafiyet teorisinin bize kazandırdığı farklı referans çerçevelerinde farklı durumlar gözlemleyeceğini anlatır.

bileşkenin ışık hızına eşit olması daha yüksek hıza çıkılamayacağından sanırsam..Peki zamanın hızlandıkça yavaşlamasını diğer açıklamaları neler?(1-2 tane)

bizim aynada kendi görüntümüzü görebilmemiz bizden çıkan ışığın,görüntünün kendi hızının ışıkk hızı olup + olarak  bizim gittiğimiz hızdan da etkilenmesi midir?

Aslında daha yüksek hızlara çıkamamanın sebebi bileşke hızın ışık hızı olması desek daha bir doğru olur. Bu sonuç matematiksel hesaplamalar sonucu bulunuyor o zamanlar Lorentz dönüşümleri ve Einstein'ın özel izafiyeti bulma sürecinde bulunan hesaplamalar. Başka örneklerde ise daha çok geometrik bir yorum katabiliriz işin içine. Şimdi bir trenin içinde tavanda ve zemininde aynalar bulunsun. Burada ışığın aynada bir gidiş gelişi zaman birimi kabul edelim. Tren belirli bir hızda hareket ediyor ise 2 referans çerçevesinden ayrı ayrı bakılarak buradaki zamanın yavaşlaması bulunabilir. Trenin içerisindeki gözlemci ışığın izlediği yolun doğrusal olduğunu idda eder. Ancak dışardan bakan bir gözlemci ışığın aynı zamanda yatay bir hız bileşkesi olduğunu (ancak toplamda ışık hızı olmasından dolayı düşeyde hız vektörü azalacaktır) iddia eder. Bu sebepten tavan ve zemin arasındaki tik taklar yavaşlayacaktır. Bu Lorentz dönüşümünün çıkış noktasıdır. Eğer tren yatayda ışık hızında hareket etseydi eğer, o zaman ışığın dışardaki gözlemciye göre düşeyde bileşeni kalmazdı ve zaman onun için durmuş olurdu.

İkinci sorunda durum sen ışık hızında gitsen dahi aynadan gelen ışık ışınlarını yine ışık hızında görmendir. Ancak aynaya ulaşıcak fotonlar ayna için de ışık hızında gidiyordur. Bu yüzden toplam diye bir durum söz konusu değil. Eğer klasik mekanik kafasıyla baksaydık, o zaman fotonların aynaya dahi varamayacağını iddia edebilirdik. Ama özel izafiyet bize ışığın, ışık hızında gitsek dahi hızının ışık hızı olduğunu her defasında kanıtlamıştır.

Güzelleş be oğlum, şimdilik ölümüne kadar hayattasın..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HorbaDor
    HorbaDor's avatar
    Erkek

bu günlerde bu konuların artması iyi oldu 
    konu takip...

Ha Ha!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kutengri
    Kutengri's avatar
    Erkek

Tam evrenle ilgili sayılmaz ama baskın genlerle çekinik olan genlerin mutasyona uğrama olasılığı aynı mıdır?

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Erkek

O Değilde Yakınlarda Dünya Gibi Kayalık Gezegenler Keşfedilmiş... Belki Oralarda Bilgimiz Dışında Farklı Normlarda Hayat Vardır... Yahu Bu Konularda Özellikle Bulunan Bulgular varsa, Paylaşılmasını Cok İstiyorum..

Bu gezegenlerde Hayat olabilir. Umarım buluruz. Bence Bulacağızda Aç Gözlülüğümüz, Irkçılığımız, Hırsızlığımız hep Bu Dünyayı Küçük görmemizden Kaynaklanıyor. Umaım bu sefer Gezegenleri Paylaşamamazlık etmeyiz. Koca Gezegenler İçin Biririmize Grmeyiz.

ShockMan tarafından 01/Eyl/12 12:54 tarihinde düzenlenmiştir

Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Erkek
    ShockMan bunu yazdı

O Değilde Yakınlarda Dünya Gibi Kayalık Gezegenler Keşfedilmiş... Belki Oralarda Bilgimiz Dışında Farklı Normlarda Hayat Vardır... Yahu Bu Konularda Özellikle Bulunan Bulgular varsa, Paylaşılmasını Cok İstiyorum..

Bu gezegenlerde Hayat olabilir. Umarım buluruz. Bence Bulacağızda Aç Gözlülüğümüz, Irkçılığımız, Hırsızlığımız hep Bu Dünyayı Küçük görmemizden Kaynaklanıyor. Umaım bu sefer Gezegenleri Paylaşamamazlık etmeyiz. Koca Gezegenler İçin Biririmize Grmeyiz.

benim kişisel görüşüm

hacı eğitim sisteminde

tarih ve din dersleri olduğu sürece

insanlar birbirine girmeye devam edecek

bu iki derste bize ırkçılık milliyetçilik ayrımcılık 

pompalanıyor

12 yaşındaki bir çocuk neden yahudilerden yunanlılardan ingilizden vsvs nefret etsinki :|

|sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    THT2005
    THT2005's avatar
    Erkek

ben şu marsa gönderilen robotu merak ediyorum. işi bittikten sonra ne olacak oradamı kalacak yoksa dünyaya geri gelebilecekmi. birde nukleer enerji ile çalısıyormus. patlamaya maruz kalsa oksijen filan varmı orada patlama olurmu acaba.

Burası Türkiye... Yaşanacak , Yaşanmış , Yaşanan olayların hepsi normaldir.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DanLev
    DanLev's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Konuya ilişkin aklıma bir soru geldi. Vakti zamanında bir kaynakta (kitap olması muhtemeldir) Evrenin kapladığı alanın, Rio plajı olduğu farzedilirse; Dünyanın evdende kapladığı alanın Rio plajında ki bir kum tanesi kadar bile olmadığını öğrenmiştim. Şimdi aklımın almadığı sorulara gelirsek:

- Dünyanın evren içerisinden ki konumuna bakacak olursak kocaman bir hiçiz. Örneğin aynı örnekden yola çıkarsak, dünya o kum tanesiyse herhangi bir insan da kum tanesini ortaya çıkartan bir atomdur, hatta bir atom bile olmayabilir. Şimdi bu kadar devasa büyüklükler ve küçüklükler söz konusuyken insanın önemi veya varlığı ne kadar değişkenlik gösterebilir? Yani bırak evreni, Samanyolu galaksisi içerisinde bir gezegenin varlığı-yokluğu bile farkedilemezken o sikindirik gezegenlerden birinde yaşayan 7 milyar insandan herhangi birinin varlığı veya yokluğu o gezegen için veya sistem için kazandırıp ne kaybettirir? Biraz felsefik oldu idare edin

Neyse diğerlerini de zamanla sorarım

kontrol edebilir olduğum savaş, kontrolüm dışında ki barıştan her zaman daha iyidir...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kanliparmak
    kanliparmak's avatar
    Erkek
    HolyOne bunu yazdı

Işık hızı aşılamıyorsa ve hız göreceliyse birbirine doğru ışık hızının %99 u hızında hareket eden iki parçanın birbirlerine göre hızı nedir?

(biliyorum da ortalığı bulandırayım )

dostum bilgin olsun atomaltı parçacıkları ışıktan daha hızlı hareket ediyorlar :):):)

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pcdoktor636
    pcdoktor636's avatar
    Erkek
    HannibALgan bunu yazdı

Konuya ilişkin aklıma bir soru geldi. Vakti zamanında bir kaynakta (kitap olması muhtemeldir) Evrenin kapladığı alanın, Rio plajı olduğu farzedilirse; Dünyanın evdende kapladığı alanın Rio plajında ki bir kum tanesi kadar bile olmadığını öğrenmiştim. Şimdi aklımın almadığı sorulara gelirsek:

- Dünyanın evren içerisinden ki konumuna bakacak olursak kocaman bir hiçiz. Örneğin aynı örnekden yola çıkarsak, dünya o kum tanesiyse herhangi bir insan da kum tanesini ortaya çıkartan bir atomdur, hatta bir atom bile olmayabilir. Şimdi bu kadar devasa büyüklükler ve küçüklükler söz konusuyken insanın önemi veya varlığı ne kadar değişkenlik gösterebilir? Yani bırak evreni, Samanyolu galaksisi içerisinde bir gezegenin varlığı-yokluğu bile farkedilemezken o sikindirik gezegenlerden birinde yaşayan 7 milyar insandan herhangi birinin varlığı veya yokluğu o gezegen için veya sistem için kazandırıp ne kaybettirir? Biraz felsefik oldu idare edin

Neyse diğerlerini de zamanla sorarım

Kelebek etkisi dedikleri olay hocam.

Dünya üzerindeki bir kelebeğin önemi nedir sence? Ama yağmuru başlatan hareket kelebeğin kanadını çırpması olabiliyor.

Bir insanın önemi nedir dersek. Mesela bir fatih sultan mehmet,adolf hitler dünya üzerinde bahsettiğin kadar küçük olmasına rağmen nasıl bir etki bırakıyorlar.

Evrendeki herşey birbirini tetikliyor. Hatta şuan konuşulan konulardan biri evrenin bir bilincinin olduğu. Yani tüm evren belli bir bilinçle genişlemeye devam ediyor. Gezegenler belli bir bilinçle o yörüngedeler. Bu tartışılıyor şuan.

http://www.youtube.com/watch?v=XncDAMPKloE

şu video'da anlattığın konuya yakın bir olay.

En ufak birşey bile bir başka şeyi tetikleyebilir.

Şuan dünya üzerindeki atom bombasının sayısı bile dünyayı yokedebiliyor. Veya bir virüsü düşün. mikroskobik bu canlı, 2 metrelik adamı öldürebilir.

Onun küçüklüğü bunu etkilemiyor.

Cümleleri tam toparlayamadım sanırım. Ama anlatmak istediğim anlaşılmıştır herhalde.

Saygılar.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    THT2005 bunu yazdı

ben şu marsa gönderilen robotu merak ediyorum. işi bittikten sonra ne olacak oradamı kalacak yoksa dünyaya geri gelebilecekmi. birde nukleer enerji ile çalısıyormus. patlamaya maruz kalsa oksijen filan varmı orada patlama olurmu acaba.

Robot 2 yıl sonra vadesi dolunca orada kalır. Getirmek için sebep yok. O zaten bir gezici laboratuvar. Aynı zamanda bu robotu geri getirmeye kalkışmak inanılmaz maliyetli olur. O robotun ağırlığıyla birlikte Mars'tan ayrılmak zor. Mars'ın kütleçekimi de haliyle Ay kadar zayıf olmadığından insan gönderip getirmek bile zor. İnsanlık uzay ve enerji devrimi yapmadıkça robot orada sittin sene kalır.

Oksijen konusuna gelirsek, o kimyasal yanma. Nükleer yanmada oksijene gerek yok. Misal yıldızlar nasıl yanıyorsa aynı şekilde gerçekleşiyor. Tabi yıldızlarda füzyon(birleşme) olduğunun da altını çizeyim. Fisyon(parçalanma) a göre çok daha etkili.

λ
Toplam Hit: 12032 Toplam Mesaj: 73